Meer externe controle op verkiezingen Suriname

12

PARAMARIBO, 15 feb – Toezicht en controle bij de verkiezingen worden opgevoerd. Dit meldt Albert Ramdin, de tweede man bij de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS. De OAS stuurt dubbel zoveel waarnemers als bij eerdere verkiezingen. Het gaat er vooral om niets aan het toeval over te laten.

Dit keer komen ruim dertig waarnemers voor de OAS alleen. “Eerder maakten we keuzes over waar precies te zijn. Maar nu willen we in alle kiesdistricten zijn voor optimale waarneming”, zegt Ramdin tegenover de Ware Tijd. Klachten over het verloop worden geregistreerd. De OAS heeft Suriname steeds gecomplimenteerd sinds de eerste verkiezingen na de staatsgreep van 1980.

Weliswaar is ook gerapporteerd over klachten van politieke partijen. Het lokaal verantwoordelijke Onafhankelijk Kiesbureau heeft ook het aantal waarnemers verhoogd. Oppositionele partijen willen nu ook waarnemers op de stembureaus zelf. Minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken is minder gelukkig met het voorstel. Er zouden al genoeg veiligheidskleppen zijn ingebouwd.


12 REACTIES

 1. Fraude?

  Nog geen 300.000 stemgerechtigden zorgen voor een overtocht van 30 OAS controleurs.
  Het Onafhankelijk Kiesburo heeft haar aantal controleurs verdubbeld. Wijdenbosch stelt voor dat politieke partijen zelf controle uitoefenen, oppositionele partijen sturen naar elk stemburo waar danook waarnemers en distriktcommissarisen werpen controleurs van alle bestaande politieke partijen in de strijd tegen fraude.

  Als het zo door gaat zijn er in mei 2010 meer controleurs in Suriname dan mensen die mogen stemmen. En dat allemaal om te stemmen op heel veel onbetrouwbare en frauderende politici.
  Het mag niet gekker worden.


  Maak melding

 2. Het is triest om te zeggen maar wel waar dat curruptie in Suriname meer regels is dan uitzondering.

  Hoe meer externe, neutrale, controleurs hoe beter het is. Om de verkiezingen zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.

  Plus moet er een verandering komen aan het kiesstelsel. Het kan niet zo zijn dat in bepaalde dorpen maar 400 stemmen nodig zijn voor 1 zetel. En sommige plaatsen 5000 stemmen voor 1 zetel. Dit is al een vorm van corruptie en ongerechtigheid

  De stemmen van 400 mensen op bepaalde plaatsen zijn evenveel waard als 5000 mensen van andere plaatsen. Dit is een schijndemocratie.


  Maak melding

 3. Hele goede zaak dat er zoveel als mogelijk gecontroleerd wordt tijdens de verkiezingen.
  Gelet op de groei van de Mega-Combinatie, is de verleiding groot voor de tegen-partijen om fraude plegen. Dat er meer externe waarnemers komen is begrijpelijk, gezien de dreiging die uit-gaat van een eventuele winst van de MC. De hypocrieten in de wereld zullen versteld staan dat een volk niet naar hen heeft geluisterd maar zijn eigen leiders kiest. De hypocrieten zijn mede bang voor de olie-velk werking die daar van uit gaat. Bij veel Fronters is het probleem dubbel, namelijk hypocrisie en slaven mentaliteit. Bij de slaven mentaliteit is alles wat een blanke doet of zegt goed.

  Neem nou de apartheid in zuid-afrika, iemand met een slaven mentaliteit zal dat nooit als referentie punt nemem in analyse van een probleem. En ook de oplossings moddelen die daar zijn gehanteerd zal hem ontgaan. Dus een blanke kan veel moorden hebben gepleegd maar de gene met een slavenmentaliteit zal niet eisen dat de moordenaars de bak in-gaat. Maar ow!!! als het zijn eigen zwarte volk betreft zal die tot in de eeuwigheid blijven roepen dat die persoon gestraf dient te worden.

  Verder zal de gene met een slaven mentaliteit de westerse landen niet veroordelen wanneer die ten onrechte een ander land binnen vallen, dientengevolge vele honderd-duizenden doden te betreuren valt. De hypocriet men een slavenmentaliteit zal die blanke leiders handen-schuddend verwelkomen zonder hen te weizen op de vele moorden die zij gepleegt hebben in bvb irak.

  Daarom is het tijd voor de Mega- combinatie omdat wij ons niet kunnen laten leiden door Hypocrieten en mensen met een slaven mentaliteit. Stem daarom MC


  Maak melding

 4. Stemmen op MC betekent, dat je vermoord gaat worden door die moordenaar. Vergis je je niet.Door wie is R. Horb vermoord??? Juist door zijn naaste medewerker, die moordenaar.


  Maak melding

 5. Front loopt te boeven wie het niet weet moet het nu weten Front tja fufuru.
  Dan hoe wil jij dat er geen rovers op straat lopen……..leg mij dat uit.

  Ik wil ook weten hoe men aan 2 zetels voor PL gekomen is en hoe een partij mee kon doen zonder 1 zetel te hebben…..wat een rotzooi.


  Maak melding

 6. Als je slim bent blijf je in leven, en dat doe je door de ander tijdig te door zien en slim af te zijn. Als je dat niet doet ben jij de dooie. in zo’n geval is liever jij dan ik. Verraders hang men aan de hoogste boom. Zo is dat overal in de wereld, geen pardon. Decolonisatie krijg je niet in de schoot geworpen je moet er voor vechten, en je volk bewust maken dat zij tegen imperialisme moet zijn. Daarbij zullen altijd doden vallen.Want de imperialisten zullen niet stil zitten, maar mollen proberen te planten binnen jou organisatie. En dat zijn dan de verraders, die jij onherropelijk moet uitschakelen wanneer zij ontmaskerd zijn.

  Wij van de Mega-Combinatie hebben een sterke wil om suriname op te bouwen dus wij gaan altijd direct zonder pardon handelen als er gevaar dreigt. En wij zullen nooit onze leider laten vallen, wat de on-nozele hypocrieten in de wereld ook mogen vinden.


  Maak melding

 7. nr 4 als je het zo zeker weet waarom ga je dat niet in suriname vertellen, je kan er gratis naar toe, maar nee, je zit hier op het net je onzin te verkopen.

  het lachen zal een hoop vergaan als de uitslag van de komende verkiezing binnen is , en ze er achter komen dat ze zichzelf uit hun geboorte land hebben verbannen, de weg die ze dachten dat een ander voor ze vrij zou maken hebben ze zelf door hun onzin hier op deze site zelf afgesloten. ze weten zoveel, ,gillen dat zij in hart en nier surinamers zijn , zijn te laf om in suriname te getuigen
  want ze hebben te veel op hun kerfstok.
  vertellen niet wat ze zelf hebben uit gevreten . wanneer zijn ze voor het laatst in suriname geweest? nee dat vertellen ze niet.

  DE MEESTE surinamers zijn haatdragend en dat zal hun grootste valkuil worden.

  vijanddenken levert niets op.

  nr 3 ik ben het volkomen met je eens


  Maak melding

 8. 5 jaar geleden zijn 65.000 oproepkaarten niet uitgereikt. Tot vandaag heeft niemand daar een afdoend antwoord op kunnen geven. 300 stemmen in Para zijn afgekeurd. “Toevallig” waren ze allemaal van 1 partij en dat was NIET het nw. Front. Hopelijk worden deze zaken op 25 mei scherper in de gaten gehouden, want het is gewoon een feit, dat de regeringsfiguren niet te vertrouwen zijn.


  Maak melding

 9. @ teo.
  jij laat duidelijk zien dat jij zwaar geindoctríneerd bent jou reaktie op nummer 7 laat dat heel duidelijk zien dat die dogma van ocer zijn werkt doet.
  aan de mensen die eerlijk en verstandig zijn lees a.u.b de reaktie van teo op nummer 7 ik vind het pure nazi propaganda, teo jij doet de ndp meer kwaad dan goed met jou inhoudloos en domme tirade ga zo maar door dan kunnen de mensen zien wie jullie zijn van de ndp of mc-megacombinatie.ZE ZIJN TERUG ZELFDE STEM ZELFDE VLAG EN NIET TERUG GEVLOTEN.ik raad iedereen aan om deze video te bekijken, ZE ZIJN TERUG op youtube .


  Maak melding

 10. @Theo #7

  Met die posting geef je duidelijk aan dat binnen de NDP nog steeds een grote groep anti-democraten actief is die straks niet zullen schromen om met holle rethoriek repressie en moorpartijen te rechtvaardigen.

  Het is dat in een democratische rechtstaat iemand hoofdzakelijk op zijn daden beoordeeld wordt. Hoewel in jouw geval de grenzen van het fatsoen zonder meer overschreden zijn en mogelijk ook de wettelijke grenzen. Je oproep is immers net meer en minder dan een oproep om tegenstanders en anders denkenden aan te vallen en te vermoorden.

  Je typeert jezelf daarmee als facist en aanhanger van dictatoriaal bestuur.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.