Guyana bezorgd om uitspraken ex-president Suriname

20

PARAMARIBO/GEORGETOWN, 16 feb – Guyana is “zeer bezorgd” na recente uitspraken van oud-president Jules Wijdenbosch. Dit zegt de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Carolyn Rodrigues – Birkette. In een eerste reactie is Suriname’s ambassadeur in Guyana, Manorma Soeknanadan, ontboden.

Georgetown had vooral een boodschap. “Guyana neemt zich voor te protesteren op internationaal niveau”, zegt Rodrigues – Birkette tegenover het Guyanese Stabroek News. Het protest kan elk moment binnenkomen bij organisaties waar beide landen lid van zijn. Dit is Soeknandan ook te kennen gegeven. Vooral de uitspraak steekt dat Suriname voornemens was het bezette Tigri-gebied binnen te vallen.

“We stonden op het punt Tigri binnen de grenzen en beheersmacht van Suriname te halen. Ik kan het zeggen, omdat ik zelf de opdracht heb gegeven”, zei Wijdenbosch onlangs in het parlement. Als parlementariër stoort zich aan beweringen dat Suriname nooit getracht heeft het in 1969 bezette gebied te heroveren. Tijdens zijn presidentschap in de jaren negentig zouden wel plannen in die richting zijn beraamd.

Georgetown spreekt van een regelrechte bedreiging. Die wordt Paramaribo zwaar aangerekend. De opdracht van Wijdenbosch is immers nooit herroepen. Tigri of de New River Triangle, wordt gezien als integraal deel van het Guyanese territoir. “Wij zijn beslist van plan de zaak niet te laten voor wat die is. Maar wij kijken ook uit naar een reactie van de Surinaamse regering”, aldus Rodrigues – Birkette.


20 REACTIES

 1. Zo hoort het ook, je moet met goede onderbouw, argumenten en bewijsmateriaal komen om aan te tonen bij wie Tigri behoort. En geen oorlogje met je buren gaan spelen, waarom kan het niet op een diplomatieke manier gebeuren. Als je gelijk heb moet je toch op een gerechtelijke manier kunnen winnen toch.

  Ik zou zeggen laat de grenzen met je buren definitief vastleggen door een internationaal erkend orgaan. Om je energie te gaan steken in opbouw i.p.v. slopen.


  Maak melding

 2. Dat krijg ervan als je slappe lullen hebt die de regering vormen..

  Ik heb vaker gezegd,dat WIJ waardeloze bestuurders bezitten die Wij zelf gekozen hebben.

  Ze vechten slechts voor hun eigen zak ..

  Kijk maar naar die el vene net een klein kind die zoet wordt gehouden met wat eten en drinken door die chinezen..

  Waarschijnlijk weet hij niet eens wat er gaande is in het land..

  Jules heeft gelijk als hij nu aan de macht was,dan gebeurde er wat,tenzij dit allemaal over komt,, als de beste stuurlui staan aan wal..
  Het is nog niet afgelopen..


  Maak melding

 3. Ai me boi bosje, dit krijg je waneer dronken ben en ondoordachte uitspraken doet.
  Nationale
  Domme
  partij
  deze labiele figuren die bij de ndp of de zogenaamde mc-megacombinatie zitten zijn en blijven dom.deze propaganda stunt van bosje kan een staartje krijgen.


  Maak melding

 4. Bang!

  Ze waren te bang om Brunswijk bij Panter op te halen. Hoe dacht Jules de Guyanezen bij Tigri te verslaan? Nu zegt hij het met zijn grote mond zo roekeloos mogelijk zodat onze overheid er last van kan krijgen. Een beetje dom!


  Maak melding

 5. Wij hebben een goed samen gestelde bevolking.
  Daarmee kunnen wij een beroep doen op vele landen in de wereld voor militaire steun. Maar wij doen er goed aan om onze ecomomische macht zodanig op te bouwen dat het vele malen groter is dan wat wij nu hebben. Om daar-mee een grote militaire macht op te bouwen die ook als een ontwikkelings leger kan worden ingezet om de economie van ons land in een snel tempo te vergroten . Als wij zo voort gaan met deze mini economie zullen wij nooit in staat zijn om Tigri te veroveren. Het wachten is op het plan van de Mega-combinatie, maar daarop vooruitlopen zeg ik dat alle plannen aangepast kunnen worden om zo snel als mogelijk grote economische vooruitgang te boeken. De beleids-makers moeten planners in dienst nemen die op een Mega-schaal plannen moeten uit-stippelen en hoe wij dat ten-uitvoer moet brengen. Hoe harder wij als volk werken en moderniseren , hoe effectiever wij kunnen opereren en toeslaan.
  Tigri moeten wij zeker militair veroveren en wanneer guyana zou besluiten tot een oorlog met suriname dan moet ons leger met luchtmacht en sterke landmacht en gerilla in staat zijn hen makkelijk te verslaan.


  Maak melding

 6. Suriname staat aan de vooravond van de verkiezingen, kenelijk heeft de inhoudloze verkiezingsstunt van ex-president Wijdenbosch Georgetown een ril gegeven, daar Wijdenbosch de enige politicus is sedert Johan Adolf Pengel die Guyana daadkrachtig heeft aangepakt in 1999/2000 en Zuidwest-Suriname ter discussie stelt!

  Guyana speelt het spel als altijd keihard, men heeft direct een stevig protest gedeponeerd bij internationale organisaties waar beide landen lid van zijn, perfect zo speel je het spel immers!

  Zal onze huidig verdeelde administratie met gepast antwoord komen nu de ambassadeur op het matje is geroepen???


  Maak melding

 7. een en veertig lange jaren bezet houden van surinaams grondgebied is niet lang genoeg.
  dit is alvast een goed teken,eerder hebben deze gasten nooit gereageerd

  de guyanese minister mag zelfs blij zijn dat surinamers niet hebberig zijn(dit zijn woorden van onze president venetiaan)want de grenzen van suriname liggen verder landinwaarts in guyana.

  als suriname echt moeilijk wil doen,dan mogen de guyanezen zelf geen steiger bouwen langs de corantijn rivier,zonder de nodige toestemming uit paramaribo

  hoopt dat er nu eindelijk een oplossing komt,tussen deze twee buren.zoniet dan heeft wijdenbosch gelijk.


  Maak melding

 8. Sommige mensen denken dat ze heel wat zijn door te zeggen we gaan oorlog voeren, maar weet dat een pen vele malen machtiger is dan welk wapen ook. Met een pen kan je veel grotere oorlogen winnen. Helaas wil dit maar niet tot sommigen doordringen.

  Weet ook dat een oorlog tientallen miljoenen dollars en vele levens gaat kosten, dit is de moeite niet waard. Het geld kan beter voor verdere ontwikkeling en opbouw gebruikt worden en Guyana via een rechtzaak aanvechten. Dit is veel goedkoper en als het goed is gaat de gelijkhebbende winnen. Wie er recht op heeft zal winnen!!!!!!


  Maak melding

 9. Als jij mensen met geweld weg jaagt is het meer dan logisch dat zij ooit een keer terug komen.
  Dit vergeten wij niet dus die kerels daar in Guyana moeten zorgen dat dat ding geregeld wordt ( Su trouwens ook)anders FAYA.

  Maar dit alles hebben wij te danken aan onbetrouwbaar gedrag van Opa Ronald.
  De meeste mensen weten niet wat zij aan deze man hebben…alleen Somo en Tjander taktaki en enkele dieven(rovers) hebben baat bij deze man.


  Maak melding

 10. @ onze teootje
  luister me boi, meen je serieus wat jij op nummer 5 schrijft of is het zoveelste joke van jullie?
  hoezo economische macht opbouwen de ndp van bouterse en bosje hebben jou toch laten zien hoe zij een economie in korte tijd naar de klote kunnen helpen dus stop a.u.b met jou doemdenken.bouterse heeft 100 miljoen aan wapens gekocht in brazilie en ook in italie om mijn volk te onderdrukken en af te slachten hou a.u.b op met jou revo preek.met geweld en oorlog lost je geen probleem op .ik vraag mij af of de surinamers die graag oorlog willen zich gaan aan melden om mee te vechten als het zover is, of gaan jullie weer aan de kant staan zoals altijd.kennis is macht me boi.wat velen van jullie niet willen horen of weten is dat suriname voor de jaren tachtig op alle gebieden beter was dan guyana dankzij die man die jullie adoreren lopen wij nu achter de feiten aan.


  Maak melding

 11. De oude kaart van Suriname vind ik prachtig.
  Ik hoop dat we het zo kunnen behouden.
  artbitrage commisie is een lastig orgaan.
  Valt niet te praten met deze gasten.
  En al helemaal niet als er wordt gedeigd uit de DNA.


  Maak melding

 12. Jammer, zulke uitspraken doe je niet publiekelijk. Wat Suriname moet doen is gewoon die Guyanezen duidelijk maken dat Tigri van Su is en gewoon afspraken maken met onze grote broer Brazilie want er is nog steeds een drierots landen grens tussen brasil, guyana en Su in het zuiden. Die staat er nog.
  Ook kan Brasil onze militairen een jungle training geven want die zijn de beste op dat gebied. Ten derde moet de overheid Surinamers trots maken op Suriname want door die grote egoisme in het land heb je echt geen vaderlandsliefde, maar wel zakkenvullerij.

  Pas wanneer er eenheid in het land is tussen die bevolkingen kunnen we wat tegen guyana beginnen.

  De overheid moet ook struktuur en duidelijkheid in het land brengen. Geen ongeschoolde gasten in het assamblee meer. Tenminste MBO dan wordt het wel wat.

  laat het overheidsapparaat efficienter werken. Wie niet snel kan werken moet een andere baan zoeken. Ze zijn te traag, kijk maar op het consulaat in Amsterdam hoe traag en onefficient ze zijn in dat klein ding. En als je kritiek heb zetten ze heel snel een grote ruwe mond…..maar tegen Guyana kunnen ze dat niet.


  Maak melding

 13. Suriname moet de alle bande met Guyana verbreken, desnoods uit de Caricom stappen. Gewoon duidelijke standpunten, ambasadeur terugroepen en de grens sluiten totdat het leger sterk genoeg is.

  Het nu meer dan duidelijk dat de overheid de bevolking moet laten toenemen.


  Maak melding

 14. het is natuurlijk alleen progressieve krachten binnen Suriname die onze nationale belangen kunnen behartigen, Bosje heeft met zijn uitspraak duidelijk aangegeven dat Suriname het Tigri gebied nogsteeds als Surinaams grondgebied ziet. Met front heeft Guyana niets te vrezen, Tigri is van hun en Vene zou schreeuwen “we moeten niet hebzuchtig zijn”, het is alleen jammer dat Bosje dit niet heeft uitgevoerd, mocht ie dat hadden gedaan had nl. twee pijnpunten uit de Surinaamse samenleving verwijderd nl;
  1. Nederland heeft nooit echte bruggen voor Suriname gebouwd.

  2. Nederland heeft nooit wat gedaan aan onze bezette gebieden.

  Met vereende progressieve krachten hebben Surinamers in ieder geval getoond issue 1 opgelost te hebben.

  Maar goed, tegen de tijd dat Guyana zich Internationaal gaat beklagen laten we hopen dat front van het toneel is verdwenen
  anders is het bijvoorbaat een verloren zaak. Met alle andere partijen kunnen we nog hoop hebben op een goed verloop, het eerste startschot is al gegeven door Bosje in de DNA nl, “Tigri is Surinaams grondgebied”.


  Maak melding

 15. Guyana krijg meer voor elkaar dan Suriname tegenwoordig. Kijk maar naar de miljoenen die ze gekregen hebben van Noorwegen. 167 Miljoen Euro voor bosbehoud. Suriname eist te veel en doet te weinig. Het is onmogelijk om in je hangmat te liggen en dat je levenslang geld blijft ontvangen. Deze mentaliteit moet veranderen.

  En de betwiste Zeegebied die uiteindelijk in het voordeel van Guyana is beslecht.

  Als je op Google kijkt zijn de rijstvelden van Guyana twee tot drie keer groter dan van Suriname.

  Ik denk dat de Guyanezen zelf ingezien hebben dat de tijd van vechten voorbij is en men naar de toekomst moet gaan kijken en niet blijven stilzitten in het verleden. Dit zal ten goede komen voor het hele land.

  Suriname is nog steeds in strijd met zichzelf, en dit zou nog heel lang gaan kunnen duren vrees ik. Teveel tegenwerking en contrasten om een solide eenheid te smeden. Waardoor er vele kansen onnodig gemist worden.


  Maak melding

 16. Laat de zaak eerst goed onderzoeken door een onafhankelijk instituut en dan naar het wereld gerecht. Laat die over de juistheid van onze grenzen een uitspraak doen. Geen oorlogje spelen met de buren die voor altijd een lidteken achterlaat.


  Maak melding

 17. Een ding weet ik zeker, stemmen op Bouterse betekent weer ellende in ons geliefd suriname.Lees wat tijdens zijn dictatoriale periode is gebeurd.Het is zo goed om de geschiedenis te weten, zodat jij srinamer weet op wie je de stem zult brengen……………
  “Er was vlaggenparade, en na de vlaggenparade misschien een uur, 1 1/2 uur daarna werd de deur opengetrapt en er kwamen militairen zeer agressief naar binnen. Jij, jij, jij, jij en jij en ze haalden 5 mensen die naar boven moesten gaan. En die 5 waren dus eh, Rambocus, Sheombar, Cyrill Daal, eh, Slagveer en Kamperveen. Ze gingen naar boven bij Bouterse. En de mensen werden dus met huilen en schreeuwen en toestanden daar gebracht en eh, het duurde dus niet zo lang, daarna hoorde je dus schoten, repeterende schoten. Een aktiviteit die maakte dat wij die daar waren achtergebleven eh, zeer eh, emotioneel, waren. Je leven werd bedreigd, want de mensen gingen dood.”
  Aan het woord Fred Derby, de enige overlevende van de slacht – en moordpartijen van 8 december 1982. Op 8 december 2000, precies 18 jaar na dato, vertelt hij wat er die nacht van 7 op 8 december werkelijk gebeurde, gevolgd door de dag, middag en avond van 8 december 1982.

  Achttien jaar hield Derby zijn mond over datgene dat zich afspeelde in het Fort. Slechts tegen Justitie deed hij zijn verhaal en tegen Kompas vertelde hij 2 jaar geleden ook summier wat er gebeurde. Maar nu vindt Derby het de juiste tijd om zijn verhaal goed te doen. In een openhartig gesprek met journalist Carlos Durham gaat Derby in op de gebeurtenissen vanaf het moment dat hij thuis werd opgehaald om half 3 s’nachts, 7 op 8 december tot aan het moment dat hij weer thuis werd afgeleverd, 9 uur s’avonds, 8 december 1982. –

  Ook gaat Derby in op zijn beweegredenen het interview te doen, het nu op gang gezette onderzoek, de beschuldigingen van Bouterse in zijn richting, zijn partijgenoten en zijn partij, en zijn verwachting van het te volgen ‘Mega – proces’. Een overlevende vertelt.

  “Ik werd door een zekere meneer Rozendaal opgehaald tussen 2 uur en half drie in de ochtend van 7 op 8 december. Hij deelde mij mede dat ik moest meegaan. Ik vroeg waarom, wie heeft mij laten halen. Ik kreeg te horen, ‘meneer Bouterse’. Ik reageerde door te zeggen ‘op dit uur van de nacht, dat is niet alleen onvriendelijk, maar dat doe je niet, dat past nergens in’. Maar meneer Bouterse had mij laten halen. En voordat ik de volgende vraag kon stellen was Rozendaal op mijn balkon. Aanvankelijk ging het gesprek tussen hem en ik vanuit het balkon waar ik stond en hij beneden. Nu was hij op het balkon en adviseerde mij op een hele rustige manier om mee te gaan. Intussen zag ik mensen, militairen, mijn erf opkomen, verspreid over het erf, terwijl de auto voor de deur stond.”

  “Mij bleek al spoedig dat ik te doen had met 4 mensen. Eén in de auto, 1 op mijn balkon en 2 op mijn erf. Terwijl ik met hen sprak zag ik iemand de telefoonkabels snijden. Ik begreep dus dat wij te doen hadden met een ernstige situatie. En ik probeerde te zeggen dat ik mij klaar moest maken. Dat moest maar snel gebeuren. Ik was in mijn onderbroek, nu snel kleren aantrekken, een hemdje, broek, en toen moest ik maar gaan. Ik had nog geen schoen aan, maar toen moest ik maar gaan.”

  “Maar dan weer zeer beleefd werd dat gemeld. De tijd vorderde en mijn dochter die boos werd dat haar vader het huis moest verlaten zonder een schoeisel was tenslotte nog in staat mij een schoen, tenminste een badslipper achterna te gooien vanuit het balkon, want ik was al beneden aangekomen.”

  “In de auto aangekomen ontdekte ik dat de heer Roy Esajas achter het stuur zat. De heer, eh, de militair Ruben Rozendaal met wie ik het gesprek had gevoerd ging naast hem zitten. Ik moest achterin en naast mij zat Dijksteel. De vierde militair werd achtergelaten op mijn balkon. Achteraf hoorde ik dat hij iedereen in de voorzaal had laten komen. Mijn vrouw en de kinderen. De kinderen die niet wakker werden die werden met de UZI wakker gemaakt. Mijn jongste dochter Kitty Abaisa sliep nog. Iedereen moest daarna in de voorzaal zitten op de vloer, zodat hij dus overzicht kon hebben op de bewoners van het huis die op dat moment nog daar aanwezig waren.”

  Derby verhaalt dat hij dus werd weggebracht in de auto, waar hij vragen probeerde te stellen. Hij wilde namelijk weten waarom hij was opgehaald en wat er aan de hand was. Maar de inmiddels enorm zenuwachtige vakbondsleider, kreeg geen antwoorden. Volgens Derby waren de militairen die hem hadden opgehaald en met de auto naar het Fort afvoerden zeer emotioneel en zeer zwaar bewapend. Zo zou men hijgen en was de ernst van de situatie duidelijk voelbaar.

  “Je voelde dus dat het ging om een ernstige situatie, de bewapening, de kleding, etcetera. Het zijn mensen die ik toch wel, eens een keertje gesproken had minstens. Ik kende Roy Esajas, ik kende Ruben Rozendaal, ik kende ook Dijksteel naast wie ik zat. Maar ik mocht geen vragen stellen.”

  Ondertussen was Derby bij het Fort aangekomen waar hij volgens eigen zeggen werd afgeleverd door Rozendaal aan de militairen, Baghwandas en Brondenstein. Die sommeerden hem zijn broek en zijn hemd uit te trekken. In zijn onderbroek werd hij vervolgens in een cel gezet. Derby meent dat de cel waar hij in terecht kwam de ruimte was, waarin gevangenen in het Fort kwamen als ze moesten luchten. Hij beschrijft de ‘enge ruimte’ waar hij urenlang doodsangsten heeft uitgestaan.

  “De zaak had een ronde – of een ovale vorm en was van boven open. Dus als het regende werd je nat, wat ook gebeurde en als de zon schijnt, tja, dan is het weer zon. Toen ik binnen kwam waren er al 5 mensen daar.”

  Dat bleken onder andere de 4 juristen te zijn, die reeds eerder dan Derby zelf waren opgehaald. Eddie Hoost, John Baboeram, Harold Riedewald en Kenneth Gonzalvez. Die waren al binnen en zaten tezamen met André Kamperveen daar vast.

  “Het was donker. Toch kon je uitmaken wie er allemaal waren. Je mocht niet praten en we stonden verspreid. Staan, niet leunen, niet zitten, niet liggen, het was staan. En mensen werden vervolgens van tijd tot tijd verder naar binnengebracht. De laatste persoon die in die ruimte werd gebracht en dat was dus al 8 december s’middags, dat was Wijngaarde.”

  Volgens Derby werden tussen half drie s’middags en 6 uur s’middags, kort vòòr de vlaggenparade, achtereenvolgens Cyrill Daal, Surendre Rambocus, Sheombar en Jozef Slagveer binnengebracht. In totaal waren zij dus met 11 mensen in ‘zijn cel’. Derby vertelt dat hij in de hele periode dat hij in het Fort had gezeten nooit de andere 5 slachtoffers heeft gezien of gehoord. Noch Lesley Rahman, noch de Sohansinghs, noch Bram Behr, noch Gerard Leckie heeft Derby in het Fort gezien. Die waren reeds veel eerder dan de rest opgepakt en waren ingesloten bij de Militaire Politie, de MP.

  “Dus ik heb van de 5 anderen later begrepen dat die bij de Militaire Politie waren.” Die zouden ook als eerste moeten zijn gemarteld en zijn vermoord.

  “Zoals ik al zei, mochten we niet praten. Het was fluisteren en dan nog heel zachtjes want de mensen die boven waren, letten op wat er beneden gebeurde.” Maar volgens Derby kwam er daar verandering in het moment dat Rambocus en Sheombar, ook in ‘zijn cel’ werden ‘geslingerd’.

  “Rambocus en Sheombar zijn dus letterlijk binnengegooid. Vanaf Rambocus binnenkwam, werd de stilte verbroken. Hij ging protesteren en deed zijn zegje. Hij legde ons bovendien uit hoe laf Bouterse was.”

  Rambocus vertelde zijn mede – gevangenen dat hij Bouterse ondertussen wel kende en dat deze wel weer met één of ander flutverhaal zou komen en zaken zou ensceneren. Hij wees de anderen erop dat zij er rekening mee moesten houden dat zij waarschijnlijk van het één of het andere zouden worden beschuldigd en misschien wel mensen hadden doodgeschoten. Ook dacht Rambocus dat de militairen onder leiding van Bouterse misschien wel granaten naar binnen zouden werpen in de cel, om allen op te ruimen.

  Daarom instrueerde hij de mede – gevangen wat ze moesten doen bij zulke scenario’s. Dit zorgde voor grote problemen omdat de militairen die vanaf boven op het platform de wacht hielden, nu ook in een heftige – en zeer verhitte diskussie met de moedige Rambocus terecht kwamen. Die diskussie raakte steeds verhitter en Rambocus daagde de militairen uit. Hij zei hen dat ze allemaal gewoon lafaards waren en vroeg hen hem dan ook een wapen te geven.

  “Geef mij een UZI en die laffe baas van jullie ook. Laat hij het dan met mij uitvechten. Laat die arme burgers gaan, die hebben er niets mee te maken”, tartte Rambocus de militairen. Dat was ook de reden dat de geoefende militair gruwelijk werd mishandeld en gemarteld vòòr zijn exekutie door Bouterse zelf, en op dat moment nog nauwelijks op zijn benen kon staan.

  En dus anderhalf uur na de vlaggenparade van 6 uur s’middags, werd de celdeur opengetrapt en kwamen een aantal militairen zeer agressief naar binnen. “Jij, jij, jij, jij en jij, schreeuwden ze en wezen zij en haalden zij 5 mensen eruit, die die naar boven moesten gaan.” En daar wachtte het ‘zogenaamde tribunaal’ van Bouterse die verder bestond uit Paul Bagwandas en wisselend ook Roy Horb, die er bij was gesleept door Bouterse.

  Maar het was Bouterse die bepaalde over het lot van de gearresteerden. Ook Derby kwam die bewuste middag tot 2 maal toe, voor ‘diens tribunaal’ en konstateerde dat het Bouterse was, die bepaalde wat er gebeurde. De 5 mensen die als eersten naar boven werden gebracht die middag waren Rambocus, Sheombar, Daal, Slagveer en Kamperveen.

  Ze gingen naar boven in de kamer, waar Bouterse zat. Volgens Derby was het goed en precies te zien vanuit de cel, dat de arrestanten bij Bouterse in de kamer kwamen. Aangezien het toch de bedoeling was dat er geen overlevenden zouden zijn, maakte dat voor Bouterse niet veel uit. Derby beschrijft vervolgens waar het bureau van Bouterse stond in de bewuste kamer waar ‘diens tribunaal’ was.

  “Natuurlijk wisten we dat omdat waar Bouterse zijn bureau was, als hij achter zijn bureau zat, dan zat hij met zijn rug naar het raam dat je van beneden af kon zien uit de cel.”


  Maak melding

 18. ik vraag me af met wie
  bosje naar tigri zou ik hoop niet dat hij met de huilende guno ravenberg die zaak wil klaren weet een ding surinamers zijn geen fighters maar huilebalken

  Glenny

  g


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.