Boek over hedendaagse kunst in Suriname

0

Zojuist is het boek ‘Paramaribo SPAN. Hedendaagse beeldende kunst in Suriname’ verschenen, waarin Surinaamse kunstenaars, schrijvers en internationale tentoonstellingsmakers aan het woord zijn over de recente beeldende kunst in Suriname en het bruisende culturele klimaat in Paramaribo. ‘Span’ verwijst onder meer naar spanning, opwinding, het overbruggen van afstanden en naar personen die een team vormen. In interviews vertellen 27, meest jonge, beeldend kunstenaars (17 Surinaamse en 10 Rotterdamse) over hun ideeën, werkwijzen en ervaringen. Zo ontstaat een beeld van de manier waarop Surinaamse en Nederlandse kunstenaars denken over kunst, het artistieke proces, hun carrière en ook van de overeenkomsten en verschillen tussen hen in deze.
Tevens komen actuele cultureel-maatschappelijke vraagstukken aan bod zoals de ontwikkeling van het binnenland, de kwetsbaarheid van het regenwoud, de stad en de divers samengestelde bevolking in Suriname.

Aanleiding voor deze rijk geïllustreerde publicatie is het 145-jarig jubileum van De Surinaamsche Bank. Tevens markeert Paramaribo SPAN de afronding van een vierjarig uitwisselingsproject op het gebied van beeldende kunst tussen Rotterdam en Paramaribo (ARTRoPa). Het boek stond onder redactie van Thomas Meijer zu Schlochtern, directeur CBK Rotterdam. Bijdragen in het boek zijn verder van Liesbeth Babel, Chandra van Binnendijk, Christopher Cozier, Nicholas Laughlin, Arnold Schalks, Siebe Thissen, Marieke Visser, Fred de Vries.

De gelijknamige tentoonstelling werd op 27 februari geopend en is tot en met 14 maart te zien op locatie, in de voormalige directeurswoning in de achtertuin van De Surinaamsche Bank te Paramaribo. Er is naast de expositie een interessant randprogramma met onder meer vier Art Conversations. Op 27 februari is de eerste gepland: An Afternoon in the Garden. Daarbij zullen ook enkele internationaal vooraanstaande kunstdeskundigen aanwezig zijn, waaronder Annie Paul uit Jamaica, Courtney Martin uit Los Angeles, Leon Wainwright uit Groot-Brittannië, Richard Rawlins uit Trinidad en Julieta Gonzales uit Puerto Rico. Deze tentoonstelling reist najaar 2010 naar CBK Rotterdam. De tentoonstelling is te volgen via paramaribospan.blogspot.com.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.