Diepteonderzoek in Suriname naar hoger niveau

3

PARAMARIBO, 23 feb – Het bodemonderzoek naar aardolievoorkomens moet dringend naar een hoger niveau. Dit stelt de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Adekus. Vandaar ook het idee van een masteropleiding Petroleum Geologie. Niet alleen Suriname moet er beter van worden.

Ook landen in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika mogen studenten sturen. Voor de eerste keer hebben zijn twaalf geregistreerd. Het zijn allemaal Surinamers met bachelorgraad. “Iedereen kijkt nog de kat uit de boom. Dat zie je aan de opkomst. Maar de bedoeling is dat we een goede naam gaan vestigen”, zegt professor Theo Dwong tegenover de Ware Tijd. Suriname is proefterrein.

De oppervlaktevelden zijn min of meer al in kaart. Het gaat nu om de zogenaamde traps vol aardolie. Als Suriname echt traps heeft, is het de kunst ze bloot te leggen. Pas dan is het lonken naar het grote kapitaal. Nu is het alleen maar theoretiseren over en dromen van miljarden vaten in de bodem. “Dat is theoretische berekening. De vraag is of het er ook zit, dat moeten we gaan uitrekenen”, aldus Wong.


3 REACTIES

 1. Hele goede zaak. de hele maatschappij dient de universiteit van suriname beter te ondersteunen zodat de onderzoeken die zij verrichten te bate kunnen zijn voor de ontwikkeling van het land.


  Maak melding

 2. Hoera! Eindelijk is het zover!

  Eindelijk stemmen de ‘grote(politieke) heren’ van de Anton de Kom universiteit toe dat de ADEK, bij deze masteropleiding, geaccrediteerd wordt aan een internationaal bekendere universiteit. Bijvoorbeeld Utrecht.

  Ik denk dat staatsolie toch heel veel druk heeft uitgeoefend.

  Dat Suriname/Staatsolie eigen hoogopgeleide geologen nodig heeft, valt binnen het toekomstige ontwikkelingsperspectief van Suriname niet te betwisten. Dit is echt een wijs besluit van de Anton de Kom universiteit.Zij het onder druk van Staatsolie.

  Prof. Theo Wong is een bekende bodemkundige binnen de universiteit van Utrecht(geweest).

  Dat hij nu in Suriname gemotiveerde Surinamers – misschien ook buitenlandse studenten – op hoger niveau wegwijs wil maken in zijn vakgebied, is alleen maar te waarderen.

  Ik hoop dat deze wetenschapper ook alle medewerking krijgt van de politiek in Suriname.Laat dit een voorbeeld en prikkel zijn voor de vele hoogopgeleide Surineds.

  Jammergenoeg is het wel alleen Staatsolie die het voortouw neemt. Dit is de ideologie die Suriname voor haar ontwikkeling nodig heeft: “Geloof in eigen kunnen en iedereen krijgt de kans!”
  Was staatsolie maar de regering en andere overheden van Suriname.
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.