zondag, maart 3, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBedrijfsleven Suriname baalt van lonen overheid

Bedrijfsleven Suriname baalt van lonen overheid

-

De Nationale Carrierebeurs

PARAMARIBO, 11 feb – Het bedrijfsleven ziet het nieuwe loonbeleid bij de overheid niet echt zitten. Behalve de veel beleden angst voor inflatie, spelen ook directe belangen. Vooral hooggeschoold personeel dreigt massaal over te stappen. Minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken is blij.

Het proces van braindrain bij de overheid is in feite omgekeerd. De private sector is aanmerkelijk minder enthousiast. Als de motivatie bij bedrijven afneemt, heeft dit onherroepelijk effect op de productie. “De staat zal dan minder belasting ontvangen”, zegt voorzitter Rahit Doekhie van bedrijvenorganisatie Asfa tegenover de Times of Suriname. Dus is er minder geld voor lonen.

Uiteindelijk zal het lachen dus ook de overheid vergaan. Hassankhan bevestigt ongewild de vrees: “Veel mensen die bij particuliere bedrijven werken, solliciteren nu bij de overheid.” Het vrij ruime verschil in lonen trekt hard. Het jarenlange tekort aan topkader lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. De trekkracht van het bedrijfsleven is weg. Hoe gezond dit op termijn is, is moeilijk te voorspellen.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

15 REACTIES
 1. Het is toch goed,als iedereen bij de overheid werkt,dan hebben we geen zeven-even meer, maar ,,,, wintie waai lanti paai..

  Geen on-min-vermogen-kaarten alles en iedereen gratis medische en geneeskundige en ziekte kosten verzekering..

  Hele volk te vreden..ook somo en alendy…

  Zolang we een waardeloze overheid-regering hebben,zullen we blijven sukelen met het land en volk..

  We moeten nou éénmaal kiezen voor een goed degelijk bestuur..

  B.V. nu een demisionaire regering een goed zaken kabinet die een termijn van minstens 6 maanden de hele rommel opruimt en een gedegen beleid uitstippeld voorberijdt een goed grondwet kiesstelsel maakt en voorleggen aan het volk..


  Maak melding
 2. Elke surinamer heeft recht op hogere lonen om goed te kunnen leven. Daar-tegen-over moet een hogere productie staan dan tot nu toe het geval is. De beleids makers dienen de condities te scheppen dat er hogere productie plaats kan vinden. Het aanleggen van een weg is een goede stap maar absuluut niet voldoende. Er moet een betere communicatie zijn tussen overheid en bedrijfleven en de rest van de bevolking.

  Bijv. dient men een termijnen wet in te stellen , zodat iemand niet eindeloos moet wachten op een vergunning of een dienst van de overheid instantie. Dus ook hier moet de democratie goed werken ,wanneer de overheid in gebreke blijf dat je dan naar de rechter kan stappen.
  Bij het aanvragen van grond moet iemand 10 of 15 jaar wachten. Wat voor democratie is dat. Hoe kan het zijn dat anno 2010 het nog steeds zo is. Daarom zeg ik dat ik geen vertouwen heb in de front regering, het is altijd het zelfde liedje. Vooral dat de vhp en de nps na de verkiezing niets kunnen bepalen zonder somo


  Maak melding
 3. Mooie opmerking hierboven, wel een oude
  zeven even en dit haal je nooit meer weg uit Suriname, zolang ik me kan herinneren speelt
  dit al vanaf ik daar woonde, heb ik zelf meegemaakt, vooral in de tijd van Jopie Pengel. Mensen stonden op de loonlijst, kwamen in de ochtend binnen en verdwenen dan
  weer om aan het eind van de maand het geld te innen. Tijden veranderen wel, mensen…..
  dat is een ander verhaal, maar ja, we zien wel wat de toekomst zal brengen, wie o wie

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding
 4. vind een beetje raar… bedrijfsleven in Suriname? wat een durf. er zijn maar een handje vol productie bedrijven in suriname de rest is handel!!!!! iedereen koopt (lees Import) plakt een marge en verkoopt door is dat het bedrijfsleven?
  de handelaren moeten maar met minder winst marge genoegen nemen en hun personeel beter betalen/behandelen. misschien kort door de bocht??
  wie kan mij eigenlijk een paar producerende bedrijven noemen in/van suriname? geen Im gold, suralco etc ik ben benieuwd en bereid te leren


  Maak melding
 5. Als iedereen bij de overheid wil wil gaan voor zijn inkomen. Logisch want daar verdien je het meest door niets te doen.

  Wie moet dan het echte werk gaan doen. Zeer ongunstige situaties vind ik dit.


  Maak melding
 6. bij de surinaamse overheid is (dus) de overwaardering nog meer toegenomen, want 1).het zijn al, vaak onderontwikkelde, politieke vriendjes op (hoge/goed betaalde) posten,met ruime declaratie-mogelijkheden. 2).zij krijgen de contracten, vergunningen en stukken land en maken grof geld met uitbestedingen 3).zij bereizen de hele wereld op staatskosten 4).zij zijn de 7-evens 5).zij stelen en verdelen kantoor-artikelen onder hun familie en vrienden 6).zij rijden in die suv’s van de staat 7).zij…..,ach laat ook maar en sluit je aan bij bvb de pl of ‘noodlijdende’partijen als nps en vhp ; de job en bovenstaande ‘emolumenten’ volgen dan automatisch !.


  Maak melding
 7. Ten gevolge van winti waai lanti pai,zeven even, bijv geen beleid winkelpersoneel.
  Van 8 tot 8 met of zonder kinderen 20 SRD per dag + 3 SRD met kinderen van winti waai lanti pai regering front.


  Maak melding
 8. Wat een onzin. Als of er op eens 100-en mensen op top banen door de overheid in dienst genomen worden.

  Dit soort onzin moet gewoon gelijk de prullebak in omdat info over hoeveel mensen dan wel door de overheid zijn aangenomen ontbreekt. Waarschijnlijk zijn er gewoon veel slecht betaalde goede krachten voor zich zelf begonnen en geven die werkgevers nu de overheid de schuld. Een goedkpope manier om de oorzaak niet bij jezelf te zoeken.


  Maak melding
 9. Het is bekend, dat de lonen bij de meeste bedrijven in Su niets voorstellen. Een receptionist bijv verdient omgerekend 150 -200 euro per maand bij een gemiddeld klein bedrijf. Feit is dat het opzetten en in het bezit hebben van een bedrijf is Su absoluut niet door de overheid wordt gestimuleerd, integendeel. En dit terwijl de economie staat en valt met het bedrijfsleven. Ik wil in deze gelijk aangeven, niets te hebben tegen FISO. Maar het is wel vreemd, dat het hebben van een bedrijf in Su bijna wordt afgestraft.


  Maak melding
 10. Precies. Zo doe je dat. Dan kunnen meer mensen naar de overheid. Dan kan het er nog bureaucratischer worden, nog meer vriendjes politiek bij komen. Het enige waar het bedrijfsleven van baalt is dat er niet zoveel mensen meer kunnen worden uitgeknepen.


  Maak melding
 11. De overheid met al haar politieke zetbazen is een groot waterhoofd en in niet mindere mate de daadwerkelijke ontwikkeling van dit mooie land ten Noord/Oosten van Zuid-Amerike een absolute “Sta in de weg”.


  Maak melding
 12. Het bedrijfsleven gaat nu piepen. Maar het is al jaren bekend dat zij aan moderne slavernij doen. Als het ware zijn ze nu verplicht kwaliteit in te kopen. Dit kan alleen maar voordelen hebben voor de natie. Het bedrijfsleven in SU heeft het te makkelijk. Ze worden allemaal slapend rijk. Een beetje concurentie kan geen kwaad. Nog de regels een aanscherpen en naleven bij de overheid en wij gaan een mooie tijd tegemoet. Langzaam maar zeker komen we op de juiste rails. Nog het ongeregeld zooitje naar huis sturen…….


  Maak melding
 13. De politiek zorgt ervoor:::: vooral bepaalde politieke partijen dat jij een flinke uitkering krijgt iedere maand.
  Dan ga jij toch niet lopen hosselen als gek.

  Politiek op dit moment in Su maakt gewoon alles kapot.
  Gewoon domme hebzucht om aan de macht te blijven.

  Wie gaat een ongeschoolde ergens plaatsen als Hoofd Beleidsadviseur….gewoon gek zijn ze in FRONT en achterlijk ook nog.

  Dan wie wil werken wie wil naar school als de politiek jouw kan regelen al was ik het ook.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES