Surinamers krijgen meeste Nederlandse hulpgeld

35

PARAMARIBO/DEN HAAG, 20 feb – Suriname ontvangt per inwoner het meest van de 4,3 miljard euro die Nederland jaarlijks aan ontwikkelingssamenwerking uitgeeft. Er gaat 92.000 euro per 1.000 inwoners naar Suriname. De tweede grootste ontvanger is de Palestijnse autoriteit, met 26.000 euro per 1.000 inwoners. Dat blijkt uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

Op de derde, vierde en vijfde plaats staan Kaapverdië, Macedonië en Zambia met respectievelijk 19.000, 6.000 en 5.000 euro Nederlands geld per 1.000 inwoners.

De Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid adviseerde onlangs dat Nederland aan veel minder verschillende landen hulp zou moeten geven, tien in plaats van veertig. Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) negeert de WRR-adviezen vooralsnog.


35 REACTIES

 1. Jaja om gevangenissen te bouwen verder merkt geen enkele Suri..iets hiervan….waarschijnlijk een soort smeergeld op bepaalde figuren aan de macht te hebben en het ook zo te houden.

  En daarom heeft Front geen toekomst gebracht in het land.(meer bedelaars en zwervers)


  Maak melding

 2. In de politiek kunnen ze kakkelen wat ze willen, maar in de praktijk zijn ze samen verbonden als 2 matie’s in het leven. Het kan ook niet anders. Geschiedenis, families , taal enz. zijn nauw met elkaar verbonden. Vele bakra’s zijn tegenwoordig ook in Suriname aan het vestigen. Laat het maar altijd zo blijven, het is goed zo !!!!
  Kijk niet terug wat gebeurde, kijk naar de toekomst. Je kan het niet terug draaien.

  Kroetoe.


  Maak melding

 3. Oh is dat zo , waarom klagen de surinamrs dan zo.
  Of geeft nederland het geld weg maar dan komt het in ander mans zakken.
  Trouwens zit hier weer een adertje onder het gras van koenders.
  Suri s pas op .
  Je weet de nederlanders komen niet zomaar naar suriname.
  A tang so.


  Maak melding

 4. Als het klopt met geen dat ik nu gelezen hebt dan ontvangt Suriname jaarlijks een bedrag van 41miljoen Euro op een bevolking van 450000 inwoners aan ontwikkelingshulp van Nederland.Reken nog daarbij de gelden die jaarlijks overgemaakt worden door families die in Nederland wonen en toch klaagt deze regering die aan de macht zit dat ze meer ontwikkelingshulp zouden hebben.Hadden ze niet het goud voor haast niets aan IamGoud gegeven dan hadden ze meer geld in hun handen.


  Maak melding

 5. in suriname heeft en domme dictator alles wat er toen is opgebouwd met onwikkelingsgeld kapot geschoten.
  In de palestijnse gebieden doet israel het zelfde.in kaapverdie verdwijnt het in de zakken van de machthebbers.onderzoeken hebben bewezen dat ontwikkelingshulp zijn doel voorbij schiet het is niet meer van deze tijd men moet naar een andere vorm van hulp over gaan aan de arme landen.


  Maak melding

 6. Blind!

  Die 92.000 per 1000 inwoners zie ik nergens in Suriname. Waar gaat dat geld naar toe?
  Of ik ben blind of de SME overheid is blind.

  Nu de regering Balkenende is gevallen en de regering Wilders er aankomt, wordt het 92 cent per inwoner, wat nog minder zichtbaar zal zijn. De voedselpakkettenstroom vanuit Nederland zal weer nodig zijn voor familie en vrienden in Suriname, waarschijnlijk!
  Mocht de verkeerde partij de aanstaande verkiezing in Suriname winnen, dan kunnen we ook die 92 cent op onze buik schrijven. Weer en meer overlevingspakketten dus!


  Maak melding

 7. Ik ben benieuwd als dit zo door gaat want de Nederlandse regering is uiteen gevallen.Er komen ook nieuwe (voortijdse)verkiezingen eind Mei of begin Juni in Nederland.Eindelijk kan men zonder bemoeienis van Nederland de verkiezingen in Suriname ingaan omdat de Nederlanders zelf ook omstreeks die tijd naar de stembus moeten.Tijd om in andermans keuken te kijken hebben ze dus niet.Is het “TOEVAL” ???? Ik denk het niet!!!!De TIJD is de beste leermeester…


  Maak melding

 8. Dit is ongeveer 45 miljoen euro. Hiervan gaat zeker 60% terug voor Nerderlandse consultancy. Voor het restant willen ze komen bepalen hoe en wat wij met Suriname moeten doen. Dit berdrag staat in schril contrast met het geld dat Nederland uit Suriname heeft “gehaald.


