Suriname moet welvaart nu vertalen naar welzijn

17

PARAMARIBO, 28 jan – Het is tijd dat Suriname de toenemende welvaart vertaalt naar betere sociale voorzieningen, Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. De hoge scores van de economie zijn alleszins een verdienste. Alleen moet de samenleving er ook meer van merken.

Dit gebeurt nog te weinig. “We zijn gegroeid naar de top van middeninkomenslanden. Er is een enorme economische groei, maar een deel van de bevolking blijft achter”, zegt Van Ravenswaay. Deze scheefheid kan makkelijk leiden tot onbegrip. Uiteraard speelt dit critici in de kaart. In het parlement wordt dan ook bij tij en ontij gehamerd op de ‘toenemende armoede.’

Als maatstaf geldt dan het grote bestand aan zogenaamde on- en minvermogenden. Het betreft bijna honderdduizend personen die sociale steun genieten. Dat is bijna een kwart van de bevolking. Van het bestand wordt al jaren beweerd dat het misbruikt wordt. Dus valt er moeilijk aan te ijken. “We moeten meer kijken naar het sociaal beleid, waardoor je inderdaad de armoede als graadmeter kan terugdringen“, aldus Ravenswaay.


17 REACTIES

 1. de surinaamse arbeiders wordt door de multinationaals gezien als de modernste slaven van deze tijd.met salarissen van nog geen drie honderd euro’s per maand.

  en niet te spreken over de sociale steun en de ouderdomspensioenen.


  Maak melding

 2. Leuke praatjes zo vlak voor de verkiezingen. Helaas na al die jaren Front heb ik zo langzamerhand geloof in de huidige coalitie partners verloren. En waarom? Omdat ze het maar niet leren. Er zal geen sprake zijn van welvaart voor grote delen van het volk, als o.a. je geen geloof hebt in eigen kunnen, je bodemschatten weggeeft aan buitenlanders voor een appel en een ei, het starten van een bedrijf in Su door Suri’s een lijdensweg is, er zo weinig wordt geinvesteerd in het onderwijs, onderwijsvernieuwing en technologie, de corruptie in het land de spuuggaten uitloopt, gekozen politici maar niet kunnen begrijpen, dat ze in dienst zijn van het volk en niet van hun partij, men nog steeds teveel kijkt naar de mensen die op mij lijken i.p.v. te kijken naar wat voor betekenis we kunnen hebben voor elkaar en op basis daarvan elkaar opbouwen.


  Maak melding

 3. Ben helemaal eens met de no 1 en 3 . Nederland wouw nooit een brug bouwen over de suriname rivier, men vond het niet rendabel.
  De oude politiek vond het best en er kwam toen ook geen brug. Lang, Lang geleden vond men olie in suriname, die kwam vanzelf boven drijven. Maar de oude politiek vond het niet nodig om een olie berijf te begeinnen. zij luisterden naar de adviezen van nederland en amerika om niet te boren. He, he toen kwam Bouterse en hij zij boren verdomme naar de olie, het is van suriname en niet van nederland of amerika. En zo is staatolie ontstaan. Verder toen Wijdenbosch aan de macht kwam werd er een brug over de suriname en over de coppename rivier gebouwd. Zo ziet je dat de oude politiek geen grote zaken voor elkaar kan krijgen. Waar zij goed in zijn is tegen werking van de nieuwe politiek en onze natuurlijke hulp-bronnen weg-geven. Daardoor kunnen zij geen werkgelegenheid scheppen voor de grote groepen die aan de kant staan, want niemand wil werken voor een hongerloon. omdat onze goud voor een appel en ei wordt weg-gegeven. Waarom kunnen de arme brazilianen goud-delven maar de staat kan geen bedrijf op-richten. Als zij het niet kunnen, laten zij het overlaten aan de nieuwe politiek.


  Maak melding

 4. “We zijn gegroeid naar de top van middeninkomenslanden. Er is een enorme economische groei, maar een deel van de bevolking blijft achter”, zegt Van Ravenswaay.Meneer Van Ravenswaay voor jou regering is het te laat zo kort voor de verkiezingen.Laat het voor Baas Bouta over, die lost het wel op met I’am Gold.Het betreft bijna honderdduizend personen die sociale steun genieten. Dat is bijna een kwart van de bevolking.Met meer opbrengsten uit GOUD en Olie voor eigen volk kan er werk gecreeerd worden voor het Surinaamse volk.De Baas is een BRUGGEBBOUWER wat dat aangaat.(denk aan STAATSZIEKENFONDS en STAATSOLIE)terwijl zijn regering werd geboycot door de ex-kolonisator.Zijn motto is “GELOOF IN EIGEN KUNNEN”. GOD ZIJ MET ONS SURINAME


  Maak melding

 5. somo zegd openlijk,,

  Als ik algeme ziekenfonds opricht,waarbij iedereen verplicht tegen ziekte kosten verzekerd is,,,,dan gaan die mensen niet meer op mij ( somo dus) stemmen..

  Deze man is ook de baas van el vene en ook nog de baas van ravenzwaay,voorzitter van parlement ,,weet deze meneer niet hoe zijn baas dan over hem denkt..


  Maak melding

 6. Dit is behoorlijk smerig vies zo vies.

  Laat deze geboren Raaf de Pokai…zijn bekje dicht houden waar is FISO gebleven….maar hij komt nu weer met rommel frommel de boel verhalen.

  Deze mensen hebben geen greintje respect voor de gemeenschap….zij blijven liegen bedriegen….laat deze Raaf zijn eigen baklucht vreten…..met zijn FISO….zo smerig vies zo..jaja..


  Maak melding

 7. De nieuwe bewegingen met de Newmount gouddeal welk buitenlands bedrijf de goudreserves in het
  Nassaugebergte zou moeten gaan exploiteren, heeft reeds langere tijd geleden mijn aandacht
  getrokken. In dat verband heb ik als NDP parlementariër minister Rusland bij verschillende
  gelegenheden schriftelijk om uitleg gevraagd, antwoorden die ik tot op heden niet heb gekregen. Dit
  sterkt mij in het vermoeden dat er zaken niet pluis zijn met deze nieuwe deal, waarbij in een
  percentage verdeling van 80% – 20%, Suriname met het laatstgenoemde percentage wederom aan
  het kortste einde dreigt te trekken. Dit is een neo-uitverkoop van onze bodemschatten, naar analogie
  van de toenmalige Cambiordeal uit welk echec deze hardhoofdige heren Frontregeerders niet
  schijnen te hebben geleerd. Multinationals hebben veelal de gewoonte om tientallen miljoenen US dollars onder of naast de tafel
  te schuiven en waarop sommige politici al heel snel de corrupte werphengel uitwerpen, teneinde de
  dollarkorven te vullen. Deze piranhamethode is helaas norm bij zulke deals! Zo werkt het verfoeilijk
  dominant systeem nu eenmaal wereldwijd! Wie dat niet weet, mag vanwege naïviteit geen
  verantwoordelijke positie in dit land hebben.
  Landgenoten let op uw zaak, de Frontleiders moeten absoluut weg anders blijven wij als volk altijd arm, omdat zij onze rijkdommen weg-geven aan de buitenlanders.


  Maak melding

 8. Ter correctie ik ben geen parlementarier, dat is de heer R. Parmessar van de MC.
  Maar laat minister Rusland antwoord geven op de vragen van de palementarier omtrent de New Mount deal, en dat geldt ook voor de tegenstaders van de MC Hier. Graag onder bouwd aub.


  Maak melding

 9. Wat zijn middeninkomenslanden. Met welke landen is die vergelijking gemaakt? Midden inkomen van Europa, van de omgeving? Suriname is jammer genoeg na Haiti en Guyana het armste land van die regio. Deze gasten komen altijd op tv vertellen wat er zou moeten gebeuren, maar nooit over wat ze eens wel af hebben, niets dus.


  Maak melding

 10. President Venetiaan:Suriname niet vereenzelvigen met Bouterse

  20th oktober 2009 · Geen reacties
  Paramaribo – Suriname moet niet vereenzelvigd worden met NDP-leider Desi Bouterse. Problemen die hij met Nederland heeft zijn van strict persoonlijke aard. Mocht deze politicus weer in het politiek machtscentrum komen, zou dat geen obstakel moeten zijn in de relatie Suriname-Nederland. Zo redeneert president Ronald Venetiaan.

  ”Meneer Bouterse heeft een probleem met Nederland en ik ga er niet van uit dat Suriname een probleem wat dat betreft met Nederland heeft”, antwoordde het staatshoofd gisteren op vragen van journalisten. Kort daarvoor had hij een ontmoeting met fractieleiders van de Nederlandse Tweede Kamer die momenteel op werkbezoek zijn in Paramaribo. De delegatie wordt geleid door kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Mocht Bouterse aan de macht komen, dan heeft Nederland een probleem vindt Venetiaan.

  President Ronald Venetiaan en kamervorozitter Gerdi Verbeet in gesprek met Nederlandse journalisten. Het staatshoofd benadrukte bij het ontvangst van de kamerdelegatie vooral dat Suriname niet vereenzelvigd moet worden met NDP-voorzitter Desi Bouterse.-.

  De NDP-leider is in Nederland veroordeeld wegens cocaïnehandel en moet daar een gevangenisstraf van elf jaar uitzitten. De president erkent dat wat Bouterse betreft er “pijnpunten” zijn in de relatie Paramaribo-Den Haag. Hij brengt in herinnering de militaire staatsgreep van Bouterse in februari 1980 en de zaken zoals de Binnenlandse Oorlog van 1986-1992. Maar ook de steun die de coupleider van Nederland ontving om zijn positie te consolideren. Samen met Nederland zullen de pijnpunten geïdentificeerd en besproken moeten worden, vindt president Venetiaan.

  Kamervoorzitter Gerdi Verbeet maakte tijdens haar kennismakingsbezoeken gisteren ook haar opwachting bij parlementsvoorzitter Paul Somohardjo.-.

  De ontwikkelingen vanaf 1980 zouden voor journalisten stof moeten zijn om verder in te duiken, opperde hij. Na afloop van de bijeenkomst met de Nederlandse delegatie, zei de president dat de stroom van Nederlanders die hier willen investeren een goede ontwikkeling is, maar dat toch gewaakt moet worden voor een te grote afhankelijkheid. ……De relatie tussen de twee landen omschreef hij als “gezond en goed”, maar “we moeten er voor waken dat er geen teruggang ontstaat in de relatie”, zei hij.

  Terwijl een beperkte groep Nederlanders zich betrokken voelt met Suriname, zien hun meeste landgenoten Suriname als een “ver-van-mijn-bed-show” en is het land en zijn belangen geen prioriteit voor politiek Den Haag. Maar hierover en veel dat de afgelopen decennia is misgegaan in de relatie, heeft Paramaribo zich nooit beklaagd, hield het staatshoofd journalisten voor. Hij ziet wel graag een “intensiever en vlotter” contact.

  Volgens Venetiaan wordt de onderlinge relatie vanuit Suriname op heel bewuste wijze beleefd, terwijl dat in Nederland “toch iets anders” ligt. Een probleempunt in de huidige betrekkingen vormen nog altijd de inhumane 100 procent drugscontroles op Schiphol op vluchten vanuit Suriname. Dat de gelden uit het ontwikkelingsverdrag van 1975 opdrogen noemde hij een “gezond gegeven”.

  Daarna kan een nieuwe basis gelegd worden voor de relatie tussen de twee landen. De fractieleiders die op bezoek zijn, zijn: Pieter van Geel (CDA), Mariëtte Hamer (PvdA), Mark Rutte (VVD), Alexander Pechtold (D66), Femke Halsema (GroenLinks), Arie Slob (ChristenUnie) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Geert Wilders (PVV), Agnes Kant (SP), Bas van der Vlies (SGP) en Rita Verdonk bedankten voor de trip.-. Bron DWT

  Ray


  Maak melding

 11. “Mocht deze politicus weer in het politiek machtscentrum komen, zou dat geen obstakel moeten zijn in de relatie Suriname-Nederland. Zo redeneert president Ronald Venetiaan.

  ”Meneer Bouterse heeft een probleem met Nederland en ik ga er niet van uit dat Suriname een probleem wat dat betreft met Nederland heeft”, antwoordde het staatshoofd gisteren op vragen van journalisten”

  Noemt deze eikel zich een minister president?????
  Schaamteloos venetiaan steek de oceaan vanuit paramaribo in oostelijke richting en dan kom je voor jou een bekend land tegen.
  Rot maar gauw op daar naartoe.


  Maak melding

 12. Een land heeft goed onderwijs, goede gezonheidszorg, goede huisvesting en goede infrastructuur nodig om te ontwikkelen. In welke van deze dingen hebben ze geinvesteerd.
  Het onderwijs van Suriname wordt niet gemoderniseerd.Er is nog geen plan om de armoede aan te pakken of voor het creeen van banen. De grondstoffen worden voor dumpprijs verkocht en ik ben het mee eens dat ze hun arbeiders als moderne slaven gebruiken. Dit doen ze al jaren en zijn niet van plan om te veranderen want ze moeten hun aandeelhouders tevreden houden.Het is jammer dat de regering dit toelaat.


  Maak melding

 13. Bouterse zal winst boeken, maar niet genoeg
  OPINIE, SANDEW HIRA op 22 mei ’96, 00:00, bijgewerkt 16 januari ’09, 01:29

  Alom wordt er rekening mee gehouden dat de morgen te houden verkiezingen in Suriname de rentree zullen inluiden van Desi Bouterse als de ‘sterke man’ van dat land. Volgens Sandew Hira zal het allemaal wel meevallen. Surinamers stemmen van oudsher langs etnische lijnen. Bovendien staat Suriname er lang niet zo slecht meer voor als vier jaar geleden.

  POLITIEKE analyses en prognoses van uitslagen op de dag vóór verkiezingen hebben zo hun charme. Binnen 48 uur weet je of je hebt geblunderd of juist blijk hebt gegeven van bijzondere politieke inzichten. Het risico van de blunder neem ik graag op de koop toe, al was het alleen maar om mijn twijfels te kunnen uiten over de berichtgeving in de Nederlandse media over Suriname.

  Die berichtgeving roept een bepaald beeld op. De Nationaal Democratische Partij (NDP), de partij van ex-legerleider Bouterse, dreigt een aanzienlijke winst te boeken bij de parlementsverkiezingen van morgen. Misschien wordt Bouterse nog net geen president, maar de invloed van zijn partij zal zodanig groot zijn, dat Suriname in politiek opzicht een bijzonder instabiele periode zal ingaan.

  Een winst van vijf zetels, zoals door sommigen wordt verwacht, zou gigantisch zijn. De NDP bezet nu twaalf van de 51 zetels in de Nationale Assemblee, het Surinaamse parlement.

  Ik durf in alle onbescheidenheid hier tegenover een andere prognose te stellen. De NDP wint één à twee zetels. Het Front van president Venetiaan (NPS) en parlementsvoorzitter Lachmon (VHP) verliest vier of vijf zetels, en de overige partijen winnen er drie of vier.

  Waarop is deze prognose gebaseerd? Op drie overwegingen.

  Ten eerste: de economische situatie van Suriname is sinds medio 1995 veranderd. De inflatie – met als graadmeter de immer dalende waarde van de Surinaamse gulden ten opzichte van buitenlandse valuta – is onder controle gebracht.

  De Surinaamse gulden is gestuit in zijn vrije val en in vergelijking met buitenlandse munten zelfs in waarde gestegen. En hoewel de prijzen van consumentengoederen in vergelijking met vier jaar geleden enorm zijn gestegen, lijkt de trend te zijn gekeerd.

  De Vereniging van Economisten in Suriname spreekt voorzichtig van een trendbreuk. De krachten achter de waardedaling van de Surinaamse gulden lijken te zijn veranderd.

  Suriname krijgt nu meer buitenlandse valuta binnen dan dat ze uitgeeft, en dat leidt weer tot een groei van de monetaire reserve van de Centrale Bank – die daardoor haar mogelijkheden ziet toenemen om in te grijpen in het monetaire verkeer.

  Een andere factor is het saldo op de overheidsbegroting. Na jaren van grote tekorten is nu – met name door een betere belastinginning – een overschot (in Surinaamse guldens) op de overheidsbegroting ontstaan.

  In tijden van economische opgang – althans: van een perspectief op economische opgang – is het nogal lastig voor politieke partijen die het van proteststemmen moeten hebben om terreinwinst te boeken. De NDP van Bouterse gaat daarom voorbij aan de recente keer ten goede, en houdt het kiezersvolk een vergelijking voor met de situatie van vier jaar geleden, toen de inflatie veel hoger was dan nu.

  De grote vraag voor het Front en de NDP is: in welke mate beïnvloeden de economische ontwikkelingen het stemgedrag. Zal het electoraat ingaan op de uitnodiging van de NDP om zijn situatie te vergelijken met die van 1992, of zal het perspectief van het afgelopen jaar het winnen?

  Ik gok erop dat de invloed van de economie verder gaat dan de invloed van de NDP-propaganda.

  Een tweede overweging voor mijn prognose is gebaseerd op de etnische verhoudingen in Suriname. De invloed van de etnische factor in de politiek is erg groot. Grofweg komt deze invloed er op neer dat hindoestanen stemmen op politieke partijen met een hindoestaanse leiding, creolen op partijen met een creoolse leiding, et cetera.

  De NDP-leiding is creools. Ik acht de kans klein dat hindoestanen zich massaal zullen afwenden van de VHP (Verenigde Hervormings Partij) van Lachmon om op de NDP te stemmen. Verlies van de VHP zal eerder worden opgevangen door kleinere hindoestaanse partijen.

  De Javaanse stemmen worden sinds jaar en dag verdeeld onder de Javaanse partijen. Ook hierin zie ik niet gauw een verandering komen. Met andere woorden: Bouterse moet het vooral hebben van de creoolse stemmen, en met name de proteststemmen. En die moet hij delen met andere oppositiepartijen die in dezelfde vijver vissen.

  EEN laatste overweging is gebaseerd op de verhouding tussen de economische en de politieke elite in Suriname. In de afgelopen maanden is in met name de Surinaamse media in Nederland gespeculeerd op een alliantie van hindoestaanse zakenlieden met de NDP van Bouterse. Die alliantie zou ten doel hebben de NDP en de VHP van Lachmon tot samenwerking te bewegen.

  Aanvankelijk werd in de Surinaamse media gezinspeeld op uittreding van de VHP uit de regerende Front-coalitie ter voorbereiding van de overstap naar het kamp van Bouterse. Dat is, zoals bekend, niet gebeurd. Maar er wordt lustig door gespeculeerd over een samenwerking tussen de VHP en Bouterse’s NDP ná de verkiezingen.

  Nu heeft de VHP zich tijdens de verkiezingen bij monde van haar voorzitter Lachmon gecommitteerd aan de oppositie tegen Bouterse door de slogan ‘dictatuur of democratie’ te introduceren. Dat hindoestaanse zakenlieden er tezelfdertijd contacten op nahouden met de partij die volgens hun eigen voorman de dictatuur zal brengen, is in Suriname geen anomalie.

  Gewoontegetrouw ondersteunen de captains of industry alle belangrijke politieke partijen. Je weet immers maar nooit wat de toekomst zal brengen. Zo hebben hindoestaanse zakenlieden ook tijdens de vorige verkiezingen de kas van de NDP gespekt, terwijl ze actief stemmen wierven voor de VHP. Het lijkt vreemd, maar dat is het niet in een land waar ideologische discussies nauwelijks invloed hebben op politieke processen.

  Op basis van mijn prognose durf ik dan ook te stellen dat Suriname juist niet een periode van instabiliteit ingaat, althans geen instabiliteit die veroorzaakt zal worden door een winst van de NDP. De enige instabiele factor in de Surinaamse samenleving zullen de democratische partijen vormen: zullen zij in staat zijn om economische opbloei te combineren met de verlichting van sociale noden?

  Ik schat in dat bij deze verkiezingen het electoraat het Front nog een keer het voordeel van de twijfel zal geven. Als Bouterse het nu niet redt, dan zal hij het in de komende vier jaar misschien nog moeilijker krijgen.

  Sandew Hira is Surinaams econoom.


  Maak melding

 14. Wie wou staatsolie voor een appel en een ei verkopen.Wie zorgde voor een economische ramp. Wie had het staatskas leeggeplunderd. Wie zorgde voor een politike onrust en onstabilitiet in het land. Denk aan het slecht regeer beleid 1996-2000. Welvaart mag maar niet ten koste van volk en land.


  Maak melding

 15. ‘Reddingsplan banken VS schept alleen maar meer risico’
  Gepubliceerd: 31 januari 2010 14:07 | Gewijzigd: 31 januari 2010 14:12
  AP
  Washington, 31 jan. Het ingrijpen van de Amerikaanse overheid in de financiële crisis heeft het alleen maar waarschijnlijker gemaakt dat Verenigde Staten in de toekomst in een nog zwaardere crisis terechtkomen. Dat stelt een onafhankelijke organisatie binnen het Amerikaanse ministerie van financiën in een rapport voor het Amerikaanse Congres.
  Foto AP
  Achtergrond – Risicoloos bankieren bestaat niet

  De problemen die ten grondslag lagen aan de kredietcrisis zijn nog niet verholpen en in sommige gevallen zelfs verergerd, zei Neil Barofsky, de speciale toezichthouder het reddingsfonds van 700 miljard dollar waarmee grote Amerikaanse banken van de ondergang werden gered, het zogeheten Troubled Asset Relief Program (TARP).

  De oprichting van TARP wakkert volgens Barofsky risicovol gedrag bij banken aan omdat de markt overtuigder is dan ooit dat de overheid zal ingrijpen als belangrijke banken moeten worden gered.

  Volgens de toezichthouder dreigt een nieuwe crisis als de financiële sector niet harder wordt aangepakt. „Ook al heeft TARP voorkomen dat ons financieel systeem zich in het ravijn stortte, zonder verdere hervormingen rijden we nog altijd op dezelfde gevaarlijke bergweg. Maar dan in een nog snellere auto.”


  Maak melding

 16. blakamang kan nooit een land regeren,want blakamang zijn rovers.overdag slapenze en savon’s gaan ze op pad,om te stelen en roven in suriname en ook in nederland..overal waar ze zijn!!!!en ze willen nooit werken!!echt lui!!daarom nemen heel veel zwarte vrouwen andere volk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.