Robert Vuijsje wil discussie met zijn lezers

9

PARAMARIBO, 16 feb – Tijdens zijn bezoek aan Suriname van 16 tot 23 februari zoekt schrijver Robert Vuijsje vooral de dialoog met lezers van zijn boek Alleen maar nette mensen. Op woensdag 17 februari organiseert eFTee Bookstore een avond bij Zus & Zo die geheel in het teken staat van deze bestseller. Na een interview door journaliste Nina Jurna krijgt het publiek alle gelegenheid Vuijsje kritische vragen te stellen. Ook de opzet van zijn toernee langs scholen in het voortgezet en beroepsonderwijs is gericht op discussie.

Aanleiding voor deze schoolbezoeken is de Inktaap, een literaire prijs die is ingesteld door de Nederlandse Taalunie. De Inktaap wordt uitgereikt door scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Dit project is gericht op literatuureducatie en -uitwisseling tussen jongeren uit het hele Nederlandse taalgebied (Nederland, Vlaanderen en Suriname). Scholieren lezen de drie winnende boeken van de belangrijkste literaire prijzen uit het taalgebied – AKO, Libris en Gouden Uil – en kiezen daaruit hun eigen favoriet. De genomineerde boeken zijn Over de liefde van Doeschka Meijsing (winnaar AKO-prijs), Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst (Libris) en Alleen maar nette mensen van Vuijsje (Gouden Uil).

In het kader van deze competitie gaat Vuijsje op woensdag 17 februari langs bij het Surinaams Pedagogisch Instituut en het Arthur Hoogendoorn College. Een dag later bezoekt hij Scholengemeenscahp Lelydorp en vrijdag de 19de is hij te gast op het Christelijk Pedagogisch Instituut en het Meyer Lyceum. Het is de bedoeling dat hij gastlessen geeft en daarna vragen van leerlingen beantwoordt. Het is voor het eerst dat een genomineerde auteur Surinaamse scholen bezoekt. Daarnaast verzorgt Vuijsje op maandagavond 22 februari nog een gastcollege aan het Instituut voor Opleidingen Leraren (IOL) aan de Adek-universiteit.

Alleen maar nette mensen gaat over de zoektocht van een joodse jongen die eruitziet als een Marokkaan naar de zwarte vrouw van zijn dromen. Met veel humor en ironie schetst Vuijsje uiteenlopende milieus in de samenleving en legt hij de vinger op de zere plekken van de multiculturele samenleving. Het boek heeft in Nederland voor felle discussies gezorgd. De een neemt aanstoot aan de manier waarop Vuijsje zwarte vrouwen (met name Surinaamse en Antilliaanse) beschrijft, de ander weet de knipoog waarmee het boek is geschreven juist te waarderen.

Het boek won De Gouden Uil, de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen, stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en staat op de shortlist van De Inktaap. De filmrechten van Alleen maar nette mensen werden verkocht aan IDTV. In Nederland zijn inmiddels bijna 100.000 exemplaren van het boek verkocht.


9 REACTIES

 1. ik ben benieuwd of Nederlandse schrijvers van Surinaamse afkomst, zo een uitgebreid ontvangst ontvangen als ze Suriname bezoeken met hun werk. Maar ja zo zie je het respect voor de blanke man zit er nog steeds goed in. En dat voor een Nederlandse schrijver, die een Surinaamse vrouw vergelijkt met een vuilnisvat. sari tori jere. En al die zogenaamde elite Surinamers werken hier aan mee. Want owee als hun subsidie in gevaar komt.


  Maak melding

 2. Mechtelly, ik ben het in zoverre met je eens dat Vuisje niet zo vorstelijk behandeld moet worden…Maar de Surinaamse mens (elite of Abrabroki) hieraan meewerkt betwijfel ik..want het geld voor meneer Vuijsje komt uit Nederland en als zij Tor of welke plaats dan ook willen huren voor bijeenkomsten is dat hun tori…We moeten ophouden onze eigen mensen uit te schelden, maar zelf onze empowerment ter hand te nemen. Als dat gebeurd dan wordt iemand als Robert Vuijsje een vieze vlieg aan de muur……die af en toe wat lastig rondzoemt.


  Maak melding

 3. February 16th, 2010 at 2:18 pm
  ik ben benieuwd of Nederlandse schrijvers van Surinaamse afkomst, zo een uitgebreid ontvangst ontvangen als ze Suriname bezoeken met hun werk. Maar ja zo zie je het respect voor de blanke man zit er nog steeds goed in. En dat voor een Nederlandse schrijver, die een Surinaamse vrouw vergelijkt met een vuilnisvat. sari tori jere. En al die zogenaamde elite Surinamers werken hier aan mee. Want owee als hun subsidie in gevaar komt.

  Mechtelly
  Beste Mechtelly, ik ken de schrijver niet en ken ook zijn werk niet. Het feit dat deze man blank is zegt mij niets ondanks dat ik ook een Bakra ben.
  Maar wat je zegt dat hij geschreven zou hebben dat een Surinaamse vrouw een vuilnisvat is komt op mij erg onprettig over.
  Kan ik natuurlijk geen oordeel over geven omdat ik niet weet ik welk verband dit gezegd is en of deze schrijver het heeft over de Surinaamse vrouw over het algemeen of dat deze schrijver over een specifiek persoon spreekt.
  Dus ik zou meer info moeten hebben om een juist oordeel te kunnen geven.


  Maak melding

 4. Nathalie je hebt helemaal gelijk. Maar zie je wilders al ontvangen worden op scholen in Turkye of Marrokko. I dont think so. Waar is onze trots. Hotel tor afhuren a la. Maar de surinaamse scholen bezoeken, met een boek war surinaamse vrouwen als money hungry, oversekste vuilnis zakken worden neer gezet gaat mij een brug te ver.


  Maak melding

 5. Ach, doe niet zo moeilijk er is al genoeg rotzooi in de wereld. Deze man houdt van de zwarte vrouw, heeft zelf een zwarte vrouw als partner. Lees zijn boek met een knipoog. En met een beetje goodwill en gevoel voor humor zul je misschien de lol ervan inzien. Hij schetst meerdere types en generaliseert niet. Als je eerlijk bent moet je constateren dat de diverse types die geschetst worden wel in de zwarte vrouwen gemeenschap voorkomen.

  Maar ik ben ook redelijk en kan mij bepaalde reacties wel voorstellen.


  Maak melding

 6. het gaat om een schrijver dames en heren , waarom moeten sommigen van jullie het zo ver zoeken ? ik lees hier iedere dag hoe sommigen van jullie moordenaars als helden aanbevelen aan de jongeren in suriname daar hoor ik jullie niets van zeggen die zogenaamde moraalridders hier, anderen gaan verder ze hebben het over de idealen van massamoordenaars. stelletje schijnheilige klojo’s


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.