zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidCubaanse hulp doorn in oog Surinaamse oogarts

Cubaanse hulp doorn in oog Surinaamse oogarts

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 feb – De oogartsen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, hebben de buik vol van de Cubaanse medische hulp. De hulp is niet alleen ouderwets, maar ook overbodig. Suriname heeft genoeg oogartsen die vraag aankunnen. Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid ziet het anders.

“De Cubaanse oogartsen voorzien in een grote behoefte. Als arts weet ik hoe frustrerend het enkele jaren geleden was”, zegt Waterberg. De oogpoli van AZP was altijd berstensvol. Wachtlijsten waren maandenlang oud. Als een patiënt even pech had moest hij ook nog honderden euro’s neertellen. “Dat is nu verleden tijd”, aldus Waterberg. De oogspecialisten menen dat ook.

Alleen is dat om andere redenen. Het AZP heeft zijn zorgprogramma verbeterd. Er is zwaar geïnvesteerd in apparatuur. “Het is nu topzorg”, zegt dokter Jerrel Pawiroredjo. Dat het Cubaanse programma toch doorgaat, is dan ook een miskenning. De Surinaamse specialisten worden niet eens marginaal betrokken. De Cubanen hebben tot nog toe ruim vijfduizend patiënten gratis geholpen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

25 REACTIES
 1. Heel jammer voor de Sur oogartsen. Nu kunnen ze de patienten niet meer oplichten.Ze denken dat ze goden zijn.Zonder de Cubanen waren de patienten nu blind geweest.


  Maak melding
 2. De medische zorg in suriname moet beter in-staat worden gesteld om alle zorg zelf aan te bieden aan het volk. Alleen in nood-geval is het verstandig om hulp te accepteren. Drs Waterberg probeert via de cubaanse artsen coodwill te kweken bij de kiezers. In dit geval hebben de patienten veel baat bij de situatie, maar voor de lange termijn moet ons medische systeem het volledig over-nemen.


  Maak melding
 3. Wat willen de artsen meer…meer geld ..vraag Fiso !!!!….men moet niet spelen met de gezondheid van de mens lummels van artsen en de zieke mens ook niet uitbuiten …jullie zijn naar school gegaan niet om de zieke te helpen maar de zieken uitbuiten als FRONT met een hoop rotzooi erbij……Dieven ..rovers …dan hebben zij ook nog de durf anderen dom te houden ouderwets of niet zij werken.
  Zoeken jullie een ander land en ga ook daar maar werken waarschijnlijk zullen jullie meer verdienen…..Maar de Suri uitbuiten daar sta ik niet achter….never…never schurken allemaal…GA NAAR HET BUITENLAND.


  Maak melding
 4. Wat is er dan mis aan als de Cubanen de hulpbehoevende willen helpen. Ze worden niet aan de grieven van de surinaamse artsen gelaten. Als je geen geld heb dsan blijf je met je probleem. De artsen zijn gekomen voor de mensen die de peper duren artsen niet kunnen betalen.


  Maak melding
 5. Waar zeuren de Surinaamse oogartsen nou over.Cubaanse hulp ouderwets? Laat me niet lachen.De beste oogartsen ter wereld zijn Russen en Cubanen.De Surinaamse oogartsen die klagen zijn gewoon jaloers.Daarnaast zijn ze ook boos omdat de patienten door Cubanen gratis worden geholpen.Dit is een mega inkomsten verlies voor de op geld beluste Surinaamse oogartsen.Een famlielid liet zich in Suriname behandelen door een Surinaamse oogarts.Ze moest heel veel Euro’s neertellen.De vrouw kon nog zien voor de bandeling, en na de behandeling werd ze blind.


  Maak melding
 6. Concurrentie is altijd goed! Gewoon doorgaan met de Cubaanse artsen. De prijzen zullen automatisch naar beneden gaan…en ook de service en niet te vergeten de wachttijden.


  Maak melding
 7. De buitenlandse artsen zijn een doorn in het oog van Surinaamse artsen omdat de de meeste Surinaamse artsen corrupt zijn.

  De meeste en ik zeg, niet allemaal, zijn rovers die over lijken gaan.

  Vraag maar aan de Surinamers die ooit een familie in het ziekenhuis hebben gehad. Ze smeken deze hyenas en ze betalen US dollars of EUROs tjoekoe om hun dierbaren te redden

  Deze artsen zijn beesten die hun ambt niet waard zijn.

  Er moet maar eens hard worden afgerekend met dit soort praktijken. Buitenlandse artsen die niet corrupt zijn zijn verkiezen boven deze bloedzuigers.


  Maak melding
 8. Best te geloven dat dit een zorg kan zijn. De spoeling is dun geworden. De Sur. oogspecialisten moeten blij zijn dat de klant (patient) nu eerder en gratis geholpen kan worden. Het gaat immers om zorg en niet om het veilig stellen van dispropotionele inkomens waarbij in het verleden klanten op zoek moesten gaan naar valuta om deze elite groep te betalen voor een kleine ingreep. Het spreekt voor zich dat familie in het buitenland werd benaderd voor de aanleveren van deze valuta. Wat een schande!!. Nu dit bijna tot het verleden behoort maakt deze elite groep zich zorgen. Het kan ook anders. Deze groep kan ook de familie in het buitenland benaderen voor extra extra extra en nog eens extra valuta. De ogen van de klant zijn nu open (genezen). Is dat geen welvaart in de zorg? Met dank aan de Cubanen.


