Rijtoestemming

27

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Ik heb mijn ‘rijstoestemmingsbewijs’ afgelopen vrijdag afgehaald. Hoewel die mij jaarlijks 150 SRD kost, maakt Suriname met deze nieuwe mogelijkheid remigranten het toch weer een stukje gemakkelijker. Nederland heeft ooit het Surinaamse rijbewijs als onvolwaardig afgeserveerd en dat was voor Suriname reden op zijn beurt het Nederlandse rijbewijs niet te erkennen. Je kon drie dingen doen: opnieuw (versneld) het Surinaamse rijbewijs halen, elk jaar iemand vanuit Nederland een internationaal rijbewijs laten opsturen of gewoon blijven rijden met je Nederlands rijbewijs.

In het verleden hield ik een combinatie van de laatste twee mogelijkheden erop na. En de Surinaamse politieagenten traden niet eenduidig op als ze je betrapten op alleen een Nederlands rijbewijs. De ene zag het door de vingers, de andere sommeerde je verder te lopen en moest iemand met een Surinaams rijbewijs je auto ophalen. Een boete bleef meestal achterwege, omdat het bedrag door de destijds gierende inflatie niet eens een fooitje was. Zelfs voor lokale personen. Het is ongetwijfeld ook de oorzaak waarom rijden zonder rijbewijs in Suriname zo’n hoge vlucht heeft genomen, met alle brokken van dien.

Maar Suriname maakt een serieuze inhaalslag ten aan zien van verkeersveiligheid. Er zijn regelmatig ‘road blocks’. Rijden zonder rijbewijs levert inmiddels een fikse boete van 750 SRD op en rijden door rood 500 SRD. Beide bedragen zijn voor velen een maandsalaris. Alleen een Nederlands rijbewijs op zak, wordt onverbiddelijk aangepakt als rijden zónder rijbewijs. Zeker nu de mogelijkheid van het eenvoudig aan te vragen rijtoestemmingsbewijs er is. Ook Suriname heeft op de televisie ‘Skotu kis’mi’, een tegenhanger van het programma ‘Wegmisbruikers’. Geen overbodige luxe, want de ‘verkeersbarometer’ staat inmiddels al op 13 doden. Van het dertiende geval heb ik verslag gedaan voor de krant.

De ravage was enorm. Alle slachtoffers zaten in één auto. De brandweer moest eraan te pas komen om ze te bevrijden. Toen ik arriveerde waren de twee zwaargewonden al afgevoerd. De overledene lag nog in de auto, afgedekt maar je kon zijn arm nog zien. De klap in de flank was zo hard dat de auto door de andere auto – zonder nog te kunnen remmen – diagonaal over het kruispunt was gesleept. Tot aan de berm, waar een geparkeerde massieve vrachtwagen ervoor zorgde dat het doodsvoertuig van beide flanken werd geplet. Omdat de duisternis net was ingevallen, zorgde dat voor een lugubere, zwartgrijze sluiering over de plek des onheils. Een felle spot op statief moest de technisch rechercheurs het werken mogelijk maken. De arts die de dood kwam constateren, werd in het wrak bijgeschenen met een flashlight. Met al die omstanders achter afzetlint, leek het geheel de take van een macabere slotscène van een groots opgezette filmopname.

Ook al kende je het dodelijke slachtoffer niet, je voelde je verdrietig en machteloos. Een mensenleven was als zijnde wegwerp in een onbewaakt, veronachtzaamd moment verspild. Onbedoeld vernederend bleef het lichaam net zo lang liggen tot het forensische sporenonderzoek was afgelopen. Voor mij was even de schuldvraag niet interessant. Kijkend naar de ravage en de dode, was het moeilijk te vatten dat het een kruispunt van betrekkelijk smalle straten betrof, midden in een woonwijk. Een van de twee voertuigen had net zo goed een meters weggeslingerd, spelend kind kunnen zijn.

Hoewel de auto met de slachtoffers volgens ‘voorlopige prognose’ geen voorrang had verleend, wierp ik in een tweede artikel de vraag op of de tegenpartij met zijn zeer hoge snelheid niet buiten de orde was. En dat binnen een woonwijk. Ik heb de twee gewonden in het ziekenhuis opgezocht en de familie van de overledene. Hij was een werkende en studerende jongeman (28) met ‘veel plannen en dromen’. Hij en zijn vriendin, de bestuurster, waren smoorverliefd op elkaar en hadden trouwplannen voor dit jaar. Alles met één verwoestende klap tenietgedaan. Zoals ik in een derde artikel schreef. Zo probeer je als journalist slachtoffers een gezicht te geven, in de hoop dat het bijdraagt aan een betere verkeersmentaliteit. Een verslagen omstandster verwoordde de huidige verkeerssituatie als volgt – aan de hand van de huiveringwekkende ravage: “Het zegt dat op iedere hoek de dood schuilt.”

Iwan Brave


27 REACTIES

 1. vele mensen en dieren verliezen hun kostbaar leven in het verkeer.door te doen te hebben met ondoordachte weggebruikers

  wat moeten de machthebbers doen om dit fenomeen op te lossen.

  de politie moeten harder gaan optreden tegen verkeer overtreders.rij examens moeten op een(desnoods voor personen met alleen een middelbare school opleiding)hogere niveau.
  de import van auto’s aan banden leggen.

  de rijvaardigheid bij velen is een handicap
  auto’s verkeren in hele slechte situatie.omdat men de onderhoudskosten niet kunnen betalen.


  Maak melding

 2. Het is niet juiste wat deze meneer bovenstaand heeft omschreven. nl; “Nederland heeft ooit het Surinaamse rijbewijs als onvolwaardig afgeserveerd”

  Als toerist mag je nog steeds 6 maanden met een Surinaams rijbewijs in Nederland een voertuig besturen.

  Dus ik begrijp deze vergelijking niet.


  Maak melding

 3. Nederland heeft ooit het Surinaamse rijbewijs als onvolwaardig afgeserveerd …Die Chinees koopt dat ding gewoon voor enkele thaw-tis of onsje fa-sions.


  Maak melding

 4. Iwan, weer een kippenvelverhaal en helaas de realiteit. Echter één kanttekening: Het is (helaas) niet meer mogelijk om in Nederland een internationaal rijbewijs door een derde te laten opsturen. De ANWB zegt nu: persoonlijk ophalen.


  Maak melding

 5. Veel auto ongelukken op de kruisingen zijn te verkomen door stop-lichten te plaatsen of drempels vlak voor de kruisingen. Maar als minister Santokhi niet de juiste maatregelen neemt zal dat zich vertalen in aanrijdingen op de wegen met alle gevolgen van dien. Het probleem is dat men het geld op-pot voor de economische stabiliteit en niet investeert in weg-meubulair om de wegen veiliger te-maken. Komt nog bij, dat in deze tijd alles gericht is op het winnen van de komende verkiezingen door het front. Door die omstandigheid worden maat-regelen genomen die het minste kosten en niet ade-kwaad zijn om de vele-ongelukken te reduceren op de wegen. In suriname moet men de verantwoordelijke minister durven aan-spreken, voldoet hij niet, dan moet hij opstappen. Wanneer men in suriname niet durf de beleids-makers verantwoordelijk te-stellen dan moet men ook niet klagen.


  Maak melding

 6. Ik heb al eerder een oplossing aangekaart.
  Verplicht een begrenzer laten plaatsen in de auto’s aldaar tot een maximum van 50 km per uur immers de wegen daar zijn ook niet gebouwd voor hogere snelheden.
  Wettelijk invoeren en liefst nu ermee beginnen.


  Maak melding

 7. Waneer men in suriname niet durf beleids- makers verantwoordelijk te stellen dan moet men ook niet klagen, dit zegt iemand die hier op dit net met hand en tand een massamoordenaar verdedigd hoe ongelofwaardelijk kan je zijn me boi?


  Maak melding

 8. Het is puur geldklopperij. Door 150 srd extra te betalen ga je heus niet beter of slechter van rijden. Terwijl de NL rijbewijs bijna overal op de wereld wordt erkend, behalve natuurlijk in Sme.

  Maar goed Suriname heeft heel veel geld nodig door wanbeleid, dit is dan ook een van de vele manieren om aan geld te komen.


  Maak melding

 9. Mocht iemand bewijzen hebben tegen een massa-moordenaar dan moet men naar boxel bij het tribunaal, anders moet je maar je klep houden.shut the fuk up????


  Maak melding

 10. het is gewoon simpel zet stoptekens/strepen,meer stoplichten,drempels en strengere boetes en straffen.pas als mensen een dooie in hun fam of kennissen kring hebben dan gaan ze nadenken.en het is gewoon een mentaliteits en normen en waarden kwestie mensen creeren het zelf wees blij dat de wegen tenminste zijn gemaakt.zelfde met het vuilprobleem,mensen doen het zelf geen manieren.


  Maak melding

 11. Ze praten over rijbewijs één komt en ziet helemaal iets anders.

  Hoe komt het dat Du zo dom is of is hij een idioot ik begrijp deze domoor helemaal niet meer.


  Maak melding

 12. weer een flinke inkomsten post voor bedelende suriname.
  suriname is zelf verandawoordelijk voor de vele ongelukken. een ieder kan het zich nog herinneren tijdens de examen, de examinator en de politie je kon ze beiden omkopen. dat was nog eens makkelijk je rijbewijs halen.
  dat zijn de vruchten die de surinamers nu plukken. al die doden en ongelukken heb je aan een paar dingen te danken
  de wegen zijn nu strak geasfalteerd, dronken achter de stuur, totaal geen verkeers fatsoen ,agenten die nog steeds kunt omkopen.
  de holanders moeten gewoon bij de anwb een internationale rijbewijs kopen voor 15 euro blijft een jaar geldig.

  wh


  Maak melding

 13. Die gasten Front zijn gewoon een stel wrede domme mensen.

  Zij buiten de Surned uit… en zij zelf laten de Chinezen en Brazilianen de boel uitbuiten alle jouw centjes(GELD) nemen deze buitenlanders mee en vooral naar het verre Oosten maar Opa Ronald zit als een welvarende Pieter Baas te kijken en zegt niks maar als ze op hem lijken breekt hij hen de mars.( a man e broko yu mars gi yu……sabi) WEET !..vraag Amafo vraag Gilds yo sabi moro.


  Maak melding

 14. jullie zijn de tijd vergeten dat auto’s reden in suriname met één koplamp omdat er geen onderdeel te krijgen was Brantimaka jij ben die tijd vergeten hé ? de tijd dat je geen fietsband kon komen dat zijn jullie allemaal vergeten de tijd dat niets was in suriname omdat er geen geld was om goederen te betalen faluta was op.


  Maak melding

 15. Ik denk dat de wegen ook een beetje aangepast moeten worden. Want er is volgens mij wel voldoende ruimte. Vooral voor voetgangers en bromfietsen. Suriname mag best een kijkje nemen in het buitenland. Er valt denk ik nog heel wat te doen.


  Maak melding

 16. Beste mensen,
  Alle gekkigheid op een stokje maar voor mij is het nog steeds niet duidelijk hoe het zit. Zelfs op de site van het consulaat werd ik niet wijzer. Hoe zit het momenteel als men MET 1 ned. rijbewijs en een INTERnationaal rijbewijs in Sur. auto wil rijden?? Moet je dan alsnog een rijbewijs in Sur. afhalen?? Wie kan mij hierop antwoord geven??


  Maak melding

 17. Sinds de komst van Front vraag ik mij elke dag af, waar komen deze ezels vandaan.
  Denkt men dat die 150 SRD het verkeer veiliger zal maken.

  Hoe dom kan de mens zich nog gedragen of moeten wij Surneds voor het luxe leven van Fronters betalen.

  Probleem Surneds helpen al te vaak vrienden en familie uit de nood(u wet wel GELD) als zij het kunnen missen.
  Maar deze FRONT komt en bedenkt allerlei technieken om de Surned te beroven.

  Denken of zien zij ons aan als I’am Gold.

  Een familie bezoek aan Su. begint op een vloek te lijken…Visa, Rijtoestanden, luchthavenbelasting dit zijn maar enkele verhogingen voor de Surneds zodat FRONTers hun luxe leven kunnen lijden.

  Ik geef ze een advies ga je klauwen ook smerig maken gaan jullie werken….ga desnoods goud delven stel schurken allemaal bij elkaar…Ik begin die FRONT behoorlijk te haten.


  Maak melding

 18. Inderdaad raar, de onder de ene omstandigheid, als toerist of met een internationaal rijbewijs, je rijbewijs wordt erkend, en wanneer je ingezetene bent, is plotseling datzelfde rijbewijs niet meer geldig. Ik heb het opgelost door maar voor dat verkorte examen te gaan. Ben slechts 1 keer gezakt. Ben je wel van alles af. Een mondeling theorie-examen met wat bordenvragen, twee lessen om de examenroute te checken, en dan afrijden.


  Maak melding

 19. Inderdaad raar, de onder de ene omstandigheid, als toerist of met een internationaal rijbewijs, je rijbewijs wordt erkend, en wanneer je ingezetene bent, is plotseling datzelfde rijbewijs niet meer geldig. Ik heb het opgelost door maar voor dat verkorte examen te gaan. Ben slechts 1 keer gezakt. Ben je wel van alles af. Een mondeling theorie-examen met wat bordenvragen, twee lessen om de examenroute te checken, en dan afrijden.

  altura
  ……………….//////////////////……………………/////////////////……….//

  Jij bent fout bezig of een domoor…heb jij het niet door dat deze mensen(front)willen uitbuiten.
  Als zij naar I’am Gold gaan hebben zij jouw geld niet nodig.
  Maar door eigen domheid gaan zij nu anderen irriteren…straks moet jij ook gaan betalen om over straat te lopen als Surned…vraag jij waarom…..dan krijg jij te horen voor eigen veiligheid meer betalen.

  Ik weet wat ik zeg zelf de politie adviseerde mij niet alleen te lopen…neem a.u.b een politie agent als bodyguard…Ken FRONT ken Su ik zit niet te liegen maar dit is puur hebzucht denken zij zo meer geld te verdienen om Fiso te betalen….smerigheid….VIES ZO of zo vies.


  Maak melding

 20. Gewoon je ned paspoort om zetten in een surinaamse en een sur rijbewijs aan vragen dan ben je van het gedonder af . Nee vergeten ned paspoort behouden als suriname je te heet word onder de voeten en zwaaien er mee op zanderij in bijzijn van de zaak gelastigde in ben nederlander ik wil zo snel mogelijk weg .


  Maak melding

 21. Fout bezig of een domoor: zeker nooit verzocht om bij een aanrijdig je nederlandse rijbewijs te tonen aan een politieagent die het niet heeft op nederland. Kost flink wat meer dan 150 SRD per jaar. De kosten om een verkort rijexamen te doen waren ook een stuk schappelijker. Trouwens die toestemmmingsregeling bestond niet in de periode dat ik noodgedwongen deze oplossing heb gevolgd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.