zondag, februari 25, 2024
HomeNieuws uit NederlandOHM TV: Surinaams Hindoestaanse voetbaltalenten

OHM TV: Surinaams Hindoestaanse voetbaltalenten

-

Does Travel & Cadushi Tours

Waarom spelen er geen Surinaams Hindoestaanse topvoetballers in de Nederlandse eredivisie? OHM ging op zoek naar talenten. Ze interviewen ADO Den Haag A1 speler Ricardo Samoender en jong-Sparta speler Gautam Kalpoe die beide op het punt staan door te breken. Ook het hoofd opleidingen van de profclubs komt aan het woord evenals de voorzitter van Toofan, de oudste Surinaamse voetbal club in Den Haag.

Doordat de profclubs in de Eredivisie weinig tot geen contact hebben met de Surinaamse voetbalclubs in Nederland gaat er veel talent verloren. Het Haagse PvdA kandidaat raadslid Rajesh Ramnewash is samen met ADO Den Haag jeugdopleiding een initiatief gestart om meer allochtoon talent te laten doorstromen.

Zo gaat ADO jeugdopleiding een Surinaams Hindoestaanse voetbalscout werven. Ook denken ze mee over de opzet van een voetbalschool door de Surinaamse voetbalclubs in Den Haag. Dinsdag 9 februari zijn alle jeugdtrainers van die Surinaamse voetbalclubs in het ADO stadion uitgenodigd voor een lezing over ontwikkelingen in het jeugdvoetbal.

Niet in de uitzending is te zien hoe voetbaltalenten Ricardo Samoender en Gautum Kalpoe ook zelf hun verantwoordelijkheid oppakken als rolmodellen. Samen met Ramnewash bezochten ze de Shri Vishnu School in Den Haag waar de talenten in een bomvolle gymzaal met meer dan 200 uitbundige kinderen een voetbaldemonstratie verzorgden en uitleg gaven over hoe sport en school elkaar versterken. Ook bij Haagse en Surinaamse voetbalclubs verzorgen ze nu voetballessen aan de jeugd.

Zondag 7 februari 2010, 15.30- 16.00 uur en zaterdag 13 februari 2010, 11.25 – 11.55 uur – Nederland 2.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

25 REACTIES
 1. Wat is daar nou mis mee? Die jongens hebben gewoon andere talenten. Ooit gehoord van boks- karate kampioen uit New Dheli?

  Suriname-India een tig aantal jaren geleden, 12-0.


  Maak melding
 2. waarom moet er weer nadruk worden gelegd op een bepaalde etniciteit? Surinamers zwaar verzuild, tijd voor ontzuiling!!!

  hindostaanse of creoolse of andere voetbal spelers, het zijn allemaal SURINAAMSE voetballers!!!


  Maak melding
 3. Maar als we toch hindostaanse voetballers moeten opnoemen dan was de beste uit het verleden Aron Winter en in het heden Diego Bisseswar of zijn die niet HindoEstaans genoeg voor onze allochtoon stemmen zoekende PvdA kandidaat, raadslid Rajesh Ramnewash!?!


  Maak melding
 4. India is per definitie geen voetballand. Hindoestanen houden meer van cricket. Als daar hun talenten zitten: niets mis mee. Dat er toevallig twee jeugdprofs in Nederland worden uitgelicht wil nog niet zeggen dat dat representatief is voor de eventuele voetbaltalenten die sommigen wel hebben. Beetje eenzijdig verhaal derhalve. Er zijn hier in Suriname legio voetbalclubs die hindoestaanse talenten hebben. Dat ze niet doorbreken is een ander verhaal.


  Maak melding
 5. Ze zoeken weer spijkers op laag water.Dringt het niet door dat de ene meer voetbal talent bezit dan de andere?Hindu`s zijn goed in Cricket,maar voetbal zegt ze misschien niets.
  Ohm ,kan beter tijd besteden aan het stimuleren van Hind.-jongeren in de tak van sport waar ze beter in zijn.
  Weet dat voetbal niet hun ding is.


  Maak melding
 6. Goed initiatief,als hindoestanen een steuntje nodig hebben dan is daar niets mis mee. Trouwens wij leven in Nederland en niet in India. Hier moeten we mee met maatschappij en India kan altijd bij komen.Dus prima idee! ga zo door misschien worden wij Hindoestanen wakker geschud.


  Maak melding
 7. Hindoestanen bezitten zeker wel voetbaltalent. Het probleem is dat de jongens nooit steun van hun ouders krjgen. Die zien liever dat hun zoon maatschappelijk slaagt en zekerheid heef. In het verleden hebben er weining volbloed hindoestaanse voetballers in de eredevisie gespeeld. Aron Winter, Kiran Bechan, Edu Nandlal.
  Tegenwoordig zie je vaker dat halfbloed hindoestanen profvoetballer zijn. Zoals Diego Biseswar. Verder is het zo dat je als profvoetballer assertiviteit moet hebben. De voetbalwereld is een gemene wereld. Ze moeten keihard vechten om vooruit te komen. Helaas is dit cultureel niet bepaald. Hindoestanen vermijden liever de confrontatie. Ik hoop dat in de toekomst de hidoestaanse voetbaltalentjes volledige stuen van hun ouders krijgen zodat ze iniedergeval het gevoel krijgen dat ze goed bezig zijn. Deze 2 talentjes wens ik het beste verder in het leven.


  Maak melding
 8. Hindoestanen zijn fysiek minder sterk dan afro’s. Maar dat is het niet, want Romario, moulijn en Maradonna waren ook kleine mannen. Er zijn ook veel goede chinese, koreaanse, japanse topspelers. Mischien moeten ze meer bij NL clubs gaan aansluiten, ipv de hind. clubs, gedisciplineerder trainen en minder naar hooiberg, la riviera, doelari en ghandhi gaan dansen.

  Maar als het komt op denk sporten, Viswanathan Anand is momenteel wereldkampioen schaken. Hersens hebben ze wel dat blijkt uit de vele jongeren die jaarlijks afstuderen. India produceert meer dan 2 miljoen afgestudeerden per jaar, waarvan slechts een half miljoen ingenieurs zijn.


  Maak melding
 9. Ben het helemaal eens met Padjo,

  Ik denk dat ze eerder aangespoord worden om te studeren cariëre maken en zo hoog mogelijk op de maatschappelijke ladder proberen te komen. Sporten is meer een bijzaak voor de hindoestanen. Weet wel dat worstelen in Suriname wel door hindustanen wordt gedomineerd.Oh ja en troefcall ook hahaha met ramtahal en doksa in masala.

  In India is hockey, cricket en schaken topsport,tennis en worstelen, gewicht heffen is ook populair maar wordt helaas niet zo aangemoedigd door de overheid.

  Maar anyhow ik geniet van de surinaamse creoolse broeders die heel goed presteren en gepresteerd hebben op sport gebied.Petje af voor die gasten.
  En ik voel me en ben surinamer dus ik heb daarmee geen moeite. Al heb ik een indian outlook. Tang boeng kondremang


  Maak melding
 10. voetbal is geen kleinzerig sport je moet tegen een stootje kunnen.
  en houden jullie eindelijk op met dat toefaan gedoe het etnich denkbeeld moet van ons af.


