Oudedagsvoorziening Suriname sukkelt maar voort

28

PARAMARIBO, 6 feb – De Algemene Oudedagsvoorziening, AOV, mist zijn doel. Dit stelt president Ronald Venetiaan. Burgers die ouder zijn dan zestig kunnen er niet bepaald rond mee komen. En zichzelf voorzien kan het AOV-fonds al helemaal niet. Het parlement krijgt geen speld tussen de presidentiele vaststelling. Maar wat eraan te doen?

Daar heeft niemand echt een goed antwoord op. Met de AOV schept en voedt het ene probleem het andere. Het bijstellen van de uitkering vraagt om meer inkomsten. Maar er alleen maar over praten scheurt emoties los. De vakbeweging wil er niet aan beginnen: loontrekkers vragen om meer premie. Ook in het parlement worden ze er niet van vrolijk van. Orpheo Marengo van de coalitie wil er niet eens over praten.

Het kan er eenvoudig niet in dat mensen hangen op de AOV. “Hoe kunnen zij afhankelijk zijn van de AOV, wat hebben deze mensen in hun leven gedaan, hebben ze dan geen pensioen”, aldus parlementariër Marengo. Kennelijk beseffen nog te weinig dat in Suriname mensen rondlopen met pensioenen van vierentwintig Surinaamse dollar (ongeveer zes euro).

Dat heeft deels te maken met de geldontwaarding in de jaren tachtig. Werkgevers zijn niet altijd bereid tot correcties. En dan worden de pensioenlozen nog niet meegeteld. De AOV is dan ook een meer dan welkom recht. Een extraatje is het niet te noemen. Daar is het veel te weinig voor. Aan de andere kant zijn er lieden die het geld vangen zonder het echt nodig te hebben. Venetiaan denkt dat er huiswerk is voor de nieuwe regering.


28 REACTIES

 1. Sorry, maar om nu na zoveel jaar met dit te komen aandansen. Het is echt hoog tijd om al deze gasten zoals Vene, Sardjoe, Somo, Bouterse, Wijdenbosch, etc. te vragen om thuis van hun pensioen of AOV te gaan genieten. En laat jongeren nu eens de kans krijgen om zichzelf te bewijzen in de politiek.


  Maak melding

 2. Tuurlijk Ronald, geef het nieuwe kabinet maar huiswerk. Probleem is niet zo moeilijk op te lossen hoor. Verplicht bedrijven om de pensioenen aan te passen aan de inflatie. Ik bedoel heeft niemand daar nou an gedacht? Heb je je hele leven gewerkt en heb je niets over. Dacht dat het hier erg was…


  Maak melding

 3. Jaja vene, het is toch ook jou taak om hieraan wat tedoen.
  Je kon prey no sabi mang, hoe zit het eigenlijk met jou aov, die zal wel goed gevuld zijn!

  De verkiezingen zullen hopelijk niet in jou voordeel vallen

  A tang so


  Maak melding

 4. 24 srd omgerekend 6 euro per maand
  dit zegt onze president.
  ik denkt dat venetiaan is vergeten te zeggen,dar er ook velen zijn die dit geld niet ontvangen.

  ook heeft dit niets te maken met de neergang van de surinaamse guldens,is gewoon misleiding op hoog niveau.
  wat is de bijdrage van suriname bij deze.men is gewoon bezig de centrale bank te spekken met gelden van deze groep oude mensen.
  dit is diefstal


  Maak melding

 5. Dat heeft deels te maken met de geldontwaarding in de jaren tachtig……………………………… …ER ZIT iets behoorlijk fout bij Opa Ronald…<<>> het moet te maken hebben met zijn Slaafs verleden.

  Waarom vertelt hij niet hoe katibo hem gevormd heeft.

  Maar dat hij vanaf jaren 2000 tot heden goed van de jaren ’80 kan vreten en de bigi boi kan lopen spelen…………….. verteld hij niemand…..de bevolking laat hij links liggen maar hij maakt de bevolking ook nog dom vooral hen die op hem lijken.

  Ik vraag mij af wat voor onzin deze man uit zijn keel perst als de dag begint.

  De oudjes kunnen niet gaan roven dus ze zullen pinaren en sterven…..maar voor de jongeren rest één ding deze rotzooi verhalen tot zich nemen en zien dat zij ook pinaren en dan maar op rovers tocht trekken vooral zij die op Opa Ronald lijken…..NPS A MORO BIGI DON…I’ja


  Maak melding

 6. Er zijn mensen in Su die alleen van hun AOV moeten leven, terwijl de armoedegrens zit op ongeveer 300-400 SRD per persoon. Verder is het triest, dat men het steeds heeft over de jaren tachtig. Wat hebben ze zelf gedaan gedurende de afgelopen 10 jaar om structureel verbetering te brengen in de situatie waarin deze mensen zich bevinden? Helaas, het antwoord hebben ze dan ook zelf gegeven. 0,0. Mijn devies is altijd, als je problemen in het land niet aankan moet je geen politieke functie ambieren!


  Maak melding

 7. Heer Venetiaan,
  Heeft u eindelijk mijn kreten ontvangen, vlak voor de verkiezingen?
  Vraag u al jaren om er wat aan te gaan doen.
  Laat mij niet lachen dat u dat als argument meeneemt in de campagne.
  In 2008 Mei was er een protestmars/demstratie georganiseerd , maar uit vrees hadden heel wat oudjes het maar toch niet gedaan.
  Er was na Mei 2008 geen enkel geluid te horen uit die poppen kast van een DNA.
  Ga mensen geen hoop geven om ze vervolgens van de brug te duwen.


  Maak melding

 8. PARAMARIBO, 28 sep – Eldorado bestaat echt. In Suriname zeker. Zoveel goud vinden dat je in één klap uit de rode cijfers bent. Met perspectief op meer en meer en meer. Dat gevoel overheerst dezer dagen wellicht bij de grote bazen van de Canadese multinational Iamgold. Hun stemming is ronduit euforisch.

  En geef ze o­ngelijk. De Surinaamse tak, Rosebel Goldmines, heeft dit jaar al ruim veertig procent opgeleverd van de totale omzet van de ooit verlieslatende multinational. Dat is ruim dertig procent meer dan vorig jaar. Het is nog nooit zo goed geweest sinds de overname van de operaties in Suriname in 2008. “Wij zijn blij met de recordproductie van o­ns vlaggenschip,” zegt Joseph Conway, topman van Iamgold.

  Het vlaggenschip moet als mogelijk het dubbele gaan opleveren van zijn huidige capaciteit. Dat lijkt ook haalbaar, te oordelen naar de enorme goudvoorraden in het Koffiekampgebied. De overheid verwacht uiteraard ook meer inkomsten. Bij de dip in de verkoopcijfers voor aardolie en aluminium, is dit wellicht een opsteker. Vorig jaar is ruim vijftig miljoen dollar geïnd aan belastingen.

  Ray


  Maak melding

 9. Regelingen

  Er zijn verschillende regelingen waarop Surinaamse gepensioneerden geen aanspraak kunnen maken:

  – De Garantiewet geldt alleen voor Surinamers die pensioenrechten hebben opgebouwd voor 25 november 1975 en zich voor 1 mei 1985 in Nederland hebben gevestigd.
  – Nederlandse pensioenfondsen nemen opgebouwde pensioenrechten niet over van Suriname (m.u.v. ABP).
  – De ambtenarenpensioenwet van 1972 regelt de overdracht niet.
  – De Surinaamse regering weigert in te gaan op een voorstel van de Rekenkamer om de uitkering van pensioenen onafhankelijk te maken van de verblijfplaats van de pensioengerechtigde…………..

  Ik heb één (financieel-voordelige)woonplaats maar verschillende verblijfplaatsen!!!!!M.a.w ik ontvang mijn AOW-pensioen uit Nederland maar pendel tussen Nederland-FransGuyana en Suriname.Van 24SRD (6 euro) per maand zou dat een droom zijn!!!!!


  Maak melding

 10. De Mega Combinatie kom met grote plannen om de economie van suriname op Mega schaal te plaatsen. Vergist u zich niet, Suriname kan rijker zijn dan menig europees land. Om de rijkdom te bereiken dient eerst de wil en de inzicht aanwezig te zijn van de beleids-makers. Daarna kan de organisatie worden neer gezet om het land zover te krijgen.

  Aller-eerst dienen de s’lands bestuurders bevrijd te zijn van katibo in hun denken en gevoelens. Ten 2de moet men de de belangen van suriname op de eerste plaats zetten en niet hun eigenbelang of het belang van het buitenland.

  De tijd heelt gelukkig alle wonden. Nu kan suriname kiezen met welke machten men wil samen werken in de wereld, dus een bepaalde macht kan niet zomaar meer zijn gezag op-leggen aan kleinere landen in de wereld.
  Nu is er een goede samenwerking met de cubanen en met china, india, brasil,afrika, andere aziatische landen, caricom.

  Het front heeft 14 jaar in totaal geregeert het is tijd voor verandering op Mega schaal om de aov en de kinderbijslag door econmische vooruitgang op een hogere schaal te tillen. Wat europa en de usa betreft: die kunnen niet zomaar meer hun wil opleggen aan landen zoals suriname. Al de moraal-ridders die tegen de MC zijn hebben geen wezenlijke verandering kunnen brengen. Zelf twee kleine bruggen kunnen zij niet afbouwen. Om duidelijk te zijn; de meeste wegen die nu geasfalteerd worden, geschied door Dalijan, de chinesen. Die zijn naar suriname gehaald door S. Wijdenbosch van de NDP om projecten aan te leggen. Commewijne wordt in een rap tempo ontwikkeld dankzij de brug over de suriname rivier, ook in NDP tijd gebouwd.

  Nu is de MC verder in ontwikkeling omdat men nu veel meer ervaring heeft wat betreft economische aanpak en monotaire beleid.
  Een ontwikkeling/beleids-visie die een periode van 30 jaren beslaat moet ook de garantie zijn voor een goede monotaire beleid, omdat NDP nu weet dat wanneer zij een slecht monotair beleid voert zij niet meer gekozen zullen worden in de daarop-volgende 5 jaren.


  Maak melding

 11. De Algemene Oudedagsvoorziening, AOV, mist zijn doel. Dit stelt president Ronald Venetiaan.De hele Front regering heeft zijn doel gemist.Het bijstellen van de uitkering vraagt om meer inkomsten.Had men een betere deal,zonder corruptie met de Canadese dan had het VOLK kunnen mee genieten.Orpheo Marengo van de coalitie wil er niet eens over praten.Maar deze gasten willen herkozen worden door het VOLK.Trouwens een Volk verdient de regering die bij haar past.“Hoe kunnen zij afhankelijk zijn van de AOV, wat hebben deze mensen in hun leven gedaan, hebben ze dan geen pensioen”, aldus parlementariër Marengo.Ik vraag mij af of iemand weet wat deze Marengo voor bijdrage heeft geleverd aan het land voor hij bij dit Circus in dienst trad.Want hij kraait heel wat rommel de ruimte in.”GOD ZIJ MET ONS SURINAME”.


  Maak melding

 12. schandalig is dit.mensen dit is t5och een vereiste om de oudere mens een goed pensioen te geven.het is schandelijk voor woorden .zakken vullen dat doen ze daar,de mensen hebben toch gewerkt.smerige zakken vullers.ik raak niet uitgesproken zo veel zakken vullers die daar rondlopen.ik erger mij rot hieraan.stelletje ongeschoolde beesten dat jullie zijn .limbo heeft gelijk aan jullie


  Maak melding

 13. voor 1980 was 1 surinaamse gulden het dubbele waard in nederland, na 1980 was het niets meer waard de zelfde PSEUDO economen van toen mogen weer de boel komen vernietigen als ik sommigen hier volgd, dan moet je gestoord zijn om deze boeven die verantwoordelijk zijn voor het kapot maken van onze economie weer een tweede kans te geven.het best interesant om te lezen dat de man die mij beschuldig van niet te kunnen debateren hier schrijft dat het probleem van de aov niets maken zou hebben met met de neergang van de surinaamse gulden is toch een lachertje zo een reaktie om van te huilen alles wat met de jaren tachtig te maken heeft is deze figuur zijn ogen niet waar, ik 1980 is de TELOORGANG van suriname ingezet iedere welkdenkend mens moet dat kunnen inzien alleen een stelletje dwazen hier om dit net ontkennen het.ik heb een vraag als het niet aan de neergang van onze gulden licht geeft dan goed aan waar het volgens jou aan licht.wees blij dat onze staatskast ie gespekt , die roversbende die jij hier aanbid hebben zoveel gegraait dat onze geldwaarde niets meer waard was weet jij dat nog Brantimaka?


  Maak melding

 14. gevoelloos, vene, en vooral niet hebzuchtig zijn.
  vene’s uitspraken zijn bitter en morbide inplaats van werkgelegenheid te scheppen, wekt hij alleen maar angst en verdriet in swit su.

  rob


  Maak melding

 15. Laat het AOV omhoog gaan van 275 SRD naar 450 SRD, want deze oude helden, hebben dag en nacht voor Suriname gewerkt om tot goed te brengen, maar als er telkens weer regering komen die hun eigen zak liever warmer maken dan de ouderen, zal er niks van baten. Nu is het tijd aangebroken om actie’s te ondernemen.

  Succes!


  Maak melding

 16. De staatskas wordt gespekt ten koste van de oudere onder ons!!!!HET GRAS GROEID TERWIJL HET PAARD STERFT!!!Wat heb je eraan om geld op te potten terwijl ermee gewerkt moet worden????Iemand had het deze week op SKY-BTO over de twee bruggen die betaald zijn door het Surinaamsevolk (lees: belastingbetaler).Ik vroeg me af hoe sommige mensen zo DOM kunnen denken want door wie en hoe moesten ze dan betaald worden?????Bosje is geen filantroop die 2 bruggen aan Suriname kon betalen.Overal ter wereld waar dit soort werken worden verricht komen voort uit belastinggelden.Ballast-Nedam had aangeboden om het resterende materiaal van de twee bruggen over de Suriname en Coppenamerivier te gebruiken voor de twee kleinere bruggen o.a bij Uitkijk.Maar aangezien er geen tjoekoe viel te verdienen is het toen afgeketst door deze regering.Wat is nu het resultaat?????Geen bruggen en geld weg…foetsie.Maar het gaat heel goed in Suriname….economische groei en betaalbare pensioenen hahahahahahaha


  Maak melding

 17. @DU,
  Sorry hoor, maar ik ontkom niet aan de indruk, dat u het idee heeft dat Su pas in 1980 is ontdekt. Su bestaat niet vanaf 1980 en ik ga zaken die fout zijn gegaan na ’80 zeker niet goed praten. Maar we moeten wel realistisch zijn. In de eerste plaats is die coup gekomen, omdat de toenmalige politieke leiders, voor de onafhankelijkheid, die militairen die toen in het buitenland zaten w.o. Bouterse, Bhagwandas, Gorre, Zeeuw, etc. allerlei zaken hadden beloofd, alleen maar om ze terug te krijgen in Su. En zoals gewoonlijk zijn die beloftes niet ingelost. Hierdoor zijn ze in opstand gekomen met als gevolg die coup. Verder hebben die Hollanders 300 jaar lang de gelegenheid gehad om dit land op te bouwen. Inplaats daarvan hebben ze in 1975 een kapotte plantage achtergelaten en hebben ze al die jaren zitten genieten van de goede dingen die ons land hun te bieden had. En nu zitten we elkaar hier uit te schelden en die Hollanders zitten daar ons uit te lachen.


  Maak melding

 18. voor Du,

  voor 1980 was 1 surinaamse gulden het dubbele waard in nederland, na 1980 was het niets meer waard de zelfde PSEUDO economen van toen mogen weer de boel komen vernietigen .

  Jij moet gouddelver worden dan is er geen enkel probleem..(jullie) jouw schuld anno 2010…jij geeft goud als ezel domoor voor stuivertje weg….had jij dit niet gedaan dan was land en volk veel verder dan jaren ’80 idioot jij domme koe.

  Hondenpoep aan andermans schoen zie je…maar poep uit je eigen broek zie jij niet ruik jij ook niet.

  Jij bent zo dom dat jij niet eens weet hoeveel mensen in de jaren ’80 rijk zijn geworden en vandaag aan de dag net als jouw poep lopen te vertellen….Maar één ding dankzij REVO staat STAATSOLIE en daarvan kunnen jullie vreten…..zelfs die land vernietiger van jouw is nu HOOFD BELEID ADVISEEUR en grijpt maandelijks US dollars heel veel ook voor een leeghoofd en zo is Du ook een domkop leeghoofd.
  Ga grootbril lip adviseren jij hebt kans Hoofd president directeur adviseeur te worden.


  Maak melding

 19. @ teo,
  goed ingepakt jou reaktie op nummer 14, maar daar trappen de weldenken niet in me boi ,dus je geeft wel toe dat bouterse en de zijnen een plures zooitje van hebben gemaakt in suriname, kan jij ons hier uitleggen wat die grote plannen zijn en hoe ze betaald gaan worden of zijn het de zelfde plannen van de jaren tachtig die faliekant mislukt zijn wil jij deze rovers nog een kans geven om weer te komen roven ik dacht het niet teootje. hallo teootje brootje aap verhalen moet jij in ocer vertellen maar niet hier daar trappen wij niet in me boi, laat lekker jou luchtballon de lucht in. jij geeft ook toe dat het de ndp is die de chinesen naar suriname heeft gehaald terwijl een andere deel van kudde dat tegen spreekt ze willen niet geloven dat herrenberg zijn zakken heeft gevuld in china met smeergeld voor visum. stem jij maar op jou mega combinatie met die mega boeven. TEOOTJE verkomen is beter dan genezen me boi .


  Maak melding

 20. blijft maar mopperen mi boy,iedereen op dit net weet precies met ze te doen hebben.een gek mag je niet teveel verwennen anders gaat deze meer en meer in zijn waanzin geloven

  een ding staat als een paal boven water en dit is dat bouta law yu keba.
  yu hersens tan fasi op de naam van bouta


  Maak melding

 21. @ soko,
  hou a.u.b op over beloften dit en beloften dat want als wij over beloften gaan praten kan ik het ook de beloften van bouterse hebben, hij zou de de macht overdragen aan een burger regering en terug gaan naar de kazerne, laten wij maar over beloften ophouden a.u.b. de grootste fout die bouterse heeft gemaakt is om een coup te plegen hij heeft hoogverraad gepleegd , hij heeft met mede weten van het buitenland een democratisch gekozen regering naar huis geschoten om daarna het land in de vernieling te trappen . als iedere militaire zijn regering naar huis mag sturen omdat ze zich niet aan hun afspraak (hebben) gehouden is het einde zoek kunnen wij net zo goed de tent sluiten soko. soko die vlieger van jou gaat niet zo makkelijk op me boi vertel mij hoe het kan dat bouterse zijn streven was om militaire vakbond op te richten naar nederlands model een democratisch streven zou je dan zeggen maar deze zelfde man ontpop zich daarna tot de meest medogeloos figuur die ik ooit hebt megemaakt in suriname, en wat wij niet moeten vergeten ze hadden allemaal een salaris uit nederland.laten wij ophouden om iedere keer waneer bouterse ter sprake komt jullie met 300 jaren geleden aan komen ik dat vind zo dom en kortzichtig ik heb het gevoel dat jullie naar excuses zoeken om op één of andere manier de drama bouterse goed te willen praten. laten wij diep respect hebben voor onze voorouders want dat verdienen deze mensen.


  Maak melding

 22. “Venetiaan denkt dat er huiswerk is voor de nieuwe regering”

  Ik dacht dat deze langstzittendse nietsnut een wiskunde leraar was????

  Hij heeft zijn huiswerk niet afgemaakt.
  Vraag me af of hij geen aambeien heeft opgelopen van het vele zitwerk.


  Maak melding

 23. @DU,
  Ik zal maar niet meer reageren op zaken, die je naar voren brengt. Ik merk duidelijk, dat je een trauma hebt overgehouden van de jaren tachtig, daar je alles wat nu verkeerd gaat, daarop probeert te gooien. Zoek hulp. Succes.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.