Surinaamse coalitiepartijen smeden nieuw verbond

18

PARAMARIBO, 4 mrt – Het Nieuw Front staat open voor nieuwe partners. Dit zegt president Ronald Venetiaan. DA’ 91 van parlementariër Winston Jessurun is de grootste kansmaker. Opgaan in de NPS van Venetiaan is een optie. Dat levert minimaal één verkiesbare plek op.

DA’91 is niet onwillig. Volgens Jessurun wordt binnenskamers overleg gevoerd. Het Nieuw Front heeft het anders niet bepaald makkelijk. De druk van traditionele partners wordt groter. Met name Pertjajah Luhur van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo hamert op meer en betere posities. Zo moeten ten minste tien parlementszetels te behalen zijn. Somohardjo wil niets minder dan het presidentschap.

De drie overige partners zien dat niet zo zitten. Alle drie willen de situatie van 2005 als uitgangspunt. Somohardjo heeft dan geen poot om op te staan. Zijn standpunt dat Pertjajah Luhur is gegroeid doet dan geen opgeld. “Ik moet dit nog voorleggen aan de partijstructuren”, zegt Somohardjo. Dat duidt nu al op een afgezwakte houding. Toespelingen op eventueel vertrek van Pertjajah Luhur maakt duidelijk geen indruk.


18 REACTIES

 1. Wie de verkeersongevallen in Suriname bijhoudt –heel eenvoudig als je dagelijks Times of Suriname koopt, want die publiceert à la dol foto’s van alle mogelijke en onmogelijke aanrijdingen die haar maar worden toegestuurd– dan wordt het al gauw duidelijk dat van de bestuurder in negen van de tien gevallen wordt gezegd dat “hij/zij de macht over het stuur heeft verloren”. En vervolgens, dat hij/zij de macht over het stuur heeft verloren door onverantwoordelijk hard rijden.

  De macht over het stuur verliezen” is een mooie metafoor voor wat wij in de politiek zien gebeuren, en dan doel ik vooral op Pertjajah Luhur (PL) en haar politieke leider Somohardjo. Als je alle politieke leiders mag geloven, met Somo voorop, dan zijn alle partijen toegenomen in omvang en welbehagen bij de Heer. Het vervelende voor hun is echter dat géén der partijen claimt te hebben verloren, en dat is wel nodig wil er iemand winnen. Het is nu eenmaal niet zo dat het aantal kiesgerechtigden wezenlijk in omvang is toegenomen in de afgelopen vijf jaar.

  Het is duidelijk dat Somo onverantwoordelijk hard heeft gereden en dat hij de macht over het stuur heeft verloren. Daar tegenover kun je stellen dat met name de Nationale Partij Suriname (NPS) veel te langzaam heeft gereden, zij heeft geen stelling durven nemen tegenover de ‘grote’ soloïst en chanteur van PL, Somohardjo, en zwabbert nu maar wat in het rond. Dat NPS-topper Kruisland heeft gezegd dat er in het NF geen plaats meer is voor PL, is uiteraard niet aangekomen bij Somo, immers hij kent Kruisland niet eens.

  Op het moment dat ik dit schrijf zijn de van het Nieuw Front (NF) deel uitmakende partijen, maar zonder A-Combinatie, met elkaar in de slag over wie waar op de verkiezingslijst komt, een zeer heikel onderwerp dat de ochtendbladen morgenvroeg ongetwijfeld een record verkoop bezorgt. Velen in die bijeenkomst zullen ongetwijfeld last hebben van hoge bloed, gewillige patiënten als ze zijn voor hun huisarts of specialist. Niet dat ik denk dat Somo daarvan enige last heeft –hij is en was zo te zien altijd al volledig onbelast– maar ik vraag me wel af of hij daar de macht over het stuur weer heeft teruggenomen, of met andere woorden, of hij uit het overleg en uit het NF is gestapt.

  Niets is onmogelijk in deze wereld, en in de politieke wereld nog minder. In feite is die bijeenkomst van vanavond een soort van kermisattractie: botsauto-tjes! Zo hard mogelijk op je tegenstander inrijden, steeds weer opnieuw, en kijken wie het grootste uithoudingsvermogen heeft. Als u het mij vraagt: Venetiaan het grootste, Somohardjo absoluut géén uithoudingsvermogen. Het zou mij uitzonderlijk veel plezier doen als mijn veronderstelling bewaarheid wordt en Somo uit het NF stapt, de macht over het stuur terugneemt om in de eerstvolgende bocht opnieuw onderuit te gaan en de macht over het stuur te verliezen, ik gun het hem.

  Consistentie kun je Somo niet ontzeggen, hij blijft chanteren. Maar ook Venetiaan en de NPS kun je consistentie niet ontzeggen, ze blijven schipperen, durven niet principiëel te zijn, zwabberen principeloos van links naar rechts om maar aan de macht te blijven. Arm Suriname dat met zo’n politici zit opgescheept!


  Maak melding

 2. Het NF heeft een duivelspact gesloten om te strijden tegen het Surinaamse volk. Om deze te beroven van al haar grondstoffen om cadeau te geven aan de buitenlandse kolonisten. Volk van Suriname wordt wakker en wees alert. Laat u niet misleiden door deze schurken.


  Maak melding

 3. volgens mijn ben jij en de ndp al een tijd de macht over het stuur kwijt.dan ben je dictator en revolutionare en nu ben je de zogenaamde democraat, dan heb ik het over bouterse, hij heeft bosje met van alles en nog wat vergeleken en uitgemaakt en nu zit bosje als een afgerichte schoothondje bij de ndp, soemita belande in de bak toen de militairen aan de macht waren waar is deze bejaarde man? bij de ndp. teootje hou a.u.b op over principes.


  Maak melding

 4. Winston Jessurun is altijd reeds over de ruggen van de BEP en andere partijen in de Assemblee terecht gekomen. Zijn politieke organisatie heeft na 20 jaar dan ook geen bestaansrecht. Het is vanzelfsprekend dat hij nu een combinatie zoekt die hem een zetel kan verzekeren. Verder heb ik reeds eerder gezegd, Somo als president zou een schande zijn voor het Surinaams intellect!


  Maak melding

 5. Wij zijn de 8 december moorden NIET VERGETEN. Dus NOOIT NDP, NOOIT meer militairen aan de macht!!!!!Deze moordenaars verdienen de DOODSTRAF…!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 6. Theo,
  Mooi stuk, echter is het niet de politiek die koers bepaald maar het volk. De verbeteringen ten opzichte van de jaren 80 en 90 zijn enorm. Suriname verkeerd nu in een positie om verdere groei en welvaart te gaan nastreven. Nu reeds blijkt echter dat het kiezersvolk niet duidelijk richting aangeeft door bijvoorbeeld de combinatie NPS/VHP een riant aantal zetels in het verschiet te stellen. Ik ben door de jaren heen wijs genoeg geworden om te begrijpen dat het met de NDP gewoon weer dezelfde kant opgaat als in het verleden. Het zelfde kliekje hangt nog bij elkaar en is geen haar beter geworden. De rekening die moet worden betaald aan allerhande loyalisten is enorm. Hun socialistische denkbeelden zijn inmiddels achterhaalt met uitzondering van een Chaves die dank zij olie voorraden de grote socialist denkt uit te kunnen hangen.
  Ik denk dat het van wijsheid betaamt van de huidige positieve elementen binnen de huidige coalitie, niettegenstaande je Somo het lieftst een schop onder zijn kont zou willen geven, toch een basis van samenwerking te zoeken.
  De wens is de vader van de gedachte, en menig Surinamer ziet Suriname floreren onder Bouterse. De werkelijkheied zal echter anders zijn. Het internationaal gezien onbetekenende Suriname met mischien wat goudvoorkomens en wat andere spullen her en der zal simpelweg worden genegeerd en tegengewerkt op allerlei fronten. Net zolang totdat het volk door honger gedreven, met masale stakingen, Bouterse de laan uitstuurt. Dan toch maar liever een deal met Somo. Tenslotte is dat zo’n beetje de richting die het volk aangeeft.


  Maak melding

 7. Mijn nichtje zei het laatst zo mooi toen ik aan haar vroeg of zij in navolging van haar moeder ook op het Front zal stemmen. Neen oom Robby, niet op de NDP, maar ook niet op het Front.

  Het laatste was op zich al een overwinning.

  Suriname gaat ten onder onder het bestaan van zoveel kennis en kunde temidden diepgewortelde afgunst, haat en nijd.

  Helaas!

  Je moest maar eens in de volksbuurten gaan kijken hoe de achterban van de club, die het hardst schreeuwt erbij staan of lopen. In- en intriest.

  Ik maak vrijwel dagelijks mee hoe goed opgeleide mannen en vrouwen alles wat los en vast zit verkopen om te kunnen overleven.


  Maak melding

 8. Theo,

  Mooi stuk! Leest lekker en zit humoristisch goed in elkaar. Mijn complimenten daarvoor.

  Inhoudelijk geef je stiekem aan, aan welke kant je staat en dat is je goed recht. Wat Principieel (7) schrijft dat hij/zij het een mooi stuk vindt kan ik best begrijpen want je schrijft in ieder geval lekker, zonder moeilijke woorden.
  Maar moeilijk wordt het als blijkt dat de ondertoon de steun voor de NDP raakt. Natuurlijk ben jij vrij daarin ook al ben ik een andere mening toegedaan. Voor mijn mooi Suriname zouden Somo en Brunsi uit het Front gegooid moeten worden en DOE zich bij het Front moeten aansluiten. Dan is het Front geloofwaardiger en zijn de corruptelingen uit het Front. DOE wil de oude politiek er uit gooien maar daar hebben ze veel meer tijd voor nodig. Door zich nu aan te sluiten bij de gevestigde orde kunnen ze van binnen uit langzaam hun greep krijgen en aan verjonging beginnen. Hoop ik tenminste!

  Blijf schrijven Theo, want het leest lekker.
  We verschillen wel van partij, maar dat is nu eenmaal politiek.


  Maak melding

 9. hahahahahaaa wat een lachwekkend verhaal op nummer 8 , niet om het één of ander, maar ik zou graag willen weten hoe oud jou nichtje is pinto? pinto vertel jou nichtje dat suriname niet meer terug wil naar onderdruking vernedering moord avondklok in de rij staan, geen medicijnen geen persvrijheid en ook geen vrijheid van meningsuiting. pinto vertel ook aan jou nichtje dat iedere surinamer nu gebruik mag maken van hun stemrecht.


  Maak melding

 10. Wij gaan opzoek en werken met zeer betrouwbare partners.
  Maar kijk wat die Ronald nu heeft…. hij begint nu te stinken…..Rovers…oplichters…wanbetalers..pedofielen…verkrachters…zelfs ook nog boelers….jaja betrouwbare partners.

  De bevolking raakt nu compleet de weg kwijt het wordt 100% chaos na 25052010….vooral als deze dieven stemmen gaan lopen stelen en de boel als in het verleden weer gaan lopen manipuleren….PROBLEEM…probleem…ik wil nu weten fa din sa waai din gogo puru uit na stront.


  Maak melding

 11. “Dan toch maar liever een deal met Somo. Tenslotte is dat zo’n beetje de richting die het volk aangeeft.””

  Welk volk geeft een beetje die richting aan principieel? In 2005 heeft het overgrote deel van de Surinamers bijv. NIET op front gestemd.


  Maak melding

 12. Mijn standpunt in deze is heel eenvoudig.
  De oude politici dienen per direct het veld te ruimen.Welke competenties hebben deze oude mannen…
  Maak plaats voor jonge en frisse kandidaten.
  Jonge politici die willen participeren met invloedrijke donor landen.Niet alleen op het gebied van fin.hulp maar ook op het gebied van het vergaren van politieke en economische kennis.
  Waarom kunnen geen van die oude partijen niets aan de infrastructuur en de renovatie van de regeringsgebouwen doen….
  Ik schaam mij werkelijk kapot als ik de oude en verflose gebouwen op TV zie.
  Ik zou zeer zeker en coalitie vormen met partijen die DAADWERKELIJK de handen uit de mouwen doen.WERKEN en OPBOUWEN !!!!!
  Er zijn in Suriname oude verrotte gebouwen die eeuwig op dezelfde plek staan en het aangezicht van Paramaribo bederven.
  Men doet helemaal niets aan zulke dingen.
  KOM OP kondermangs…één bulldozer er tegen aan.Geef buitenlandse investeerders en Surinaamse ondernemers een kans zich verder te ontplooien.
  Het is toch volstrekt belachelijk dat zo’n klein land als Sranang zich MOEIZAAM kan ontwikkelen…
  Een beetje van onze Sranang-mentaliteit moeten we wijzigen.We zijn veels te luidruchtig en blazen soms te hoog van de toorn…..zonder dat we iets degelijks presteren.
  Nogmaals geef jonge politici een reële kans en je zal vooruitgang zien.
  Ht


  Maak melding

 13. De PL is gegroeied,als de andere niet wil geloven dan maar alleen de verkiezing in,NPS
  ,VHP en PL in de opositie banken maar gaan
  zitten,laat de NDP maar regeren,NPS verlies
  5 Minister posten,10 direkteuren,10 ambasadeuren )VHP idem’)


  Maak melding

 14. neus
  laat je niet door de idioot bepraten ik ben zeker dat somohardjo vroeg of laat terug keert bij het nieuw front.javanen doen net kikkers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.