Bouterse wil welvarend Suriname in dertig jaar

50

PARAMARIBO, 8 feb – Suriname kan binnen dertig jaar welvarend zijn. Dit stelt ex-legerleider Desi Bouterse. Er ligt al een compleet ontwikkelingsplan gereed. “We gaan miljarden aan investeringen aantrekken.” Niks dictatuur of internationale isolatie.

Dat zijn maar politieke dooddoeners. “Het is podiumtaal, bedoeld om mensen bang te maken. Suriname is het enige land in de wereld waar militairen de macht overdroegen aan burgers”, zei Bouterse tegenover Apintie Televisie. Dat moet dus het geval zijn geweest na de legercoup van 1980. Nu wordt gefocust op de parlementsverkiezingen. De staatsmacht moet dan vooral ontwikkeling brengen.

Want van ontwikkeling is nu niet echt sprake. “Het is een kwestie van verkeerd concept. Zolang we natuurlijke hulpbronnen hebben en goede wetgeving maken, is het niet moeilijk investeerders aan te trekken”, aldus Bouterse. Dus zal ook in dat opzicht geen sprake zijn van isolatie. De bemensing van sleutelposten mag geen zorgen baren. “Het worden zwaargewichten waar IMF en Wereldbank niets tegen in kunnen brengen.”


50 REACTIES

 1. Lange termijn visie.
  Mijnheer Bouterse, ik weet wie u als investeerders hebt. Redelijk stevige jongens met capitaal. Maar kijk ook nog iets verder.
  Minister Jus/Pol zal mischien een keus moeten maken. Of Mc of straks zonder.
  Minister Just/Pol is geen VHP man. Ook nooit geweest.
  Straks bij de zetelverkoop alles aanpakken.

  Wil je somo en Brunsie eruit hebben dan is een samenwerking met VHP voor een deel nodzakelijk. Somo wordt uitstekend gesponsord vanuit Holland. Ik denk wel dat MC het begrepen heeft.
  Hun wensen voor sinterklaas:
  Sardjoe ooit president worden van SME
  Somo ooit president worden van SME
  Bouterse ooit president worden van SME
  Dillip Sardjoe ooit president worden van SME
  Brunsie ooit president worden van SME
  Santokhi ooit president worden van SME

  Vene gaat genieten van zijn oude dagen.
  Succes mijnheer Bouterse. De stekker is in uw hand…
  Tang boen


  Maak melding

 2. 100% gelijk…FRONT is veels te zwak gewoon door teveel schurken en domoren in FRONT.
  Front zit daar om land en volk te belazeren.
  Laten zij maar goud weggeven en die corrupte honden mogen Chinezen importeren..VERDER KOMT dieven bende FRONT niet.


  Maak melding

 3. Wat hebben we eraan Bouterse. Over 30 jaren zijn de meeste Surinamers die nu 45 jaar en ouder zijn al overleden.
  Bovendien heeft de Verenigde Staten in duidelijke taal aangegeven dat ze geen zaken doen met een staat waar een drugs veroordeelde aan de macht is. En geloof mij maar dat heel veel andere landen dit voorbeeld zullen volgen. De meeste Surinamers zullen uit wantrouwen hun geld weer overmaken naar buitenlandse banken.
  Van Cuba is gebleken hoelang het isoleren van een land kan duren.
  Dus vertel jouw praatjes maar aan jou domme volgelingen.


  Maak melding

 4. Bouterse,

  Jouw geweldige plannen hebben niets dan ellende veroorzaakt in de 80-er jaren. Zo ook die van jouw strijdmakker Wijdenbosch in de 90-er jaren. Je zult je vast wel realiseren dat jouw uitspraken nul-waarde hebben. Mooie plannen op papier maken kan zelfs mijn grootmoeder. Het kunnen uitvoeren dat is wat telt. En het enige wat jij goed hebt kunnen uitvoeren is rijkdom vergaren voor jezelf en anderen vermoorden.


  Maak melding

 5. Leuk plannetje van Desi Bouterse alleen of ie er na 30 jaar nog zal zijn, ja dan moet een lang leven hem beschoren zijn, en dat ie op zijn oude dag kan zeggen zie je wel rond 8 februari 2010 had ik eea al meegegeven.
  Maar goed, straks in mei als hij aan het langste eind trekt, kan ie alvast beginnen met wat ie in petto heeft. Klinkt goed, alleen de uitvoering en hoe eea zich ontwikkelt rond hem etc.

  Hoop doet leven, ja toch.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 6. Denkt deze didibrie bouterse dat wij allemaal zo gek zijn als die stelletje ezels die samen komen in ocer, waar haald deze beest het lef vandaan om deze uitspraken te doen, hij minacht zo het surinaamse volk, met deze uitspraken laat bouterse duidelijk zien dat hij geen respect heeft voor mijn landgenoten.over 30 jaren wil hij suriname welvarend maken terwijl hij in korte tijd suriname op de rand van de afgrond heeft gezet, hij gaat miljarden inverstering aantrekken niks dictatuur en of internationale isolatie, laat mij niet lachen bouterse deze man is en blijft een grote demagoog hij liegt alsof het gedrukt staat,nog iets opmerkelijk hij zegt dat suriname de enige land in de wereld is waar de militairen de macht overdroegen aan burgers een grotere leugen heb ik niet gehoord hij vergeet erbij te zeggen dat hij 6 regeringen naar huis heeft gestuurd waaronder één met een telefoontje. volgens mij is bouterse malende want iemand met gezond verstand kan deze leugen niet verkondigen.hij vergeet ook erbij te zeggen dat het veel bloed, levens en ellende heeft gekost om hem uit de macht te trappen hij rept met geen woord over de prijs die suriname moest betalen voor zijn moordadige regime en zijn zogenaamde revolutie, ik sta er echt versteld van om dit te lezen geen enkel berouw of excuses uit de smoel van deze surinaamse pol pot schandalig noem ik deze uitspraken van bouterse.De zimbawaanse president robert mugabe is zo paranoide over zijn veiligheid tijdens zijn bezoek aan het buitenland dat hij bodygards een buitensporige hoge toelage betaalt van vijfduizend dollar (3.653 euro)per persoon per dag, terwijl de meeste zimbabwanen moeten rondkomen van minder dan één dollar (73 eurocent) in een land dat zo goed als failliet is,ooit de graan schuur van afrika is door mugabe’s beleid aan de bedelstaf geraakt de economie is totaal geruineerd, zelfde gaat bouterse met suriname doen let u op mijn woorden.


  Maak melding

 7. Ja, Suriname kan binnen no time welvarend worden als de rechtstaat ook erkend wordt.
  Dit is het eerste dat deze vos die passie preekt moet doen en daarna kan hij verder gaan met zijn hervormingen. Dit staat en zal hem altijd in de weg blijven staan. Als dit probleem eerder was aangepakt met zijn medewerking waren we nu al 20 jaar verder met hervormen van de welvaart en het welzijn van Suriname.


  Maak melding

 8. Ik heb wel vertrouwen in deze man, zeker voor wat de veiligheid voor de burgers betreft. De criminaliteit is vertienvoudigd sinds hij weg is. De roofovervallen zijn aan de orde van de dag.

  Bouterse moet gewoon op de achtergrond blijven vanwege zijn beruchte verleden, maar ik weet zeker dat hij goed anderen kan aansturen. Hij is een geboren leider. Met een paar intellectuelen, economen om zich heen kan hij zeker het land tot een hoger niveau brengen.


  Maak melding

 9. Yes We Can
  Suriname Vooruit

  Tak taki ne furu bere
  Zoals nu het geval is.

  hoop alleen maar,dat wanneer dit zo ver is,dat wij met ons allen kunnen zeggen eindelijk zover.
  anders wordt het,als eraan niet gewerkt,dan zal ik een van de eerste zijn om u eraan te herinneren.

  nog te vroeg om te juichen laten wij op de verkiezingsuitslag wachten en wie de komende regering gaan formeren


  Maak melding

 10. Geachte redactie,

  Deze twee internationale organisaties, de IMF en de Wereldbank, zijn de grootste veroorzakers van de armoede en economische achterstelling van ontwikkelingslanden in de wereld. Tevens mede veroorzakers van de Krediet-Crisis wereldwijd.

  DAT BIJVOORBEELD DE MULTINATIONAL ‘IAM GOLD’ DE REPUBLIEK SURINAME ‘MEER’ VOOR ENERGIE BETAALT IS EEN ILLUSIE. ZELFS EEN GROVE LEUGEN!

  Zie ook de discussie op de volgende site:

  http://www.waterkant.net/suriname/2010/02/03/multinational-betaalt-suriname-meer-voor-energie/comment-page-1/#comment-343702

  Want door nu zogenaamd het accoord te hebben ‘opengebroken’ voor + 30% van een enkel onderdeel , naast de eerdere 5% bruto totaal. Dus op slechts een ‘enkel’ onderdeel van de eerdere 95% Netto voor Iam Gold, wordt het elke toekomende Surinaamse regering nu ‘onmogelijk’ gemaakt, om tot een volledig nieuw accoord te komen ten voordele van de Republiek Suriname.

  Want zegt de directie van Iam Gold straks dan vervolgens:

  “Moet u goed luisteren heren. We hebben dit accoord in 2010 reeds een keer opengebroken voor + 30% m.b.t. de energie kwestie. En wij als multinational zijn NIET van plan bij elke nieuwe regering dit contract telkens weer open te breken. U zal zich nu definitief aan het contract moeten houden, anders wordt het “oorlog” (boycotten van de regering). Een fijne dag verder.”

  En wie heeft dan gewonnen (Management is evenals Economie een vak).

  Vandaar dat deze onprofessionele ontactische stap van minister Rusland (Front) of kun je ook zeggen de “goedwilligheid” van Iam Gold, in feite een blok aan het been wordt van elke toekomende Surinaame regering. Dacht men op deze wijze de NDP schaak te willen zetten? Ze blijken nu zelf de lul te zijn geworden.

  MEN HAD MET DE KOMENDE VERKIEZINGEN IN ZICHT, DIT ABSOLUUT NIET OP DEZE WIJZE MOGEN DOEN! TENZIJ OOK DE OPPOSITIE (HET GEHELE PARLEMENT) ERBIJ BETROKKEN WAS.

  Echter, indien je toch besluit om het als Front regering zelf te willen doen, doe het dan direct goed. Maar nee. Men is ‘politiek’ met dit accoord gaan bedrijven. Wilde scoren op de oppositie van Desi Bouterse. Dus heeft Iam Gold daarop ingespeeld ten nadele van de coalitie en de oppositie. Waarbij de gehele Surinaamse (economie) gemeenschap ten slotte de dupe is geworden. De kiezer is nu reeds in feite de lul geworden m.b.t. dit multinational-akkoord. Jammer.

  Wat je als toekomende regering nu nog wel zou kunnen doen, is via wetgeving een meerwaarde voor de Republiek Suriname aan dit en alle andere multinational accoorden proberen te bedingen. Vb. via (standaard) vaste Belastingheffingen.

  Maar het punt is dat; ‘wederom’ openbreken van dit ‘Iam Gold-accoord’ in het voordeel van de Republiek Suriname, in de toekomst voor elke toekomende Surinaamse regering ONMOGELIJK schijnt te zijn gemaakt. Tenzij Iam Gold daar zelf mee wil instemmen. M.a.w. Iam Gold heeft het scherp gespeeld. En deze Front regering onder leiding van President Ronald Venetiaan, heeft ondanks de Pauselijke zegen van jongslede, wederom aan het kortste eind getrokken.

  Het wordt tijd dat er inderdaad een nieuwe wind gaat waaien in de Republiek Suriname, met ministers die vooral VAKBEKWAAM zijn op hun terrein. Zowel in Algemeen Management, Economie en Financien. Maar in het bijzonder in het ‘Internationaal Politiek Schaakspel’ van Ontwikkelde landen (rijke landen) jegens ontwikkelingslanden (zgn. arme landen).

  In elk geval hopen wij dat onze jongeren in het bijzonder, van het hieroven vermelde alvast wat uit zullen leren, ‘what the real situation is’ in the world. In de Republiek Suriname in het bijzonder.

  May God bless our youth and the future of all the people of Suriname and the Caraïben.

  http://www.youtube.com/watch?v=eCst2HaGwnk&feature=related


  Maak melding

 11. Hoe wil hij dat financieren met zijn drugsgelden zeker????

  Word deze man niet moe van zichzelf?

  Toen hij aan de macht was heeft hij het land naar de verdoemenis geholpen en nu wil hij suriname in 30 jaar welvarend maken??


  Maak melding

 12. du na yu mi etaki

  die viswijf is weer aan de gang
  kos kosi ne broko soro
  mopperen en nogmaals mopperen
  nu geloof ik echt in die odo`s van vroegere tijden.
  lawman siki no abi dresi.
  dit is echt waar.

  cyriel wacht nog steeds op antwoord en carlo kijkt toe


  Maak melding

 13. ik wil een vraag aan de orde stellen ik hoop dat de mensen die het zien zitten in bouterse daar antwoord op willen geven en graag met echte voorbeelden en geen doemdenken a.u.b
  leg mij uit aan de hand van wat jullie het zien zitten in bouterse, als ik naar deze man zijn verleden kijkt is dat geen garantie voor de toekomst daarom snap ik de reaktie van sommigen hier niet de aanbidding van deze moordenaar neemt bij sommigen mytische proporties aan is toch verschrikkelijk, en als je terecht verwijst naar deze man zijn moordadige karakter word je hier voor gek verklaard door mensen de vernietiger van hun land en hun landgenoten op zijn geweten heeft, @ paagal jij denkt dat het buitenland gek is waneer jullie weer in de rij gaan staan voor de eerste levensbehoeften zullen jullie mijn woorden herinneren maar dan is het te laat me boi


  Maak melding

 14. ik vraag me af of vene instaat zou zijn die twee bruggen te kunnen bouwen.
  ik vraag me ook af of vene en lachmon de ruwe olie uit de grond zouden halen en een raffinaderij te bouwen en nog vraag ik me af of vene al die jaren dat hij aan de macht is ontwikkeling in su heeft gebracht.
  wat ben ik toch een domoor.
  het gaat u goed.

  rob


  Maak melding

 15. “Bouterse wil welvarend Suriname in dertig jaar”

  Dit is een uitspraak die getuigd van realisme en ook lange termijn visie.

  Maar belangrijker is dat 30 jaar natuurlijk een lange periode is, zo kan en moet er veel gebeuren, wat zeker is dat heel veel van de landverraders ala DU de pijp uit zijn gegaan, waardoor de jeugd van tegenwoordig met vereende krachten het land ter ontwikkeling zullen nemen.

  Alle geloof van de MC zit natuurlijk in de jeugd, blijkbaar zijn ze achtergekomen dat de oudere koloniale landverraders alle hulp vanuit het buitenland zullen gebruiken om het land in de uitverkoop te doen.


  Maak melding

 16. Een strategische planning van 30 jaren omvatten ook een korte en midden lange termijn planning. Dus elke stadia van uitvoering zal in hoofd lijnen bekend worden gemaakt. Het is niet verstandig om nu al critiek te leveren alvorens de hoofd lijnen te kennen.

  Waar ik op wijst is het democratisch proces die in suriname resulteert in verkiezingen om de 5 jaren. Bijv ex-president S.Wijdenbosch heeft 2 prachtige bruggen gebouwd maar heeft de verkiezingen verloren.
  Dus daaruit blijkt dat de korte termijn planning van belang is voor de continuiteit
  van de regeermacht. Wij kunnen concluderen dat wanneer de eerste 5 jaren goed is geregeert en de kiezers te vreden zijn over de verrichtingen van het regeer-team, zij meer kans maken om wederom gekozen te worden.

  Uit ervaring weet ik dat de surinaamse bevolking van een goede monetaire beleid houdt, men wil een streke munt. De sur. munt kan sterker worden mits wij zelf de goud-mijnbouw ter-hand nemen. Daarmee kan onder andere de eerst 5 jaren overbrug worden uit de inkomsten van de vele miljarden die daar uit voort vloeien. Hoe dan ook op dit vlak zit te veel potentie om het niet te doen.

  Na de korte termijn planning van 5 jaren, komt de verkiezing. Na winst volg dan zeker de middenlange termijn planning en dan moet alles nog meer op stoom komen.
  Suriname voor-waars


  Maak melding

 17. Bouterse: ‘Bevolking moet president kiezen’
  Gepubliceerd : 14 oktober 2009 – 9:50 am door Redactie Suriname

  Desi Bouterse wil dat de Surinaamse bevolking in de toekomst rechtstreeks zijn president kan kiezen. Dat zei Bouterse gisteravond in het partijcentrum OCER tijdens zijn verjaardagsfeest. Hij werd gisteren 64 jaar.

  Volgens Bouterse moet het Suriname kiesstelsel hoognodig op de schop. Nu kiest het parlement de president van het land. Niet alle partijen maken hun presidentskandidaten van te voren bekend. Na de overwinning worden onderling functies uitgedeeld. Daarom wil Bouterse een stelsel met een rechtstreeks gekozen president.

  Ook is Bouterse in zijn toespraak kritisch naar de huidige regering. De afgelopen drie regeringsperioden van Venetiaan hebben volgens hem het land weinig goeds gebracht. Hij vindt dat het de huidige regering aan visie ontbreekt.

  Vooral de politieke boodschap van Bouterse is duidelijk; de NDP is de grootste en komt volgend jaar in de regering. En als dat gebeurt moet er veel veranderen in Suriname. “Als wij de verkiezingen winnen, moeten wij bereid zijn om fundamentele verbeteringen in te voeren. Wij gaan het beleid drastisch ombouwen”, aldus Bouterse.


  Maak melding

 18. Wil Suriname zich nu echt uit de markt prijzen om zo een bandiet als leider aan te stellen de hele wereld kijkt naar jullie hij is toch eerder aan de macht geweest kijk wat er van Suriname terecht is gekomen een rijk en prachtig land maar alleen met jonge goede leiders en geen leiders die zich zelf verrijken Pieter


  Maak melding

 19. De lijder is zelf al over de 60 jaar + dertig is dik in de negentig..

  Zijn zoon die net van de gevangenis is gekomen is ook al over de veertig,dus over dertig jaar is hij ook over de zeventig..
  Zijn klein kinderen zijn dan tegen de veertig,die kunnen dan welvarend leven in sme.


  Maak melding

 20. 30+65 = 95,
  mooi verhaal je gooit ons land 30 jaren terug de geschiedenis in, om nu te komen vertellen dat je het in 30 jaren welvarend gaat maken luister no brantimaka en de rest van de kudde ik had jullie dom ingeschat maar zo dom had ik het niet verwacht echtwaar niet.waarom heeft hij suriname niet ontwikkeld of welvarend in 1980 vertel mijn dat stelletje sukkels,in de afgelopen jaren is niets veranderd aan de houding van bouterse dus dat betekend dat de machtige en democratische landen in de wereld en de belangrijke investeerders het nog steeds niet zien zitten in bouterse, dus zijn hele plan valt in duigen zonder steun van het buitenland. je kan zien hoe dom die sukkels zijn bouterse roept wat en allemaal zijn ze in een hoera stemming zonder erbij na te denken, in 1980 waren de beloften nog groter en geweldiger enige wat wij aan over hebben gehouden is getraumatiseerd volk een binnenlandse oorlog een kapotte infrastruktuur, economie en zeer zure druiven die aan vervallen boom hangen. bouterse is strategisch een onbenul een strateeg vermoord zijn tegenstanders niet een strateeg lieg niet op beelden die morgen tegen jou gebruikt kunnen worden een strateeg schiet geen media gebouwen in puin dus terecht dan bouterse de leider van het aller domste deel van suriname.


  Maak melding

 21. niet stemmen op bouterse,dat wordt de afgrond van suriname,
  een ouwe vos verlies zijn streken niet.
  de molen moet langzaam malen maar zeker.
  laat je niet gek maken met mooie praatjes.
  als dit zou gebeuren dan zijn wij weer bij af.
  en een grote schande voor suriname.
  kijk voorruit en niet achter uit.
  voorwaarts,voorwaarts


  Maak melding

 22. De MC denkt op lange termijn visie, want zelfs een “ijsfabriek” bouw je niet in 1 dag. Nou de 40+ers moeten aan onze kinderen en klein-kinderen denken en iets goeds voor hun achterlaten, want wat ba Vene & co nou doet is: “from hand to mouth” ontwikkeling zeggen de Engelsen en dat brengt niets op. Zij die steeds over de zg. 80 prediken hebben niets anders te zeggen dan zand proberen te strooien in ding sma eye., de zaak is al bij de Vervolging en hoeft dan niet gezeurd te worden.Ifoe ding (Bouterse ea.) spreek vrij dan?, gooi jij jezelf dan over de Ome Jules brokie?.Succes als dat het geval zal zijn. De toekomst is Voor ons en niet Achter ons.


  Maak melding

 23. Trouwens heeft iemand ooit ene fronter de woorden “welvarend en Suriname” in een adem horen roepen. Fronters kennen helaas het woordje welvarend en vertrouwen in eigen kunnen ook niet.

  Als je die negatievelingen op dit forum nu hoort schreeuwen hebben ze liever dat Suriname arm en onderontwikkeld blijft dan dat een partij als bijv. MC die ontwikkeling bewerkstelligd. Dit gedrag is precies wat de Surinamer nekt, ze gunnen elkaar niets.

  Toen de Bruggen eenmaal waren gebouwd en front aan de macht kwam, wat waren allemaal de negatieve geluiden die we moesten horen, eentje hoopte zelf dat die bruggen zouden instorten. Stelletje jaloerse zwartkijkers zijn die fronters nou eenmaal, maar de jeugd weet beter.


  Maak melding

 24. Waarom nog steeds het verleden. Zijn jullie Talibans?? Bouterse is de echte leider met visie en eerder heeft hij ook bewezen. Maakt niet uit of je hindoestaans, creeols of javaans bent. maar ze staan achter hem, vandaar dat hij zo sterk en charisma uitstraalt. VS handelt niet met drugsdealers, maar hoe is Miami ontstaan, toch met crimineel geld????.


  Maak melding

 25. Du, ik sta liever in de rij en eet liever rijst met kouseband elke dag.

  Als dat ik onnodige beroofd en doodgeschoten wordt door een paar bandieten voor een paar stuivers. En dat de regering zegt we hebben begrip voor de bandieten, want ze worden onderdrukt. Dan maar een avondklok. Wie niet wil gehoorzamen gelijk doodschieten.


  Maak melding

 26. Heer Bouterse, het zal allemaal wel zo wezen, maar dan moet u wel uit de politiek treden en wachten op een uitspraak van de rechter. Zo alleen heeft SU nog een kans om serieus genomen te worden door de grootmachten. En AUB onderschat de situatie niet. De wereld luistert eerder naar Amerika en hun bondgenoten dan naar u.


  Maak melding

 27. Had een ieder zijn schouder onder gezet of hand uitgestoken in de jaren ’80.

  Zaten wij nu na 30 jaar niet met hoe moeten wij dit betalen…. hoe dit …hoe dat …zelf niet eens AZV kan men van de grond krijgen, nog niet eens een behoorlijke Fiso.

  Staatsolie uit de jaren ’80 kan niet alles betalen.(als men daarop gaat rekenen maken zij binnen kort het bedrijf kapot)

  Maar door domheid van sommige Suri’s hebben zij de boel ontwricht in opdracht van buitenlanders…zo dom kan een Suri. zijn…dat men niet wil werken aan de toekomst van het land.

  Wat men weet en aangeleerd heeft is de boel met wortel en tak uitroeien.

  Als er geen mentaliteits verandering komt zitten wij en kleinkinderen over 30 jaar in dezelfde troep poep…als wat wij zullen zeggen…..2010.


