Suriname’s jaar van het politieke afscheid

14

PARAMARIBO, 26 feb – 2010 mag best het jaar van het politieke afscheid worden genoemd. Een ongewoon aantal politici maakt op een ongewoon moment kenbaar het bijltje erbij neer te leggen. De motieven mogen dan uiteenlopen, het blijft een ongekend fenomeen. In een jaar van verkiezingen plegen politici niet zo geneigd vaarwel te zeggen.

In Suriname al helemaal niet. De verbetenheid bij nog eens vijf jaar willen ‘dienen’ is nooit zo intens. Toch is er een handjevol dat het nu voor gezien houdt. Jiwan Sital, leider, boegbeeld en gezicht van de PVF verraste nog het meest. Hij leek ook bij deze verkiezingen nog het beste alternatief. Maar het steeds belanden tussen wal en schip, zeg maar het Nieuw Front en Bouterse’s NDP, blijkt niet uit te houden.

Sital komt er dan ook rond voor uit. Hij is teleurgesteld in de kiezer. Dat lijkt veel minder het geval met de ministers Kermechend Raghoebarsing en Edwin Wolf. Die willen niet terug omdat de politiek zijn charme min of verloren heeft. Parlementariër Adiel Kallan (Nieuw Front) ervaart na vier parlementaire termijnen ongeveer hetzelfde. Hoe het ook zij, het is voor Surinaamse begrippen ongekend gedeeld.


14 REACTIES

 1. Jiwan Sital is de enige van deze groep van wie ik het betreur!!

  Hij heeft zijn zaakjes altijd/vaak goed voor elkaar en weet waar hij het over heeft. Jammer dat hij als eenling opereerde.

  Dus Jiwan, als je dit leest of hoort, misschien kan je je toch beschikbaar stellen voor een andere positie in Suriname. Je bent van het juiste hout gesneden.

  Krakti.


  Maak melding

 2. men had gedacht dat de leidinggevende zouden vernaderen.maar helaas.
  venetiaan en sardjoe zijn gevalt en behoren tot de meest verouderde politicus aller tijden.

  eigenbelang en de onderdanigheid bij hun achterban spelen hierbij een belangrijke rol.
  de meeste politiekeileiders kunnen niet met tegenspraak of ze worden agressief en beginnen dictatoriaal te handelen.


  Maak melding

 3. over onderdanig gesproken en dictatoriaal zou ik zeggen neem een kijkje in jou eigen keuken. de geschiedenis willen jullie wel herschrijven maar de echte feiten en waarheid niet, liegen is nooit goed nooit niet en vooral voor de mensen die het echt hebben meegemaakt om onder militaire dictatuur te moeten leven als jij het niet weet vraag het aan de mensen die tussen de 40 en 50 jaar oud zijn die kunnen jou vertellen hoe het is om onder de avondklok te moeten leven leven in een land waar niemand elkaar vertrouwd zelf jou eigen buren en jou familie niet,jij hebt over tegenspraak brantimaka mss was jij nog niet geboren maar ik zal jou vertellen dat je in de jaren 80 werd je gedood als jij een andere mening had dan bouterse hij dulde geen enkel tegenspraak de hele samenleving moest zich onderwerpen aan het militaire gezag ik hoor E.wijntuin nog zeggen op radio en televisie dat de surinamers zich moeten onderwerpen aan het militaire regime van bouterse.jij denk nog steeds dat bouterse is veranderd me boi het zal jou lelijk tegenvallen let op mijn woorden.


  Maak melding

 4. Het werd tijd ook..

  Niet alleen verlaten van de pluches,maar er moet ook wetgeving komen,dat iemand niet langer dan twee termijnen gekozen moet kunnen worden..

  Alle functies binnen de overheid is aan rechuffeling toe.

  Een viese viese als wel een precident als minister mogen niet langer dan twee termijnen denwel maximaal tien jaar het land dienen..Dat geld eveneens voor een parelemtariër.

  Alle ambtenaren mogen b.v. niet langer dan vijf jaar op een stoel blijven zitten en moeten soliciteren op een andere plek binnen de overheid..

  Alle d.c’s moeten middels open solicitatie gekozen worden die voldoen aan de eisen en de opleidingen die daarbij horen..

  Dus geen matie’s meer,maar gekwalificeerde krachten die flot het werk verstaan..

  Je moet meer en meer naar een goed gedegen fatsoenlijk overheids apparaat dan een regellarij van bradas en sisas..

  Dat inspireerd de jeugd om meer en meer zijn/haar best te doen op de school..


  Maak melding

 5. Sital komt er dan ook rond voor uit. Hij is teleurgesteld in de kiezer. Sital mie brada de domme massa (BB met R )is aan het uitsterven en Suriname heeft nu een ontwikkelt volk (Olie en Goud telt nu)die je niet meer knollen voor citroenen kunt verkopen.En ja “te dong mang kon koni,kon mang atie e brong”.Helaas voor jullie, pindakaas.Troost je er zijn nog 2 stuks op dit forum die hun mening geven over jullie “goede” politiek voering.Ma ding dies drieging na ma boby” niets aan te beginnen.


  Maak melding

 6. De kiezer kan zelf niks aan doen…TWEE..2. politieke partijen hebben jaren de keizers dom en achterlijk gehouden…..de boel belazeren….dan hoe de kiezer…gewoon politiek zelf….vooral FRONT…NPS …..VHP…hoofdmotor..!!!!!!!!!


  Maak melding

 7. Marcel,

  Ik ga met je mee in termijnen stellen voorbepaalde politieke en staatsfunktie’s.
  Dat zal de geloofwaardigheid ten goede komen en de jarenlange corruptieve praktijken sterk verminderen.

  Verder is het jammer dat politici met geweten, verantwoordelijkheidsgevoel en discipline zoals Sital er mee stoppen. Sital zegt nog net niet dat de Surinaamse kiezer dom is en geen vooruitgang wil. Men wil niets weten van een partijprogramma en loopt maar te schreeuwen om te meten wie het hardst kan schreeuwen en de ander vooral belachelijk kan maken.
  Sital is teleurgesteld in de kiezer, daar moet de kiezer zich diep voor schamen.

  Vooruitgang wordt bepaald door de kiezers van een land. Zij hebben de opdracht om de regering te electoreren, te controleren, te corrigeren en desnoods te diskwalificeren.


  Maak melding

 8. Das 8

  Kiezer heeft niet veel te vertellen.
  En helemaal niet bij een corrigerende tik.
  Want dan wordt je dood geslagen.
  De kiezer heeft simpelweg gekozen voor een orgaan omdat de kiezer op dat moment geen keus heeft.
  Kiezer heeft naar aanleiding van de de verkiezings programma zijn stem uitgebracht op de partij die hem/haar het meeste aanspreekt op de hoop dat die zijn beloftes na komt. Same old shit as usual , but not.
  Bekritiseren van een politieke patij wordt bestraft met of een kappartij of een regen aan kogels bij je voor deur.
  Dus niemand heeft het lef om op te staan en een open discussie aan te gaan.
  Weet je wat er moet gebeuren?
  Alles naar huis sturen uit die speelhoek DNA en een compleet nieuwe regering installeren.
  Dat is precies wat jij en Marcel voor een deel bedoelen. Tang boen!


  Maak melding

 9. @DAS

  Een salon socialist die net in staat is het woord foutloos te spellen maar verder geen enkele bagage heeft is het laatste waar SME op zit te wachten. Die man zal eeuwig teleurgesteld blijven en waarschijnlijk ook maar gelukkig.


  Maak melding

 10. Neus,

  Is deze man dan zoveel slechter dan de rest?
  Jij zit er misschien dichterbij en kan het beter weten. Ik hoop niet dat ik na 25 mei teleurgesteld zal zijn in het electoraat. Want als ik het ben, ben jij het ook, toch?


  Maak melding

 11. de belangen van de rechtsstaat suriname staat boven alles ook boven de persoonlijke belangen van bouterse en zijn aanhagers laat dat duidelijk zijn.bouterse is het slechtste wat suriname de afgelopen 40 jaren heeft meegemaakt wie dit wil ontkennen heeft oogkleppen op.


  Maak melding

 12. @DAS #12

  Nee er zijn politicie met veel minder empatische vermogen en democratische kwaliteiten. Maar dat neemt niet weg dat Sital gewoon een salon troskist is die feitelijk niet weet waarover hij praat.

  Daarnaast is hij geen lange carriere beschonken. Binnen de kortste keren mag hij weer van DDB in het binnenland vakantie gaan houden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.