vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieGrootste uitdaging Suriname is gezonde economie

Grootste uitdaging Suriname is gezonde economie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 jan – De grootste uitdaging voor de naaste toekomst is de economie gezond te houden. Dit stelt Sigmund Proeve, directeur van de Surinaamsche Bank. Zowel in politiek als economisch opzicht vallen dan ook belangrijke besluiten te nemen. Die hebben alles te maken met het recente verleden.

De laatste jaren zijn grote stappen vooruit gemaakt. De kwakkelende economie is er aardig bovenop gekomen. Dat heeft alles te maken met een stringent economisch en monetair beleid. “Bij de Centrale Bank van Suriname is een reserve opgebouwd van ruim zevenhonderd miljoen dollar. Suriname heeft dit nog nooit gekend”, zei Proeve in het RTV-journaal. Ook de inflatie is onder controle.

Dat was enkele jaren terug nog een pijnpunt voor met name consumenten. “Mensen kunnen nu weer plannen”, aldus Proeve. Een belangrijke volgende stap is het aantrekken van meer investeerders. Eigenlijk mag dit niet al te moeilijk vallen. Suriname heeft een paar streepjes voor. “Zoals een bevolking die de handen uit de mouwen durf steken en de criminaliteit is beperkt. Daar kijken investeerders naar.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
 1. Meneer Proeve, kunt u ook een vergelyking maken met de periode 1980-1988 en de periode waarin de heer Wydenbosch president was? De Rode (communistische)economen in Suriname lopen te verkondigen dat de stabiliteit van Suriname te danken is aan de stabiele wereld goudprys en de ontwikkelingshulp vanuit Nederland. Kunt u dat even uitleggen?


  Maak melding
 2. Leuk heel leuk als jij het weet te verkopen.
  Maar ik zie geen enkele input nog output.

  Dus blijven wij zitten met de geur van rookworst…a smeer boeng maar jouw tanden zullen blijven lekken.

  Maar ja… Su mag blij zijn met Staatsolie en ook dat I’am Gold ook nog een stuivertje geeft.(mi gado man)
  Want anders soso bedel, omkoop, en nog zwaardere corruptie.


  Maak melding
 3. Proeve heeft natuurlijk gelijk in deze. Helaas zijn opeenvolgende regeringen niet in staat geweest om die positieve economische ontwikkelingen om te zetten in welvaart en welzijn voor grote delen van het volk. Integendeel merken we dat er meer armen erbij zijn gekomen, terwijl het aantal juist zou moeten afnemen. Aan economische stabiliteit en groei heeft het volk niets als ze het niet duidelijk merken in hun zakken.


  Maak melding
 4. Proeve is duidelijk in zijn mening, de economie is voor elk land belangrijk, maar
  na mei oeng abbi wang tra wintie, hoop ik dan
  en dan is het afwachten, hoe gaat men om
  met bepaalde zaken, maar waar ik het niet meen eens ben is de criminaliteit daar in het land, er moet nog een hoop gebeuren om dat op peil te brengen, ik was daar vorig jaar, en als ik om heen keek wat er daar rond liep, boi, dja in ptatta is het af en toe werie, maar daar ook, gezien overvallen
  berovingen en mekaar afslachten, maar goed
  in elk land heb je dit, en Sranang Kondre
  is een kleine gemeenschap, we zien wel na mei dit jaar!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding
 5. de vergelijking wat men steeds maakt gaat meestal over het verleden en het heden.dit soort van vergelijkingen gaat men altijd hebben.het ligt aan de huidige bank directeuren om dit vast te houden en verder mee te gaan.

  wie niet deugd of niet wil mee werken,moet gewoon opstappen.
  denk maar aan de wilde gouddelvers die de economie van suriname helpen mee vernietigen.en de natuur verpesten.

  een gezond economie betekend nog niet een gezonde volk.er moet nog veel gebeuren om de bevolking een welvarend leven te bezorgen en niet de wijze waarop dit nu is gebaseerd.
  de criminaliteit is juist toegenomen,en de directeur moet niet doen als of zijn neus bloed.

  suriname heeft niks aan politieke uitspraken en nodeloze zelfverdediging.wij moeten met ons allen dit land helpen opbouwen en niet steeds met partij politiek gepraat bezig zijn.


  Maak melding
 6. AMSTERDAM – Nederlandse ondernemers kijken “angstig” naar de uitslag van de verkiezingen van 25 mei 2010. Zij vrezen dat het huidige gunstige ondernemingsklimaat dat er nu is na de verkiezingen kan verslechteren, indien er een andere regering aan de macht komt. Het beleid van die regering kan de relatie tussen Suriname en Nederland vertroebelen.
  27th januari 2010 · Geen reacties
  AMSTERDAM – Nederlandse ondernemers kijken “angstig” naar de uitslag van de verkiezingen van 25 mei 2010. Zij vrezen dat het huidige gunstige ondernemingsklimaat dat er nu is na de verkiezingen kan verslechteren, indien er een andere regering aan de macht komt. Het beleid van die regering kan de relatie tussen Suriname en Nederland vertroebelen.De Nederlanders ondernemers Evert van den Oever, Emerald van Venrooij, Michiel Snoek en Jan Sijhoff onderschrijven de vrees van hun collega’s in afzonderlijke gesprekken. De vier ondernemers hebben ook een bedrijf in Suriname. De krant sprak hen gisteren tijdens de workshop over duurzaam ondernemen in Suriname, een activiteit georganiseerd door Redmond Consultancy & Management in Amsterdam.

  De inleiders Robby Makka, Henk Redmond en een deel van de Nederlandse ondernemers, samen met vertegenwoordigers van Redmond Consultancy & Management kort na de workshop over duurzaam ondernemen in Suriname. De ondernemers hebben de vrees geuit dat een volgende regering met voormalig legerleider Desi Bouterse aan het hoofd, negatief kan werken op het investeringsklimaat in Suriname.-.

  Slechts Sijthoff en Snoek durven het kind bij de naam te noemen en geven aan “bang” te zijn dat het ondernemingsklimaat in Suriname zal gaan verslechteren als Desi Bouterse aan de macht komt. …
  Vooral internationaal kan Suriname dan een slechte beurt maken, wat zich negatief zal vertalen in de investeringswereld. De twee ondernemers halen aan dat investeerders graag willen investeren in een land waar de veiligheid is gegarandeerd, waar er transparantie van beleid is, en waar sprake is van behoorlijk bestuur. Voorts moet het land een rechtstaat zijn waar er politieke rust is. “Maar het hoeft niet zo te zijn. De heer Bouterse moet bewijzen dat het niet zo hoeft te zijn, want wij hebben dat beeld wel”, benadrukt Sijthoff. Snoek: “Al zou Bouterse de belastingen afschaffen, dan nog blijft de vraag hoe hij Suriname internationaal zou redden”.

  “Technisch gezien is Bouterse minus 8 december een investeerder op zich”, reageert Robby Makka. Hij heeft als inleider op de workshop met de participanten van gedachten gewisseld over het onderwerp “Stuurmankunst voor investeringsklimaat in Suriname”. Makka krijgt in deze opmerking de ondersteuning van Sijthoff. Volgens de inleider is Bouterse een bruggenbouwer tussen productie en industrie.

  Dat de voormalige legerbaas een goede investeerder is, blijkt uit onder andere de oprichting van het Staatsziekenfonds en Staatsolie, zegt Makka. Ook Henk Redmond, managing director van Redmond Consultancy & Management, geeft aan dat ondernemers uitkijken naar de verkiezingsresultaten. “Wij echte ondernemers doen niet aan de politiek, maar kijken wel uit wie komen zal. Als een goede regering komt, hebben we ook betere perspectieven.”

  Redmond leidt in maart en in mei een delegatie van Nederlandse ondernemers naar Suriname om investeringsmogelijkheden te bekijken. Van der Oever geeft aan dat ondernemers de motor van een economie zijn en dat de politiek en het te voeren beleid in belangrijke mate bepalend zijn voor ondernemers die vooral aan duurzame investeringen denken. Voor van Venrooij is ook belangrijk de voortzetting van de goede betrekkingen tussen beide landen na de machtswisseling op 25 mei. De uitstraling van die goede betrekkingen zal zich dan verder gaan vertalen in de ondernemerswereld.-. Bron DWT

  Ray


  Maak melding
 7. Dit is ook een knappe prestatie om zo net voor de verkiezingen, propaganda te maken hoe goed het huidige regering het wel niet gedaan heeft, economisch. Vergeet niet dat bijna alle grondstoffen bijna gratis weggegeven worden. Dit moet veel beter en efficienter kunnen om toch meer winsten te maken.

  En dat er tot op het moment van nu geen enkel duurzame project ontwikkeld is. Er wordt nog teveel geimporteerd wat ook in Suriname geproduceert kan worden. Kom met meer fabrieken en produktie voor eigen gebruik en export. De reserves kunnen goed benut worden nu evt. met internationale leningen aangevuld. Er zijn genoeg mogelijkheden te bedenken. Niet in Paramaribo want die is al helemaal verstopt. Maar in de districten waar er nog zo weinig werk is, en legio mogelijkheden. Waarom niet oude plantages weer tot leven brengen of zoiets. Er is geld en mankracht. Waarom niet.


  Maak melding
 8. De monotaire en economische stabiliteit is bereikt ten kostte van 80% van de bevolking die onder de armoede grens leven, en waarbij geen wezenlijke projecten tot staan zijn gebracht door deze regering. Verder geen visie voor de toekomst om als regering zelf te investeren in een goud-mijnbouw bedrijf. is dat iets van de zwarte man die bang is om zijn eigen rijkdom naar boven te halen. Als een neger dat niet kan laat het maar aan een ander bevolkings groep over. Ik schaam mij voor jullie nietsnutten. U wacht op investeringen, suriname heeft zelf de rijkdommen wij hoeven op niemand te wachten.
  Neem een voorbeeld aan staatsolie die is in de jaren 80 opgericht, hadden zij toen op iemand gewacht. Kom nou !!!!


  Maak melding
 9. Leuk artikel,maar nergens wordt aangegeven door welke geleerde uit het staats-apparaat hoe het land ontwikkeld kan/moet worden..

  Niemand van de overheid weet er raad mee,dus het verstand van lanti-mang/vrouw is op o,o..

  Geen wonder ook,als een minis-ter verkondigd,dat ze totaal niet weet wat ze moet doen hoe ze moet aanpakken waar ze moet beginnen en ga zomaar door.

  Ik heb slechts als burger een advies,,

  Schaf onmiddellijk alle on-min vermogende kaarten af..

  Alle overtollige lanti zeven-even boys en girls te werkstellen in het district marowijne in de obé plantages victoria inclusief die on-min vermogenden.

  Besteeds van die 700 honderd miljoen slecht een paar tien tallen miljoen in deze industrie met een zachte lening van 5-7 % rente en laat alle machines speciaal voor deze industrie import vrij importeren..

  Niet lantie moet het doen,,maar een particulier bedrijf..

  Dan komen er honderden mensen aan het werk en veel minder criminaliteit..

  Iedereen verplicht ziekte kosten verzekeren..


  Maak melding
 10. Ik snap een aantal van jullie echt niet meer serieus,het is toch waar dat bouterse en zijn kornuiten een tering zootje van hebben gemaakt in suriname waneer gaat dat tot jou stomme kop doordringen, inderdaad moeten wij gezamelijk ons land opbouwen maar dan moet er niet weer zo een gestoorde klootzak als bouterse weer aan de macht komen om alles weer af te breken,@ theo laten wij eddy jharap en de 650 wernemers van staastolie en de dappere surinamers dankbaar zijn dat hun de verkoop van staatsolie aan daewoo hebben tegen kunnen houden, ik schaam mij voor die korzichtige klojo’s die hier propaganda maken voor de meest slechte periode in de geschienis van onze republiek suriname. de link die jullie willen leggen met bouterse en de staatsolie is laf zo doen jullie eddy jharap te kort de enige echte GRONDLEGGER van staatsolie suriname niemand meer.@ brantimaka op 25 feb 1980 is moreel verval begonnen in suriname om het weer op te bouwen kost tijd het is makkelijk om een land kapot te maken maar moeilijker om het weer op te bouwen. bouterse en zijn kliek hebben niets goed gedaan in suriname ik daag jullie uit om mij tegen te spreken met echte feiten en voorbeelden.


  Maak melding
 11. Ja, de luilaken zullen wel arm blijven hoor. Zei die denken dat er geld in het laatje is en dat ze maar mogen zitten op steun van de overheid wachten. Ding o wakti langa. De meeste van hen hebben grote lapen gronden, maar doen er niets mee.Waar zijn de landbouwers of vee houders?
  Zitten en denken dat het bij je gaat komen, dan moet je maar zitten wachten.


  Maak melding
 12. De heer Proeve heeft helemaal gelijk. Degene die kritiek hebben op wat hij naar voren bracht hebben geen idee van hoe het was.

  Kijk een land moet financieel sterk zijn om de armoede onder haar bevolking te beteugelen.Lenen om dat te doen brengt alleen meer ellende voor dat land.

  Fabrieken in een land worden niet door de overheid gebouwd maar dat gebeurd op initiatief van particulieren.

  De opgebouwde reserves bij de CBS mogen de eerst komende 10 jaar niet aangesproken worden. Als bijv Amerika of welk westers land ook geen reserves had was de ramp in deze crisis tijd veel erger dan het nu is.

  Surinamers laten wij een ding niet vergeten een land zonder reserves bij haar centrale bank is gedoemd een fail-state te worden.

  De kritiek dat grondstoffen worden weggeven daar zeg twee dingen over.
  Als een land financieel niet sterk is weten multinationals dat ook.Bij onderhandeling met die multinationals staat zo’n heel zwak.

  Multinationals maken dan misbruik van dat zwak land.
  Verder komen die grondstoffen die Suriname heeft ook voor in andere heel armlastige landen. Met andere woorden kan bijv goud veel goedkoper gehaald worden uit een armere land dan Suriname.

  Ik hoop dat de juiste partijen die Suriname ontwikkeling kunnen brengen de verkiezingen winnen.Het zou bijzonder erg zijn als we terug bij af zijn.


  Maak melding
 13. En wat voor nieuwe uitdaging is dit dan? Is dit niet altijd een uitdaging geweest. Zoals we gewoon zijn, lekker gebakken lucht lullen en hopen dat je met interessante woorden het volk kunt paaien. zucht!


  Maak melding
 14. Maar welke bijdrage kunnen jullie Surineds leveren om ecomomische vooruitgang te brengen?

  Dus het is belangrijker om een reserve van 650 miljoen te hebben dan je volk te voeden. Ik heb het niet over het geld klakkeloos aan het volk weg te geven. Mijns inziens zou de aanwezigheid van de reserve veel meer applaus verdienen indien niemand in Su onder het bestaansminimum hoefde te leven. Helaas is de realiteit anders.

  Radja


  Maak melding
 15. Obama houdt zijn State of the Union. Achter hem vicepresident Biden en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Pelosi. Foto Reuters
  Obama wijdt State of the Union aan economie
  Gepubliceerd: 28 januari 2010 05:59 | Gewijzigd: 28 januari 2010 06:33
  Door een onzer redacteuren
  Rotterdam, 28 januari. Het creëren van werkgelegenheid heeft dit jaar de hoogste prioriteit van de Amerikaanse president Barack Obama, zo zei hij gisteravond (lokale tijd) tijdens zijn eerste State of the Union.Ook riep Obama de verdeelde Democraten en Republikeinen op tot meer eenheid voor betere besluitvorming, onder meer over zijn plan voor hervorming van de gezondheidszorg.

  De eerste veertig minuten van zijn zeventig minuten durende State of the Union, de jaarlijkse toespraak van de president tot het Congres over de toestand van het land, besteedde Obama aan de Amerikaanse economie. Bestaande stimuleringsmaatregelen moeten dit jaar de werkgelegenheid vergroten met 1,5 miljoen banen. Met nieuwe wetgeving hoopt hij 30 miljard dollar te kunnen vrijmaken voor lokale banken, zodat zij kunnen investeren in kleine ondernemingen.

  Nalezen of -kijken
  State of the Union 2010: bekijk/beluister de toespraak, of lees de hele tekst.

  Obama zei de nieuwe werkgelegenheidswet op zijn bureau te willen zien „zonder vertraging” door het Congres. China, Duitsland en Groot-Brittannië wachten ook niet met maatregelen voor economisch herstel, aldus de president. „Ik accepteer geen tweede plaats voor de Verenigde Staten.”

  De Amerikaanse overheidsuitgaven worden de komende drie jaar bevroren op uitzondering van uitgaven voor nationale veiligheid, medische zorg, sociale uitkeringen en overheidspensioenen. Als het moet, zal Obama zijn veto gebruiken om dit voornemen te realiseren, zo zei hij tegen het Congres. Oliemaatschappijen, managers van investeringsmaatschappijen en mensen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen, krijgen geen belastingverlaging meer. Het begrotingstekort van de VS heeft een recordhoogte van 1,4 biljoen dollar.

  Obama denkt twee miljoen banen te kunnen scheppen door te investeren in duurzame energie. Hij wil zijn beoogde klimaatwet die de uitstoot van C02 moet beperken alsnog door de Senaat krijgen, sprak van een „nieuwe generatie veilige en schone kerncentrales”, maar wil ook omstreden olieboringen in zee. Klimaatsceptici hield Obama voor dat duurzame energie ook economisch voordeel biedt: „De natie die de markt van duurzame energie gaat leiden, leidt de wereldmarkt.”

  Woordkeuze
  Welke woorden gebruikte Obama het meest in zijn eerste State of the Union? En welke bij vorige toespraken? Bekijk een woordanalyse gemaakt met de website Wordle.

  Nadat de Democraten vorige week de meerderheid in de Senaat verloren, riep Obama zowel zijn eigen partij als de Republikeinen op zich te verenigen. Hij zei dat de Amerikaanse bevolking moe is van het gepolariseerde Washington „waar elke dag verkiezingsdag is”. Om de verlamde besluitvorming te verbeteren, kondige Obama maandelijkse ontmoetingen tussen beide partijen aan. „Ik weet dat jullie niet kunnen wachten”, zei hij tot het Congres.

  Zorghervorming

  Ook werd duidelijk dat Obama zijn plan om ruim 30 miljoen onverzekerden de komende tien jaar te verzekeren, nog niet heeft opgegeven. Hij erkende dat hij het zorgplan het publiek niet goed genoeg heeft uitgelegd, en riep Republikeinse Congresleden met betere alternatieven op naar voren te komen. „Loop niet weg van hervorming. Niet nu we zo dichtbij zijn. Laat we samen een weg vinden om deze klus te klaren voor de Amerikaanse bevolking.”

  Buitenlands beleid

  Obama besteedde niet veel aandacht aan het buitenlandse beleid. Hij refereerde aan het plan om gevechtstroepen terug te trekken uit Afghanistan (vanaf 2011) en uit Irak (augustus dit jaar) en waarschuwde Noord-Korea en Iran voor zware sancties als zij doorgaan met nucleaire bewapening.

  Homoseksuele militairen

  Verder zei de president dit jaar een einde te willen maken aan de discriminatie van homoseksuele militairen: een verkiezingsbelofte. Volgens het ‘Don’t Ask, Don’t Tell’- principe mogen homo’s officieel niet in het leger, maar zij mogen ook niet gevraagd worden naar hun seksuele geaardheid.

  Aan het einde van zijn toespraak bracht Obama het thema ‘change’ (verandering) van zijn campagne in de herinnering. Hij zei dat er kansen waren voor een nieuw jaar en een nieuw decennium. „Maar ik heb nooit gezegd dat verandering gemakkelijk zou zijn. Of dat ik het alleen kon.”

  Ray


  Maak melding
 16. @Theo je hebt helemaal gelijk!

  Ik reageer niet eens meer op dit soort berichten. Want Suriname heeft alles in zich om welvarend te worden, maar de mensen die dit moeten waarmaken zijn er niet, of mogen het niet.
  Men verwacht bij iedere stap die men bereikt dankbaarheid van het volk, terwijl men betaald wordt om het werk (goed) te doen.

  Elke werkgever ontslaat een werknemer die niets presteert, steelt, vecht, en een potje van maakt etc.etc.


  Maak melding
 17. ….Verder komen die grondstoffen die Suriname heeft ook voor in andere heel armlastige landen. Met andere woorden kan bijv goud veel goedkoper gehaald worden uit een armere land dan Suriname….(geschreven door Afro).

  @Afro ga je diep schamen!

  Jou onderdanige en bekrompen manier van denken is zeer slecht voor de Surinaamse economie, en alle Surinamers die van de gemeenschappelijke Surinaamse bodemschatten afhankelijk zijn!

