Surinaamse vrouw schaars aanwezig in politiek

8

PARAMARIBO, 24 feb – De Surinaamse vrouw is nog te weinig zichtbaar in de politiek. Als het aan de deelneemsters ligt van het nationale overleg Vrouwen in de Politiek, komt er snel verandering. Meer druk op politieke partijen is een eerste optie.

Het moet dan mogelijk zijn meer vrouwen te krijgen op belangrijke posten. De wet aanpassen is nog het krachtigste pressiemiddel. Maar zo makkelijk is dat ook weer niet. De politiek moet eerst warm lopen. En ook als de wet verandert, is nog niets zeker. “Want in de politiek staan macht en belangen centraal”, zegt universiteitsdocent Hans Breeveld tegenover de Ware Tijd.

Een wettelijk minimum aan vrouwen voor parlement en regering is dan geen garantie. Vrouwen nemen weliswaar steeds meer maatschappelijke posities in. Er is zelfs sprake van complete overname in onder meer het onderwijs. Waar het echt op aankomt is empowerment. Mensen moeten meer opkomen voor hun belangen. “Zodat we minder gaan tellen, maar meer gaan wegen”, aldus Breeveld.


8 REACTIES

 1. wat,nog meer vrouwen,dan kunnen ze de boksring sluiten.mensen dat nauwelijks uit hun woorden kunnen komen.mij part mogen ze allemaal rustig thuis blijven achter hun naaimachine.

  vrouwen zijn geschapen om de wil van de almachtige te respecteren en niet in een parlementsgebouw waar er gevochten wordt.


  Maak melding

 2. Berne beschreef het heel mooi.

  De patiënt (politiek getinte Surinaamse vrouwen in underdog positie)moet op den duur de TAAK OP ZICH GAAN NEMEN om in een wereld te gaan leven waarin voor vrouwen geen SINTERKLAAS voorkomt.

  De patiënt (Politiek getinte Surinaamse vrouwen in underdog positie),wordt dan geconfronteerd met een aantal exitentiële problemen,met noden,keuzevrijheid,absurditeit,allemaal dingen die de patiënt (politiek getinte Surinaamse Vrouwen)voorheen wist te ontlopen door het probleem ” de wet aanpassen is nog het krachtigste pressiemiddel, maar zo makkelijk is dat ook weer niet”,op te hangen aan illusies die in de patiënt (Politiek getinte Surinaamse vrouwen in underdog positie) script staat.

  De magische gebeurtenis en de magische figuur vanuit overheidswege die komt niet.

  Dan is in deze de oud poolse gezegde van toepassing “als er geen wind is moet je roeien”.

  Het netwerk en de jongeren die de NDP,nu Megacombinatie steunen vinden dat ook vrouwen in eigen gelederen meer,nog meer eigen mogelijkheden op basis van bewustzijn,zelf-bewustheid moet gaan ontwikkeling,om uiteindelijk meer te gaan wegen.


  Maak melding

 3. Ik vind dat meer vrouwen dan mannen in de politiek moeten zijn.De vrouwen zijn nu beter geschoold dan de mannen en bovendien zijn ze betere bestuurders.Als dat niet zo was ,zouden velen in ons land honger lijden.Daarom wil een beroep doen op alle politieke partijen om meer vrouwen dan mannen op hun lijst te plaatsen.De mannen moeten erkennen dat hun tijd al voorbij is.


  Maak melding

 4. Man of vrouw, het zijn de competenties die zouden moeten gelden. Als we kijken naar het politiek spectrum in Su. zouden een aantal mensen best wel plaats kunnen maken voor anderen, die wel die competenties in huis hebben om een goede job te kunnen doen. Verder zien we dat meer dan 50% van de Surinaamse bevolking bestaat uit vrouwen. Als de vrouwen nu de mening zijn toegedaan, dat er te weinig vrouwen in de politiek zitten, dan ligt het aan hun om daar verandering in te brengen. Helaas weten we dat heel veel vrouwen uiteindelijk toch kiezen voor de mannen. En daar zal geen enkele wetgeving verandering in kunnen brengen.


  Maak melding

 5. Het zijn niet alleen de suri-vrouwen,,maar de mannnen zelf zijn ook achterlijk en achter gebleven..

  Wij met z’n allen uit surbo hebben zo’n hebie,dat we het verleden niet kunnen achter laten..

  Ook nog na 150 jaar slavernij contract-arbeid enz enz zijn wij dagelijks mee bezig..

  Een volk zijn we niet,, en individueel hebben we zoveel problemen om ons ergens kenbaar te maken,namens wie door wie praten we of provileren we ons..

  Het komt over als-of wij met z’n allen op elk terrein gebied op welke manier dan ook besmet of aangetast zijn..


  Maak melding

 6. Het is zo, Suriname licht wat de emancipatie van de vrouw nog achter,maar het zal niet lang duren voor dat we andere ontwikkelingen zullen mee maken.Kijk maar naar de universiteit studies daar heb je reeds vele vrouwen en deze vrouwen willen niet achter de naaimachine zitten.Als je de situatie van de vrouwen bekijk in Scandinavie”dan ziet het zo uit van de week kreeg Denemarken een nieuwe regering bestaande uit negen vrouwen en tien mannen.In Zweden zijn 67% van het aantal studenten die aan de Unie studeren vrouwen en het aantal die een doctorsgraad behalen 47%.Vrouwen zijn bezig in de wereld hun plaats aan het innemen die ze recht op hebben geen Slavernij ze willen bestemmen niet alleen over zich zelf maar over de gemeenschap want mannen zijn over het algemeen gesproken corrupt.


  Maak melding

 7. Overal ter wereld zijn de posten voor grotendeels bezet door mannen. Niks geks aan omdat de gemiddelde vrouw niet kiest voor een baan van 70 uur. Zal bij ons in de DNA 0.7uur zijn maar dat achterwege. Vrouwen hebbeb bewezen goede leiders te zijn maar die zijn simpelweg schaars.
  Kijk naar de ceo van Pepsi ,toevallig een vrouw van etnisch afkomst.
  Maar vrouwen moeten ook de kans krijgen en zeer zeker gesteund worden door hun mannelijke collegas. Daarbij speelt mentaliteit ook een rol. Dominantie bijvoorbeeld.


  Maak melding

 8. achter de reacties no 1- 4 sta ik
  maar kunnen mensen die niet eens een opleiding hebben hun mond houden je praat over dingens waarvan je niet eens weet hoe t zit het is net als een vrouw van een andere ras aan een mae gaat vertellen hoe ze dawet moet maken en dat ze ipv maizena ook blom kan gebruiken of ipv cocosmelk water dus if ie no sabie tapie mofo en lerie en pls die betweters in holland pls je ontvlugt je land gaat daar die bakras bikie takies slikken en dan wil je ons komen zeggen wat we moeten doen.

  de bewustwording moet komen dat vrouwen net zo goed de job kunnen klaren als mannen soms zelfs beter. weet dat vrouwen ook het recht hebben om dezelfde fouten te maken als mannen
  maar wie stemt voor de mannen
  de vrouwen
  wat zouden we krijgen als elke vrouw op een vrouw zou stemmen 50% zou vrouw zijn in het parlement us ladies wij moeten veranderen onthoud niemand geeft macht zomaar uit handen
  maar wij als vrouwen moeten er iets aan doen niet de mannen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.