Surinaamse ziekenhuizen vleugellam door staking

7

PARAMARIBO, 24 feb – Twee van Suriname’s grootste ziekenhuizen liggen plat. Het verpleegkundig personeel eist hogere lonen. Het werk is voor onbepaalde tijd neergelegd. Afdelingen verlenen hooguit noodzakelijke hulp. Patiënten zijn naar huis gestuurd.

Elkaar onderling helpen gaat niet. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zocht reserveopvang bij het ’s Lands Hospitaal. Maar ook daar gist het. In beide instellingen staan de verpleegkundigen op hun strepen. “We hebben lang genoeg gewacht en beloftes doen het niet meer”, zegt vakbondsleider Culvin Welles. De overheid is de grote boosdoener. Die verzuimde de verpleegkundigen te bedenken.

Het nieuwe beloningssysteem, Fiso, is aan hen voorbij gegaan. Voorlopig althans. De beide ziekenhuizen zijn in overheidshanden. Dus hoeft niet gerekend te worden op het personeel. “Totdat we krijgen waar we recht op hebben”, aldus Welles. Ook bij andere ziekenhuizen van de overheid broeit het. Het personeel geniet de status van ambtenaar. Dus komt de geldbuidel vroeg of laat te voorschijn, willen of niet.


7 REACTIES

 1. Zo moet dat, eindelijk werkenden die vechten voor hun rechten. Elke regering die na de verkiezingen van 25 mei dit jaar kom, moet weten dat zij de economie van het land dratisch moet uit bouwen om de werkenden betere lonen te garanderen.

  In tegenstelling tot deze regeer ploeg dient de nieuwe betere management kwaliteiten aan de dag te leggen om de productie van ons land flink op te voeren. Daarbij dient de staat een voorhoede rol te spelen aangezien de particuliere sector in sme onvoldoende in staat is mijnbouw projecten te financieren.

  De linkse stroming in de politiek in suriname wil dat de surinamers zelf de bedrijven in de mijnbouw sector oprichten en exploiteren. De huidige regering kijk voor 95% naar multinationals om onze bodem-schatten te mijnen en uit-te voeren naar het buitenland.

  Doordat deze regering zo handeld, krijgen wij een te smal deel aan geld voor onze bodemschatten . Het gevolg daarvan is dat wij te weinig middelen over houden om onze werkers een betere loon te garanderen. Dus dat moet veranderen.

  Beste land genoten kiest bij de komende verkiezing voor een partij of combinatie die zelf een staats goud mijnbouw bedrijf wil oprichten, of dat suriname niet minder dan 51% van de aandelen van het bedrijf moet bezitten. Voorbeeld is staats olie, in de jaren 80 opgericht


  Maak melding

 2. ik vind het erg voor de verpleegkundigen ,maar erger voor de patienten er zal je nu dan wat gebeuren?? tegen woordig gaat het niet meer om de zieke mens maar om het geld .ik zit zelf in de zorg hier in ned ,en ik staak nooit ,ondanks er nu vors word geknepen door de regering in de zorg .ik weet alleen nu dat ik al die jaren voor pvda hebt gestemd en het nu niet meer zal doen ,maar voor de sp.die komt tenminste op voor de zorg en verzorgenden die hft zoals beloofd op te komen voor de verzorgenden ,pvda waar ik jaren met trots op hebt gestemd krijgt mijn stem niet meer die partij hft alleen aan de banken gedacht enz die kregen de vette bonussen en wij in de zorg moesten alleen maar bezuinigen ,dus ik zou zeggen weet voor wie je stemd als je verandering wild maar laat de arme zieke mens niet er onder lijden wij hebben als verzorgenden een eed afgelegd geld is nuttig maar de patient is ook belangrijk die hft ons des te meer nodig


  Maak melding

 3. Jaja, alleen aan geld denken en gelijk beginnen met staking. Is typisch Surinaams mentaliteit,een makkelijke manier van dwingen. Nadere consequenties van de patienten wordt geen rekening meegehouden.

  Flexa


  Maak melding

 4. Dit ding vind ik smerig…het komt ervan jaar in jaar uit jouw in de maling laten nemen…en nu ano smeer boeng….dat ding is smerig ik weet echt niet als het met vies zo te maken heeft of iets anders….rara wie o wie is ook zo vies.


  Maak melding

 5. @ raj
  ik ben en blijf een democraat dus ik respecteer het recht van staken en demonstatratie opkomen voor jou recht, maar je moet wel weten hoe ver je gaat het moet niet doorslaan en vooral waneer het gaat om zieken ouderen en kinderen je hebt rechten maar ook plichten laat dat duidelijk zijn. ik hebt het gevoel dat men in suriname voor alles en nog wat in staking gaat daar is de stakingsrecht niet voor in nederland mag men niet in bepaalde sectors staken daar ben ik voorstander van en voor suriname zou het goed iedee zijn. weet je raj jij noemt de naam van bouterse iemand die geen enkele recht in suriname respecteerd dus a.u.b noem een andere naam. ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om mijn landnoten op te roepen om niet in die verhalen van de ndp-ers te geloven van goud mijnbouw industrie opzetten en dat staatsolie een produkt is van de revolutie dat zijn grote leugens die teo hier verkondigd staatsolie dames en heren is het iedee van een grote zoon van suriname eddy djarap hij heeft zich met hand en tand moeten verzetten tegen de verkoop van staatsolie aan deawoo om het wanbeleid van bouterse en bosje te kunnen financieren en hun zakken te vullen.teootje hoeveel broodje aap verhalen heb jij nog? deze zelfde soort worst houd bouterse de samenleving voor dit soort populistische gedachten hebben nooit gewerkt in suriname niet in cuba niet in venuzeula zimbabwe grenanda ook niet. misschien kan onze teootje aan de hand van feiten en voobeelden duidelijk maken waar het wel heeft gewerkt zijn linkse ideologie.dit nog teootje bouterse en bosje en goedschalk hebben suriname met de grootste staatsschuld ooit achtergelaten dus jou verhaal over het drastisch ombouwen van de economie is ook één voor de prullenbak net als al jou andere reaktie luchtballonnen en nog eens luchtbalonnen teoooootje.als je dood kon gaan aan liegen dan was de hele ndp al begraven .


  Maak melding

 6. Mensen in de zorg behoren niet te staken, zelfs als de wet in SME ze de vrije keuze geeft. De roeping en belofte om de mensheid op deze manier te dienen zal doorslaggevend moeten zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.