Bijlmer icoon Elsey Blijd overleden

5

Het ging niet altijd even goed met haar gezondheid, maar onder alle omstandigheden bleef ze superactief. Elsey Blijd is er niet meer, maar heeft ons bewezen dat doorzetten iets is dat je niet opgeeft. Op zaterdag 30 januari overleed ze op 62 jarige leeftijd. Elsey Blijd was een dya dya uma die zich inzette voor vrede en een vrije geest voor iedereen. Ze is de oprichtster en drijvende kracht geweest van en achter de Doorzetters. Stichting “De Doorzetters”, richt zich op de maatschappelijke participatie van vrouwen. Een zeer succesvolle activiteit van deze vrijwiligersorganisatie was de weerbaarheidstraining ‘Opkomen voor jezelf’.

Als maatschappelijk werkster en ex-leerkracht merkte Elsey maar al te vaak op, dat het scheef ging met kinderen. Dat inspireerde haar om achter de reden daarvan te komen. Al gauw stuitte ze op huiselijk geweld. In het radioprogramma ‘Tijd voor de Doorzetters’ begon ze vaak aandacht te besteden aan het onderwerp huiselijk geweld. Elsey stond aan de wieg van de bijzondere aandacht die dit onderwerp in de laatste jaren kreeg. Huiselijk geweld staat op de politieke agenda, zeker in Amsterdam Zuidoost. Zelf maakte ze deel uit van Platform Huiselijke Vrede, een initiatief tegen Huiselijk Geweld.

Elsey Blijd, een vrouw die enorm geloofde in bundeling van krachten om belangrijke issues zoals huiselijk geweld structureel aan te pakken, stierf in het harnas. (Via royristie.punt.nl)


5 REACTIES

 1. Elsey Rust Zacht.

  We zullen je blijven gedenken.

  Dank voor alles dat betekende voor Amsterdam Zuidoost. Mogen velen een voorbeeld aan je levenswerk nemen.


  Maak melding

 2. Yu go nomo yu nen no go (heengegaan doch niet vergeten)

  Nanga sari na ati un e piki a dede fu un lobi sisa Elesy Blijd nanga sisa Elfriede Baarn-Dijksteel fu NAKS-Sranan. Meki gron kowru gi den (moge hun ziel in vrede rusten)

  Elsey Blijd, ex-leerkracht / maatschappelijk werker: ‘Ik was leerkracht in Suriname en ik zag tijdens mijn werk kinderen waarmee het scheef ging. Bijvoorbeeld een kind dat mank op school kwam. Dat bleek te komen door gewelddadig optreden binnen het gezin.

  Ik ging praten thuis, en trof een zwaar gefrustreerde vrouw aan. Haar man was alcoholist, dat was een enorme belasting voor het gezin, waar het kind de dupe van werd. Ik kon destijds nog niet zoveel doen. Later ben ik gaan werken als maatschappelijk werker, waarbij ik regelmatig opvang voor een kind regelde buiten het gezin, totdat de situatie verbeterde.

  Bij Stichting De Doorzetters krijgen we heel wat schrijnende gevallen te zien van vrouwen die te maken hebben met een gewelddadige thuissituatie. Met name ook uit de groep vrouwen zonder verblijfsvergunning. Als er iets mis gaat thuis, zijn deze vrouwen voor de haaien geworpen. Er speelt ook veel schaamte, zeker ook als er dreiging is om uit huis gezet te worden.

  Voor deze groep is de stap heel groot om hulp van buiten in te roepen. Wat we op dit moment doen, is toch hulp zien te regelen, meestal door de kerk in te schakelen.
  Het is heel positief en zeer noodzakelijk dat jongeren betrokken worden bij deze zaak. Ik zie ook dat jongeren elkaar opvang en steun geven. Daarvoor is durf nodig, zowel bij de ontvanger als de gever van hulp. Ik vind het een mooie ontwikkeling in ons stadsdeel dat we nu ook de jongeren gaan bereiken.

  Elsey Blijd is oprichtster van Stichting “De Doorzetters”, gericht op de maatschappelijke participatie van vrouwen. In het radioprogramma Tijd voor de Doorzetters besteedt zij regelmatig aandacht aan het onderwerp huiselijk geweld. Meer info: http://www.vec-amsterdam.nl(http://www.vec-amsterdam.nl/).

  Op donderdag 4 februari van 17.00u – 18.00u is er gelegenheid tot afscheid nemen
  en condoleren in het uitvaartcentrum Fred Roeskestraat 91 te Amsterdam.

  Vrijdag 5 februari om 13.15u zal er een plechtigheid, voorafgaande aan de begrafenis
  worden gehouden in de aula van de begraafplaats De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126 te Amsterdam, waarna de begrafenis zal plaatsvinden.

  Sisa un waka bun, anu na anu.

  http://www.youtube.com/watch?v=OwcH4bTm3mc


  Maak melding

 3. lieve dikke dikke tante Elsey,

  Heengegaan maar niet vergeten..

  je was overal N A D R U K K E L I J K aanwezig..

  o, wat zullen wij je missen

  o, niet meer plagen..maar altijd blijven gedenken..!!
  RUST ZACHT ELSEY
  orsie/jeffrey/martin/claude


  Maak melding

 4. Gran tangi Elsey gi alla sa yu du.
  May your soul rest in peace.
  Je zal een inspiratie blijven, en vanuit je hemel blijf je onze gids.

  Lobi, Andre Reeder


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.