  Maak melding

 9. @ 8 Khad. Ik ben het met je eerste zin eens. Het is zo dat een groot deel van dit geld weer terugvloeit doordat de convenant dat eist. Consultancy, Nederlandse bedrijven die in Suriname werkzaam zijn (ik denk o.a. aan de renovatie van de haven van Nickerie). Als er mensen zijn die denken dat het geld direct aan de bevolking van Suriname beschikbaar wordt gesteld: Dream on. Er zijn bovendien veel kleverige strijkstokken in Suriname. Voor dat geld hadden ze wel 100 bruggen kunnen bouwen. Je tweede en derde zin grijpen weer terug naar het verre verleden en zijn dus niet ter zake doende.


  Maak melding

 10. Idd niets van te merken in Suriname,wat er met het ontwikkelingsgeld gebeurt.Want het zijn de Chinezen die de straten proberen te renoveren.
  Maar als men ziet in welke kasten van huizen de huidige machthebbers zitten is die vraag gauw beantwoord en niet te vergeten de bolides waarin ze rijden,daar zegt een grootverdiener in Nederland U tegen.
  Maar ja het wordt kommer en kwel als die Wilders aan de macht komt hiero,want dan wordt de geldkraan absoluut dicht gedraaid.


  Maak melding

 11. Nu weten we waar die front zgn. economische stabiliteit vandaan komt.

  Het is in ieder geval niet door ontwikkeling maar door ontwikkelingshulp, waardoor ze een kunstmatige dollar en euro koers kunnen blijven hanteren, komt nog bij dat front 200miljoen euro betalingsbalanssteun van NL heeft gehad in 2000.

  Die fronters zijn gewoon visieloze spaarders en alleen de woorden donor en ontwikkelingshulp kennen ze.


  Maak melding

 12. waar is die valse trots gebleven dan van die figuren die zo nodig onafhanklijk wilden zijn van nederland?
  schamen deze figuren zich niet om “srefidensi” zo uitbundig te lopen vieren op 25 november?
  ik vind het echt zwaar hypocriet van ze.
  net als een stelletje domme apen in het presidentieel paleis.
  tje poti.


  Maak melding

 13. Geld om elkaar pakslaag te geven…Ba-sia fon mi taki fon din suma miki mi ati bron….WHIEPE…daarvoor werd geld aangenomen…zweep ze… buit ze uit… ze mogen niet de durf hebben zelf iets op deze wereld te bereiken …broko din ….een gevangenis is beter….jij kent jouw mensen toch en FRONT doet het gewoon!!!!!

  En als één net als Gilds aan geld durft te ruiken mi boi ze gaan jouw leren wat denk jij dat Opa Ronald doet hij staat gewoon naar jouw te kijken als voor 1863…ken jouw mensen ken ze.
  Chander Santie Taktaki wordt het meest gebruikt hij heeft de beschikking gewoon van +/- 40 miljoen euro gewoon om Basia te spelen…..weet dit slaap met één oog open din pa gevaarlijk….NO SRIBIE…Bar’yu.


  Maak melding

 14. Rechtsstaat wordt of werd sterker en sterker ondertussen er komt geld en nogmaals geld binnen.
  Weet de dingen men is goed fout bezig met FRONT laat niemand jouw in de maling nemen VHP VHP jullie hadden plannen vooral als mat glas groot bril Ronald niks ziet hij brengt de boel gewoon in een stevige KATIBO.


  Maak melding

 15. nederland wil ons duidelijk maken,dat de ontwikkelingshulp het volk van suriname toekomt.maar verdwijnt op jammerlijke wijze in de broekzak van politieke bonzen en de centrale bank.

  wie van de regering venetiaan is zo moedigt dit tegen te spreken


  Maak melding

 16. surinamers zijn big spenders op de verkeerde artikelen. Ze geven een spectalaire feest in een duur gebouw terwijl hun eigen huis flink verbouwd moet worden


  Maak melding

 17. Ontwikkelingshulp is een schijnvertoning.Nederland geeft miljoenen ontwikkelingsgeld aan Suriname maar krijgt er een veelvoud aan terug.Corrupte leiders,de georganiseerde misdaad en de belastingontwijkende multinationals stelen van de armen.Van iedere drie euro hulp verdwijnt er naar schatting een onder de tafel.Suriname zou zelf een veelvoud aan inkomsten verwerven met hun rijkdom aan grondstoffen.Door de corrupte leiders profiteren de multinalationals die daarvan.En omdat Multinationals niet verplicht zijn openheid van zaken te geven,komt de buitenwacht daar zelden veel over te weten,maar de winsten zijn enorm.Ruwweg de helf van deze geldstroom is in wezen diefstal door de ontwikkeldelanden van de ontwikkelingslanden.Tegenover elke dollar die aan ontwikkelingshulp binnenkomt,staan er naar schatting tien die de andere kant op gaan.
  Ontwikkelingslanden(ook Suriname) zijn immers veel sterker afhankelijk van multinationals.Sommige landen spelen het spel mee(of beter:worden daartoe gedwongen)en maken geheime belastingafspraken met multinationals of stellen belastingsvrije zones in,waardoor ze bedrijven aantrekken maar ook onbekende bedragen mislopen.De meeste landen ( ook Suriname)echter hebben nauwlijks inzicht in wat zich binnen bedrijfsmuren afspeelt en moeten simpelweg accepteren wat de multinationals(dieven)aan belasting afdragen.Het gevolg is dat die afdracht een schijntje bedraagt van wat zou moeten,waardoor er inderdaad ontwikkelingslanden bestaan waar ontwikkelingshulp een onmisbare inkomsten bron is.Landen die daarom te boek staan als hopeloze gevallen ,als bodemloze putten,terwijl ze in feite wel degelijk economisch zeer productief zijn. ALLEEN, ze worden legaal bestolen.Dankzij corrupte bestuurders,zeker ,maar vooral:dankzij de belastingparadijzen en de multinationals.De profiteurs(landen en bedrijven) zullen zich niet zo maar gewonnen geven.Met bedragen waarbij vergeleken de westerse ontwikkelingshulp niet meer is dan een afleidingsmanoeuvre,een schaamlap om grootschalige diefstal te verhullen.


  Maak melding

 18. Suriname is nooit onafhankelijk geweest van NL. En zal het vrees ik ook nooit worden. Het is dus omgerekent 92 euro per jaar per inwoner. Maar dit is iets wat absoluut geen verrassing is voor mij.

  Intussen worden ook de Surineds flink uitgeknepen tijdens vakantie/familie bezoek. Dure vliegtickets, visum, hotel, appartement, huur auto, enz.enz.enz. Ondanks dat het zo duur is zullen mensen toch blijven gaan. Onbewust wordt de Surinaamse economie deels staande gehouden door de massale NL invloeden.


  Maak melding

 19. Hebben ze in Nederland ook berekend hoeveel rijkdom uit ons land richting Nederland is gegaan om dat land op te bouwen en hoeveel menselijk ellende dat heeft veroorzaakt?


  Maak melding

 20. Mensen !!! mensen !!! mensen !!! dit is toch georganiseerde misdaad of zie ik het verkeert …leg mi uit no…leg mi uit
  Want de bevolking ziet niks maar horen en blijven horen…maar wie neemt geld zo hard dan….Opa Ronald leg uit waar zoveel geld nar toe gaat….WIJ VERTROUWEN DIT SOORT.. dingen niet.


  Maak melding

 21. Het lijkt veel maar daadwerkelijk gaat het dus om ruim genomen 43 miljoen per jaar,
  en dit dan afgezet op het totaal bedrag aan hulp van de ned. staat zijnde 4.300 miljoen
  is dus 1% van de jaarlijkse hulp.

  Je kan met cijfers verschillende kanten uit en dat heeft de schrijver van het artikel gedaan.

  Wat stelt 43 milj. voor op de begroting van een land.

  En toch bedankt, hopelijk moest het geld niet besteed worden aan ned. goederen en of diensten.

  p.s. ik las laatst dat de n.v. Staatsolie
  u.s. $ 900. miljoen gaat investeren in de komende 5 jaar waarvan 70% gefinancieerd wordt uit eigen middellen; zegt dat wat.
  Suriname VOORWAARTS.


  Maak melding

 22. dit is klinkklare onzin deze berekening
  per inwoner gemiddeld1000 euro ,suriname telt op dit moment ongeveer 500.0000 inwoners al geef je jaarlijks volgens jou berekening 1000 euro aan ontwikkelingssamenwerkinggeld, palestina en al de andere landen tellen miljoenen inwoners dan moet jij daar al geef je 400 euro per inwoner maar dan maal miljoenen keren dus donderen jullie op met jullie zogenaamde ontwikkelings hulp
  oplichters en leugenaars waar is dat geld dat jullie van suriname en onze voorouders hebben geroofd.
  ja wij willen al het geld terug,en wij gaan het ook krijgen ,wij hebben lak aan jou wetten en jou misleidende berekeningen.
  hebben jullie ook berekend hoeveel jullie van suriname hebben gestolen al die jaren van onderdrukking,slavernij en kolonialisme.
  beginnen jullie eerst dat te berekenen.


  Maak melding

 23. Nu de regering van Nederland is gevallen.

  Hoogstwaarschijnlijk wordt Geert Wilders nu premier van Nederland en zal Suriname geen cent meer krijgen aan ontwikkelingshulp.

  Een land met zo veel corruptie en een gat in zijn handen kan ondanks met miljarden aan rijkdommen, niets kunnen verrichten. Kwestie van slecht beleid en corruptie. Eigen zakken vullen is veel belangrijker dan land en volksbelang dienen.


  Maak melding

 24. Pagaal 27
  Hopelijk komt het niet zover! en blijft Nederland het arme gedeelte van het Surinaamse volk steunen, want zij hebben ook recht op een betere toekomst.


  Maak melding

 25. Suriname is een bedelland geworden.Alleen maar handje ophouden weten ze.Kijk naar de president,moet zogenaamd niets hebben van Nederland.Kijk hoe hij de Suripned behandelt.Uitmelken weet hij.Heeft de pest aan suri-neds want hij wil ze geen surinaamsnationaliteit geven.Terwijl dit in afscheidingsregeling is opgenomen.Maar hij weigert pertinent dit te realiseren.Om niet te praten over de boeven brunswijk,somo,rodgers.


  Maak melding

 26. Allen die thans hun hand ophouden om de Nederlandse euro in te ontvangen zouden hun woorden om moeten zetten en het geld terug moeten storten dat zou een daad van karakter zijn ipv de hand die je te vreten geeft te bijten.


  Maak melding

 27. Ray, nr29.

  Natuurlijk is jou philosofie de reden waarom er uberhaubt ontwikkelingshulp gegeven wordt.

  Maar ik vraag me echt af hoeveel van dit bedrag echt bij de armen terecht komt. Ik zou als ik NL was geld in Natura geven. Dus zelf iets voor de armen doen i.p.v. aan een regering te geven waarvan men weet dat ze zeer corrupt zijn. Kennis en ontwikkeling.

  Ook o.a. Industrie, fabrieken, kennis, educatie, techniek te ontwikkelen en onderhouden. Zodat Suriname op langer termijn op zijn eigen benen kan gaan staan door zelf centjes te gaan verdienen. Daar is Suriname veel meer bij gebaat denk ik. Als je elke keer met geld strooit als Sinterklaas zal dit nooit gebeuren.

  Zoals ik al eerder zei Suriname is nooit financieel onafhankelijk geweest, maar zou door hulp van NL dit wel kunnen worden. Mits dit geld goed wordt geinvesteerd.


  Maak melding

 28. Pagaal 29

  Ben het gedeeltelijk met je eens dat het geld voor ontwikkelingshulp niet altijd terecht komt bij degene waarvoor het bestemd is.(zie attach file UNDP)

  Voor ontwikkelingen dat bestemd is voor o.a. Industrie, fabrieken, kennis, educatie, techniek te ontwikkelen en onderhouden. Kun je ook terecht bij het IMF of andere organisaties en of banken die daar toe gespecialiseerd in zijn.

  Ik hoop in ieder geval dat de Surinaamse overheid tenminste oog heeft voor de minstbedeelden in de samenleving en de gelden die daarvoor bestemd zijn ook daadwerkelijk voor benut.

  Het United Nations Development Programme (Verenigde Naties Ontwikkelingsprogramma) of UNDP is een onderdeel van de Verenigde Naties en de grootste ontwikkelingshulporganisatie ter wereld. Het UNDP zetelt voornamelijk in New York City, en voorziet ontwikkelingslanden – met de name de minst ontwikkelde landen – van advies, training en materiaal om armoede te bestrijden en ontwikkeling te stimuleren. UNDP voert daarbij zelf geen projecten uit maar organiseert en financiert deze, waarbij de uitvoering aan andere VN organisaties wordt uitbesteed. Om dit te bereiken heeft de VN de Millenniumdoelstellingen in het leven geroepen. Deze afspraken zijn door 189 VN-leden ondertekend. Het UNDP is lid van de Globale Milieu Faciliteit. Jaarlijks publiceert het UNDP een rapport met daarin informatie over de levensstandaard (HDI) van zo’n 180 landen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.