  Maak melding

 28. STICHTING PLANBUREAU SURINAME
  Algemeen
  De Stichting Planbureau Suriname is op 30 juli 1950 opgericht en heeft als doel het beramen, de opstelling,
  de ontwikkeling, de coördinatie en het steunen van plannen, welke kunnen leiden tot bevordering van de
  geestelijke en materiële welvaart in Suriname. De Stichting is een publiekrechtelijk instituut.
  De Statuten van de Stichting Planbureau Suriname zijn door de President bekrachtigd in 1996.
  Volgens deze Statuten is de Stichting belast met de volgende taken:
  1. het verrichten van periodieke verkenningen met het doel te komen tot samenhangende beschrijvingen
  van de sociale en economische situatie en de te verwachten ontwikkelingen van de relevante macroeconomische
  grootheden op middellange en lange termijn;
  2. het voorbereiden van het door de Regering vast te stellen Nationaal Meerjaren Ontwikkelingsplan;
  3. het voorbereiden en opstellen van nationale en ruimtelijke plannen en programma’s ter concretisering
  van het Meerjaren Ontwikkelingsplan; evenals het ondersteunen van de projectformulering.
  4. het coördineren van de sectorale planning en de afstemming van de sectorale plannen, programma’s
  en projecten op de nationale planning en de planning voor de ruimtelijke ontwikkeling en milieu;
  5. het evalueren van de doelmatige planuitvoering en de effectiviteit van uitgevoerde plannen,
  programma’s en projecten;
  6. het ondersteunen van het geinstitutionaliseerd overleg inzake de planning met de sociale partners, de
  regionale organen en overige relevante instanties;
  7. het uitbrengen van adviezen over alle vraagstukken die de ontwikkeling van het land raken.
  Bestuur en Toezicht
  De Stichting Planbureau Suriname werd per 31 december 2007 bestuurd door:
  Mevr. Drs. Lilian J.M. Monsels-Thompson – Directeur
  Met ingang van 9 december 2007 is een nieuwe Raad van Toezicht bij de Stichting Planbureau Suriname
  ingesteld met een zittingstermijn van drie jaren.
  ray


  Maak melding

 29. Suriname kan binnen dertig jaar welvarend zijn. Dit stelt ex-legerleider Desi Bouterse. Er ligt al een compleet ontwikkelingsplan gereed. “We gaan miljarden aan investeringen aantrekken.”
  De bemensing van sleutelposten mag geen zorgen baren. “Het worden zwaargewichten waar IMF en Wereldbank niets tegen in kunnen brengen.”

  Een ieder zou dit kunnen roepen, maar de hamvraag zou interessanter zijn wanneer Bouterse vooral zou kunnen aangeven, hoe dat te willen realiseren. Kiezers en critici hebben hier recht op. Anders mag aangenomen worden dat deze uitspraken slechts holle vaten zijn. Die klinken immers het hardst.


  Maak melding

 30. meneer bouterse kan ik 20.000 euro van je krijgen?want ik wil een huis gaan bouwen in suriname..vroeger ging ik muziek spelen voor jou..jij heb veel geld geef me 20.000 euro a.u.b? groetjes..ik zal je zeker stemmen!!!!


  Maak melding

 31. Ik vind dat men geen critiek moet uit oefenen op de Bouterse, omdat men zelf niet inm het land woont (Suriname)zonder hem waren wij niet zo ver gekomen met de ontwikkeling qua infrastructuur, kijk naar het bouwen van diverse volkswoningen, en de bruggen, men moet niet lullen over hem, als men wat te zeggen hebben, laten ze hun biezen pakken en naar suriname gaan om te wonen en hun land helpen opbouwen, zoals ik dat doe, reeds 2 jaren, en ik heb er geen spijt van, had dat al eerder moeten doen, daarom zeg ik aan mijn mede landgenoten, kom n aar suriname, er zijn zoveel sperpectieven daar in het land.


  Maak melding

 32. “waarom heeft hij suriname niet ontwikkeld of welvarend in 1980 vertel mijn dat ….”

  Bovenstaande stelt de mafkees DU die in de jaren 80 is blijven steken.

  Het antwoord is duidelijk en dat weet deze man ook.

  Door landverraders als jou die zich voor het karretje van de koloniale machthebbers hebben laten spannen, hebben jullie voor jaren de ontwikkeling van de jonge republiek Suriname gefrustreerd.

  Het moge verder duidelijk zijn dat je op dit forum zit met een duidelijk missie, die Suriname nooit ten goede kan komen, jou belangen zitten niet in de ontwikkeling van Suriname maar het frustreren van de ontwikkeling.

  Geen nood je bent door de tijd ingehaald, 2010 is de jaar van de waarheid en elke oprechte Surinamer die voor welvaart en ontwikkeling gaat in Suriname zal NOOIT voor front stemmen, jullie zijn de nou de echte landverraders en zoals je hier tekeer gaat tegen elke aanhanger van MC, je lijkt wel een NAZIBEUL of je bent gewoon gek.


  Maak melding

 33. Ik ben Frans Guyanese,woon nu in Ned.,maar heb tot nu toe drie kwart van mijn leven in Suriname doorgebracht,een prachtig land.in de jaren 80 heb ik ondanks alle ellende en armoede ervoor gekozen om in Suriname te blijven en niet terug te keren naar mijn geboorteland.Suinamers,jullie zijn geweldige mensen met een prachtig land.Kies aub voor Uw nageslacht en Uw land en niet voor Bouterse.Suriname met Bouterse als president,zal geen Suriname meer zijn maar een geisolleerd deel van de aarde.Jullie verdienen veel beter.Leve Suriname en de Surinamers.Love You.

  Paulette.


  Maak melding

 34. Wie ook de lijder wordt van het land,je moet verplicht voor je zelf zorgen..

  Niemand en ook niemand zal voor jou zorgen..

  Als je wat wilt berijken ga dan samen, bubdel je als groep, kan je veel doen,dan alleen maar schreeuwen en schelden..

  Aan alle sme mijn advies,, volg een goede opleiding en zorg voor je zelf leer een vak..

  Hou je aan één vrouw ..


  Maak melding

 35. Ik kies voor mensen die kiezen voor de toekomst…..kan toch niet een land 35 jaar onafhankelijk….en er staat maar één klein bedrijf STAATSOLIE…ik moet u direct zeggen staatsolie redt het niet alleen om in de toekomst te blijven vreten….I’am Gold raken wij na 30 jaar kwijt als er geen gram goud meer uit de grond te halen is.
  Hoe achterlijk kunnen leiders zijn….verscheur en verbrand of gooi het in een cumaciocie jouw diploma’s…….. EZELS


  Maak melding

 36. Alleen eigen gewin van B. De man heeft niets met het volk op alleen voor zich zelf. En als een stel sukkels daar intrappen lacht hij met onder het genot van een Parbootje op zijn veranda.
  Als hij zo begaan was, had hij Suriname in de jaren 80 niet 30 jaar terug in de tijd moeten plaatsen.
  Eens een democraat altijd een democraat gaat m.i. voor hem niet op.


  Maak melding

 37. @ Na mi,
  als jij en de aanhang de discussie serieus willen aangaan zonder schelden raad ik jullie aan om eerst heel goed de naar de laaste 30 jaren van suriname te kijken van af 25 feb 1980 en als je heel eerlijk bent tegen jou zelf dan vertellen jullie geen koeterwaals, weet jij wat het woord landverader inhoud? weet jij wat nazi pratijken zijn ? een landverader is een persoon (of organistatie)de in bepaalde situatie de loyaliteit aan zijn land verruilt voor de loyaliteit aan de vijand,met wie heeft bouterse samengerwerkt om een staatsgreep te plegen NA MI vertel mij dat, is dat geen landverraad ?? welk kolonel was zijn adviseur dus lul niet over landverader. het woord nazi- beul zal ik tweedelig uitleggen, een beul of scherprechter is traditioneelde uitvoerder van van (overheidswege) opgelegde lijfstraffen en aangesteld om de terdoodveroordeelde te executeren, wat is op 8 dec 1982 gebeurd in fort zelandia,nazi zij aanhagers van ideologie nationalisme , daar kun je de aanhagers van bouterse mee vergelijken. als je wil weten wat mijn stelling is vraag het aan mij dab zegt het aan jou , ik ben velle tegenstander van bouterse om zijn verleden wat hij met mijn land en volk heeft gedaan velen onschulde burgers hebben het leven moeten laten om die machtlustige crimineel, bouterse is medogenloos moordenaar, iedere land en bevolking dat zich zelf respecteerd kan nooit voor deze man kiezen. doe je dat wel dan ben jij ondankbaar en immoreel dit is mij antwoord op jou nonsens op 33


  Maak melding

 38. @ pagaal,
  kijk dit bedoel met een reaktie geven zonder erbij na te denken, je moet niet liegen in een discussie daar hou ik niet van , geen enkel regering kan om begrip vragen voor rovers en bandieten dus hou op met jou leugen,wat wij als samenleving ons moeten afvragen is hoe het komt dat ons land zo ver is gezakt op moreel gebied en hoe het komt dat veel landgenoten van ons uit het binnenland zich schuldig maken aan geweldadige strafbare feiten zoals roof en moord en overvallen,deze vraag brengt ons terug naar de binnenlandse oorlog wat zich daar heeft afgespeeld is onmenselijk jongens meisjes kinderen die hebben gezien hoe hun ouders broers zus zijn vermoord door een leger die hun moet beschermen dit zijn zeer traumatische gebeurtenisen die wij niet moeten onderschatten veel van onze landgenoten uit het binneland hebben professioneel hulp nodig, denk maar eens na dat er militairen jou dorp inkomen en beginnen te schieten op alles wat beweegt.begrijp mij niet verkeerd ik keur geen enkel overvallen ,moor of roof goed maar laten wij de oorzaak niet vergeten, die zelfde man die jij aanbid in jou reaktie op nummer 8 deze zelfde man is verantwoordelijk voor al deze problemen en jij wil hem als president hebben wat een contradictie paagal, aan de ene kant veroordeel jij terecht al die moorden en beroving en aan de andere kant wil jij een moordenaar drugsdealer als president ik snap jou niet pagaal.met geweld lost jij niets op pagaal dat is een feit. denk maar goed over na wat ik jou zegt en laat de emotie jou niet de baas spelen. emotie is een heel groot probleem hier op dit forum iedereen roept wat en zegt wat en als je rustig alle reaktie lees, willen wij allemaal het zelfde dat het goed gaat met ons land maar de manier waarop daar verschillen wij heel veel van elkaar en dat is zonde. je kan niet de ene crimineel veroordelen en de andere aaien over zijn bol dat kan niet .


  Maak melding

 39. Du met jou is geen enkele discussie mogelijk, je zit gevangen in een tunnelvisie van de jaren 80. Volgens mij heb je het niet eens door dat we al 41 dagen in het jaar 2010 zitten.

  Zoals ik jou hier zie tekeergaan op dit forum, heeft dit niets met LAND EN VOLK TE MAKEN, maar meer met het gedrag van een landverrader van het laagste allooi.


  Maak melding

 40. “geen enkel regering kan om begrip vragen voor rovers en bandieten ……..”

  Hahaha wat doet front dan precies. Als je het mij vraagt is front gewoon erger, lees het stukje van mevr. Wijdenbosch ze vinden het goed wat ze doen en willen terugkomen.

  wwet je wat laat maar, het is toch water naar zee dragen, du no du.


  Maak melding

 41. @ NA MI ,
  weet jij wat het woord tunnelvisie betekend ???
  jij wil de discussie op jou manier voeren maar laten wij het makelijk maken voor de bezoekers hier en een paar vragen beantwoorden simpele vragen.
  1)Hoe komt het dat onze sterke gulden binnen een paar jaar is gedevalueerd
  2)wie heeft de grootste economische wanbeleid gevoerd in suriname
  3)wie is schuldig aan grove menserechten schending in onze republiek suriname
  4 wie heeft onze grondwet buiten werking gesteld
  5 wie is schuldig aan het onderdrukken van het surinaams volk.dan hebben we het nog niet over persvrijheid de vrijheid van meningsuiting en niet vergeten stemrecht. wat jij wil is dat wij het boek sluiten over de jaren 80 en de rode loper voor bouterse uitrollen no way, voor de verdere toekomst van dit land moeten wij de moordenaars van onschuldige burgers van ons land berechten we zijn het moreel verplicht aan de toekomstige generatie en aan de na bestaanden.deze misleiders mogen nooit meer in het politieke centrum van suriname komen anders is het gedaan met ons mooie land .


  Maak melding

 42. Naast wachten op wet en recht dec ’82 en naast het wachten op een internationale arrestatie team,vinden het netwerk en de jongeren die de NDP,nu Megacombinatie steunen
  dat,front en du maar eerst controle moeten krijgen over bepaalde gedragspatronen binnen hun coalitie die ten grondslag liggen aan een verdoezelde rechtsgang dec ’82, nu in 2010,30 jaar geleden.


  Maak melding

 43. Het netwerk en de jongeren die de ideologie van de NDP,nu Megacombinatie willen en kunnen uitdragen,en ook een grootste gedeelte van het gekoeioneerde deel van het volk vertegenwoordigd,is zich nu bewust van de verboden die op de oude front ouder,volksvaders hun bandjes vooorkwamen,die nu bij het aangepast Surinaams volk negatieve gevoelns oproepen.

  du is zo een verboden bandje.


  Maak melding

 44. Je kan wel zeggen dat je plannen heb maar toon ze dan eens. Laat ze eens goed doorrekenen en doorlichten op haalbaaarheid.

  We horen nu al meer dan 30 jaar dergelijke torie van DDB. In die 30 jaar heeft hij ons alleen ellende gebracht dus waarop baseert hij het dat hij het nu wel zou kunnen.

  Net als de bank zal ik nooit toestaan dat een mislukkeling met mijn geld gaat speculeren. En zeker niet voor vage slecht uitgewerkte plannen. Ook al zijn en 100 pagina’s het blijft een onzin stuk van een incompetente sukkel met grootheidswaan.


  Maak melding

 45. @ Het Netwerk , alias de jongeren,
  voor de zoveelste keer wat zijn de idealen van de ndp vertel ons dat a.u.b en doe niet zo geheimzinnig, als je iets uitdraagd dan heb jij een plan leg ons uit wat dat inhoud of zijn het die zelfde kreten van 30 jaren geleden die het land geen moer hebben geholpen, jij wil een deel van onze geschiedenis over slaan de meest zwarte bladzijde omdat jij het niet goed kan praten ik vergeet niet ik weet hoe bouterse en zijn kliek werden gevoed door de surinaamse samenleving ik heb met mijn eigen ogen mogen aanschouwen hoe de bevolking oud en jong mensen brood sof eten drinken je kan het zo gek niet noemen alles werd keurig bezorgd voor de millitairen onder de mama bong, deze zelfde militairen hebben mijn landgenoten als beesten later behandeld bouterse was zelf peet vader van een kind van daal hij kwam daar aan huis , luister me boi breek mij de bek niet open want ik weet heel veel hoe deze beesten tekeer zijn gegaan in suriname en dan kom jij met jou klote idealen. go to hel met jou idealen , hitler had ook idealen papadoc ook mugabe ook sadam had ze ook .


  Maak melding

 46. Dat die domme NDP aanhang zelf nooit misselijk worden van hun leugens, onzin, gedraai, lage reacties, etc. ?

  Gelukkig is het aantal reacties op het forum niet representatief voor het niveau van de SME. Anders zou het wel heel triest gesteld zijn.


  Maak melding

 47. bouterse is de best.ik heb altijd voor hem gestemt en zal ook aan meneer bouterse stemmen!! LANG LEVENDE NDP…A SA WINA STREE..NDP BETEKENT NAAR DE PARADIJS!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.