Franse acties in Surinaams grensgebied gedoogd

18

PARAMARIBO, 28 jan – Franse politieacties in het oostelijk grensgebied worden min of meer gedoogd. Een kwestie van kiezen voor het minste kwaad, zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer. Niet dat Suriname lijdzaam staat toe te kijken.

Het gaat immers om gebied dat geclaimd wordt aan beide zijden van de Marowijne. De keerzijde is dat de Fransen optreden tegen stroperij en andere soorten aanslagen op de natuur. “Zolang de Fransen het gebied beschermen weten we dat er geen illegale goudwinning plaatsvindt. Dat is tenminste een voordeel”, zegt Jong Tjien Fa. Aan formeel protest wordt dan ook niet meteen gedacht.

Toch hangen er zekere risico’s aan de acties. De Fransen gaan radicaal te werk. De merendeels Braziliaanse goudzoekers worden met helikopters en grondtroepen op de huid gezeten. “De kans is groot dat de goudzoekers richting Suriname komen”, aldus Jong Tjien Fa. De plaatselijke veiligheid wordt er dan ook niet beter op en een pasklaar antwoord is ontbreekt. Braziliaanse goudzoekers zijn al jaren actief in het grensgebied met Frans Guyana.


18 REACTIES

 1. Jong Tjien Fa je hebt koen koeng in je hoofd. Geen formeel protest. Dat zal zich achteraf wreken.
  Echt een achterlijke Surinaamse manier van redeneren hanteert men over deze kwestie.

  De fransen schenden Surinaams grondgebied. zij praten niet over betwist. Jij lult uit je nek fu ondro ondro yu srefi zo.

  Je lijkt wel een chinese afstammeling van slaven.


  Maak melding

 2. Gelooft de heer Jong Tjien Fa dat de Fransen het werk gratis doen om deze goud dieven uit het betwist gebied te jagen? Suriname moet ook hard op tegen deze dieven gaan, niet alleen dat ze het goud weg dragen maar het milieu verpesten.Er wordt te veel gesproken maar te weinig gedaan in Suriname.Suriname lijkt mij het geval van Ethiopie”de Ethiopische staat heeft grote arealen land aan Saudi Arabie” verpacht of verkocht en daar wordt er vlijtig machinale landbouw gedreven met grote oogsten en die gaan naar Saudi Arabie”.Men schat de oogst zo groot als de steun in voeding die Ethiope” jaarlijks ontvangt om de hongersnood te bestrijden.In Suriname gebeurd het volgende het goud wordt voor niets weggevoerd en gelijktijdig vraagt men naar onderontwikkeling hulp.Waarom kan de staat niet al het goud zelf delven onder gecontroleerde vormen voor een zekere inkomen voor het volk zoals Staatolie het is?


  Maak melding

 3. De merendeels Braziliaanse goudzoekers worden met helikopters en grondtroepen op de huid gezeten. “De kans is groot dat de goudzoekers richting Suriname komen”, aldus Jong Tjien Fa.
  DUBBELZINNIG EN STOM


  Maak melding

 4. meneer jong tjie fachong,

  Je hebt ka in je hoord noh?
  Die Fransen durven wel zijn geen schijterds zoals jullie. Heb je eigen zakken al gevuld en nu zit op je luie reet onzin uit te kramen.
  Tering zooitje hebben jullie van het land gemaakt.
  Onbegrijpelijk dat stemvee omgekocht wordt door een portie bruine bonen met rijst en zoutvlees.


  Maak melding

 5. Brazilianen het land gratis leeg laten plunderen en zwaar vergiftigen.

  Surineds uitmelken om de schade te laten betalen. Want ze komen toch wel. Zie dure tickets, dure visum, formulier om auto te rijden die 150 srd gaat kosten, peperdure hotels en huizen, enz..enz.. Als Suriname zwaar vergiftigd wordt en zo doorgaat met zijn dure prijzen, zullen velen uitwijken naar andere bestemmingen.


  Maak melding

 6. Surinamers gebruik je energie om zelf de handen uit de mouwen te steken en de goudwinning ter hand te nemen zodat er geen Brazilianen meer aan te pas komen. Laat je bij dit werk beschermen door het leger. Misschien kan Ronny Brunswijk daarbij adviseren, dat is andere koek dan Surinamers bedreigen.

  Groet : Linksom.


  Maak melding

 7. jontjienfa,,

  je bent wat je bent,maar verstand zit letterlijk in je achtwerk..

  Heb je ooit gehoort van israel in het midden oosten,,wel dat is een land die door palesteinen is gegeven en nu 50 jaar later door oorleg voering grote gebieden van palestiena bezet houden ..

  Ze hebben een grote muur geboudt om palestina en deze mensen 1,5 miljoen kunnen nergen heen ,hun eigen grond gebied is bezet..

  Als ik jou kan/mag geloven wat jij hier boven zegd,dan zijn wij sme binnen enkele jaren onze nat.identiteit kwijt..

  De fransen zullen zeker tot aan de suriname rivier alles bezet houden en hun flag neer planten en jij kunt geen bal van zeggen..

  je hetbt het immers gedoogd.

  brunsie is dan allang in cayenne vakantie houden..


  Maak melding

 8. Zijn jullie vergeten Somo wilde in de jaren ’70 betwist gebied verkopen….3.5 miljard…jaja…. welke valuta wist hij zelf ook niet….was het toen Franse valuta dan zou het een groot probleem zijn….maar ja….toen was hij al een LANDROVER…landverkoper.

  Somo&Jongkiempak twee zeer gevaarlijke boeven.

  VERTROUW ZE NIET…jullie zijn gewaarschuwd….. Opa Ronald luistert en hoort toch niet….Daarom kijken jullie uit.


  Maak melding

 9. Dus deze snesie geeft toe dat er iets schort aan de binnenlandse en zijn politiek. De brazilianen worden eruit gezet om dat ze de natuur vernietigen en Suriname laat haar natuur met open ogen vernietigen. Moet wel zeggen dat in gedekte termen Jong Tjien Fa zijn tekortkomingen en dat van de regering nu toegeeft en aldus hun machteloosheid en besluitenloosheid om op te treden.


  Maak melding

 10. Hahaha, ik viel werkelijk van mijn stoel. Stel je voor. De Nederlanders pakken hun wapens, steken de grens over naar Duitsland en zeggen, dit gebied komen wij voor jullie beschermen tegen de Belgen. Dan zeggen de Duitsers: Wat lief, bedankt. zolang jullie het voor ons doen kunnen de Belgen buiten de deur blijven en mogen jullie erin? hahahaaha

  De Duitsers schieten en Nederland en belgie van dit vaste land af.

  Trouwens!
  Is het jullie al opgevallen dat op de kaarten Sur. een stuk kleiner is (geworden) dan dat wij altijd hebben geleerd? Al een aantal jaren zijn de gebieden links en (nu) rechts onder in Suriname aan Guyana en Frans Guyana toegewezen. Het gebied rechts onder Maripa (een deel van het gebied van Gyanian Nat. Parc als je kaart van Sur. in Google intikt) onder Maripa sula en links bij Kwamalasamutu?


  Maak melding

 11. Ik heb al jaren geleden gevraagt via deze media aan el vene…

  Kan meneer venetiaaaan mij aangeven wat de grenzen zijn van sme..nrd-oost-zuid-west..

  Steeds als ik met de k.l.m. reis,dan zie ik ook dat het land oostelijk als westelijk naar het zuiden veel kleiner is geworden..

  In alle ned.media t.v.radio,kranten,journaal en noem maar op ontbreekt telkens een stukje van het land sme..

  DE opperhoofd v/h land zit erbij en kijkt ernaar,waarschijnlijk niet wetende dat zijn land kleiner geworden is..

  Hij had aan precisent Jaggan een keer gevraagd hoe het zit met de bezetting van het tigri gebied,maar nooit ontwoordt gekregen.

  Geen enkele minis-ter weet ervan weten de kaart niet te hanteren begrijpen niet wat er gaande is…


  Maak melding

 12. Suriname heeft nooit en te nimmer het lef gehad om zijn eigen land te beschermen. Dat zal ook nooit lukken want ze leggen het sowieso af tegen de Fransen of Engelsen. Waar heb je dan een leger voor nodig? Als je ze nodig hebt zijn ze in geen velden of wegen te bekennen, zoals laatst in Albina. En de bewaking van het zogenaamd Surinaams grondgebied mag ook een ander doen. Dit is niet alleen aan het leger te wijten maar aan haar baas, oftewel de overheid.
  Met deze lakse houding kan Suriname nu al het gebied afstaan want het zal nooit tot Suriname gaan behoren.

  De keerzijde van de medaille en tevens ook het grootste gevaar is, dat het leger teveel tijd over houdt!! Suriname is een Jonge republiek met nog een lange weg te gaan in een onrustig continent waar spierballen politiek als normaal wordt beschouwd.


  Maak melding

 13. @AHE

  Dit gaat niet over de vraag of het leger moet ingrijpen. Maar over het volgende.

  FrGuy betreed bestist gebied, SMe moet dan – omdat ze aanspraak maakt – een formeel protest indienen. Een diplomatieke actie.

  Los daarvan kan SME natuurlijk gewoon afspraken maken om gezammelijk op elkaar grondgebied op te treden tegen illegalen. Daarbij is het al genoeg als er één persoon als waarnemer meegaat. Die persoon moet dan bijvoorkeur wel machts middelen hebben. Bv een agent zijn.


  Maak melding

 14. @Eva en anderen, lees maar wat de Guyanezen over Suriname schrijven in stabroeknews.com van 26 januari 2010.Guyana needs to counter Surinames strategy quickly. degene die het altijd tegen onze eigen Srananman durven kunnen beter ook daar reageren.


  Maak melding

 15. @oom Mane

  http://www.stabroeknews.com/2010/letters/01/26/guyana-needs-to-counter-suriname%E2%80%99s-strategy-quickly/

  Dit gaat over een ingezonden reactie van slechts één lezer n.a.v. het feit dat hij op zijn reizen naar SME steeds souveniers ziet waarop de Trigri bij SME hoort. Dezelfde soort verhalen die wij steeds in ongekeerde vorm op onze site zien.
  Misschien is het wel gewoon dezelfde persoon die het gepoost heeft. Misschien is het wel iemand die probeert om een rel met BrGuyana te creeren.

  Dit soort conflicten horen op diplomatiek niveau thuis en zijn ondergeschikt aan de nationale politiek als geheel. De persoon/personen die dit steeds oprakelen zijn slechts bezig met onrust stoken en het creeren van valse nationale sentimenten.

  Het zijn domme en gevaarlijke demagogen die slechts negatieve zaken brengen en het probleem niet oplossen.


  Maak melding

 16. @neus (14). Helemaal mee eens. Dan hoop ik dat er in ieder geval op diplomatiek niveau duidelijke afspraken worden gemaakt over de werkwijze en het doel.
  Thanks voor het aanbrengen van de nodige nuance.

  ps: Ik bedoelde niet dat het SME leger meteen de Fransen eruit moet gaan trappen hahaha. Nee ik keek terug naar het verleden.


  Maak melding

 17. Ben het helemaal eens met Marcel,

  Ook op het journaal in Nederland zie dat de kaart van Suriname niet correct wordt weergegeven. landkaart Suriname wat ik op school vroeger heb geleerd zag eruit als een vierkante blok. Nu zie ik dat de hoeken recht en links beneden ingeslonken zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.