zaterdag, juni 22, 2024
HomeNieuws uit SurinameVerkiezingen in Suriname maken weinig verschil

Verkiezingen in Suriname maken weinig verschil

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 feb – De aanstaande verkiezingen zullen weinig veranderen aan de politieke constellatie. Dit stelt parlementariër Jiwan Sital van de oppositionele A1-fractie. Het Nieuw Front blijft sterk genoeg voor weer een gooi naar de macht. De Mega Combinatie van ex-legerleider Desi Bouterse wordt net niet groot genoeg.

Dit blijkt uit de laatste peiling van onderzoeksbureau Idos in Paramaribo, Wanica, Commewijne en Nickerie. Van de drieëndertig parlementszetels voor deze districten, zou het Nieuw Front twaalf in de wacht slepen. Vijftien gaan naar de Mega Combinatie, inclusief Bouterse’s NDP. “Als we uitgaan van het NDP-standpunt om niet samen te werken met Somohardjo en Brunswijk, dan is er weer een NF/AC coalitie op komst”, zegt Sital tegenover de Ware Tijd.

Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo zinspeelt op uittreden van zijn Pertjajah Luhur uit Nieuw Front. Hij is bereid met andere partijen te praten over samenwerken. De NDP houdt bij voorbaat de deur dicht. Dat geldt ook A Combinatie (AC)’s Ronnie Brunswijk die de revolte leidde tegen het militair regiem. Sital voorziet een herhaling van de laatste vijf jaar: “Partijen worden weer chantabel en er zal opnieuw koehandel gedreven worden.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. ‘Nederlanders mengen zich in interne aangelegenheden’
  1st februari 2010 · Geen reacties
  Paramaribo – Suriname bemoeit zich niet met de verkiezingen in Nederland, dus zouden de Nederlandse ondernemers er goed aan doen zich ook niet in te laten met de stembusuitslag van Suriname. Politicus André Misiekaba stoorde zich er zaterdagavond tijdens een wijkvergadering te De Nieuwe Grond in het district Wanica aan, dat Nederlanders een eventuele Bouterse-regering beangstigend vinden. Volgens hem geven de Nederlanders een stemadvies….

  “Heeft de NPS zo weinig propagandisten dat ze ook de Nederlanders nodig hebben”.De NDP’er stelde dat uiterlijke kenmerken van personen niet doorslaggevend zijn voor investeerders om naar een land te trekken. “Den man e kon fu mek blad”, verzekerde hij hard.

  “Zolang je goud, hout, anjoemara en andere zaken hebt waarmee geld te maken is, komen ze”. Nederlanders, Amerikanen, noch Canadezen zijn nodig om Suriname te helpen zijn ontwikkelingsrichting te bepalen. “Wij bepalen het zelf”. Desgevraagd geeft de politicus aan dat ook al zou het stemadvies in het voordeel van de NDP zijn gevallen, dit niet welkom is. Suriname kiest zijn eigen leiders en bedrijven zullen zelf strategieën moeten bedenken hoe verder te gaan. Misiekaba ziet de stunt van de Nederlandse ondernemers vorige week tijdens een workshop in eigen land, als een nieuwe aanval van de coalitie die zich bedreigd voelt door de opmars van de NDP. De kansen voor zijn partij liggen goed, maar hij waarschuwde zijn partijgenoten niet op hun lauweren te gaan rusten. “Den papa dies o du alla sani”.

  Suriname moet volgens Misiekaba respect van het buitenland afdwingen door zijn zelfbeschikkingsrecht optimaal te benutten. NDP zal dan ook alle buitenlandse deals bij regeermacht evalueren. Volgens hem heeft Nieuw Front plus vanuit een nederige, minderwaardige positie onderhandeld met multinationals. “Zodra de witte man in beeld komt, wordt de regering onzeker”, weet hij. De buitenlanders hebben begrijpelijkerwijs hun eigen belangen veiliggesteld, wat niet perse in het voordeel van Suriname is uitgevallen. Misiekaba benadrukt dat de talloze rijkdommen die Suriname heeft, nog onvoldoende ten goede komen aan de bevolking.-. bron DWT

  Ray


  Maak melding
 2. Als somo in het front blijft loopt een deel van de aanhang naar de mc. Maar wanneer somo eruit stapt zal het kies-systeem de nf nekken en zal de mc meer zetels behalen. Kies maar uit twee kwaden nf.


  Maak melding
 3. Het moet dan ook duidelijk zijn dat het nu welletjes is om op de zelfde voet door te gaan. Te meer leidt het tot besef dat de aanstaande verkiezing geen wezenlijke veranderingen zullen brengen en dat het wederom om verwisseling van lood en oudijzer gaat.

  Zowel bij de gevestigde orde als bij de Mega combinatie gaat het slechts om het eigen belang en om de macht. De politieke maar doorzichtige moove van Somo berust danook niet anders dan ten gunste van zijn eigen etnische achterban de pot te verteren door links om of rechts om in de politieke arena te blijven. Doch de wijn zal zuur blijven smaken

  Het gezond verstand vertelt tegelijk dat er een nieuw era in Suriname moet aanbreken waar politiek geen kleur kent of partij- politiek die op etniciteit gestoeld is geen plaats heeft omdat dit slechts verdeeldheid en racisme in de hand werkt.

  Democratie is een mooi gegeven maar past m.i nog niet in het staatsbestel van Suriname. Simpelweg vanwege het feit dat er geen nationale eenheid en solidariteit bestaat.
  Suriname is nog jong voor een parlementaire democratie waardoor men zich zal moeten gaan richten op Nationbuilding en Community organisation. Het begrip Surinamisering zal ervoor moeten zorgen dat het Surinaamse volk bewust wordt van wat eenheid beoogd te zijn, want verdeeldheid is nog altijd een feit waaraan vooral politici met een dubbele agenda zich aan schuldig maken.

  Wat mij betreft zou partijpolitiek niet gevoerd hoeven te worden gezien de etnische verhoudingen die slechts desorienterend werken en polarisatie / verwijdering en verguizing tot gevolg heeft.

  Het zou dan ook beter zijn wanneer een aantal notabele Surinamers met specifieke deskundigheid en een zakelijke portefeuille aangesteld zouden worden om Suriname uit het slop te halen.

  Om een referendum hierover te houden zou alvast een stap in de goede richting zijn ten fafeure van het nationaal belang .


  Maak melding
 4. De NPS zit, indien ze in het regeercentrum willen blijven, voor een dilemma. En dat is dat ze wederom met de PL in zee zullen moeten gaan. Ondanks alle vernederingen, leugens, corrumptie schandalen, etc. Ze zullen daarbij voor de zoveelste keer hun eigen braaksel moeten inslikken. Ik zit me nu ff af te vragen, in hoeverre er mensen in de NPS zitten, die normen, waarden, moraal en ethiek nog hoog in hun vaandel houden.


  Maak melding
 5. @Ray

  En wat vindt jij er van?
  -1- Het is toch zo dat iedereen die in een land een bedrijf heeft vrij is om aan te geven welke zaken hij belangrijk vindt om zijn bedrijf voor te zetten.
  -2- Laat ook de NDP zich niet geregeld over NL en witte mannen uit? Bv over als het over ontwikkleingshulp gaat, als het over criminaliteits bestrijding gaat, etc. Mag dat dan wel?

  Mij lijkt het dat Misiekaba opdracht heeft gekregen om in verborgen bewoording te zeggen dat niemand iets slechts over zijn baas mag zeggen. Eigenlijk maakt Misiekaba op mij slechts de indruk van een dom schoothondje. 😆


  Maak melding
 6. verkiezing kan verrassend anders uitpakken.
  Hoe dan ook blijven we met oude rommel zitten. Wat een feit is dat MC een investerings groep standby heeft staan als die het voor het zeggen krijgt.
  Zal me niet verbazen als er een nieuwe revo in aantocht is die de oude bomen neer maait.


  Maak melding
 7. Men zat te bluffen men zat te bléren hoe goed de bevolking het zou krijgen als de militairen verdwijnen.

  Wat hebben wij nu meer ROOF OPLICHTERIJ….jij hoeft het maar te noemen en daar weer een andere criminaliteit.

  Zelf lieden in landsbestuur doen eraan mee een ezel (bankrover)als Hoofd beleids adviseur TCT.

  Dit komt door puur lieg bedrieg beleid van FRONT gewoon een stel ezels en hoe wil jij dat de bevolking zich moet gaan gedragen.


  Maak melding
 8. Nieuw Front,
  ik denk dat het duidelijk is. Jullie hebben nog drie maanden om het vertrouwen in het Surinaamse volk te herwinnen en om personen en een beleid naar voren te schuiven die goed doen aan de verwachtingen van het volk. En daar gaat het tenslotte om. Goed evalueren wat fout is gegaan en goed luisteren naar het volk. En vooral weten dat de oude politiek, lees vriendjes politiek en patronage, kiezers heeft vervreemd. De NDP mag geenszins in het machtscentrum terecht komen. Dat zou funest zijn voor Suriname en alle verworvenheden in de afgelopen 10 jaren teniet doen. Schuif alle persoonlijke ambities ter zijde voor het algemene doel. Durf jongeren (Bijvoorbeeld: van Ravenzwaai, Santoki etc.) naar voren te schuiven als de nieuwe leiders.
  Ik wens jullie veel sterkte en wijsheid toe.


  Maak melding
 9. President Obama nadat hij zijn budgetplannen heeft gepresenteerd. Foto Reuters
  Obama: Begrotingstekort VS bereikt record
  Gepubliceerd: 1 februari 2010 20:24 | Gewijzigd: 2 februari 2010 08:55
  ANP
  Washington, 1 febr. Het begrotingstekort in de Verenigde Staten loopt dit jaar op tot een nieuw record van 1.560 miljard dollar (1.122 miljard euro). Bezuinigingen zijn nodig, maar voorzichtigheid is geboden om het prille herstel van economie niet te schaden. Achtergrond – De crisis in de VS
  Infographic – De val van Lehman Brothers – een tijdlijn
  Maandag kwam president Barack Obama met zijn begrotingsvoorstel voor zowel volgend jaar als de rest van het decennium. De overheid doet daarin een poging een deel van de recordtekorten van de Amerikaanse overheidsfinanciën terug te dringen.

  „We kunnen simpelweg niet doorgaan met uitgeven alsof tekorten geen gevolgen hebben”, zegt Obama, „alsof geldverspilling niet uitmaakt, alsof moeilijk verdiend belastingafdrachten van Amerikanen niet meer zijn dan Monopolygeld”.

  Voor wie dacht dat het rijkste land ter wereld nog geld had om een Amerikaan naar de maan te sturen: dat zit er even niet meer in.

  Ook stelt president Obama nu voor dat er minder geld is voor nationale parken en het opruimen van – een groeiend aantal – verlaten fabrieksterreinen.

  Het opzienbarende begrotingsvoorstel maakt cijfermatig inzichtelijk waarmee de overheid zo worstelt en waarover het publiek zich op opvallend uitgesproken wijze zorgen over maakt: enerzijds moet de fragiele economie financieel nu ondersteund worden, anderzijds moet er gesneden worden om de recordtekorten terug te dringen en de economie op lange termijn niet meer schade te berokkenen. „We proberen een zachte landing”, zegt de begrotingsbaas in het Witte Huis, Peter Orszag, „omdat we willen voorkomen dat we net als in 1937 een excessief tekort te snel terugdringen”. In de nadagen van de Grote Depressie greep de overheid te snel in waardoor de economie nieuwe klappen te verwerken kreeg.

  Geflankeerd door zijn minister van Financiën Timothy Geithner en zijn begrotingsdirecteur Peter Orszag presenteerde Barack Obama zijn begrotingsplannen. ,,Net zoals alle Amerikanen gaan wij besparen waar het kan zodat we hetgeen nodig is kunnen veroorloven”, aldus Obama. Bekijk de toespraak van Obama op de website van het Witte Huis. Bekijk ook een fraaie infographic van The New York Times.

  Ray


  Maak melding
 10. Als de verkiezingen in Suriname weinig verschil maken, waarom dan verkiezingen, ga
  dan door in deze chaos, met een klojo aan het bewind, nog dieper in de stront kun je niet zakken, of wel soms???
  Soms denk ik, dit land is verloren!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding
 11. Als de MC de heer Bouterse en nog wat prominenten uit de militaire tijdperk naar de achtergrond kunnen krijgen, is de weg vrij naar een stabiele coalitie. Geen poppenkast meer, maar een degelijk bestuur waar normen en waarden gerespecteerd worden. Heer Sital; ook voor u kan een rol weggelegd zijn.


  Maak melding
 12. Als NPS nog een serieuze kans wil maken bij de verkiezingen moet Venitiaan terug treden en Gregory Rusland naar voren duwen. Persoonlijk belang mag geen rol meer spelen. NDP moet kost wat kost tegen gehouden worden. Met hun an het bewind gaat Suriname 10 jaar terug in de tijd gezet. Alle ontwikkeling van de laatste jaren is dan voor niets geweest.


  Maak melding
 13. @3

  Tell ME, waarom zitten we dan zoveel regeringsjaren in de stront en hebben al onze erudieten last van verdeel en heersgriep en ruzie maken koorts.
  Als baksies uiteindelijk ook nog meer stelen dan voorheen.

  Het netwerk en de jongeren die de NDP sympathiseren kiezen voor een nieuw exemplaar van onze NDP oude schoen.

  Het is een degelijk model

  Het is duurzaam(wortel en tak uitroeien werkt afrechts)

  Het is van super kwaliteit

  Het heeft gezondheidszolen (na zoveel koeioneer en buitensluiten/uitsluiten perioden, in 2010 levend en wel present op de verkiezingspartij)

  De nieuwe schoen is een bonte verzameling van kleuren die passen bij het model en wordt uitsluitend op NDP partij bijéénkomsten gedragen en niet stiekem naar een feestje van pl,nps.


  Maak melding
 14. Dus u zegt dat de Suri’s graag het land willen verkopen….GOUD mag gratis weg…en de Buitenlander heeft vrij spel en bepalen wat in het land moet en gaat gebeuren.
  Nog één keer FRONT…..10 miljoen Chinezen erbij……wachten jullie rustig maar…het hele bos wordt kaal gekapt zonder dat de binnenland bewoners iets beters te vreten krijgen…..dan willen zij toch zelf pinaren en dan mogen zij zitten wachten op KATIBO.

  WERKEN VOOR NIKS plus een stevig pak slaag van tijd tot tijd.
  Daarop zitten zij te wachten de meeste van de zogenaamde leiders zijn reeds omgekocht om dit te doen.


  Maak melding
 15. Zo slecht doet Su het niet. En dat komt door zowel FRONT als NDP. Dat hebben Surinamers samen gedaan.

  Geloof je me niet ? Check onderstaande link. Suriname doet het relatief gezien veel beter dan een hoop landen.

  Jullie lijken wel Nederlanders met dat eeuwige geklaag.

  http://www.wolframalpha.com/input/?i=suriname+india+china+guyana+colombia+tanzania+gdp+per+capita

  Niet teveel zeuren jongens. Gewoon samenwerken. Mek Soso Lobi & Weer a owru su af en toe.

  U tan bun,

  A koelieboi foe Maretraite


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES