vrijdag, april 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameBezetting Tigri is inbreuk soevereiniteit Suriname

Bezetting Tigri is inbreuk soevereiniteit Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 feb – De militaire belegering van de Tigri-driehoek in het Zuidwesten is een inbreuk op Suriname’s soevereiniteit. Dit zegt minister Lygia Kraag-Keteledijk van Buitenlandse Zaken. Het gaat om honderd procent Surinaams territoir. Dit standpunt van sinds de Guyanese inval in 1969 geldt tot vandaag. De juridische ondergrond is simpel.

“Wat betreft het gebied tussen de Boven-Corantijn en de Coeroeni (Tigri, red.), breng ik in herinnering dat dit gebied tot het grondgebied van Suriname behoort op grond van het verdrag van 1799, waarbij werd vastgesteld dat de grens tussen Suriname en Guyana wordt gevormd door de westelijke oever van de Corantijn, waarmee niet anders is bedoeld dan de Corantijn van oorsprong tot monding”, zegt Kraag-Keteldijk.

Boven-Corantijn en Coeroeni zijn de bronrivieren van de Corantijn. Guyana bestrijdt niet dat de Corantijn Suriname toebehoort. Alleen zouden de beide rivieren geen bronrivieren zijn. De Corantijn zou oostelijker beginnen, dus meer naar Suriname toe. Tigri of New River Area zou dan Guyana toebehoren. “Suriname blijft erbij dat de militaire bezetting in strijd is met het internationaal recht en zich niet verstaat met gemaakte afspraken”, aldus Kraag-Keteldijk.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

32 REACTIES
  1. De minister heeft natuurlijk gelijk en Guyana zou moeten worden aangeklaagd. Maar waarom gebeurt dat niet? Of zullen we weer eens wachten, totdat zij het doen? En misschien vanwege het feit, daar we 41 jaar niets hebben gedaan die zaak ook nog winnen, zodat straks Vene als NPS voorzitter ons komt vertellen, dat we niet hebzuchtig moeten zijn?


    Maak melding
  2. Zo hoort het, ik hoop dat dit ook duidelijk is gemaakt richting de Guyanese ambassadeur.

    Het slap gedoe van niet weten wat je met de Guyanese klacht aan moest bracht geen zoden aan de dijk.


    Maak melding
  3. Nu dat zij weg moeten, komen zij met verhalen.

    Jullie(FRONT) zijn grappig, ruim 10 jaar aan de macht geen moer aan gedaan….het kustgebied wel verspelen en nu komen huilen als Judas…rot op mens, kom ons geen rotzooi vertellen om lief gevonden te worden 10 jaar macht was meer dan genoeg.
    Maar er kwam geen moer uit. yu nom hebzuchtig so….laat het over aan anderen die het wel kunnen unu zwak hebzuchtig en dom als gebruikelijk.


    Maak melding
  4. ja blijf maar beweren. zo helpen we het naar de mallemoer.
    over een honderd jaar zullen we dan over puur guyanees territoir praten.
    tigri zal dan tiger heten.
    enzovoortssss

    stelletje domme apen zonder ruggegraat die aan de macht zijn, met die grote baviono aan het roer.


    Maak melding
  5. Als men zo’n vertrouwen heeft in het internationaal Recht, waarom maakt suriname dan geen werkt van om de zaak daar aan te kaarten bij international Abitrage-hof Als maar roepen dat Tigri surinaams grond-gebied is leg geen zoden aan de dijk. De regering moet iets doen, en niet te veel praten.


    Maak melding
  6. Mi gado, mi gado, mi gado…..suriname wordt wakker.

    Voor het eerst sinds 5 jaar Venetiaan III kan ik zeggen…..proficiat mevr de Minister!! DIT IS DE TAAL DIE WIJ WILLEN HOREN.

    Ik sta er 100% achter…..vind dat U zelfs Surineds mag inzetten voor de strijd.

    Wans ope Tatta komopo, wie sa fetie gi Sranang….


    Maak melding
  7. wij surinamers hebben een heel groot probleem
    wanneer er over nationaal belang gesproken wordt.
    ik kan mij niet indenken,dat er figuren zijn,die gaat uitvaren op een landgenoot dat zijn mening naar voren brengt.

    de politiek voering in suriname,is een traditie dat men gaat kiezen op zijn soortgenoot.en hebben geen moer te maken met de ontwikkeling van land en volk.

    er is geen behoorlijke samenwerking tussen het parlement en de regering

    anders zou de minister van justitie en politie niet in het district nickerie gaan om met een minister uit guyana te gaan onderhandelen over criminaliteitsbestrijding

    terwijl deze zelfde crimineel ons land bezet houden.


    Maak melding
  8. Vaststellen is niet zo een probleem. Gaan jullie er nog iets aan doen of blijven jullie altijd op je gat zitten.

    Stuur die jongens het grensgebied binnen en claim jouw land


    Maak melding
  9. Dit handelen van deze landrovers is agressie van de eerste orde en toch vinden sommigen dat wij niet hebzuchtig mogen zijn.

    Wij zullen hopelijk niet hebzuchtig worden wanneer die Guyanese vlag fier wappert te Albina!


    Maak melding
  10. jammer hoe wij moesten toezien hoe halfnaakte Guyanezen (ze liepen in onderbroeken)ons land bezet hielden en wij van de regering Arron (NPS)in ’76 alleen mochten toekijken. ik zag ze wel goed vanuit mijn uitkijkpost.


    Maak melding
  11. De corantijn heeft diverse vertakkingen in het binnenland. Als men het uiterste westelijke vertakking gebruikt om corantijd en de grens aan te duiden, en dit officieel ook zo in aantoonbare archieven staan vermeld dan moet men dit zeker internationaal gaan aanvechten.


    Maak melding
  12. @Datravisie
    Vaststellen is niet zo een probleem. Gaan jullie er nog iets aan doen of blijven jullie altijd op je gat zitten.

    Vaststellen is wel degelijk een groot probleem. Daarvoor moet je metingen verrichten nabij de splitsing van de rivier. Het is een kostbare klus om alle meetapparatuur daar te krijgen.
    En militaire agressie maakt je alleen maar ongeloofwaardig binnen de internationale lpolitiek en mn de VN. Daarmee verklein je zelfs de kans op succes.
    Het door de komende verkiezingen gevoede populistische gedrag van Bosje is dan ook ronduit buitengewoon dom.


    Maak melding
  13. Waarom gaat el somo niet naar tigri toe en verkaveld die hele gebied en vervolgens aan zijn ZIJN achterbaan verdeeld..

    Komop jong tjien fa en consorten stap in je jeep en rij naar toe neem een paar landmeters mee ..verdeel die hele gebied en geef mij ook een kavel van 1000 m2 kan ik ook een huisje bouwen..

    Dan zijn we tenminste goed bezig i.p.v. lullen..


    Maak melding
  14. “de politiek voering in suriname,is een traditie dat men gaat kiezen op zijn soortgenoot.en hebben geen moer te maken met de ontwikkeling van land en volk.”
    Zolang dit niet anders wordt hebben wij een probleem als het gaat om de ontwikkeling van het land.
    Dit is het grootste probleem wanneer worden wij een Suriname. In het buitenland zien wij ons zelfs niet als Surinamers terwijl wij dat wel zijn. Heel veel potentie( kader in het buiten land) Maar om Suriname te voeln en te helpen???


    Maak melding
  15. Surinamers doe wat jullie moeten doen. Of kiezen voor een regering die “ballen heeft of voor een regering die schijt in zin broek. Bedenk echter wel dat het sturen van onze zonen en dochters betekend dat er body bags nodig zullen zijn want oorlog is oorlog


    Maak melding
  16. Ik heb intussen 19 reacties gelezen en wil ff het volgende kwijt.Over het kustgebied wel verspelen het volgende:Onze lands advocaat, die toen namens de Surinaamse staat de zaak moest bepleiten heeft de boel verknoeit.Ik als leek weet dat “wiens brood men eet,dienst taal men spreekt”.Deze z.g. Surinamer is tevens advocaat van 2 bekende Multinationals die bij grondstoffen ontginning betrokken zijn en in dienst is bij deze Multinationals.Hoe is het mogelijk dat deze Front regering juist deze advocaat in de arm neemt om tegen zijn werkgevers te procederen? Ben ik soms achterlijk of schuilt er meer achter.In mijn gedachten denk ik stiekem aan Surinaams grootste vijand “CORRUPTIE”.Kan iemand het mij misschien uitleggen………..


    Maak melding
  17. Srananman, ifu yu wan mek yu ati kuku moro. go ey googlen. typ oreala, guyana getamap. klik drape. gebruik hybride geen satellite. volg de Corantijnrivier vanaf Oreala de rivier op. de lucht is helder ga naar de driehoek naar het oostelijke en westelijke rivier toe tot waar de rivier eindigt. je kan ook vergroten.
    waar de bron is.


    Maak melding
  18. Deze vrouw is een toe moffo gong. In een interview eerder had ze het wel degelijk over ‘betwist gebied’…Na het interview vrijdagavond nadat Bosje haar gekritiseerd heeft is ze plotseling van mening veranderd!
    Zo iemand is alles behale kundig. Goed dat ze verdwijnt na 25 mei! Afgelopen met die fronters!


    Maak melding
  19. Suri’s zijn met de komst van FRONT zwak geworden …b.v. niemand en ook niemand krijgt Tigri Wintie…..gewoon zwak…door te veel jorka-Supu toestanden.


    Maak melding
  20. HO HO HO surinamers wat heeft nederland toender tijd gedaan suriname was nog niet onafhankelijk toen dit gebeurde suriname behoorde aan nederland toe . de toen malige koninging juliana vondt het de moeite niet waard om de nederlandse militairen te laten sterven in overzee gebied. dus de schuld niet aan de surinaamse regeing geven ned had dit moeten op lossen toen dat gebeied bezet werd. pengel was te slap naar de koning toe.


    Maak melding
  21. het is slap geklets van de minister,ze heeft niet eens een plan ter uitvoering .
    en zo moeilijk is het niet hoor gewoon de guyanese minister van buitenlandse zaken aanspreken en surinaams standpunt duidelijk maken.
    en dan ligt het aan guyana om zijn militairen terug te trekken binnen de gestelde periode ,als dat niet gebeurd dan verder kijken als er nog diplomatieke wegen te bewandelen zijn ,zoniet dan maar juridisch en als dat ook niet lukt waar wij er 100% ervan overtuigd zijn dat het van suriname is dan maar oorlog met guyana,geen probleem..
    suriname is van ons en wij moeten het niet gewoon weggeven.


    Maak melding
  22. Alvorens te reageren op dit onderwerp het volgende.

    Al mijn reacties worden niet toegelaten op dit forum. Het ligt zeker niet aan mijn taalgebruik of emotioneel reageren.

    Ik houd mijn aan de gestelde regels, maar heb altijd een zo goed mogelijke objectieve benadering van reageren gebruikt.

    Ook heb ik vaak de aandacht gevraagd voor actualiteiten die ons hier, binnen onze Nederlandse gemeenschap, raken. Ik denk dat men hier bewust te weinig op ingaat.Een vorm van de echte werkelijkheid buiten de deur houden!!

    Ons probleem ligt hier in Nederland en moet meer prioriteit krijgen dan de Surinaamse.De meesten van ons zullen hier in Nederland sterven en begraven worden.

    Ik hoop niet dat de forumhouder de actualiteit van Surineds in een bepaalde richting drijft en daardoor een soort reactiegedrag probeert aan te wakkeren.

    Mag op dit forum de nederlandse problematiek die Surineds hier ondervinden, zeker van de opkomende jongere generatie,niet critisch bespreken? Vragen die om antwoorden vragen.

    En nu naar de actualiteit van de dag.

    Het is tegenwoordig technisch zeer mogelijk om de watercapaciteit, stroomsnelheid etc. van een rivier te meten.Het verdrag van 1799 wees Suriname aan als eigenaar van het Tigri-gebied.

    Daar Suriname daar nooit beheersdaden heeft gepleegd, nooit een schot in het gebied heeft gelost, de Guyanese presidenten altijd zeer hoffelijk heeft ontvangen en jarenlang verkeerde ’s landskaarten heeft laten produceren, is het begrijpelijk dat nu internationaal protesteren moeilijk tot succes zal leiden.

    Ik ben wel overtuigt dat Tigri Surinaams gebied is!

    Wat nu speelt is een geografisch-politieke powerplay tussen Suriname en Guyana.

    Suriname heeft een deel van een oliekavel verloren aan Guyana, maar daarvoor de Corantijnrivier in volle bezit gekregen.
    Ik zie dit als een zware nekslag voor Guyana.

    De gehele economie aan de oostzijde van Guyana, via de Corantijn, kan nu alleen met toestemming van de Surinaamse autoriteiten. Dit zal straks ook gelden voor de olie boringen en eventuele opslag en verwerking daarvan.

    Mijn mening is dus dat Guyana voor haar economische ontwikkeling aan haar oostzijde, Suriname harder nodig heeft dan Suriname Guyana nodig heeft.

    Suriname en Guyana zijn nu in een proces van ”politiek bartelen” gekomen waarbij Suriname een sterkere hand blijkt te hebben.

    Simpel politiek ligt het onderhandelen op de vraag “wat krijg ik van jou, als jij van mij de toestemming krijgt de Corantijn te gebruiken?

    Dat is, denk ik, het spel dat nu gespeeld wordt. Hierbij is het Tigri-gebied een van de troeven.

    In dezen begrijp ik de Surinaamse politici. Gespierde taal is de eerste zet naar dit politiek bartelen toe.(Let op: de gespierde taal wordt door zowel de NDP als de NPS gebezigd.)
    Ik denk dat de politiek in Suriname wel weet wat zij nu moet doen.
    Srika


    Maak melding
  23. Waarom hebben die Nederlanders toen het probleem nooit aangepakt,we moeten hun deels daarvoor verantwoordelijk houden,ze moeten hun bijdrage alsnog leveren,desnoods met alvast advies en geld de zaak voorbrengen bij een internationaalgerechtshof.Materiaal en kennis leveren,alvast de dienstplicht instellen en als het niet helpt met onderhandelen,gewoon binnenvallen,binnen drie
    jaar,gewoon oorlog klaar


    Maak melding
  24. ach ja jij hebt geen vertrouwen in geen enkel recht nationaal zowel internationaal het enige recht waar jij vertrouwen in hebt is het recht van de sterkste dus hou a.u.b jou mond over recht.


    Maak melding
  25. Srika, goed lezen, en laat jezelf op de hoogte houden.Suriname heeft de Corantijn rivier nooit toegewezen gekregen.Staat nergens op paier. Toen Suriname bijna niets toegewezen kreeg van de zeerechttribunaal heeft hij geprobeerd de surinaamse bevolking geen neen te verkopen.Het enige wat de zeerechttribunaal over de Corantijnrivier zei is dat Suriname controle mag uitoefenen op de monding, meer niet.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES