Nieuwe kans voor drop-outs Surinaams binnenland

7

PARAMARIBO/BROKOPONDO 30 jan – De honderden drop-outs in het binnenland krijgen een nieuwe kans op een duurzame carrière. Daar moet onder meer een trainingsproject voor zorgen. Er komt een vakopleidingscentrum dat qua opzet en inhoud moderner oogt dan soortgelijke centra in Paramaribo. Het wordt meer praktijk dan theorie.

Het project moet cursisten vooral houvast bieden in een milieu dat niet echt stimuleert. Het centrum komt in Brokopondo te staan, midden in een samenleving vol sociale uitdagingen. De focus is op technische en horeca-kwaliteiten. Er komt een restaurant voor inkomsten en praktijk. “De bedoeling is dat we het centrum ook kunnen onderhouden”, zegt projectcoördinator Ria Verwey tegenover Rdaio 10.

Nederlandse deskundigen helpen de opleiding voorbereiden. De financiering komt van de Nederlandse Twinningfaciliteit. Om de duurzaamheid erin te houden werkt het bedrijfsleven mee. Elders in Brokopondo heeft de Kersten-groep een modern toeristisch bedrijf lopen. In het binnenlands onderwijs haken vooral tienerjongens vroeg af. Het worden veelal hangjongeren met grote kans op een crimineel lot.


7 REACTIES

 1. Pas op jongens , als ik al hoor dat het nederlandse bedrijven zijn die achter dit soort praktijken zitten dan vraag ik mezelf af waarom nederlanders.
  Zijn wij surinemers niet zo capabel?, nee: er zal weer met geld worden gesjoemelt.
  A tang so


  Maak melding

 2. De beide voorgaande reacties zijn weer vooringenomen, achterdochtig en zinloos.

  Het is gewoon een goede zaak dat die jongeren daar in hun eigen omgeving een kans krijgen om ervaring op te doen met dit soort werk en het voldoet in meerdere opzichten aan een lokale behoefte.
  – de jongeren willen graag een baan in hun eigen omgeving.
  – het ecotourisme heeft behoefte aan vaklui die in de horeca en het onderhoud een goed product leveren.
  – de samenleving is er bij gebaat dat drop-outs niet verder afglijden maar een perspectief op een goede carriere krijgen en goed terecht komen.

  Kortom het gehele project is een WIN-WIN-WIN van 3 partijen. Dat hiervoor Twinnings-gelden gebruikt worden is logisch. En als het daarmee logisch is om uit het buitenland een expert in te huren die eerder met dit soort projecten gewerkt heeft is dat verstandig. Waarom met vallen en pstaan zelf alles bedenken als het goedkoper is om een expert in te huren en het kunstje af te kijken voor volgende projecten.

  Krities zijn mag en is goed. Zinloos en ondacht kankeren niet.


  Maak melding

 3. Blijkbaar dus niet he. Ik vind het een goed initiatief van deze bedrijven. Niemand doet het en komen zij ons laten zien hoe met moet. Het houdt deze jongeren van de straat (lees uit de stad zonder toekomst) en ze kunnen hun kennis ter plekke toepassen. Dat kan Sur. goed gebruiken en rust brengen.

  Het onderwijs in het binnenland is om van te huilen. Slecht en te theoretisch, daar kun je er helemaal niets mee. Mijn moeder heeft jaren gewerkt in een Saramaccaans dorp, een hele dag rijden en uren varen op de Sur. rivier. Een magische plek was dat als ik er in de schoolvakanties met mijn vader heen ging.Het onderwijs was goed, maar vanwege de oorlog moesten ze daar weg.

  Mensen in het binnenland zijn “vergeten” door de politiek, dat was al voor de oorlog zo. Het is de groep mensen waar je op zit te schelden als niets je meezit. Als je ze niet ziet, bestaan ze niet, heeft de politiek jaren gedacht en zo is men ook met hen omgegaan (ook met de Inheemsen overigens). Ik geef ook gewoon toe dat bepaalde groepen uit het binnenland voor heel veel ellende in de stad zorgen, ooh zeker.We kennen de lijst wel. Dat het zover is gekomen is mede de schuld van de politiek. Er is daar werkelijk NIETS, althans geen toekomst. Vredig kun je er wel leven, maar als je voor je kids iets anders wilt dan zware bomen omhakken, etc etc dan moet je naar de stad en daar begint de ellende. Deze mensen (alleen volwassen mannen) kwamen vroeger alleen maar naar de stad om snel een en ander te regelen en weer te vertrekken. Maar anno 2000+ kun je daar niet alleen van leven.

  Het oorspronkelijke dorp van de beneden Saramaccaners ligt op de bodem van het stuwmeer,het dorp Ganze voordat Pengel met zijn gigantische pens ze ging lastig vallen en ze verspreidde over het binnenland. Ja, het heeft electriciteit gebracht, maar tijden niet voor hen. Terwijl de gigantische masten langs hun nieuwe dorpen stroom aan de stad leverden, stonden ze erbij en keken ernaar. Men had er vroeger alles wat een dorp moet hebben, een kerk, school, verpleegsters. Ja, hun dochters gingen naar de stad om te leren en terug te komen.
  Nu zitten deze mensen vespreid over -tig dorpen in het binnenland waar ze niets gedaan krijgen. Logisch, 30 mensen in dorp A 20 in dorp B weer 10 in dorp C. Gevolg: “segregatie” binnen de stam en dorpen die tegenover elkaar komen te staan. Zelfde met sommige stadscreolen die denken dat de boslandcreool een ander soort creool is.

  Peace people! ik juich dit van harte toe.


  Maak melding

 4. Neus jij bent zo één …zij bedoelen… figuren als Neus…met niks en ook niks te vertrouwen….en jij kan liegen en bedriegen.

  Ik weet ze zijn straks allemaal dropouts, als zij geen geld hebben om naar die Chinese winkels te gaan.(die zij nu importeren)

  En zij moeten vergeten dat er goud in de grond zit.

  Nog erger !!!!……..Zij worden opgeleidt om uitgebuit te worden of dommer te maken voor de toekomst.
  Men gaat hen met school geweld anders laten denken.


  Maak melding

 5. Het netwerk en de jongeren die de megacombinatie steunen adviseren om het totaal gedrag van zulke jongeren vanaf de kind-ontwikkelings fase onder de loep te nemen.


  Maak melding

 6. De dropouts moeten eerst hun straf uitzitten want velen lopen nog vrij!!!

  what about de dropouts in de districten die tellen niet!!!!!!!!
  waarom alleen dropouts van de bush????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.