Proces Decembermoorden heelt rechtsstaat Suriname

21

PARAMARIBO, 16 feb – Het proces rond de Decembermoorden werkt helend op de rechtsstaat in. Dit zegt Lilian Gonçalves – Ho Kan You, weduwe van de op 8 december 1982 geëxecuteerde advocaat Kenneth Gonçalves. Aan de rechtsstaat kwam een abrupt eind met de militaire coup van 1980. De enige misdaad die Gonçalves en anderen begingen, was een poging ondernemen tot herstel.

Die poging is grof onderdrukt. Hun Associatie voor Democratie stond voor omvorming van dictatuur naar rechtsstaat. “Je hebt een democratisch doel voor ogen, je moet dit zien te bereiken langs democratische weg. Anders wordt je zelf deel van het probleem”, zegt Gonçalves – Ho Kan You. Dat was ook ongeveer de kern van haar getuigenis tegenover de Krijgsraad.

Het moest vooral duidelijk worden dat de associatie geen ander doel voor ogen had. “Zij krijgen nu waar ze altijd voor gestreden hebben, er wordt recht gedaan. Ik verwacht ook dat de uitkomst van het proces is dat de rechtsstaat en de menselijke waardigheid zijn hersteld”, aldus Gonçalves – Ho Kan You. De vernederingen en martelingen toen zijn dan niet voor niets ondergaan.

Gonçalves – Ho Kan You heeft tien brieven voorgelezen als onderdeel van haar getuigenis. De brieven zijn geschreven door leden van de Associatie voor Democratie. In ongeveer anderhalf uur werd een beeld geschetst van de angstsfeer in december 1982. Tijdens het proces bleek ook dat getuige Mike Goedhart uiteindelijk geweigerd heeft een verklaring af te leggen.

Goedhart is ter elfder ure door de vervolging opgevoerd. Volgens het Openbaar Ministerie wist hij van bezwarende feiten tegen oud-legerleider Desi Bouterse. Advocaat Irwin Kanhai vindt het niet kunnen dat het gerechtelijk vooronderzoek is afgerond. Als Goedhart is uitgevallen, moet dit vooraf bekend zijn bij de verdediging. Daarom werd de krijgsraad gevraagd het proces uit te stellen. Vergeefs.


21 REACTIES

 1. Het begint al te dagen. Ik beveel u derhalve “redactioneel” van De Ware Tijd van zaterdag 13 februari 2010 heel warn aan.

  Vele samenspanners zijn danig aan de diaree!


  Maak melding

 2. de enige misdaad die Gonçalves en anderen beging,was een poging te ondernemen tot herstel.

  maar helaas is dit hen verkeerd afgelopen.

  in het beginne waren deze onschuldig,en ook niet van plan waren geweest om enig verzet te plegen tegen de toen gevestigde orde.nu leest ik dat zij suriname wilden bevrijden.ik denkt niet dat wij aan enig oplossing aan toe zijn maar meer van een zeer ingewikkelde proces.met allemaal tegenstrijdige argumenten.

  deze dame mag wel geacht worden om op de hoogte te zijn van meerdere feiten,aangezien zij toen bij het kabinet van de president heeft gewerkt als juridische adviseur.

  de fout dat velen hebben of maakt is de naam bouterse(omdat nederland dit gezegd heeft)associeert met het december proces.dit kan een denkt fout zijn.of persoonlijk mee gedaan heeft om lichaamsdelen van een bevrijder af te snijden.en niet te vergeten het persoonlijk afmaken van de heren bevrijder.

  dit alles kan werkelijk zo zijn,maar wees niet voorbarig de tijd zal het leren.
  laten wij niet proberen om het lastig te maken voor de rechtelijke macht.geduld is een schone zaak.

  Het proces rond de Decembermoorden werkt helend op de rechtsstaat
  ook ik heb de mening toegedaan.maar is dit werkelijk zo.

  nu de kardinale vraag,wie had de leiding bij de bevrijders en van waar kwamen de adviezen.

  de rechtelijke macht heeft met vele dingen rekening te houden en gaan echt niet als een dolle christen tewerk.

  met jungle verhalen probeert men propaganda te maken voor een bepaalde politieke combinatie.met name het nieuw front van somo en brunswijk.
  ook dit heeft z`n tijd.
  niets op deze wereld gebeurt voor z`n tijd.

  ook mag men niet rekenen op een al te vroege uitspraak voor de a.s verkiezing,dit is gewoon polavorm.


  Maak melding

 3. Goede zaak. Het gerechtelijk vooronderzoek is eindelijk afgerond. Nu kan het Hof in versneld tempo het proces voortzetten en vóór 25 mei 2010 uitspraak doen. Langer uitstel op verzoek van die Kandhai, kan niet worden geduld.


  Maak melding

 4. Ik verwacht ook dat de uitkomst van het proces is dat de rechtsstaat en menselijke waardigheid zijn hersteld, mooie woorden van een vrouw die 28 al jaren vecht om de waarheid boven tafel te krijgen,antwoorden op de vraag hoe en waarom 16 vrijheidstrijder op barbaarse manier door bouterse zijn afgeslacht over menselijk waardigheid gesproken de aanhangers van deze medogenloos moordenaar bouterse weten niet wat menselijke waardigheid zijn lees hun reaktie stuk voor stuk het zijn mensen die de weg kwijt zijn en zich daardoor vastklampen aan een dictator met de meest vrezelijke idealen.
  ‘Dictatuur is ook het werk van de slachtoffers’Mario Vargas LIosa lees a.u.b het werk van deze man. waar eindigd de werkelijkheid en waar begind fantasie ? deze schrijver geeft haar fijn aan hoe onderdanig mensen kunnen zijn en daardoor ten prooi vallen aan de meest wrede dictatuur.ik raad iedereen aan om stukken van deze man te lezen.dictaturen brengen niet alleen economische en politieke schade aan,ze tasten ook de moraal aan, ze vernietigen maatschapelijke waarden, en vertrouwen in de democratische institutie het heeft een corrumperende effect op het bewustzijn en de ethiek. dat is op lange termijn misschien zelf het ergste.dit verklaard mss de houding van aanhangers van bouterse.God Bless Suriname.


  Maak melding

 5. @ brantimaka en domme pinto.
  de kardinale vraag is(1) waar zijn de bewijzen dat deze vrijheidsdrijders met een tegen coup bezich waren (2)mag je mensen oppakken martelen en zonder enige vorm van proces afslachten om later op de televisie vertellen dat ze op de vlucht zijn doodgeschoten.(3)iedere surinamer heeft het recht zich te verzetten tegen een illegale militaire dictatuur.laten wij met zijn allen voor vechten dat er nooit, maar dan ook nooit meer een militaire dictatuur komt in suriname laten wij het daar met elkaar over eens zijn verder is het aan de rechtsstaat hoelang deze beesten als bouterse en zijn handlangers de bak in worden gesmeten.@ brantimaka geef ook antwoord op de kardinale vraag wie heeft bouterse geadviseerd om een coup te plegen tegen een democratisch gekozen regering kort voor de verkiezing.waneer het jou en de aanhagers goed uit komt dan verwijzen jullie allemaal naar nederland of naar kolonel valk het brein achter de coup anders niet zo laf zijn de aanhagers van bouterse.


  Maak melding

 6. Wat doet de slaven mentaliteit met de mensen.
  Blijven zij altijd geloven in het systeem van de kolonisator of kunnen zij zicht bevrijden van het kolonialisme. Iedere leider in de derde wereld krijgt het moeilijk als zij proberen om uit de kolonisatie uit te komen. Vaak is isolatie het gevolg en daarbij worden de leider gestegmatiseerd als dictator, drugs-handelaar , moordenaar, onderdrukker enz.

  Fedel Castro is het levende voor-beeld van een leider die niet wil dat de USA zijn land overneemt door zijn economische macht.
  Fedel heeft veel betekend voor de zwarte afrikaan door Nelson Mandela verzet-beweging toen met financiele middelen en manchappen te steunen om de zuid-afikaanse onderdukkers te bevechten en te overwinnen. Maar hoor je de gene met een slaven mentaliteit dat erkenen, nee ; het is een verloren generatie, die zich-zelf niet kan bevrijden uit de katibo-tijdperk.

  De chinesen hebben begrepen dat de democratie niet slecht is maar dat de bevolking nog niet aan toe is om dat in china te implimenteren. Omdat het dan alleen maar in het voordeel van het westen zou uitpakken. Doordat er meerdere fractie met etnishe-groepen zouden onstaan die veel instabiliteit tot gevolg zou hebben. Daardat china haar eigen weg heeft gevolgt worden zij
  sterker in de wereld.

  Nu werk zelf de font regering met de cubanen en chinesen. Dus degene die Bouterse voor dictator uitmaken zijn Hypocrieten, Lage figuren die niet verder kijken dan hun platte neus lang is.

  Als men vindt dat het december straf-proces helend is voor een natie, moeten zij zelf weten. Wat voor een revolusionair bevrijdend is is decolonisatie en zelfbeschikking. Wat dat betreft gaat de strijd gewoon door. Met of zonder de inspirator de hr. Bouterse.

  Stem in ieder geval Mega-cominatie


  Maak melding

 7. “Proces Decembermoorden heelt rechtsstaat Suriname”

  Een rechtsstaat is een staat waarvan de macht gereguleerd en beperkt wordt door het recht. De rechtsstaatgedachte is ontwikkeld tegen de praktijk van absolute vorsten (zoals Lodewijk XIV).

  De rechtsstaatgedachte wil willekeur voorkomen en rechtszekerheid en rechtsgelijkheid bevorderen.

  In een rechtsstaat worden burgers tegen de macht van de staat beschermd door wetten.

  Onafhankelijke rechters kunnen bij een conflict oordelen en worden geacht de wetten te volgen.

  Een rechter kan bij overtredingen sancties opleggen die wettelijk geregeld zijn. Als de rechters in een staat niet onafhankelijk zijn, mag die staat geen rechtsstaat genoemd worden.

  Vaak worden de begrippen democratie en rechtsstaat door elkaar gebruikt, maar een democratie hoeft niet per se een rechtsstaat te zijn, en een rechtsstaat is niet per definitie een democratie.

  Een rechtsstaat is een staat waarin de overheidsmacht aan banden worden gelegd door het recht (zoals het woord zelf reeds aanduidt). En recht is meer dan een systeem van wetten. Als een overheid of een functionaris daarvan zijn macht misbruikt, is per definitie geen sprake van een rechtsstaat, maar van een gebrek daaraan. In een rechtsstaat heerst evenwicht tussen een te veel en te weinig regels en kunnen wetten een inhoudelijke toets der kritiek weerstaan.

  Bovenstaande heb ik dus speciaal opgezocht.

  Het is gewoon een gotspe om te beweren dat het 8 december proces de rechtstaat in Suriname kan helen of herstellen, what about al die andere voorwaarden.


  Maak melding

 8. Het is te gek voor woorden dat er mensen rondlopen in het kleine Suriname die tegen het decemberproces zijn.

  Nu is het tijd om te bundelen massaal NDP (en aanhang) de rug toe te draaien.


  Maak melding

 9. Het kan toch niet zo zijn dat Suriname helemaal naar zijn moer gaat ter wille van een een raddraaier(s). Het volk van Suriname zou dat niet moeten willen. Zij heeft de macht en de trots in handen om voorgoed af te rekenen met kliek van de jaren 80 a.s mei.


  Maak melding

 10. Roep om herstel van de democratie beantwoord met KOGELS.de zelfde KOGELS die beesten als bouterse hebben gebruikt om mijn volk te intimideren onderdrukken vernederen deze zelfde KOGELS gaat hun vroeg of laat ook het zwijgen op leggen let u op mijn woorden.


  Maak melding

 11. Dit proces duurt al jaren!! Prachtig wat Lilian allemaal gezegd heeft. Die hele coup had te maken door een conflict met de legerleiding < Kolonel Elstak, c.s)van de SKM over rechten van de Onder-officier en de belangenvereniging, die de OO*n wilden voortzetten!! Het is algemeen bekend, dat de Kolonle Valk…toen Mil Attaché bij de Ned. Ambassade….ideeen aan o.a. Bouterse, Horb, Fernandes..enz. heeft tot verzet. Gevolg…militairen hebben het bestuur overgenomen(gegrepen!) Gelukkig leven Surinamers in HOOP, want God zij toch met Suriname ? O ja, en bij God en Suriname is veeeeeel mogelijk….óók dit proces! Lieve mensen, ik blijf met U én Lilian hopen dat het tot een proces komt, ook als is Desie naar de eeuwige Jachtvelden..
  ja, Bouta is óók een Busi-/Honti-man ! E.


  Maak melding

 12. Men gebruikt en misbruikt dec’80 dus bij mij gaat niks helen, dan mij meer en meer verwonden en verminken.
  Ik krijg steeds het gevoel als of zij jaren ’80 willen doen herleven.
  Met alle toeters en bellen….daarom weg ermee.


  Maak melding

 13. Met andere woorden ,
  We gebruiken de case Bouterse om onze ass te redden in het DNA.
  Ook al gaat Bouterse de cel in , alles gaat verder. Veel verschil zal er niet zijn.
  Hoogstens een aantal dreigingen.
  Dreigingen die zijn mensen zeker zullen uitvoeren. Desi heeft nog veel macht en dat vergeten sommige. Ook in Holland is hij sterk vertegennwoordigd. Surineds onderschatten mijn landgenoten. Niet alles lijkt op bananen. Wij hosselen en werken keihard om alles op rolletjes te laten lopen. Wij hebben slimme mensen in de DNA maar die maken er een poppenkast van. Hebzucht en gemak.


  Maak melding

 14. Al bijna 28 jaar December moorden, een langa torie, en dit gaat nog een tijdje doorgaan
  Wat veel mensen willen en verwachten is dat
  de hoofddader toch, de lik in gaat, voor altijd, en wanneer is het zover, dit is een
  soap gewoon, over twee jaar een unicum 30 jaar en dan denk ik dat er nog niets is gebeurd, ik volg het wel, maar soms met een lach erbij,

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 15. Dallas en The bold and the Beauty hebben ook zo lang geduurd. GTST komt er ook wel want die is nu al langer dan 20 jaar aan de gang. Toch denk ik denk dat proces decembermoorden op nummer 1 eindigt.


  Maak melding

 16. alweer van die huichelachtige bevooroordeling van de schrijfster van dit artikel via een interview gesprek met een journalist van radio apintie

  wij worden uitgemaakt als te zijn militairen en een regen van kogels hebben afgevuurd op dit artikel.
  zie hier de misleiding en een stukje anti propaganda.

  het is voor de zoveelste keer weer bewezen hoe deze mensen onnodig anderen op afstand bevooroordeeld.
  en dit stomme gewoonte heb je ook hier op het net.


  Maak melding

 17. Men gebruikt en misbruikt dec’82 dus bij mij gaat niks helen, dan mij meer en meer verwonden en verminken.
  Ik krijg steeds het gevoel als of zij jaren ‘80 willen doen herleven.
  Met alle toeters en bellen….daarom weg ermee.

  DjingDjing


  Maak melding

 18. Wat doet slaven mentaliteit met mensen?
  wat mij tenminste opvalt is dat mensen die emotioneel nog vast zitten aan 300 jaar geleden vaak kruipen in een slachtofferrol als het tegen zit ze geven de (blanken)nederland in het algemeen of de maatschapij de schuld van hun valen. je kan het duidelijk zien aan sommige reaktie hier op dit net dat maak deze figuren zwak en makelijk te manipuleren door dictators als bouterse en mugabe.
  een voorbeeld bouterse zegt tegen hun nederland wil weer de baas in suriname worden en omdat ik daar tegen ben stigmatiseren ze mijn, terwijl iedereen in suriname weet dat bouterse heel diep in de drugshadel zit zijn naaste mederwerker boereveen word opgepakt voor drugssmokel in amerika zijn zoon dino bouterse ook toch zeggen ze het niet waar is ze liegen voor ze tweede voorbeeld bouterse verteld op de nationale televisie dat 16 vrijheidstrijders op de vlucht zijn doodgeschoten en tijdens een gesprek met nrc handels blad zegt bouterse letterlijk over de decmbermoorden twee jaar na dato, het was zij of wij, in tijd van nood handel je onmiddelijk, over die zelfde moorden 18 jaar later, als er vervolging dreigt. ik heb deze mensen niet vermoord. niet alleen god is mijn getuige, maar ook een groot deel van het leger kan daarvoor getuigen. teo de man die jij hier de hemel in prijs is demagoog een grote leugenaar. het erste en slechste wat je als zwarte kan doen is weer slachtoffer worden van de geschiedenis. je moet te strijde trekken tegen onrecht onderdrukking vernedering mensenrechten schending en dictators.


  Maak melding

 19. De domste jongens van de klas hebben weer gesproken de één heeft het over bevooroordeeld en de ander heeft over herleving van de jaren 80.deze twee figuren hebben kritiek op alles en iedereen die aan hun baas komt je kan je zien hoe die dogma werkt. ik vind het laf van kanhai dat hij iemand verdedigd die zijn colega in koele bloede heeft vemoord iemand die zijn eigen recht heeft toegepast om de doodstraf op te leggen aan burgers vrijheidstrijders die met hun leven hebben betaald voor de terugkeer van de democratie en rechtsstaat in suriname uit respect voor jou colega zou je deze moordenaar bouterse nooit mogen verdedigen kanhai, wat mij ook zwaar op de maag zit is hoe deze laffe beest (gebruik) of misbruik maakt van recht die hij anderen heeft ontnomen.bouterse heeft 16 mensen vermoord zonder enige vorm van proces jongens.iedereen die het opneemt voor een misdadigers als bouterse is een delinquent 17 en 18. HET RECHT ZAL ZEGEVIEREN.


  Maak melding

 20. @ teo na mi, djingdjing brantimaka pinto en nummer 13.
  vpro radio archief
  http://www.onafhakelijkheid hoezo? suriname anno 1983.zoek dit op bij google.
  luister naar naar deze reportage a.u.b.
  iedereen die meer wil weten over het hoe en waarom een revolutie in suriname en de gevolgen daarvan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.