  Maak melding
 11. Als tienertje ging ik soms met oudere jongens van mijn straat een ééndaagse spelen op Saramacca of Weg naar zee. Meestal waren het leuke zondagen, maar het is ook voorgekomen dat we hadden gewonnen en de beker niet mee mochten nemen. Het ontaardde in ruzie. Ze zeiden “fotto mangs komen hier geen enkele beker halen”.
  Hahaha, beschouw dit als gezellige praat van vroegere tijden en zoek er a.u.b. niets achter. 🙂

  Maar nu zonder gein. Ik heb in mijn jeugd met Hindoestaanse jongens gevoetbald en als ik nu de film terugdraai moet ik concluderen dat ze echt niet zo slecht waren hoor. Ik geloof er niet in dat een bepaald ras beter of slechter is in sport. Er zijn veel factoren die je nodig hebt om uit te blinken in een sport. Het begint met interesse. Dan een accommodatie en begeleiding.
  Brazilianen zijn goede voetballers omdat dat veel voor ze betekent.

  Voorheen waren de sporten als tennis en golf alleen voor de blanken weggelegd. Zij waren toen de enige die uitblonken. Doordat anderen ook geïnteresseerd raakten, en de welvaart hen in staat stelde deze sporten te gaan leren, zie je tegenwoordig uitblinkers met een andere huidskleur. De afro’s zouden goed zijn in boksen en andere gevechtssporten, maar als bijvoorbeeld een blanke geïnteresseerd zou raken en zich er helemaal op zou storten zou hij net zo goed kunnen worden. Alles begint met intersesse en hoeveel je ervoor wil doen. Als de Hindoestaan meer ziet in studeren is up to him, maar dat maakt hem geen mindere sportman of in dit geval voetballer.


  Maak melding
 12. samenvatting van 14 reacties van hierboven : ‘ohm is een facistisch bolwerk, hindostanen zijn te klein en te zwak voor voetbal, ze werken liever met hun kop > zie maar de vele intellectuelen en de miljard indiers’ >> ach,mijn landgenoten, zo ken ik jullie weer,blakka bakra’s.


  Maak melding
 13. Ik heb in de scoutingsapparaat van 3 BVO’s gezeten en dat Surinamers van Hindoestaanse komaf moeilijk doorbreken heeft o.a. met hun fysiek te maken. In een cruciale fase in de opleiding(leeftijd 14 t/m 18jr) neemt het fysieke aspect exponentieel toe bij de jonge spelers. Bij S. van H. komaf volgt de fysieke ontwikkeling een andere en/of langzamere route. De langzamere of uitblijvende fysieke ontwikkeling is te compenseren door een hoge handelingssnelheid. Dit is meestal alleen weggelegd voor supertalenten met op het oog fysiek minder kwaliteiten. BVO’s hanteren statistieken. De gegevens uit het verleden laten zien, dat Surinamers van Hindoestaanse komaf op een gegeven ogenblik de selectie momenten niet overleven. (Oorzaak fysieke ontwikkeling houdt vaak geen tred met de gemiddelden van die leeftijd, waardoor ze tijdens wedstrijden het steeds moeilijker krijgen – blijkt uit statistisch onderzoek). Economisch is het dan niet verstandig voor een BVO te investeren in zo’n speler. Door deze selectie criteria is en wordt het verdomd moeilijk voor zo’n speler om door te breken. Ze zullen mentaal heel sterk moeten zijn, een hoge handelingssnelheid moeten hebben en op voorspraak van een sterke persoonlijkheid binnen een BVO gesteund moeten worden om de verschillende selecties te overleven. Ik zie dat niet gauw gebeuren. (Suggestie)Wellicht kan een andere manier van trainen in de jeugd ervoor zorgen, dat het ontbreken van het fysieke gedeelte wordt gecompenseerd met handelingssnelheid. BVO’s hebben daar geen tijd voor. Wellicht een goede amateur vereniging wel. O ja Padjo, voor zover ik weet is Aron Winter geen volbloed Hindoestaan.

  VScout


  Maak melding
 14. Beste Vscout,

  In jou verhaal zit een kern van waarheid. Ik heb vaker gezien dat hindoestaanse voetballers van bvo s tot de ctjes blijven en daarna naar hooggeplaatste amateurclubs gaat. Ik las een keer in het AD dat uit onderzoek is gebleken dat kleinere voetballers het zwaarder hebben en daardoor ook in hun groeiproces verstoord raken. Vandaar dat bijvoorbeeld feyenoord een A2 heeft voor deze kleinere voetballers. Ik weet nog dat Kiran Bechan in de ajax jeugd enorm snel en behendig was. Daarmee compenseerde hij zijn fysieke gesteldheid. Tegenwoordig zie ik wel vaker dat Hindoestaanse bvo voetballers wat meer lengte hebben. Wbt Aron Winter weet ik dat hij volbloed hindoestaanse ouders had en een creoolse stiefvader. Zou je ook de andere punten willen aangeven waardoor hindoestaanse voetballers niet doorbreken. Zo kunnen we een beter beeld vormen


  Maak melding
 15. Daarom zijn alleen de afro’s te vinden op topniveau. Ze hebben een groot natuurlijke, fysieke voorsprong. Zelfs gemiddeld, fysiek sterker dan Europeanen. Zie maar naar boksen idd, atletiek, basketbal enz.enz. Genetisch gezien zijn ze fysiek, gemiddeld sterker. Een blanke zal nooit de 100 meter of ver springen winnen.

  Ieder mens heeft zijn goede en slechte kanten.

  Ik geniet absoluut van ze en het versterkt mijn surinaams nationale gevoel.


  Maak melding
 16. Hallo iedereen,

  Graag aandacht voor dit lange bericht.

  Ik ben zelf een hindoestaanse jongen van 24 jaar

  Het verhaal hier klopt voor een deel wel, aan topsport zitten ook idd risico’s aan vast maar als het goed is heb je dat wel overal in het leven dus dat is niet zo erg maar ook disipline, en tijd er open voor staan etc. we kunnen zeker wel doorbreken! waarom niet? we moeten sterk zijn, zijn we echt wel 😉 heus niet aleen kort en dun of dik, er zijn best wel velen met een goede lichaam zowel meiden als de jongens! en die dat niet hebben kunnen dat zeker wel krijgen! Er in geloven, doorzetten, dicipline, stimuleren, motiveren, elkaar gunnen (samen sta je sterk!).
  Wij hindoestanen beginnen wel degelijk op jonge leeftijd met een goede sport maar als we wat ouder zijn zetten we vaak niet door terwijl dit zeker wel kan, een (hoge) studie kan ook, top sport zou ook moeten/kunnen.
  Al heb je een studie, baan, vriendin/vrouw kinderen, priveleven enz. enz. de andere kunnen ook dus waarom wij niet, kracht zit hem niet alleen in de uiterlijke spieren(die komen er wel), of veel/meer (allesoorten) vlees eten, wat ik hier eerder las, want tegenwoordige heb je veel ”vegetarische” kracht voedsel, wat vaak ook wel beter en gezonder is zie op het internet en in de winkel natuurlijk. Het zit hem in de innerlijke kracht (ervoor gaan en proberen doorzetting stimulatie, motivatie, soms in sport risico’s nemen enz.) en de hersens. (er zijn ook vele vegetarische topsporters), zoek maar rond op internet en in de boeken. We praten hier trouwens wel meer over ”zomer” sporten, maar wat dachten jullie van wintersporten? schaatsen, skieen, snowboarden! etc. daar ben ik ook een voorstander van, dat kan zeker ook 😉 De faciliteiten daar voor hebben we hier wel in NL denk bijv aan (snowworld enz).
  Kortom idd hersens hebben wij hindoestanen wel degelijk dus;), en(top)sport moet zeker wel kunnen/lukken, zowel landelijk europees als wereldwijd internationaal. (nee, dit zijn geen dromen, dit kan).

  Misschien voor de 25+ dat het wat lastiger is om te beginnen aan een top sport en vervolgens misschien bij wijze van spreken op de olypische winter/zomer spelen te komen, maar voor de (toekomstige) hindoestaanse jeugdgenoten onder ons leeftijd tussen de 5 en 15 jaar kan het zeker wel.

  Het zou wel mooi zijn, een hindoestaan van nederland/india/suriname, die een medaile verovert 🙂

  Al lukt het niet, niet opgeven maar gewoon doorgaan. 😉

  Als dit bericht door wordt gegeven tot aan India en Suriname,(zou mooi zijn) dan kunnen we wel degelijk een vooruitgang boeken op sport gebied (op leergebied hebben we dat al ;))

  Ik hoop dat het zo langs deze weg een beetje duidelijker is geworden wat we er aan zouden kunnen doen.

  Met vriendelijke groet (ram ram, namaste namashkar),

  V1

  ps: India doet mee aan de Olypische Winter spelen in Vancouver 2010 maar heeft helaas nog geen medaile 🙁
  Hopelijk veranderd dat in de toekomst, geldt ook voor Nederlandse en Surinaamse hindoestanen uit deze landen.

  Nepal een land met veel hindoestanen doet ook mee, ook nog geen medaile, wie weet in de toekomst 😉
  zo heb je wel nog een paar landen met hindoestanen die een kans zouden kunnen maken.


  Maak melding
 17. ik denk dat het bij hindoestanen cultureel bepaald is
  we kunnen voetballen alleen heeft het geen prioriteiti
  bij hindoestanen
  ik begon goed met voetballen , op mijn 12e lieten ze
  mij in nederland vanwege mijn talent al met 18 jarigen
  meedoen . alleen hebben hindoestanen geen voetbalcultuur . als ze dit hadden dan kunnen jonge
  spelers een goede follow up krijgen en doorbreken
  naar het profvoetbal


  Maak melding
 18. Volgens medische wetenschap heeft de hindoestaanse ras vergeleken met andere rassen wat kleinere omvang van bepaalde organen en daardoor helaas niet echt topprestaties kunnen leveren.


  Maak melding
 19. @ HB

  Nou laat maar eens zien dan zo een gedegen medisch wetenschappelijk onderzoek??? Waaruit gebleken is wat jij zegt? Ik geloof het namelijk niet. Kijk afrikanen hebben meer hemoglobine in het bloed waardoor zij veel meer zuurstof kunnen opnemen in de organen. Hierdoor zijn afrikanen in staat ”explosiever” te zijn in sport.

  Dit geeft hen in vele sporten een voordeel boven ”niet afrikanen”. Verder is er nauwelijks verschil tussen verschillende volken fysiek. Hindoestanen hebben eeuwen geleefd op een vegetarisch dieet ,misschien dat dit een rol speelt? Ook zijn Hindoestanen meer ” ectomorph ” maar dat is bijv. ”Andres Iniesta” ook. Chinezen , koreanen en andere aziaten zijn ook niet groot en hebben wel degelijk laten zien dat ze topsport aan kunnen.

  Lengte is niet alles bepalend , genoeg voorbeelden van kleine voetballers die enorm ver gekomen zijn. Messi is maar 1,65 , Mertens en Bakkali ook. En zo zijn er heel veel meer die klein zijn en doorbreken.

  Hindoestanen hebben idd geen serieuze ”voetbal cultuur”. Aron Winter was volbloed Hindoestaans , Vikash Dhorasoo ook en was Frans International.

  Dhorasoo heeft zelf een keer gezegd ” I am the living proof that Indians can play Football ”

  Jonge generatie Hindoestanen is al langer en sterker als voorheen. Men moet het gewoon actief gaan stimuleren en meer gaan sporten. Studie is belangrijk maar sport is ook belangrijk en zo word de gemeenschap ook wat meer bekend en zichtbaar als er Hindoestanen beginnen door te breken.

  En dat is voor iedereen positief.


  Maak melding
 20. Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is!
  People cannot put into you what God let out!
  Per slot van rekening kunnen wij een paard ook niet laten balken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES