Zelfbeelden en sociale mobiliteit ‘zwarte’ mannen

3

Op 11 april 2010 wordt een symposium georganiseerd getiteld: Zelfbeelden en sociale mobiliteit Surinaamse en Antilliaanse mannen. Wat willen Surinaamse en Antilliaanse mannen? Hoe zien zij zichzelf en elkaar? Helpen zij elkaar? Wat willen ze bereiken? Wat zijn de voorwaarden voor hun sociale mobiliteit? Wat zijn hun zelfbeelden daarbij? In een mengeling van wetenschap en persoonlijke ervaringen komen deze vragen aan de orde in het symposium. Bezoekers, inleiders en panelleden praten over hun werk & opleiding, relaties, (on)nut van eigen etnische organisaties en al het andere wat ze zelf belangrijk vinden over hun sociale mobiliteit.

Tot 2008 leek het een sprookje: Surinaamse en Antilliaanse mannen waren in opmars op de arbeidsmarkt. Op het gebied van opleiding en inkomen vormden ze de kopgroep van de niet- westerse allochtone mannen, de Surinamers met een kleine voorsprong op de Antillianen. Het zag er naar uit dat het alleen maar beter kon gaan. Enige smet op het beeld vormde het relatief hoge aantal zelfdodingen onder Surinaamse mannen en de integratieproblemen van een klein aantal kansarme Antilliaanse jongeren in de grote steden. Dit werd meer als een probleem van individuen dan van de gehele groep ervaren. Vele Surinamers en Antillianen zagen zichzelf en werden gezien als ‘geïntegreerd in de samenleving’. Hun etnische afkomst scheen nog nauwelijks van belang te zijn voor hun integratie en identiteit.

Door de economische crisis in 2009 veranderde deze vermeende rooskleurige situatie drastisch. Het werkloosheidscijfer van de Surinaamse mannen steeg spectaculair van 6% in 2008 naar 11% in 2009, terwijl dat van de autochtone mannen met 3% constant was gebleven. De werkloosheid onder Antilliaanse mannen daalde licht van 11% in 2008 naar 10 % in 2009, maar ook hun achterstand op de autochtone mannen is nog steeds groot. Is door de crisis hun opmars in de Nederlandse samenleving gestuit? Een vraag die op het symposium centraal staat.

11 april 2010
12.00 – 17.45 uur
Artis, Plantage Middenlaan 41a – 43, Amsterdam


3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.