Guyana: Suriname wil te veel suiker importeren

24

PARAMARIBO, 26 feb – De hoeveelheden suiker die Suriname wil importeren zijn veel te ruim. Dit stelt de Guyanese regering. Georgetown ziet zijn belangen in gevaar komen als leverancier binnen de Caricom. Suriname’s pogingen suiker buiten de Caricom te importeren worden dan ook enthousiast gedwarsboomd.

Paramaribo heeft er genoeg van. Bij de laatste besprekingen over suikerimporten ging het er dan ook heftig aan toe. Guyana wordt unfair gedrag verweten. De lokale suikerindustrie kwakkelt door stakingen. Dus is er gewoon geen suiker voor de consumerende landen. “Als ze niet kunnen leveren, moeten ze dat aangeven”, zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie.

In plaats daarvan wordt druk geageerd. Volgens Guyana komt Suriname aan zijn belangen. Met de hoge importen zou Paramaribo munt willen slaan uit omstandigheden. De extra suiker kan dan worden doorverkocht. Marica houdt het erop dat de buren zich aan hun leest houden. “Guyana heeft zich te houden aan de regels.” Suriname vraagt binnenkort weer ontheffing aan van de verplichte import uit Caricom.


24 REACTIES

 1. Er is in Suriname veel grond beschikbaar voor de suikerteelt.Daarnaast is het niet moeilijk om arbeidskrachten aan te trekken uit bijvoorbeeld Haitie of Guyana.Alleen ontbreekt het in Suriname aan ondernemers om dit op te pakken.Met cocaine wordt veel meer geld verdiend.


  Maak melding

 2. dit soort van dwaze opstelling gaat men krijgen als je zaken doet met domme mensen.suriname zal moeten uittreden uit de caricom.er was geen enkele reden aanwezig,dat suriname zich laat binden aan de ex engelse koloniën.

  suriname zal altijd de verliezer zijn.dit alles hebben wij te danken aan president venetiaan en consorten.
  cement,meel en dan komt nu bij kijken een suiker probleem


  Maak melding

 3. Weer een van de zoveel bewijzen dat de hele Caricom gedoe zeer nadelig is voor de Surinaamse consument. Schaarste, al dan niet kunstmatig veroorzaakt, betekent automatisch prijsverhogingen. Terwijl we helemaal niet van landbouw prudukten afhankelijk hoeven te zijn.

  Suriname was een zeer groot suiker producent voor de onafhankelijkheid. Kijk wat ermee is gebeurd.


  Maak melding

 4. @ Jessica.

  Daar voelen de Surinamers zich te goed voor. Raad maar eens waar het grootste bedrag aan ontwikkelingshulp naar toe gaat: SURINAME. De Surinamers zijn zo lui dat ze zelfs hun kont binnenkort laten afvegen door immigranten. De chinezen runnen nu alle winkels in Suriname, vroeger waren het de Hindoestanen, maar die laten zich nu liever betalen voor de verhuur van hun winkelpand. Lui volk komt nooit vooruit, ondanks alle diploma”s die ze zogenaamd bezitten. Het stikt van de MR en DRS en DR, IR en noem maar op. Not Guts No Glory. Geef mij maar een Suriname van net na de afschaffing van de slavernij (vindt het wel triest de slavernij periode en voor de slaven) tot de onafhankelijkheid. Wat was Suriname een mooi en welvarend land! De creoolse bevolking heeft het steeds over neo-kolonialisme, maar onwetendheid over de wereldeconomie heeft ze de das omgedaan. Onder de veilige paraplu van Nederland was Suriname uitgegroeid tot een van de welvarendste landen van het zuidelijk halfrond en was deze ellende de bevolking bespaard gebleven. Nu wordt er suiker geimporteerd, wanneer gaan ze rijst importeren en daarna de bananen. Shame on you my sweet Suriname. Wake up and get a life Surinam people.


  Maak melding

 5. Geef de Guyanezen ruimte in Suriname. Deze gasten komen masaal enkel voor Sardientjes vreten en als ze vol hebben gepropt, slaan ze de vrouwen op straat(zelf meegemaakt)en vergeet niet ruzieen met de lokale bevolkingsgroep.

  Er wordt het volgende gezegd:

  Volgens Guyana komt Suriname aan zijn belangen. Met de hoge importen zou Paramaribo munt willen slaan uit omstandigheden. De extra suiker kan dan worden doorverkocht.

  Suriname doet toch ook zaken met Canada en Brazilianen(goudmijn laten leeg plunderen).
  Waarom zou het niet eens een keer andersom kunnen.

  Guyana heeft toch ook +/- 30 Hectaren oliemijn van deze Surinaamse regering cadeau gehad. Waarom zeurt dan Guyana over.

  Jongens! waarom zo moeilijk doen als het makkelijk kan!! Het probleem is zo opgelost, want beiden landen zijn 1 en al 1 POTNAT!!!! De ene hand wast de ander! of niet soms Suriname en Guyana???

  Gewoon onderling ondertafel tjoekoe uitwisselen en dat is doodgewoon de oplossing!!! Hahahahahahah!!!! Hebben beide landen een andere idee??? dan ruzieen????

  Vindt je het gek dat Suriname Suikers uit Guyana importeert.

  Wiep Ding


  Maak melding

 6. Passen jullie maar goed op met het gebruiken van speciaal voor Suriname “bewerkte” Guyanese suiker. Zo meteen zijn jullie niet alleen het “Tigi-gebied” kwijt, maar ook de districten Nickerie en Saramacca inclusief Staatsolie. Als dit labiele land in staat is suiker te produceren voor de hele Caricom, moet men zich in Paramaribo ernstig afvragen waarom Suriname niet in staat is haar bevolking van EIGEN suiker te voorzien.
  Paramaribo, ga zo door en labiel Guyana streeft jullie op alle fronten voorbij.
  Er komt straks (weer) een tijd, dat Paramaribo niet alleen om suiker op bedeltocht moet naar het straatarme Guyana.


  Maak melding

 7. @1: Maar dat is dat ding: In Suriname weet de regering niet wat ondernemen betekent. Ze (PL) hebben heel Marienburg verkaveld. Mensen die op Somo lijken bouwen huisjes nu op die plantages waarop suikerriet vroeger werd verbouwd voor de fabriek. Buitenlandse bedrijven worden zwaar gefaciliteerd hier met de nodige tjoekoes. Daarom zal Suriname nooit vooruitgaan. Een ieder denkt aan zijn eigen zak en hoe een njang te maken.


  Maak melding

 8. Het is weer raak. De surinamers hebben hun eigen suikerplantages kapot gemaakt.Denk aan de z.g. vakbondslei(ij)ders als mr Bruma.
  Daarvan plukken wij nu sw vruchten. nu niet janken. Steek de handen uit de mouwen en waaron arbeidaskrachten van elders terwijl meer dan de helft van de surinamers werkloos zijn. Nee ze zijn liever lui dan moe. De Guyanezen hebben gelijk. C Marica wil de slimme jongen spelen. Clifford mi boy ga joka spelen


  Maak melding

 9. Suriname moet zijn eigen suikerindustrie revitaliseren en gebruik maken van Guyanese, Braziliaanse wellicht Haitiaanse gastarbeid om goedkoop te kunnen produceren.

  Dit gebeurt al in de Dominicaanse Republiek met gebruikmaking van Haitiaanse gastarbeid.


  Maak melding

 10. Welke Surinamer die hard schreeuwen om een eigen suiker heeft ooit op een rietveld gewerkt. Het zijn de mensen die op Somo lijken, enkelen op Bhaewa,later Haitianen en Guyanezen dat waren de mensen.

  Marienburg, een zeer verouderd suikerfabriek wat moet je ermee. ook met de kap tying a no sying uit de jaren zeventig van de NPS en KTPI heeft niks kunnen uithalen. de een voor de laatste suikerfabriek uit Alliance werd gekocht door ene Shankar uit Nickerie eind jaren 50. het ligt nu ook ergens op een terrein in Nickerie te roesten. what´s the point, zelfs Suiker unie fabriek in Groningen, Nederland is gesloopt.


  Maak melding

 11. Suriname teert teveel op zijn eeuwige natuurlijke rijkdommen, waar ze zo trots op zijn en renteniert erop, kijk maar naar de zeer hoge aantal ambtenaren die niets doen. Teveel importeren en te weinig uitvoeren, letterlijk en figuurlijk, want geld is er nog.

  De prijs die men hiervoor moet betalen zal op wat langere termijn zeer hoog zijn. Als er geen veranderingen komen. Wees voorbereid.


  Maak melding

 12. Soekroesanie,

  Heel veel suikerriet heb ik in mijn jeugd verpeuzeld. Elke dag, totdat mijn tanden er onder door gingen. Suikerriet was er overal in Suriname en de fabriek in Marienburg deed het goed, totdat………………

  In Suriname bestaat de mogelijkheid om zelf (bruine) suiker te produceren. De overheid heeft de durf niet om een simpel suikerriet- staatsbedrijf te financieren en in stand te houden. De SLM houdt men angstvallig in leven omdat men daar frank en vrij mee kan vliegen. Alle claims die door vertragingen van de afgelopen 5 jaar onderweg zijn naar de SLM, brengen de luchtvaartmaatschappij in een slechte financiele situatie. Maar u zult zien dat onze overheid de SLM weer heel veel subsidie toestopt.
  Een plan om zelf suiker te produceren levert geen vrije vlieguren op, maar wel heel veel werkgelegenheid en onafhankelijkheid van Guyana. Meel, cement, suiker maken Suriname afhankelijk van de Caricom. Welke produkten levert Suriname aan de z.g. Caricomlanden?

  Surinaamse regeerders zijn niet inventief en te schijterig om enig risico te nemen. Ze zijn vaak geschoold maar hebben niet het verstand om het geleerde in praktijk te brengen. En de ongeschoolde regeerders worden met dure woorden omgekocht want ze begrijpen het toch niet. Met dit soort leiders zal Suriname zichzelf blijven benadelen.


  Maak melding

 13. Clifford Marica toont hiermee een goed regeerder te zijn. Het gaat nu om het probleem om op KORTE TERMIJN de suikerbehoefte van het land veilig te stellen. Als Guyana door stakingen en het ontbreken van voorraden om hobbels in vraag en aanbod op te vangen NIET kan leveren dan moet er van buiten de Caricom geimporteerd worden en niet moeilijk gedaan worden. Zo wie zo heeft de verplichte Caricom handel een groot risico van monopolisatie en daarmee van onbeschofte winsten voor ondernemers en verborgen subsidies aan slecht geleide bedrijven.

  De meeste forum leden reageren hierop met opmerkingen over de eigen suikerindustrie. Maar dat is middenlange termijn en geen oplossing voor het accute probleem.
  Ook is dat slechts tendele een overheids zaak. Ondernemers en werknemers in SME zijn daarbij de belangrijkste spelers. Zij moeten bedrijven opzetten en er gaan werken. En ja de overheid heeft daarin ook een taak in het eenvoudiger maken om een bedrijf te starten en andere zaken.
  Maar is Marienburg niet gestopt omdat het moeilijk was werknemers te vinden, en omdat de ondernemers onvoldoende investeerden in het bijblijven?


  Maak melding

 14. Suriname heeft genoeg werklozen c.q. werknemers. Een project moet je opstarten in een buurt waar je veel werklozen hebt. Waar economische aktiviteiten zeer gewenst is. I.v.m. armoede etc.etc. Dan komt het wel goed. Dit lijkt me heel logisch.


  Maak melding

 15. Neus,

  Het is gebleken dat je veel kennis hebt omtrent het gebeuren in Suriname. Daarom heb je het recht om te corrigeren op reacties van anderen. En je doet dat op een zeer beschaafde manier.
  Marienburg is inderdaad gestopt vanwege een arbeiderstekort. Het zware rietkapwerk werd onderbetaald dus togen de arbeiders naar de stad voor beter loon en betere scholing voor hun kroost. De overheid had de voorzieningen kunnen verbeteren maar deed dat niet. Je moet Marienburg van toen zien als de banken van nu: directeuren met heel hoge salarissen en vette bonussen plus privileges. En de arbeiders maar bloed zweten voor een prikkie! Dat is meer de redenen waarom anderen niet meer wilden investeren.

  Deze overheid is de afgelopen 8 jaar alleen maar bezig met korte termijnplannen. Plannen op langere termijn zijn er niet of, ik ken ze niet; jij wel?

  Ik haal de SLM aan omdat dit bedrijf in dezelfde slechte financiele situatie kan terechtkomen als Marienburg toen, maar dat deze overheid er alles aan gaat doen om de SLM te redden. Ik denk dat je wel weet waarom.

  Verder heb ik zes jaar geleden ook willen investeren. Ik ben weggekeken en werkelijk weggetjoekoet toen ik na 9 maanden nog geen vergunning had. En toch ga ik het weer proberen, want dat is lange termijnwerk in het land waar ik van hou.
  Indien dit FRONT weer aan de macht komt na 25 mei 2010 ga ik investeren, in de hoop dat ze van hun fouten geleerd hebben.


  Maak melding

 16. Door een eigen productie te hebben ben je niet afhankelijk van de import.Wordt er gestaakt dan is het best te begrijpen dat er geen suiker op de markt kan zijn zo simpel is het.Ik vind de Caricom een eigenbelang club de ene land doet zo als ze wilt,geen goede samenwerking er moet nog veel veranderd worden.


  Maak melding

 17. @DAS
  En ik ben 30 jaar terug geld verloren door wanbestuur van een stel idioten die nooit iets gepresteerd hebben anders dan afbreken, onderdrukken en moorden.

  Ik ben daar gelukkig al lang overheen.
  Jij blijkbar nog niet over die tjoekoe vragende ambtenaar. Weet je dat smeergeld structureel geintroduceerd is door Bewind. Toen moest je ondertael dikke pakketten betalen voor valuta, je import vergunning voor onderdelen, etc. En als je pech had hoorde je ook nog dat je je auto beter kon laten staan.

  Ik heb geleerd mijzelf niet druk te maken over zaken die toch geen keer nemen. Dus richt ik mijn energie op zaken die SME kunnen opbouwen en tegen zaken die SME met zekerheid – weer – zullen afbreken.


  Maak melding

 18. Neus,

  Veel Surinamers en investeerders zijn 30 jaar geleden geld en onroerend goed kwijt geraakt. Sommigen hebben zelfs hun leven gelaten bij de greep naar de macht van een groep hoogdravers. Ik voel met je mee.
  De devaluatie van de toen sterke Surinaamse gulden heeft van rijke Surinamers zeer arme Suri’s gemaakt. Er kwamen toen andere rijken, die hun rijkdom bijeen raapten door machtsmisbruik en corruptie. Niemand gaat in zo een situatie investeren in een land, dat vraagt om problemen. De uitslag van 25 mei wordt dus belangrijk voor potentiele investeerders. Misschien dat jij ook wat wil doen.
  De Nieuwe regering zal een zaak moeten veranderen. Om een bedrijf te beginnen moet je op vele plaatsen, bij vele mensen die vaak afwezig zijn, om vergunning of stempel of handtekening vragen. Dat duurt lang en je moet je uitsloven. In sommige landen is er 1 (een)loket waar je je vergunning aanvraagt op twee formulieren die je moet invullen en indienen. Die formulieren doen hun ronde bij de mensen die moeten stempelen of tekenen en komen dan terug bij het loket. Na 6 weken wordt je opgeroepen en krijg je bericht of je kan beginnen en twee weken later heb je je vergunning. Een klimaat om potentiele investeerders te lokken, dat heeft SME nodig.

  Neus, de tjoekoes heb ik toen niet gegeven en dat is misschien de reden dat ik van de hak naar de tak ben gestuurd. Ik ben ook niet bereid ze in de toekomst te geven, dus wordt het spannend.


  Maak melding

 19. Mensen, probeer nu eens de gorilla door de bomen te zien.

  Waarom nog steeds die emotionele reacties die eigenlijk op niets slaan?

  Dit is een gemaakt conflict dat Suriname onder druk moet zetten.

  In een vorige reactie – onderwerp over Tigri – heb ik al gewezen op het ‘bartelen’ dat door de regeringen van Guyana en Suriname gevoerd zal worden.

  Guyana probeert nu met de suiker Suriname
  onder druk te zetten om zo toe te geven, gebruik te maken van de Corantijnrivier door Guyana.

  Dat is, denk ik, wat hier speelt.
  Een zwak diplomatiek spelletje van Guyana.

  Maar Suriname heeft nog steeds de beste kaarten in handen.Niet Suriame, maar Guyana zal moeten toegeven.
  Srika


  Maak melding

 20. de surinamer wil niet hard werken en daarom werden nog wat guyanezen gebracht om de rotzooi op marienburg op te ruimen; nu dat niet meer is zijn de guyanezen verder gegaan op illegale visserij binnen de grenzen van suriname en garnalen verwerking; ze zuipen wel veel, maar werken nog wel om het hoofd boven water te houden, maar slikken geen bolletjes om met de slm naar europa te gaan…je kunt ze moeilijk kwalijk nemen, dat ze er zijn in suriname; brazilianen stelen suriname leeg; de regering doet niets.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.