Chinezen in Suriname slachtoffers taalbarrière

15

PARAMARIBO, 15 feb – Chinezen die zich in Suriname vestigen worden maar al te vaak het slachtoffer van taalbarrières. Volgens minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie laat het fenomeen zich vooral merken bij de misdaadbestrijding. Communiceren met Chinezen wier supermarkt beroofd is, is een hele klus.

Beschrijving van de rovers alleen al lukt vaak niet. Behalve taal speelt ook sociale en psychologische aspect. “Net zoals wij soms moeite hebben Chinezen te onderscheiden, kunnen zij Surinamers ook moeilijk uit elkaar houden”, zegt Santokhi tegenover de Ware Tijd. Het is de keerzijde van het veelal gesloten houding van Chinese gemeenschappen. Het maakt de misdaadbestrijding niet makkelijker.

De politie heeft de handen vol aan berovingen op supermarkten. De laatste tijd vielen ook doden. Santokhi wil meewerken aan een veiliger milieu. Meer politiepatrouilles kunnen helpen. Maar de supermarkteigenaren moeten ook het hunne doen. De openingstijden zijn vaak ongehoord ruim. Supers die om middernacht nog open staan, zijn geen vreemd beeld. Ook elektronische beveiliging moet meer.


15 REACTIES

 1. Inburgering!

  U bent geen slechte minister meneer Santhoki.
  Maar in dit specifieke geval moet ik u toch corrigeren. U verleent visa zowel verblijfs vergunning voor onbepaalde tijd aan mensen die handel willen drijven in uw land, zonder dat ze uw taal machtig zijn. Moet uw eigen bevolking Chinees gaan leren om in eigen land te kunnen kopen? Of moet de Chinees zich eerst verdiepen in de taal voor hij een verblijfs- of handelsvergunning krijgt?

  U zegt precies wat u zelf verkeerd doet. In dit geval ligt de schuld bij U en de Chinees zelf. Dat ze de criminelen niet kunnen beschrijven of niet kunnen vertellen wat zich heeft afgespeeld is hun eigen schuld. Dat u de criminelen niet kunt oppakken is ook uw eigen schuld.
  Begin bij het begin Santhoki en geef de Chinees eerst een inburgeringsperiode en dan pas een verblijfsvergunning, waarna uw collega minister een handelsvergunning kan verstrekken.
  Dit probleem heeft u zelf veroorzaakt, dus moet u het zelf oplossen.


  Maak melding

 2. Waarom niet Chinezen een cursus laten volgen en een test laten doen. Sranang tongo en/of Nederlands. Net zoals in NL. Voordat ze een definitieve verblijf krijgen. Het kan niet zo zijn dat je wel vergunning/paspoort krijgt maar je begrijpt niets van de taal en van de mensen. Het is een zeer gesloten groep die liever met zijn eigen mensen omgaat.


  Maak melding

 3. Weer zoiets, nu is het taal barriere, wat zal het volgend probleem zijn, Santokhi heeft het druk baja. Ook iets dat nog erger zal worden, die chinees gaat er lang over doen om die ptatta taal te leren, en sranang
  tongo is een fromoe taaltje,

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 4. chinezen kunnen niet communiceren..

  Komt doordat wij een waardeloze regering hebben..

  Als wij suris het land verlaten,hebben we minstens een ulo mulo havo vmbo hts enz enz enz diploma in onze broekzak..

  We bezitten algemeen onderwijs ontwikkeling,waar je de wereld kan doorlopen zonder problemen..

  Wanneer ongeletterden analfabeten ons land binnen komen en dat zijn de meeste brazilianen sonto-domingoo’s enz enz die meestal in de hoeren kamers verdwijnen samen met die braziliaanse dames en heren,krijg je automatisch allerlei probleem gevallen..

  Vergeet niet hoeveel tien tallen cheneze hoeren in de stad en het land per escort serviece opereren die niet eens weten waar ze zich bevinden..

  Als je in den vreemde gaat ,moet je een visa hebben en de structuur mentaliteit cultuur van het land minstens kennen.
  In sme hoef je als vreemdeling geen moer te weten alleen wat tjoekoe geven en je bent binnen for ever..


  Maak melding

 5. Ik vindt het vreemd van deze president dat hij op elke chinese feestdagen aanwezig is maar op blakamangday verschijnt hij nooit (ik hoop niet dat mijn reactie wederom verwijdert word ik scheld toch niet uit)


  Maak melding

 6. @ Mister M,

  Weet je niet wie de chinezen naar suriname heeft gehaald?
  Voor wat hoort wat toch?
  Hij heeft zijn zakken al gevuld brother Mister. Als je goed kijkt zie je dat hij chinese trekken vertoont alleen heeft hij een afrikaanse kenmerken.


  Maak melding

 7. de beste leermeester voor de import-chinees in de super,zou de surinaamse klant kunnen zijn, ware het niet dat de klant zelf de artikelen niet bij de naam noemt, maar het heeft over ‘a saan disi’.
  bovendien ; die chinees is op ‘doorreis’ naar ” god’s own country ”, dus hij heeft geen enkele behoefte surinaams te leren, de sme-klant daarentegen heeft wel de behoefte aan die sani’s in de super.
  spreek ze maar in het engels aan en dan hoor je dat ze het al redelijk verstaan en spreken.is het jullie niet opgevallen hoe goed ze ons geld kennen (terwijl er nog geen chinese karakters op staan !)? -daarvoor zijn ze daar, dat is hun behoefte/belang, de rest kan ze echt niks schelen !.


  Maak melding

 8. “Santokhi wil meewerken aan een veiliger milieu. ”

  mini-ster wil meewerken aan, terwijl hij juist voor moet zorgdragen.

  “Meer politiepatrouilles kunnen helpen.”

  Als je voor moet zorgdragen kan dat zeker helpen.

  “Maar de supermarkteigenaren moeten ook het hunne doen. De openingstijden zijn vaak ongehoord ruim. Supers die om middernacht nog open staan, zijn geen vreemd beeld.”

  Hebben we in Suriname dan geen sluitingswetgeving meer dan, zo ja hoe kan het dayt supers om middernacht nog open staan. Het lijkt wel een janboel.

  “Ook elektronische beveiliging moet meer.”

  Wat een logica van deze mini-ster, als elektronische beiviliging niet werkt, dan maar zelf bewapenen hoot ik hem al denken.

  We horen allemaal blij zijn als we van deze man z’n praatjes zijn verlost. Wat een minkukel is deze man toch ook.


  Maak melding

 9. Natuurlijk zou het beter zijn als deze chinezen de Nederlandse of Surinaamse taal spraken, maar alles heeft z’n tijd nodig.

  Inburgering is NIET nodig,(ook nooit is Suriname geweest) het moet vanzelf gaan. kijk eens naar de afgelopen decennia met alle geïmporteerde bevolkingsgroepen. Het is allemaal goed gegaan. Iedereen z’n eigen tongval!

  We moeten niet de Europese wijze hanteren.
  Het zal nooit lukken.

  De Immigranten moeten zelf een vrije keus in hebben.

  Er moet meer gekeken worden naar veilgheid en electronische hulpmiddelen.

  Daarnaast moeten de rovers afblijven van andermans spullen. Tevens moeten er hogere straffen worden uitgesproken zodat je voor tientallen jaren geen last hebt van dit soort tuig!

  Kijk wanneer de eerste Chinees in Suriname was.

  http://suriname.wedd.de/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=26


  Maak melding

 10. Het verdient aanbeveling dat deze nieuwe groep Chinezen inderdaad eerst een inburgeringscursus krijgen.Verplicht !! Dit heeft grote voordelen.
  Voorts vind ik het persoonlijk heel goed dat deze hardwerkende mensen Suriname een gezellig tintje verschaffen met heel veel winkels.
  Nog nooit is het voorgekomen dat een Chinees een roofoverval heeft gepleegd.Ik wacht gewoon de tijd af dat met de roof overvallers snel korte metten wordt gemaakt.Deze klootzakken zijn liever LUI dan MOE !!
  Surinaamse regering wordt wakker en onderneem aktie !!!
  Ik maak me zorgen om de Nederlandse stagiaires en de buitenlandse toeristen.Als deze groepen door deze RATTEN(overvallers)angst worden ingeboezemd,krijgt Suriname weer een slechte naam.Juist nu hoe het beter met Suriname gaat.Ik hierbij een verzoek aan mijn eigen kondremang….Laten wij de regering preventief helpen.Laten we een sociale controle voeren.Met andere woorden laten we heel goed op onze buurt letten.”de vroegere DALLA-SCOTOE”invoeren.
  Ik ben zelf in Paramaribo en omgeving te vinden.Ook s’nachts.Als ik één van deze luie koulo ratten op heterdaad betrapt…is hij er geweest.Ik maak hierbij geen onderscheid in ras.Ik ben/blijf een Surinamer en houdt van mijn land.


  Maak melding

 11. LIVE: Je chineze migratieplannen zijn nu wel duidelijk.
  Meld je aan op het Kabinet van de Paarse Crimis en zet je plannen daar uiteen, met hoop uit uitvoering.
  Op dit net hebben we er niet zoveel aan, we nemen het voor kennisgeving aan. Ik in elk geval.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.