woensdag, april 24, 2024
HomeNieuws uit SurinameMuziekvirtuoos Suky Akkal overleden

Muziekvirtuoos Suky Akkal overleden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 feb – Afgelopen zaterdag is Soekhram ‘Suky’ Akkal op 76-jarige leeftijd overleden. ‘Suky’, zoals hij bij iedereen bekend was, begon zijn lange muziekcarrière in de jaren ’50 en was een muzikale autoriteit in Suriname. Hij verrijkte Indiase muziek met Surinaamse en Caribische elementen. Zo heeft hij voor grote vernieuwing gezorgd in de Surinaamse muziek.

Bij de omvangrijke verhuizing van Surinamers naar Nederland rond 1975, componeerde hij het nummer ‘San w’e kos’ den WW man’, waarmee hij als enige zijn nek uitstak om het op te nemen en begrip te kweken voor de mensen die als ‘landverraders’ werden bestempeld.

Middels zelfstudie heeft hij zich de elektronische RTV zendertechniek eigen gemaakt. Daarmee was hij vanaf het begin van de jaren 60 een onmisbare kracht op dit gebied in Suriname. Hij stond aan de wieg van het 1e TV station van Suriname, de STVS. Ook op het gebied van radio was hij niet zelden de reddende engel. Suky verzorgde onder meer de zendertechniek van Radio Paramaribo, ABC en KBC. Tevens was hij een van de eerste en enige reparateurs van radio en met name televisieontvangers in Suriname.

Via zijn muziek probeerde hij universele gevoelens te raken. Ooit zij hij in een interview: “Muziek is dan wel geluid, maar niet alle geluid is muziek. Enkel muziek dat je plezier doet, kan pas ‘muziek’ genoemd worden. Muziek ligt zo nauw verbonden aan gevoel en emotie, daarom vind je muziek ook overal ter wereld en is het zo belangrijk.” Tegen politici in Suriname zei hij ooit: “jullie kunnen Suriname niet groot maken. Dit land kan alleen groot gemaakt worden door muziek. Amerika is niet zo invloedrijk geworden door mensen als Lincoln of Bush, maar eerder door Louis Armstrong. Muziek is de krachtigste taal”.

In 2008 werd hij gehuldigd en onderscheiden met gouden Sores-speld voor zijn invloed op de Hindoestaanse muziek. Daarvoor werd hij naar de Sores Sociëteit gelokt onder het mom een lezing te verzorgen over de invloed van Bollywood op de Surinaamse muziek. Suky was niet zo een man van de ‘publiciteit’. Tijdens die huldiging zei hij: “Als je eigen mensen je eren, dan voelt dat zoveel beter dan wanneer anderen dit doen. Ik stel dit enorm op prijs”.

Na de huldiging zei Suky: “Als je iets goed kan, schop je het niet weg, maar doe je het gewoon zolang als je kan”.

Of hij blij is met zijn certificaat en zijn gouden Sores-speld? “Ik kom niet graag in de publiciteit. Ik ben al verschillende keren over de wereld gehuldigd met certificaten. Niet dat ik er niet trots op ben, maar ik heb ze nooit aan de muur gehangen. Mijn vrouw wijlen vroeg me steeds waarom, waarop ik zei dat een papier me niets moest zeggen wat ik ben. Laat liever mijn werk zeggen wie ik ben. Enkel de foto van mijn vrouw komt aan de muur. Van haar heb ik alles in mijn muzikale leven geleerd en ik zou willen dat ze het resultaat vandaag nog had kunnen zien. Dit certificaat is ter ere van mijn vrouw, zij verdient dit”.

Suky Akkal hield zielsveel van Suriname en haar volk. Hij was een bruggenbouwer met kritische maatschappelijke opvattingen en een uitgesproken mening, die etnisch overstijgend in het leven stond. Hij verwachtte geen eer voor zijn werk, omdat hij dat als zijn burgerplicht beschouwde.

In het binnenland van Suriname heeft hij recentelijk enkele radio en televisie projecten opgezet. Hij droomde erover om met zijn familie Phoelsingh en Roy Ristie een nationale Multi-etnische omroep in Suriname te stichten. Zover is het niet gekomen, want afgelopen zaterdag 6 februari stierf hij, toch te vroeg, op de gezegende leeftijd van 76 jaar.

(Door Roy Ristie)

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
  1. Wat een gemis voor Suriname: weer een prachtmens te vroeg heengegaan… Waren er maar meer mensen als hij om de samenleving te verrijken! Ik condoleer de familie en alle Srananmans die hem op zijn waarde hebben geschat.


    Maak melding
  2. RIP
    Suriname verliest een grote zoon. een standbeeld om eeuwig dhr te gedenken is op zijn plaats.
    Suky is een echte nationalist geweest en heeft met zijn inzet Suriname qua kunst en cultuur (radio en tv) op grotere hoogte gebracht zelfs ten koste van eigen belang.
    Mijn vader heeft Suky goed gekend. Mijn vader gebruikte het patriotisme van Suky voor ons als voorbeeld. Suky zou een bepaalde opleiding in India genoten hebben ( ik hoop dat zijn fam hierop rageert en aanvult) en had na zijn studie bewust gekozen voor het armoedige Suriname ipv India waar hem een weg openstond die gelijk was aan de weg van Rafi en vergelijkbare groten der aarde.
    Daarna heeft Suky zich daadwerkelijk ingezet in suriname en zijn positieve sporen achtergelaten.
    Suky verdient dus met respect en eeeuwig herdacht te worden in Suriname.
    Sterkte aan de nabestaanden en hoop dat fam zijn werk voortzet.
    Suky bedankt mede namens een oudvriend, mijn vader. Ik hoop dat julie elkaar zullen treffen want mijn vader is je voor geweest.


    Maak melding
  3. Zie dwt online.

    hieronder een stukje uit dwt online welke ik net 00.09hr dd 09/02 (nl tijd) lees terwijl mijn vorige reactie rond 14hr nl tijd op 08/02 is geplaatst.
    Citaat uit dwt:
    Soekhram ‘Suky’ Akkal studeerde voor music director van 1955 tot 1966 aan de Bhatkande Univerisity of Indian Music in India. Tijdens zijn studie werden zijn stembanden (zang) getraind voor het verkrijgen van het gevoel voor gehoor en maat. Uit de verplichte keus voor een snaar- en slaginstrumenten (om dit gevoel beter te ontwikkelen) koos hij voor de viool, sitar en tabla. Akkal sloot zijn dirigentenstudie af met een landelijk examen waar vijf miljoen kandidaten aanzaten en hij als tweede best geslaagde eindigde. ‘Blijf hier, wij gaan je groot maken’, waren de laatste woorden van zijn meesters, die hem tot in het vliegtuig terug naar Suriname probeerden te overhalen om in India te blijven. Ik koos ervoor om terug te komen naar Suriname, waar mijn navelstreng ligt. Niet uit egoïstische overwegingen, maar om mijn landgenoten te leren wat ik had opgedaan.-. Bron: artikel Ranu Abhelakh
    einde citaat.

    Dit is precies wat mijn vader altijd aan ons vertelde omdat hij Suky van kinds af aan kende.
    Suky nogmaal RIP en de groeten aan paps, ik hoop dat jullie elkaar ontmoeten.


    Maak melding
  4. Lieve mensen,

    Heel hartelijk dank voor deze welgemeende woorden van waardering voor mijn geliefde vader.
    Het is voor ons als zalf op de wonde..

    Veel liefs
    Neena Akkal


    Maak melding
  5. Ik kwam weleens im kontakt met.dhr Akkel. Hy vertelde dat hy de zwart/wit zender van stvs had omgebouwd naar.kleuren tv dat was hem niet in dank afgenomen door de toemalige directeur Pengel


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES