maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname pikt monopolistisch gedrag TCL niet

Suriname pikt monopolistisch gedrag TCL niet

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 mrt – Het monopolistisch gedrag van de Trinidadiaanse cementproducent TCL komt Suriname slecht uit. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI. De bouwsector is in de lift. Elke storing leidt tot ontmoediging en kapitaalverlies. Vandaar de stappen tegen TCL.

De gang naar de Caribische handelsorganisatie, Coted, staat tegen dit licht. “We hebben bewust om opheffing gevraagd van de verplichting te importeren uit Caricom-landen”, zegt Marica. Coted gaf groen licht. Zo kon de laatste jaren cement binnenkomen tegen nultarief. Dat TCL nu tegenstribbelt is te begrijpen. Het bedrijf beweert zwaar te lijden onder het nieuwe regiem.

Volgens Marica valt het wel mee. TCL kan nog steeds ongestoord exporteren naar Suriname. Alleen bokst het op tegen concurrentie. “We hebben het gedaan voor de samenleving. Het valt toch op dat haast elk jaar schaarste optrad toen TCL alleen op de markt zat”, aldus Marica. De prijs steeg dan ook gestaag. Nu gebeurt dit niet meer. “Dus was het een goede maatregel.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Minister Clifford Marica houdt zowel de Coted als de Surinaamse gemeenschap informatie voor die niet klopt”, zegt Dilip Sardjoe. De TCL-topman kijkt vreemd op wanneer hij hoort dat Marica bang is voor een toekomstig tekort aan cement in ons land en op basis daarvan de Coted heeft gevraagd om cement van buiten de Caricom te mogen importeren. “De man weet echt …

  niet waarover hij het heeft. Hij moet nu ophouden met allerlei uitlatingen en cijfermatig zijn beweringen onderbouwen.” In een persbericht meldt Marica dat handelen inzake de cementkwestie in nationaal belang is om het monopolistische gedrag van de grootste cementleverancier in de Caricom tegen te gaan. Sardjoe: “In Suriname opereren twee cementondernemingen, namelijk TCL en Vensur.

  Foto: Dilip Sardjoe

  Steeds valt de minister over ons heen. Maar over de twee in Suriname opererende oliemaatschappijen zegt hij niets. Daar probeert hij niet de Coted zover te krijgen om van buiten de Caricom te mogen importeren.” Volgens Marica heeft ons land sinds 2006 geen cementschaarste meer gekend. Ook de prijs van cement is vrij stabiel gebleven. Deze cijfers leveren volgens Sardjoe het bewijs dat Marica verkeerd bezig is en zaken op de spits probeert te drijven.

  Een bewering als zou de cementbehoefte in ons land in de afgelopen vier jaar negenmaal zijn gestegen, stuurt de TCL-vertegenwoordiger ook naar het rijk der fabelen. “Marica jokt wanneer hij zegt dat voor projecten, waaronder de bouw van de dijken van Coronie en Commewijne, cement nodig is. Dijken worden met rotsblokken gebouwd. En voor wat betreft de verhoogde woningbouw kunnen wij gerust kijken naar dezelfde periode van vier jaar waarin er nooit sprake is geweest van schaarste of prijsverhogingen.

  Op eerdere opmerkingen van Sardjoe zegt Marica niet aan vriendjespolitiek te doen. “Sardjoe timmert aan de weg en investeert in Suriname en het Caribisch Gebied en ik heb er dus geen problemen mee als hij wil opkomen voor zijn belangen en die van het productiebedrijf.” Hij begrijpt daarom dat deze ondernemer de genomen maatregel minder prettig zal vinden. Sardjoe reageert hierop door te stellen dat de minister als vertegenwoordiger van Suriname moet beginnen onze belangen veilig te stellen. “Marica probeert Surinaamse bedrijven te breken, kijk maar naar zijn handelingen in de meelsector.”

  De vraag is; maakt minister Marica de surinaamse bedrijven kapot???


  Maak melding
 2. Suriname moet de Caricom verlaten deze organisatie is niet in voordeel voor het land.Het gaat alleen om de belangen van Trinidad de economische sterkste van de lidstaten.Trinidad weet dat de Surinamers dom zijn daarom goochlen ze met de prijzen.


  Maak melding
 3. Twee walletjes!

  Meneer Sardjoe is een investeerder in Suriname en hij investeert ook in Trinidad.
  Waar er in Trinidad wel cement geproduceerd kan worden door meneer Sardjoe, kan dat in Suriname niet. Grondstoffen? Of is dit pure handelspolitiek?

  Een overheid die zich laat binden aan een enkele leverancier zal altijd in problemen komen en gechanteerd worden. Schaarste kan gecreeerd worden waardoor prijssteiging. Daar is het volk de dupe van. Meneer Marica doet goed de zaak open te breken en Coted houden aan de toestemming die ze hebben gegeven om elders cement af te nemen.
  Als meneer Sardjoe de naam van TCL verandert in SCL en in Commewijne cement wil produceren
  dan mag hij als enige aan onze overheid leveren. Eerder niet!


  Maak melding
 4. Er is zoveel kapitaal in SU. Genoeg Kapitaal om een Cement onderneming te starten in SU.
  SU mag nooit afhankelijk zijn van Trinidad.
  Su moet denken aan haar concurrentiepositie binnen CARICOM.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES