zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameControle verkiezingen Suriname ook vanuit politiek

Controle verkiezingen Suriname ook vanuit politiek

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 12 feb – Politieke partijen mogen naar alle waarschijnlijkheid de parlementsverkiezingen van nabij controleren. Het parlement heeft dit voorgesteld aan de regering. “Voor de openheid”, zegt ex-president en parlementariër Jules Wijdenbosch. Anders is er reden tot twijfel.

Het uitsluiten van de politieke partijen zal afbreuk doen aan de betrouwbaarheid van de uitslag. “Dit mogen we niet toestaan”, zei Wijdenbosch bij het lanceren van zijn voorstel. Politieke partijen mochten eerder vertegenwoordigers plaatsen op stembureaus. Dit gebeurde tijdens de eerste verkiezingen na de militaire periode. Nadien is van dit model afgestapt om nogal onduidelijke redenen.

Minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken vindt het in principe onzinnig. De opzet van de verkiezingen moet voldoende betrouwbaarheid inboezemen. “Er zijn voldoende controlemechanismen”, aldus Hassankhan. Bovendien mag het publiek de telling meemaken. Dat is een gelegenheid voor controle door de partijen. Volgens Wijdenbosch moet de controle zo scherp mogelijk.

opening
Fernandes Express
BODO Party

15 REACTIES
 1. Het schijnt dat mensen in Suriname naarmate 25 mei dichterbij komt nerveus beginnen te worden, van red ik het wel of niet, al heb je controle zo of sus gesjoemel, dat is iets dat vooral daar in het land gaat meespelen
  In elk geval 25 mei wordt belangrijk voor Suriname, en vooral die oude hap, die gasten
  gaan nu in paniek raken, mensen daar over zee
  oeng denki boeng sa we doe 25 mei,
  tra wintie, flogo Baas, aw lit a faja baja

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding
 2. Onzin!

  Politici moeten gewoon doorgaan met hun werk in het parlement of op de ministeries. Controle moet aan anderen worden overgelaten.
  De politiek hoeft niet bij alles betrokken te worden ook al gaat het om hun hachie.
  Vertrouwen hebben in anderen is misschien te moeilijk voor mensen die zichzelf niet eens vertrouwen.


  Maak melding
 3. Ferdinand wie bedoel je met oude hap. Is die baas van je dan zo jong en vernieuwend. Voor zover ik weet gaat hij al een tijdje mee. Voor mij is jonge hap 50 naar beneden. Laat die mensen nu aan de beurt met een frisse kijk op zaken. Geen personen, die als een blok aan de nek van het land hangen, door de foute keuzes die ze in het verleden maakten.


  Maak melding
 4. Wijdenbosch heeft volkomen gelijk. Waarom zijn die fronters bang voor controle? Als je niets te verbergen hebt of van plan bent, dan moet de deur wijd open staan.

  Controle is geen daad van wantrouwen.


  Maak melding
 5. als je naam op de kiezerslijst voorkomt,dan heb het recht om te gaan stemmen.dit is de normale gang van zaken.

  maar kan gebeuren,dat er personen op de kiezerslijst voorkomt dat reeds lang zijn overleden of ergens in het buitenland verblijft.

  en deze kaarten mag je dan verkopen of aan een bepaalde politieke partij afgeven en zij zorgen voor de rest wel verder.

  hier is niet de plaats om namen te noemen,want straks ga je horen het is een bepaalde politieke partij binnen het nieuw front.

  dus mensen wijdenbosch is n.p.sers geweest en kent de zweepslagen.


  Maak melding
 6. Voor mijn part hoef er geen verkiezing meer te komen… het is een bewezen feit dat wij surinamers dit land niet naar extase kunnen brengen.. dit is het maximale dat we met ons land kunnen bereiken.. en nu komt het..we moeten het land weer aan de oorspronkelijke bewooners overdragen (de Indianen) het klinkt flauw maar dat is het beste. Creolen gaan terug naar Afrika.. Hindos Gaan terug Naar India.. Javanen gaan Terug naar Indonesie enz enz..wat zullen de indianen blij zijn zech.. De Exodus moet binnen 2 maanden beginnen..

  Chicago . Yorks


  Maak melding
 7. Laten wij eerlijk zijn als één met de brede kant van de(haar)mond in DNA kan schreeuwen en aanwijzen wie en wie in de oppositie zeker zal zijn en ook zal moeten blijven.

  Dan a sani no smeer boeng(het is echt geen bluffen meer).

  Dus duidelijk ….zij zijn langer met iets bezig dat de kiezer niet weet, met dit soort van spelletjes…..Dus laten wij eerlijk zijn ….zij spelen dit dus behoorlijk lang….elke verkiezing…..IK VERTROUW FRONT NIET.
  Laten wij eerlik zijn bepaalde dingen kloppen ook niet .

  b.v. Hoe kan één lopen vertellen wij hebben PL 2 zetels gegeven om mee te kunnen doen aan FRONT.(daarom unu bigi moro din)..Hoe komen zij aan die twee zetels..bij anderen weg gestolen of geroofd…(dan hoe wil jij geen rovers op straat)

  Anderen zijn ook naar binnen gehaald in FRONT zonder één zetel te hebben.

  Dan wil ik weten met wat voor soort spel men de bevolking bezig houdt.

  Wat heeft de bevolking aan smerig dieven politiek, frommel en rommel, oplichters, verduisteringen, valsheid in geschrifte….dat brengt vroeg of laat OPSTAND.


  Maak melding
 8. Als het front uit-verkoop houdt van ons land, waarom zouden zij de stembus gang dan niet kunnen manipuleren. Drs j. Wijdenbosch heeft gelijk dat controle beter is dan vertrouwen. De gene die bvb blind vertouwen heeft in Santhoki zal bedrogen uit komen. Wanneer er groot geld verdien wordt vlak onder jouw neus en je komt vertellen dat je niets van af wist dan hebt je je werk niet goed uit gevoerd. Daarop rest maar een ding oprotten, weg-wezen, opstappen is dat duidelijk. Vertouwen is goed maar controle is beter en geen daad van vijandschap. Bij de zelfde santhoki was 10kg drugs in zijn auto aangetroffen . Hij verklaarde toen dat de drugs in zijn auto was gepland door tegen standers. Daarop werd hij niet vervolgd. Ik wijs er op dat de gewone man nooit zou worden gelooft in een dergelijke situatie.

  De mensen van het front zijn lage mensen. waarom zeg ik dat??
  Omdat zij gebruik maken van de chinezen die Drs Wijdenboch naar suriname heeft gehaald om de wegen te asfalteren, maar erbij niet zeggen dat hij daarmee een goede zet had gedaan voor het land. Onder-tussen claimen het front alle eer. Dus voorzichtigheid is geboden nu het front drijgt de verkiezingen te verliezen. Ik zeg dat zij in alle staten zijn. Een kat in het nouw gedreven maakt rare sprongen.


  Maak melding
 9. @Brantimaka
  “maar kan gebeuren,dat er personen op de kiezerslijst voorkomt dat reeds lang zijn overleden of ergens in het buitenland verblijft.

  en deze kaarten mag je dan verkopen of aan een bepaalde politieke partij afgeven en zij zorgen voor de rest wel verder.”

  Klinklare onzin. Als iemand al overleden is en een kaart krijgt dan moet je hem inleveren bij de burgelijke zaken en melden dat die persoon overleden is. Verkopen van een dergelijke kaart is zwaar strafbaar. Afgifte aan een politieke partij kan ook strafbaar zijn. Immers als die partij het stembiljet gebruikt ben jij feitelijk schuldig aan heling.


  Maak melding
 10. Ik zou het raadzamer vinden om de bankrekeningen van de zittende schurken in de gaten te houden, voordat ze op het laatste moment alle belasting centjes overhevelen naar eigen.

  Het is altijd goed vissen in troebel water.


  Maak melding
 11. neus,
  jij vormt een huichelachtig gevaar met jou uitleg en doe aub niet alsof je neus bloed.
  alles is bij wet geregeld dit weet zelf een koe van zondag.maar toch overtreedt men de wetten.welke npsers heeft dit nooit gedaan.dan sta je echt ver van de stam.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES