Suriname in geweer tegen Caribische monopolist

8

PARAMARIBO, 8 feb – Suriname trekt ten strijde tegen de grillen van de Trinidadiaanse monopolist TCL. De cementproducent moet elke hoeveelheid kunnen leveren tegen redelijke prijs. Dat gebeurt niet vanwege allerlei monopolistische trekjes. Minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI, gaat de Surinaamse zaak bepleiten in Guyana.

In Georgetown komt de Coted bijeen, de handelscommissie van de Caricom. Die moet onder meer kijken hoe het zit met ontheffingsprocedures. “De procedures werken niet zoals we willen, het gaat nog veel te traag”, zegt Marica. Het is Suriname juist te doen om snellere besluitvorming. Als producenten in de regio het laten afweten, moeten alternatieven voor de hand liggen.

Dat laatste is de bedoeling van ontheffingen. “Wij zeggen dat als je kan leveren, je tegen ontheffing mag zijn. Als je het niet kan, kan je ook niet tegen zijn”, aldus Marica. TCL protesteert wel tegen de ontheffing voor Suriname. Er is een rechtszaak aangespannen bij het Caribisch gerechtshof. Dankzij de ontheffing kon goedkoper worden ingekocht buiten de regio. Suriname wil een duurzamer aanpak van monopolies.


8 REACTIES

 1. suriname moet zich meer gaan richten op de spaanssprekende landen in de regio en niet met de caricom.de vroegere engelse kolonies zijn onbetrouwbaar en hebben in feite niks te bieden


  Maak melding

 2. Een tijd terug deed het gerucht de ronde dat er een cement fabriek zou worden opgezet in het Moengo gebied. Kaolien (pimba) zou de basis zijn voor de productie, maar tot nu toe heb ik niets gehoord. Weet je wat het zou beteken voor de huizenbouw in Suriname? Kan iemand die zich bezig houdt nog een verslag over doen?

  Groetjes,


  Maak melding

 3. Dit is nou net een voorbeeld van hoe deze gasten (mini sters)beleid willen maken. Suriname produceert reeds tientallen jaren cement van zeer goede kwaliteit. Maar het omschaklen van de importeconomie naar een exporteconomie wil onder deze gasten maar niet lukken, omdat ze zelf in dienst zijn van die importeurs. Vandaar dat condities creeren voor een hogere hogere productie, verbeteren van de kwaliteit, innovatie en export maar niet gestructueerd van de grond kunnen of willen komen.


  Maak melding

 4. Meneer marica ,,

  doe je ook wat aan de monopolie van dé s.l.m. / k.l.m.

  Je hoeft ze niet voor de rechter te slepen,maar gewoon een open beleidt voeren,waarbij andere spelers ook op de markt kunnen komen..


  Maak melding

 5. Het is niet aan de Minister export industrie op te zetten. Hij moet de tools bieden. Invoerrechten vrij voor produktie machines,

  Wat TCL betreft, het isd emonoopolie van Dilip Sardjoe. Het zijn allemaal boeven die hele Caricom knijpen en ook wat betreft Kunstmest.

  SME heeft echt GEEN MOER aan Caricom.


  Maak melding

 6. Natuurlijk gaan monopolisten zorgen voor minder cement aanvoer naar landen die totaal afhankelijk zijn van hun. Dit drijft de prijzen alleen maar op, kunstmatig. Dus meer inkomsten voor trinidad.

  Dit gaat ten koste van het volk van Suriname die twee x onnodig, duurder betaald voor zijn cement. Zie maar hoe snel en sterk de prijzen zijn gestegen in de woningbouw. Wie kan nog een huis betalen. Als het aan de regering lag had zij allang zijn volk verkocht voor een paar kwartjes.

  Waarom niet een eigen cement fabriek opzetten met goud, olie, hout inkomsten. Blijf niet rentenieren maar doe iets a.u.b.


  Maak melding

 7. Nr 1, ik deel je visie!

  Suriname moet behalve Caricom lid worden van Mercosur/Mercosul, men kan zich dan positioneren als sprinkplank c.q. toegangspoort tot deze economische samenwerkingsverbanden, tevens moet Suriname ook lid worden van de Organisation of Eastern Caribbean States (OECS) en het hoofdkwartier van deze organisatie naar Paramaribo halen, het kan dan zijn positie binnen Caricom en tegenover Guyana versterken.
  Suriname moet ook veel meer halen uit zijn ligging net naast de Europese Unie, namelijk het overzeese departement Frans-Guyana door bijvoorbeeld een vrijhandelszone te creeeren in Albina voor Europese-Noord/Zuid Amerikaanse bedrijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.