  Maak melding
 9. Er zitten 2 kanten aan de zaak. Als we Cubaanse artsen voor 3 maanden binnen halen en daardoor de SME artsen een ander werk moeten zoeken dan is het effect dat we op termijn geen/te weinig oogartsen meer hebben.

  Een dergelijke maatregel is dan ook alleen te verdedigen als er sprake is van grote wachtlijsten.

  De andere kant is het verwijt dat de artsen te veel rekenen. De overheid kan de tarieven vaststellen. Die moeten dan genoeg zijn voor een redelijk inkomen en een vergoeding voor de investeringen ( incl de tijd die voor de studie nodig was).
  Een dergelijke maatregel werkt alleen als er geen grote wachtlijsten zijn en een minimale mate van concurrentie. Zo niet dan gaan de artsen geld onder tafel eisen.


  Maak melding
 10. @ roy
  je hebt met jou reaktie het gras voor mijn voeten weggemaaid,jij slaat de spijker op zijn kop met jou reaktie het is inderdaad schandalig hoe de dokters in suriname omgaan met de patienten daarom zie ik deze oproep van hun meer als eigen belang.


  Maak melding
 11. Deze zogenaamde Surinaamse oogartsen moeten hun mond maar dicht houden.Wat is Surinaams aan hun? De manier van uitbuiting van de zieken of dat ze op kosten van de Surinaamse gemeenschap hebben gestudeerd? Wat doen ze gratis voor de armen? Waarom werken ze maar i dag per week gratis voor de armen? Ik zeg u ze zijn echte Surinaamse uitbuiters:niets meer en niets minder.Iedereen mag het bewind op Cuba neerhalen ,maar wat dit betreft zijn ze veel beter dan de “echte Surinaamse oogartsen”.


  Maak melding
 12. Ik weet er alles van dit heb ik persoonlijk mee gemaakt.

  Ik was op 14 november 2006 in het academisch ziekenhuis beland met netvlies loslating de helft zwart geworden van mijn rechter oog,moest met spoed geopereerd worden had die vijftig srd al betaald..

  Komt meneer chothkan als wacht dokter aanlopen en het eerst wat hij aan mij vroeg was,,,Wie gaat dit betalen..
  Ik was met vakantie in surbo dus moest er snel een garantie uit NL komen van de ziekenfonds..
  Nadat alles door mijn familie telefonisch geregeld werd en een fax kwam uit rollen uit holland kom ik geholpen worden door dr. chothkan..
  Na een week terug gereist in holland moest ik opnieuw geopereerd worden in utrecht,omdat die operatie niet goed gedaan was,inmiddels gaat alles goed en wel..

  Mijn verhaal is natetrekken en klopt als een bus.
  Hierbij ben ik het helemaal eens met vele vorige schrijvers ,,dat de suri boys werkelijk uitbuiters zijn alleen geld teld de rest is niets waard..


  Maak melding
 13. ik ben het volkomen eens mee dat de cubaanse artsen in Suriname zijn en hun werk naar behoren doen. de surinaame oogartsen zijn er niet blij mee, omdat ze nu niemand blind kunnen maken. zo ook heeft een oom van mijn moeder zijn oog verloren na een operatie door een surinaamse oogarts. klote suinaamse oogartsen.


  Maak melding
 14. Zelf ondervonden met mijn schoonmoeder dat deze een behandeling op de leeftijd van 83 jaar niet verdiend. Wachten en wachten en wachten. Zorgen dat je om 6 uur vertrekt richting de poli om op tijd te zijn. Wachtkamer tjokvol.
  Maar oh wat een lieve dame en oogarts die Beuno de Musquita een prachtvrouw die begrip heeft maar niet alles kan oplossen. Het zijn hoofdzakelijk de personeelsleden die misbruik maken van het geheel en geld proberen te slaan uit de situatie. Betaal je euro’s tjoekoe dan wordt je hee; snel geholpen. Heb je niets om te betalen dan ben je na 2 uur aan de beurt of je moet terugkomen.
  Dat di cubanen gratis werl verrichten geloof ik niet want iemand moet hun kostje toch betalen? Of leven zij van lucht en zon en water en aarde?????????


  Maak melding
 15. Mooi so,heel goed van de Cubaanse artsen…prachtig het kosteloos behandelen van de medemens…De Suri oogartsen kunnen nu geen geld eisen en de hebimang uithangen!! Het zou mooi zijn als er in de ziekenhuizen ook Cubaanse artsen en verpleegsters kwamen die wel goede zorg verlenen en niet op tjoekoes wachten.


  Maak melding
 16. wat zeuren die Surinaamse oogartsen, door te late behandeling is een naaste familielid van mij nu al meer dan vijf jaar blind geworden. hadden ze hem eerder behandeld dan kon hij ook eerder naar Cuba gestuurd worden. Uiteindelijk in Cuba aangekomen, acht maanden te laat. het is niet meer te verhelpen.

  Cuba zorgt voor de artsen en Venezuela voor de centjes. operacion milagro


  Maak melding
 17. Helemaal mee eens dat de Cubaanse oogartsen- althans voorlopig moeten blijven totdat er betere betalingsregelingen getroffen worden ( = minder betalen) en er meer surinaamse oogartsen zijn waarbij er kortere wachttijden zijn. Ook moet de groep omgeschoold worden in het omgaan met patienten en laten zien dat hun kennis up to date is. Dit gaat zeker in de eerste 10 jaar niet veranderen. Ik hoop ook dat er artsen ingezet zullen worden op andere terrijnen binnen de gezondheidszorg zodat dit ten goede komt aan de kleine man en als consequentie een daling in de totale mortaliteits en morbiditeitscijfers.


  Maak melding
 18. ze klagen over de aanwezigheid en de ervaring en expertise van de cubaanse artsen ik had eerder gedacht dat de patienten zouden moeten klagen.
  maar het zijn juist de artsen die klagen.
  dus mijn conclussie is duidelijk denk ik.


  Maak melding
 19. Goed zo en ga zo door Cubaanse artsen, dank zij julie aanwezigheid in suri komen de armen ook aan bod en krijgn ook een betere behandeling. Nu hoeven zij niet te denken vanwaar zij de euro of US moeten halen om geholpen te worden. De suri oogartsen denken nu gaat de deur van tjoekoes dicht en laten ze hun stem horen.Voor een behamdeling moet je maanden wacten, geef ze wat euro of US wordt je met de meeste spoed op de voorrangslijst geplaatst. Nu worden ze wakker weten dat ze het arme volk niet kunnen uitbuiten, waarmee zij en hun gezin een grandioos en luxe leven lijden. UITBUITERS OP HOOG NIVEAU.


  Maak melding
 20. ik zou zeggen oprotten met die oog artssen van sme die het volk zo hebben uitgebuit ,je moest soms maanden wachten voor je naar de oog arts kon,en je voelde je gewoon niet goed behandeld door deze gasten als je vroeg smorgens je bed uit was voor een bezoek aan de oog arts was je weer laat in de middag weer thuis en je voelde je toch niet goed geholpen ,je had een hele goede oog arts aan de prinsese straat hij was zo goed dat je soms wel uren moest wachten voor een bezoek ma ja hij was de moeite waard hoorde ,ik zou zeggen aan de oog artsen van sme laat de cubanen met rust ze zijn een zegen voor sme in deze tijd


  Maak melding
 21. Cubaanse artsen in Suriname…slaven van het Castro regime, artsen die door hun regering GEDWONGEn worden en daar een peuleschilletje voor krijgen……leuke ruilhandel…en dan die Waterberg die zelf in Cuba is opgeleid…zijn connecties met Castro geven ook te denken


  Maak melding
 22. Niet alleen oogartsen, maar ook andere artsen, specialisten maken er misbruik van de situatie.(niet allemaal)
  Gebruik de kennis om de mens te dienen. Misbruik het niet. doe niet alsof je god bent. De mens heeft jullie nodig. Als julie misbruik gaan maken van jullie kennis worden jullie vroeg of later wel bestraft. Jullie dierbaren kunnen ook ziek worden.


  Maak melding
 23. Guantamera paisanomoro paisanomoroooo paisanomorooooo,

  Deze bloedzuigers zijn gewoon jaloers op de cubaanse artsen. Al die surinaamse oogartsen mogen vervangen worden door cubaanse artsen.


  Maak melding
 24. 2 juli 2010
  ja te gek voor woorden onze schoonzoon al wonende te suriname.is speciaal naar nedereland gekomen voor hulp,ja een van de ooogartsen in surinamezei maar steeds er is niets meer aan te doen mynheer je zal er mee moeten leren leven.al zeven jaar de zelfde oogdruppeltjes waar de oogdruk helemaal niet mee omlaag is gegaan.na de zoveelste poging gevraagd om een goede behandeling.is onze schoonzoon dankzy deze oogarts die hem niet eerder door heeft verwezen naar een andere dokter het resultaat in nederland na vyf dagen goeie oogdruppels te hebben gekregen is de oogdruk sterk verlaagd gelukkig.maar als enige troost door nalatigheid in suriname is myn schoonzoon aan een oog blind en het andere oog ziet hy nog 10 procent nou ik ben ook echt boos er is nog een mogelykheid dat er een filter operatie plats vind om die 10 procent stop te zetten zodat hy over een paar maanden helemaal blind is als de arts eerder had ingegrepen had alles voorkomen kunnen worden wy zyn uit nederland doorverwezen naar een hele goeie oogarts en die heeft zyn praktyk in suriname dus dat is onze laatste hoop snappen jullie het nog nou ik niet meer maar ik ben ook heel erg boos op deze nalatigheden myn schoonzoon is pas 46 jaar dat toch diep triest bvd ria berika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES