Surinaamse jongeren schenken oud ijzer nieuw leven

5

PARAMARIBO, 10 feb – In de werkhallen van vaktrainingsbedrijf SAO gaat het er oorverdovend aan toe dezer dagen. Jongelui in staalblauwe ketelpakken lopen bezweet van de ene hoek naar de andere. Hitte van smeltend metaal doet menigeen dromen van een welgevormde toekomst. Als metaalgieter.

Een goedbetaalde job. Dat staat tenminste gebrand in de ambities van deze ongeveer twintig jongeren. Hun droom is geschapen en wordt gevoed door het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. De ambities op het ministerie zijn ietsje meer gestaald. Inderdaad speelt de boterham mee. “Maar we willen ook een oude ambacht in ere herstellen”, zegt minister Joyce Amarello-Williams.

Metaal gieten wordt niet echt meer bedreven. Het zowat onslijtbare is lang geleden vervangen door goedkoop importplastic. Toch lijkt er een markt te zijn voor eerlijk ijzer. En ook wel ander metaal, zoals het aluminium in allerlei afdankertjes. “Daar gaat het ons ook om, afval beheren en voorkomen dat afvalhopen ontstaan. Mensen weten geen raad met hun oud metaal en dumpen het maar hier en daar”, aldus Amarello-Williams.


5 REACTIES

 1. Is het eeen particulier initiatief met toestemming van amarello of heeft front hard gewerkt?

  Vraag van het netwerk en de jongeren die de NDP, nu Megacombinatie steunen.

  We zijn bang voor misleiding en huichelachtig hard werken.


  Maak melding

 2. als je maar oppast met wat voor ijzer het is. wat heeft erin gezeten of waarmee het in contact is gewest. gif, zuur etc. neem nou die aluminium wadjan die in Su is gemaakt, is het gecheckt op onreinheden. het schijnt dat aluminium mede oorzaak is van beschavingsziekten, zoals ziekte van altzheimer bijvoorbeeld. dus oppassen met de afgedankte metalen bij het gebruik voor potten en pannen. een sier hekwerk gieten bijv. kan geen kwaad mits je goede ventilatie heb.
  veel succes,

  pas op voor de dampen


  Maak melding

 3. Hier moet je echt opletten. Metaalrecycling is niet zo eenvoudig en ik weet waarover ik spreek. Alles moet op een milieuvriendelijke manier gedaan worden en het is niet altijd duidelijk welke metalen in ijzer zitten.

  Ik hoop dat jullie goed personeel hebben en een goede plan van aanpak!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.