Partnerschap met Europa unieke kans Suriname

0

PARAMARIBO, 23 feb – Het nieuwe partnerschap met de Europese Unie biedt unieke ontwikkelingskansen. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI. De zogenaamde Epa mag dan wel op veel kritiek stuiten. Feit is dat de Unie zijn deuren wijd open zet. Suriname hoeft de zijne op slechts een kiertje te zetten.

Dat is nu eenmaal de aard van de Epa. Deze partnerschapovereenkomsten met voormalige kolonies zetten de traditionele ontwikkelingssamenwerking op zijn kop. “Er is geen sprake van gelijke posities. Wij hebben een voorsprong genomen”, zegt Marica. Suriname mag zijn producten tegen een nultarief exporteren naar de EU. Andersom geldt het nultarief slechts beperkt.

Maar een handjevol producten uit Europa komt Suriname vrij binnen. Dat moet nieuwe kansen bieden. Het lokale bedrijfsleven zal zijn voordeel moeten doen. Begrijpelijkerwijs kan dat slechts stapvoets. “Uitdagingen moet je durven aangaan om succes te boeken”, aldus Marica. Critici vrezen vooral uitholling van het lokale bedrijfsleven. De concurrentiekracht van Europa is veel beter ontwikkeld.