Suriname schiet niet op met mensenrechtenvonnis

23

PARAMARIBO, 22 feb – Uitvoering van het zogenaamde Saramacca-vonnis schiet niet echt op. Volgens het mensenrechtenbureau Moiwana ’86 is er niets gedaan voor de Saramaccaners. Onder meer is hun leefgebied nog steeds niet afgebakend. Deze Marronstam kampt dan ook nog steeds met willekeur uit Paramaribo.

De overheid geeft zonder overleg land uit dat deel uitmaakt van hun leefgebied. “Van uitvoering is niets te merken”, stelt Moiwana ’86. Sinds het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten, zijn de vergrijpen zelfs toegenomen. Ondernemers uit Paramaribo mogen aan de slag in het leefgebied. Stamleden kunnen van de ene dag op de andere hun grond kwijt zijn.

Dezelfde conflicten dreigen die eerder leidden tot de gang naar het hof. “De staat heeft ook naar dit deel van de bevolking een zekere verantwoordelijkheid”, aldus Moiwana ’86. Ontkomen is er dus niet bij. Suriname heeft zich vrijwillig aangesloten bij het Inter-Amerikaanse Mensenrechtenverdrag. De Saramaccaners deden niet anders dan gebruik maken van het verdrag.


23 REACTIES

 1. Dat zijn die dingen FRONT heeft ze in stelling gebracht zodat Front voordeel uit kon halen.

  Met alle respect voor de binnenland bewoners, Front heeft geen moer gedaan.

  Zij zijn gebruikt en misbruikt maar om deze mensen een simpele plek aan te wijzen is zelf moeilijk…dan maar nemen wanneer men maar wil…en vooral voor de buitenlander…..daarom voor FRONT is dit toch een beetje simpel.


  Maak melding

 2. Als de staat niet wil luisteren dan moet men geweld gebruiken om zijn eigen leef-gebied te beschermen. De taal van geweld is de enige taal die de regering dan begrijpt. Eigenlijk had de surinaamse bevolking in het geval van Im-Gold geweild moeten gebruiken om de deal te stoppen of om het bedrijf de toegang te weigeren tot het gebied. Maar het volk is dom gehouden door de front leiders en pas verdeel en heers politiek toe om onze grondstoffen voor een appel en een ei te verkopen aan multinationals.

  Wij hebben reeds gewaarchuwd dat mocht het weer gebeuren wij zeker naar de wapens zullen grijpen en de verantwoordelijken zullen dan hun gepaste straf niet ontlopen.

  Stelt u zelf de vraag waarom de derde wereld landen nooit grote sprongen voorwaarts maken om tot de rijke landen gerekend te worden.

  Voor mij is er maar een oorzaak ;de leiders.
  De uitspraak zegt, de leiders verkopen hun volk,dat moet wel duidelijk zijn in het geval van Im-Gold. En zij probeerden nog meer goud voorkomens voor een stuiver weg te geven. Maar daarvan werd de regering direct terug gevloten door de Mega-Combinatie.

  Wanneer zulke regeringen altijd hun kans krijgen in de derde wereld landen, dan is het logisch dat die landen als suriname nooit rijk zullen worden maar voor eeuwig worden uitgebuit door buitenlands bedrijven en organisaties.


  Maak melding

 3. @ TEO,
  je kan in suriname en ook in veel (derde wereld)landen zien waar geweld naar toe heeft geleid naar achteruitgang en ellende moiwana is daar een voorbeeld de man die jij adoreerd heeft laten zien dat geweld niet de oplossing is, hij doet zich nu voor als een democraat. de reden dat de zogenaamde derde wereld landen niet vooruit komen komt door bloeddorstige dictators die denken dat ze met de wapens in hun hand een heel volk kunnen onderwerpen in afrika en zuid amerika hebben deze klootzakken laten zien hoe ze een land naar de verdoemenis kunnen helpen. jij zit op jou droge kloten hier geweld te prediken, wij hebben reeds gewaarschuwd dat mocht het weer gebeuren wij zeker naar de wapens zullen grijpen en de verantwoordelijken zullen dan hun gepaste straf niet ontlopen dit zegt onze Teootje dames en heren ik zou zeggen pak de wapens maar dan zal jij van hele koude kermist thuis komen denk niet dat men slaapt in suriname me boi.ik vind dat men in suriname en ook in nederland dit soort bedreiging van teo serieus moeten nemen ik vind dit echt te ver gaan. een vraag aan de redaktie mag iemand dit soort bedreiging hier verkondigen zonder enige sancties ?? graag u antwoord op mijn vraag B.V.D


  Maak melding

 4. DU is een jongentje met een slaven mentaliteit, en een Hypocriet van de bovenste plank. Zulke figuren helpen de machthebbers in suriname aan de uitverkoop van ons land door hen te steunen ondanks dat ze onze rijkdommen weg-geven aan buitenlanders. Wanneer het zover is zal u ook moeten boeten voor de verraad die u pleegt en de mensen in het binnen-land onthoud van hun leefgebied. Toekajana Amazonia


  Maak melding

 5. Luister Heer Du,
  a u b niet steeds de hulp inroepen van de redactie.we zitten hier niet om jou geroep steeds maar aan te horen.

  reactie overbodig

  De Media Info


  Maak melding

 6. “een vraag aan de redaktie mag iemand dit soort bedreiging hier verkondigen zonder enige sancties ??”

  Bovenstaande vraag stelt de RAT du aan de redactie, al jou bedreidingen naar Bouterse toe mogen wel getolereerd worden zonder sancties.


  Maak melding

 7. Vind ook dat de moordenaars en verkrachters die in het binnenland vrijlopen achter slot en grendel moeten. Want dit is ook schending van mensenrechten.


  Maak melding

 8. @ teo,
  een hypocriet ben jij en ook een grote demagoog,jij hebt alleen maar grote smoel waarom heeft bouterse billington of suralco het land niet uit gezet toen hij aan de macht was hij had de zelfde grote smoel als wat jij hier opzet wat jij hier doet is nationalitisch zelfmoord chavez is een goed voorbeeld van domme populistisch gelul.
  onafhakelijkheid hoezo? suriname anno 1983 zoek het op bij google luister naar dit reportage mss ga jij anders denken over de zogenaamde revolutionaire idioten die hun zakken hebben gevuld en mijn land in ellende hebben achter gelaten.
  tijdens de slavernij werd je gedood als je opkwam voor jou rechten bouterse heeft de zelfe methode toegepast op zijn landgenoten op een plek waar vroeger de zelfde vonnis werden voltrokken over slaven mentaliteit gesproken. met dialoog kom je verder dan met die stomme bedreiging en grote smoel van jou. bij maak je geen indruk waneer jij zaken in de slaven stemming gaat trekken ik ben daar te nuchter voor me boi .


  Maak melding

 9. De kernvraag is waarom de regering van Suriname het vonnis niet ten uitvoer brengt.

  Terecht wordt gezegd, dat Suriname lid is van de OAS(ORGANISATIE AMERIKAANSE STATEN)en dus een besluit/vonnis moet respecteren en uitvoeren.

  Wat het probleem is, denk ik, is dat de Saramaccaners niet tot de inheemsen van Suriname behoren. Volgens de ILO-CONVENTIE no 169 zijn alleen de indianen, de inheemsen van Suriname.

  Zou de Surinaamse regering een woongebied aan de Saramaccaners aanwijzen, zou dit gezien kunnen worden als uitsluiting van de Indianen. Deze groep heeft volgens mijn eigen onderzoek meer rechten op de grond in Suriname.

  Denk daarbij dat door het aanwijzen van grond aan de Saramaccaners, andere groepen in Suriname dit recht ook zullen opeisen. Iedereen in Suriname kan dan gezien worden als inheemse.

  Dat er een overeenkomst bestaat tussen de regering van Suriname en de Saramaccaanse bevolking is een feit. Na de bouw van het stuwmeer zou deze groep van de regering een ander gebied van wonen toegewezen krijgen.

  Of zij,Saramaccaners, daaruit eigen wetgeving en ook economische rechten kunnen trekken, is mij niet duidelijk geworden. Er moet gewaakt worden voor bijv. seperatisme.
  Suriname moet een soeverein land blijven!!

  Ik vind wel dat bewoners van een bepaald gebied ook mee moeten profiteren van die rijkdommen in dat gebied.

  Het vraagstuk van de inheemsen(indianen) ligt anders.

  Omstreeks 1668 sloot Sommelsdijck vrede met de Indianen in de kolonie Suriname. De indianen konden niet gebruikt worden als slaven en mochten verder vrij leven op hun gronden. Dit betekent volgens mij, dat de inheemsen(indianen) land/gronden behielden en daarop vrij mochten blijven wonen. Tot op heden is dat zo.

  Vele dorpen van de inheemsen bestaan al honderden jaren in hetzelfde gebied. Historische geschriften en archeologische vondsen bevestigen dit.
  Ook hier zal gewaakt moeten worden voor bijv. seperatisme.

  Maar waarom krijgen de inheemsen hun woongebieden niet toegewezen?

  Op de eerste plaats denk ik, dat dit gezocht moet worden bij het gedrag en zelfbeeld van de inheemsen zelf.

  Onderling zijn ze erg verdeeld; ze zijn te manipuleren met wat whisky, hun dorpshoofden zijn zeer corrupt en deze leiders verdragen zeer moeilijk geschoolden in hun midden. Dit in tegenstelling tot de Marrons.

  Concluderend kan ik zeggen dat de regering van Suriname(en de daarna komende regering) niet de wil heeft het vonnis naar de letter uit te voeren.Een afgeleide(geopolitiek gezien) van dit vonnis zal in de toekomst wel mogelijk zijn.

  Dat de inheemsen meer rechten hebben op hun gronden is duidelijk.Wel zullen zij eerst de gelederen moeten sluiten, zich beter moeten scholen voor een betere imago en zich afdoen van hun corrupte dorpshoofden en andere alleen op geld beluste leiders.

  De aankomende regering van Suriname krijgt het op dit punt moeilijk.Een opstand is mogelijk.Maar daar wacht niemand op.
  Srika


  Maak melding

 10. Het is uitermate huichelachtig om stelselmatig de schijn op te houden dat militairen, die in de rechtmatige uitoefening van hun werkzaamheden zijn gevallen dan wel in invalide geraakt geen onrecht is aangedaan door lieden, die op dit forum hoog van de toren denken te blazen.

  Wij zullen vroeg of laat dit stilzwijgen doorbreken!


  Maak melding

 11. Wanneer zullen een antal van jullie leren hoe te reageren op een onderwerp?

  Zelf mijn kinderen, die af-en-toe de reacties lezen, schamen zich over het dom emotioneel reageren van een aantal van jullie. Ze stellen mij vaak de vraag: “Is dit het echte niveau van de meeste Sirinamers?”
  Let op dat ik hier praat over de jongeren, de toekomst van de SuriNeds.

  Ik praat veel met jonge Surineds. Ze schamen zich echt over oudere Surineds die zij typeren als te emotioneel, egoitisch, geen verantwoording nemend, steeds achter zich blijven kijken en de echte realiteiten ontkennen.

  Begrijpen jullie nu waarom veel jonge Surineds zich zo in Nederland gedragen? Het is, volgens mij, het tekort aan positieve prikkels en het negatieve gedrag dat zij bij jullie waarnemen. Het gedrag dat te vaak op dit forum waar te nemen is.

  Denken jullie hierover na en probeer dan te verbeteren.
  Wij mogen op dit forum kritiek uiten, maar richt het op de inhoud.

  Graag wil ik hierop inhoudelijke reacties.
  Srika


  Maak melding

 12. Srika,
  als je ons iets wilt opleggen,kom dan niet met het ouderwetse gedoe van die of dat heeft gezegd.Wees een Heer/Dame and come right to the point.
  Dit is een teken van zwakte en geen zelfs vertrouwen.


  Maak melding

 13. Het netwerk en de jongeren die de NDP,nu Megacombinatie steunen vinden het bijzonder opmerkelijk dat een mensenrechten bureau schaamteloos zegt dat zij als mensenrechten organisatie Moiwana ’86, niet in de bres hebben gestaan voor de mensen waarvoor ze geld hebben gehad van het buitenland, om voor hun rechten op te komen en de geschiedenis trachten in het juist oerspectief te plaatsen.

  Wie heeft niets gedaan? Jullie toch?

  Controleleer toepassen op deze organisatie.


  Maak melding

 14. Krabu na inie toto-toko holo ai tang.

  Nr.15 (Krabu),

  In jouw reactie zit ook het antwoord.

  Reageer a.u.b. op het door Srika gestelde.

  Verder heb ik geen behoefte te reageren op
  het door u gestelde.

  Het door u gestelde mist een inhoudelijke benadering en is te persoonlijk van aard. Gegroet!
  Srika


  Maak melding

 15. Het netwerk en de jongeren die de NDP,nu Megacombinatie steunen,concluderen naar aanleiding van het lezen van dit artikel dat;

  1.het mensenrechtenbureau moiwana’86 gebrek aan ethische verantwoordelijkheid verweten kan worden

  2.het mensenrechtenbureau moiwana ’86 gebrek aan het objectief verwerken van informatie.
  verweten kan worden.

  3.het mensenrechtenbureau moiwana ’86 geen aantrekkingskracht heeft en geen betrokkenheid heeft getoont naar de mensen waar ze voor op moeten komen.

  Een bureau, een overheid die opkomt voor intermenselijke relaties en een waardensysteem heeft ontwikkelt met betrekking tot het bestaan, voelt zich
  verantwoordelijk voor alle gevoelens ,gedachten en meningen van de achterban,bevolking (ethos).

  Ook de front overheid kan er een handje van:
  Het ontbreekt front aan techniek,om informatie te vergaren om tenminste een horizon te zien en geen opstand in het vooruitzicht krijgen in deze culturele script conflict moiwana ’86.

  Daardoor is het voor front (wortel en tak uitroeien alles wat revolutionair denkt ,paars ruikt en NDP heet),in al die jaren na moiwana niet instaat geweest om berekende objectieve oplossings-mogelijkheden in te brengen in moiwana ’86 culturele script.

  Door verdeel en heers politiek in alle Surinaamse conflicten draagt de front overheid in dit geval(allang aan het regeren),niet bij aan het ontwikkeling van sociale-beminnelijkheid onder de Surinaamse-bevolking.

  Door rancuneuze front regeringsleiders ervaren mensenrechtenbureau moiwana ’86 daarmee vertegenwoordigend het Surinaams-volk hoe front het Surinaams-volk ervan weerhoudt hartstochtelijke,tedere en trieste gevoelens te ervaren (pathos).


  Maak melding

 16. @ 12

  Een reaktie.

  Omdat de strijd tussen niet ontwikkelde mensen en hun wel ontwikkelde broeders en zusters EEN ONGELIJKE STRIJD is , worden de niet ontwikkelde mensen vaak chronische verliezers.

  Van spelers (niet ontwikkelde mensen) die constant verliezen van hun ontwikkelde broeders en zusters, kun je moeilijk verwachten dat zij erg positief,strijdlustig,met volle bewustzijn zullen staan tegenover het ontwikkelings en bewustwordings-spel of tegenover hun tegenstanders.

  Het netwerk en de jongeren die de NDP, nu Megacombinatie steunen en bewust zijn van de partijgeschiedenis, denken naast dec ’82 ook aan oplossingen die deze culturele scripts een draai kunnen geven.

  Efoe oeng no mang karie jepie,maar aanmodderen en tijdens de verkiezing met moiwana op de proppen komen,daar hebben wij als volk last van.


  Maak melding

 17. Surineds moeten nou niet gaan lullen brada.
  We zijn allen 1 volk. En ook duidelijk een andere generatie. Er is maar een klein deel daar in NL die zich echt bekommert en de rest geeft er geen schijt om. Ja met vakantie maar permanent wonen is toch een andere koek. En inderdaad , ik geef hun geen ongelijk want in NL heb je alle voorzieningen in een handbereik die je hier niet hebt. Voor de geboren Surinamers in NL , ik kan mij in jullie inleven. De mensen met ouders van Surinaams afkomst die in Nederland zijn geboren hebben een andere visie. Laten we ook niet de jeugd hier niet vergeten. Ze zijn totaal anders.
  En iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden en iedereen is vrij om te praten hoe die wilt. Aan u de keus hoe u gaat reageren …


  Maak melding

 18. Srika,
  weet je wat krabu betekend?
  vraagt het maar aan je buurman

  verder heb ik geen behoefte om te reageren op de nodeloze beschuldigingen aan het adres van personen die zijn of haar mening geeft.

  gewoon anderen zijn mening respecteren zo simpel is dit.maar nee


  Maak melding

 19. @Het netwerk
  In een poging je eigen straatje schoon te vegen schrijf je de meest afgrijselijek onzin en leugens. Ben je zo dom? Of is dit slechts een posting om aan Srika te tonen dan de meeste oudjes in SME debiel zijn?

  Overigens hou ook eens op met je ten onrechte voor te doen als jongere. Het is evident dat je al veel ouder bent, zelfs met alle kwalen die dat brengt.

  Srika heeft groot gelijk met haar posting. Het forum staat vol met zinloze postings van figuren die het forum misbruiken voor partij politieke onzin.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.