Gezicht geven

9

Iwan BraveDoor Iwan Brave – We willen bij de krant slachtoffers van verkeersongevallen en moord ‘een gezicht’ geven. Nauwelijks had ik de uitvaartdienst van het dertiende verkeersslachtoffer verslagen, of het volgende geval van moord diende zich aan. Woensdagnacht was in Latour een vrouw dood aangetroffen op een erf, met sporen van geweld op gelaat en lichaam. Onze fotograaf was ter plekke en ik zag aan de foto’s dat het vermoedelijk om een drugsverslaafde of dakloze ging.

Die middag toog ik naar de Toekomstweg. Een getto waar ’s avonds de onderwereld opkomt. Veel troosteloze erven met roestige zinkplaten als omheining. Een buurt waar iedereen alles goed in de smiezen heeft. Een ook waarvan gezegd wordt dat je er op klaarlichte dag wordt beroofd. Maar ik laat mij niet gek maken. Wil je informatie hebben, dan zal je moeten afdalen. Bij het obscure erf waar het ontzielde lichaam was gevonden, schudde ik de smoezelige hand van een drugsgebruiker en zat naast hem op een stuk plank. Voor mij was afdalen niet moeilijk. Ik had zelf tijdens mijn verslaving weken in een krot doorgebracht. Ik weet welke duistere wereld er zich afspeelt en dat je voor een luttel bedrag binnen de drugsscene kan worden afgemaakt. Even later kwam iemand aangelopen die het slachtoffer had aangetroffen. Hij was geen gebruiker maar kende iedereen uit de buurt en bracht me langs ‘getuigen’.

Het slachtoffer stond bekend als ‘Mangri’ Mauke. “Ze had één long, en ze had aids”, vertelde mijn gids. “Ze was zo mager dat de wind haar zo kon wegblazen.” Daarom vond hij het extra laf dat de potige dader – een dealer – uit volle macht op haar had getimmerd met Jardin-stoelen, tot ze stukgingen. Het gebeurde op een ander erf, een drugshol ‘Kartel’ genoemd. We reden erheen. Wat had plaatsgevonden was je zuiverste horror. Andere verslaafden hadden toegekeken terwijl het toch al weinige leven uit het magere lijf van Mauke werd geramd. Uit angst, want de als bezeten dealer – “Misschien was de duivel in hem gevaren” – dreigde iedereen te mishandelen die het erf wilde verlaten.

Niemand had wat gezien of wilde aanvankelijk praten, maar uiteindelijk kreeg je steeds een gedetailleerd stukje van het drama mee. En steeds van ‘horen zeggen’ want niemand wilde getuige zijn. Want de angst voor de voortvluchtige dader was groot. Hij mishandelde regelmatig verslaafden, tot botbreuken toe. Maar niemand durfde naar de politie te stappen. Eens moest het escaleren in doodslag. “Voor niets heeft hij de dood van Mauke op zich genomen, want ze kon toch elk moment doodgaan, zo ziek was”, vertelde mijn gids. Waar de politie slechts had volstaan met ‘in beeld’ hebben van de voortvluchtige dader, gaf de buurt een compleet daderprofiel inclusief naam en alias. Hij had net een maand gezeten wegens bezit van drugs en vals geld en was die dag vrijgekomen. Mauke had zijn handel waargenomen en moest de drugs – crackcocaïne – bij zijn vrouw ophalen en dealen.

Er zou geld missen. De dealer was direct na zijn vrijlating verhaal gaan halen. Hij had flink gezopen. Zijn vrouw was gevlucht. Uit frustratie sloeg hij de hoofden van hun jonge zoontjes keihard tegen elkaar. Weer op de vlucht voor de politie was hij nog meer gaan zuipen. Later op de avond trof hij Mauke. “Hij had haar eerst over de straat gesleept”, vertelde een eveneens graatmagere, tandeloze vrouw. Buurtbewoners moeten het hebben gemerkt, want de erven staan dicht op elkaar. Zelfs toen Mauke zich op eigen ‘kracht’ naar de Toekomstweg sleepte, schoot niemand haar te hulp, maakte ik op. Ondanks vele piepende ogen stierf ze eenzaam.

Zaterdagochtend toen ik opstond, bleek ik mijn mobiele telefoon niet naast mijn bed te hebben gelegd. Meerdere gemiste oproepen van onze fotograaf. Die nacht waren drie doden gevallen bij een verkeersongeval. Jonge mensen die met hoge snelheid over de kop zijn gegaan. Eén op slag dood en twee bezweken in het ziekenhuis. Even had ik het gevoel te hebben verzaakt, maar al snel was ik opgelucht. In tien dagen vijf dodelijke verkeersslachtoffers en zoveelste moordgeval. Gewoon niet bij te benen. Maar tegelijkertijd alle reden te volharden in ons streven deze statistieken zoveel mogelijk een gezicht te geven.

Iwan Brave


9 REACTIES

 1. ai srang me lobi kondre.
  mijn hart bloed als ik dit soort berichten lees over een land dat binnen 30 jaren naar de hel is geholpen door een stelletje opportunisten die ook de moraal van mijn volk zwaar hebben aangetast ze zijn ook verantwoordelijk voor het vernietigen van de maatschapelijke waarden in suriname een vader die een slechte voorbeeld geeft aan zijn kinderen kan niet van zijn kinderen verwachten dat ze op het rechte pad blijven zelfde geld voor de leiding van een land die uit zuiplappen moordenaar oplichters criminelen en drugs dealers bestond.


  Maak melding

 2. Dit is echt serieus
  van deze plaats uit doe ik een zeer dringend verzoek op u allen.om du op te sporen en dit doorgeeft aan de dicht bijzijnde psychiatrische instelling.

  met zijn psychiatrische stoornis is deze een bedreiging voor zijn directe omgeving en brengt dat van anderen in gevaar.du vertoond nijgingen van een zeer gefrustreerde man.en heeft hulp nodig,kan onmogelijk vrij rond lopen.

  willen of niet,zal hij toch opgenomen dienen te worden in een inrichting.


  Maak melding

 3. Ai Frot(aal),komt er van als je met de grootste drugsBaron,een regering gaat vormen,zie daar hoe zijn soort steeds geweldadiger wordt.Daar over de Nieuwe Brug,lopen alleen maar drugsdealers rond van Brunswijk zijn soort,de politie staat er bij en kijkt er naar.Dat vergeet je even erbij te vertellen Iwan.


  Maak melding

 4. @1: Alle negatieve gebeurtenissen die zich in Suriname plaatsvinden probeer je op de meest bizarre, onmogelijke, wrange en belachelijke manieren om te wentelen en toe te schuiven in de schoenen van dhr. D.D.Bouterse! Dit partroon zien we al JARENLANG plaatsvinden. Jij hebt echt psychische hulp nodig. Je zal vast wel gezworen hebben om tot je dood die man te bestijden. Ik begrijp het, de ene mens is de ander niet, en de ene is wraakzuchtiger dan de ander. Maar de manier waarop jij het aanpakt is er wel 1 die gewoonweg psychisch gestoord overkomt. Telkensmale verziek je de meeste artikelen hier met je “anti bouterse syndroom”. Ga en zoek dringend psychisch hulp. Leer te vergeven en verder te gaan met je leven arme zielige sukkel.


  Maak melding

 5. @ brantimaka
  Don’t take it so hard me boi ik weet dat de waarheid hard is om te horen je zal aan moeten wennen hoor me boi.
  in suriname loopt een seriemoordenaar rond die jij aanbid.


  Maak melding

 6. Waar drugs binnensluipt, is er altijd geweld. Drugs maakt meer kapot dan je lief is. Om te vookomen dat de jeugd verslaafd raakt, zou het goed zijn als ex-verslaafden voorlichting geven. Voorlichting op scholen is heel belangrijk.

  Voor wat betreft het verkeer verschilt Suriname niet veel van andere Zuidamerikaanse landen. Het macho-gedrag achter het stuur. “Ja, ik heb een auto en een ieder zal het weten. Ik moet vooral hard rijden” Met alle gevolgen van dien. Doe je voordeel er mee.


  Maak melding

 7. Du
  de waarheid is echt niet hard om aan te horen,je blijft steeds maar in de ruimte draaien.en dit is niet normaal zoniet aantrekkelijk meer.dit fenomeen heb je alleen bij mensen met een gestoord hersenpan.

  kan jij het nog steeds niet inzien,dat je wordt aangemerkt als te zijn een idioot.of stroomt er geen bloed meer door je lichaam.


  Maak melding

 8. @ raj en brantimaka
  als je korzichtig en onwetend bent dan reageer je zoals jullie dat doen maar feit is wel dat suriname onder het militaire regime van bouterse een narco staat was lees maar over het suri-kartel en het CoPa-team en over de bankier van de onderwereld goedschalk de man die baas was van onze moeder bank , ontkennen heeft geen zin bouterse is schuldig aan de drugs probleem waar wij als land vandaag mee zitten zo een klein land met zoveel drugs verslaafden velen zijn ex militairen. als mensen aan de top van een land openlijk in drugs handelen is dat een verkeerde signaal naar jou samenleving toe de tweede man van het militaire bewind boereveen word in amerika opgepakt voor drugs.jullie kunnen mij wel gek verklaren maar ik blijf de link leggen tussen het drugs probleem in suriname en de militaire dictatuur van bouterse, waarom heeft brazilie gewaarschuwd voor de surinaamse ambassadeur en zijn mederwerkers in brazilie dat willen jullie niet horen het is toch waar dat bouterse en zijn zoon in contact waren met columbiaanse drugscriminelen als pablo escobar het is toch waar dat vliegtuigen in de binnenlanden van suriname lande met drugs aanboord ze kregen bescherming van de toenmalige (leiders) van suriname. de drugs die de onderwereld niet kan uitvoeren blijft in suriname en dat is het gevaar voor zo een kleine en jonge gemeenschap in suriname. ik ben al voor alles en nog wat hier uitgemaakt maar dat weerhoud mij niet om de verwoestende gevolgen van bouterse zijn militaie dictatuur te belichten als jullie daar last van hebben is mijn advies lees het niet, doe je dat wel kom dan met onderbouwd reaktie.@ mi taki, ik ben niet hier om welke drugs crimineel dan ook te verdedigen iedere drugscrimineel is er één teveel als het over brunswijk gaat of over onze landgenoten in het binnen het zijn allemaal surinamers ik praat niet over soorten maar over surinamers.drugs maakt meer kapot dan het jou lief is .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.