  Ik hoop niet dat jij voor het zeggen hebt in Suriname, nee a.u.b. niet! Je bent ZIEK!

  Dacht jij dat een land als Nederland denkt zoals jij denkt?
  Waar dacht jij dan dat goud goedkoper “gehaald” kon worden? Over het woord “halen” gesproken…


  Maak melding
 18. @radja
  Zonder die reserves is er geen vertrouwen in de waarde van de SRD. De reserves moeten in een vaste verhouding tot de hoeveelheid papier geld staan. Wat er gebeurt als dit niet zo is dat hebben we in het verleden al gezien: de enorme inflatie die we aan Bosje en DDB te danken hadden.

  Als de inflatie straks weer groot wordt betekend dit direct dat een groot aantal bedrijven stoppen, dat de bevolking gaat hamsteren omdat iets wat vandaag 10 SRD kost morgen 11 SRD kost, dan krijgen we weer export en import problemen, lege schappen in de winkels, kapotte machines en auto’s omdat het niet lukt onderdelen te importeren/kopen, banken die geen geld willen uitlenen en als ze het wel doen een onbetaalbare rente vragen, lonen die aan het einde van de maand niet meer waar zijn, etc.


  Maak melding
 19. Will Smith wil president van Amerika worden

  NEW YORK – Acteur Will Smith wil graag president van de Verenigde Staten worden. Althans, dat denkt zijn vrouw Jada Pinkett.

  ‘Will denkt er hard over na in de politiek te gaan. Hij zei dat hij zich best kon voorstellen als een Amerikaanse president. Het was geen grapje, was hij heel serieus over ” vertelt Jada.

  Jada voelt er weinig voor om in dat geval als ‘first lady’ op te draven: “Dat is gewoon niets voor mij.”

  Jada, 38, en Will, 41, staan bekend om hun filantropische werk. Zij hebben de Will en Jada Smith Family Foundation opgericht, een liefdadigheidsinstelling die zich richt op het helpen van jongeren in de grote steden. (EBO)
  28/01/10 10u10
  Ray


  Maak melding
 20. Obama in de clinch met banksector

  De banken lagen mee aan de basis van de wereldwijde crisis, werden gered door een overheidslening lening van miljarden maar gaan vrolijk door met het toekennen van riante bonussen. Daardoor krijgt president Obama het danig op de heupen en hij stelt een belasting voor om het geleende geld snel te recupereren.

  Over enkele dagen, op 20 januari 2010 zal de 48-jarige Barack Hussein Obama het eerste jaar van zijn ambtstermijn als 44ste president van de USA achter de rug hebben. Toen hij zijn intrede maakte van het Witte Huis kreeg hij, buiten alle (geo)politieke beslommeringen, de volle laag van de financiële crisis te verwerken.

  Hij zag hoe de grootste economie ter wereld aan het wankelen was en stond toe, dat de overheid miljarden dollars pompte in noodlijdende sectoren. In 2008 kregen banken in de VS ca 117 miljard dollar (81 miljard euro) toegestopt met als voorwaarden dat het geld moest worden terugbetaald zodra de banken weer gezond waren en dat ze intussen matig moesten omspringen met verloning en dat vooral de eindejaarsbonussen op een laag pitje moesten komen te staan.

  Zo ontvingen JP Morgan, Goldman Sachs en American Express resp. 25, 10 en 3,4 miljard dollar. En de CEO van Goldmans Sachs, de 55-jarige Lloyd C. Blankfein, ontving eind 2007 een recordbonus van 68 miljoen dollar (47 miljoen euro). Op het einde van 2008 kreeg hij evenwel geen bonus.

  Al heel vroeg in 2009 waren grootbanken er als de kippen bij om het geleende geld terug te beginnen storten. De achterliggende reden was, dat ze weer vrij wilden zijn met hun loon- en zeker bonussenpolitiek. Zo had Goldman Sachs in juli 2009 de lening al helemaal terugbetaald en er zijn nog voorbeelden.

  Daaruit zou men kunnen afleiden, dat de banken terug over voldoende cash beschikten om over te gaan tot de orde van de dag en bij voorbeeld aan de industrie de broodnodige leningen zouden toestaan. Zo ging het helaas niet. De banken bleven wantrouwend op hun dollars zitten en fungeerden zo als rem op de toch al zo gehavende economie.

  Op het einde van 2009 voelden de banken die hun schuld aan de overheid hadden ingelost zich terug oppermachtig en ze draaiden de bonussenkraan gul open. Zo lezen we The New York Times van 9 januari 2010 dat JP Morgan zijn medewerkers gemiddeld 463.000 dollar (322.000 euro) heeft toegestopt. Goldman Sachs wilde hierover gaan en schoof gemiddeld 595.000 dollar (414.000 euro) over tafel.

  In datzelfde artikel lezen we, dat vijf van de grootste banken die geholpen werden door de overheid (Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase en Morgan Stanley) in de 9 eerste maanden van 2009 een totaal spaarpotje hebben kunnen aanleggen van ca 90 miljard dollar (63 miljard euro) als appeltje voor de dorst. Dat appeltje moet dan dienen voor salarissen en bonussen. Om toch de schijn wat te redden, betaalden sommige banken, zoals Goldman Sachs, de bonus aan hun toplui uit in aandelen.

  Tot daar The New York Times. De manier waarop de Amerikaanse banken volgens hem omgaan met hun verantwoordelijkheid werkt president Obama danig op de zenuwen. Daarom wil hij de grootbanken die meer dan 50 miljard dollar aan activa beheren (en zo zijn er 50) een extra belasting opleggen. Op die manier zou al het aan de banken geleende geld terug moeten vloeien naar de overheid met als ‘bonus’ dat het begrotingstekort van de VS wat vermindert.
  Binnen dit en 10 jaar zou de nieuwe belasting 90 miljard dollar naar de schatkist brengen en twee jaar later zou het volledige geleende bedrag van 117 miljard dollar zijn teruggekeerd naar de overheid.

  Als het Congres Obama’s gedachtegang volgt, wordt de ‘bankenbelasting’ ingeschreven in het budget, dat in februari 2010 rond moet zijn.

  De banksector heeft al laten weten vierkant tegen deze belasting te zijn. Ze beschouwen het als een voortijdige poging om het aan hen geleende geld terug in de staatskas te krijgen.

  De voorzitter van het IMF, de Franse econoom Dominique Strauss-Kahn, is alvast gewonnen voor Obama’s idee. Ook Jean-Claude Juncker, de eerste minister van Luxemburg en voorzitter van de Eurogroep (de 16 landen met de euro als munt) steunt Obama, maar voegt er snel aan toe, dat zoiets in Europa ‘moeilijk’ te realiseren is, omdat Europa niet als één homogeen blok, maar als een conglomeraat van landen te beschouwen is.

  Dat president Obama zo reageert is naar onze mening te catalogeren als een uiting van gezond verstand. Bovendien is het voor hem een politieke noodzaak in het kader van de toenemende kritiek vanuit de bevolking op de miljardensteun aan banken en (auto)industrie, betaald met belastinggeld.

  Obama en de banksector hebben nu de zwaarden gekruist. En nu maar afwachten wie als overwinnaar het strijdperk zal verlaten.

  Jan Van Besauw
  Publicist voor US Markets
  ________________________________________


  Maak melding
 21. Obama in de clinch met banksector.

  De banken lagen mee aan de basis van de wereldwijde crisis, werden gered door een overheidslening lening van miljarden maar gaan vrolijk door met het toekennen van riante bonussen. Daardoor krijgt president Obama het danig op de heupen en hij stelt een belasting voor om het geleende geld snel te recupereren.

  Over enkele dagen, op 20 januari 2010 zal de 48-jarige Barack Hussein Obama het eerste jaar van zijn ambtstermijn als 44ste president van de USA achter de rug hebben. Toen hij zijn intrede maakte van het Witte Huis kreeg hij, buiten alle (geo)politieke beslommeringen, de volle laag van de financiële crisis te verwerken.

  Hij zag hoe de grootste economie ter wereld aan het wankelen was en stond toe, dat de overheid miljarden dollars pompte in noodlijdende sectoren. In 2008 kregen banken in de VS ca 117 miljard dollar (81 miljard euro) toegestopt met als voorwaarden dat het geld moest worden terugbetaald zodra de banken weer gezond waren en dat ze intussen matig moesten omspringen met verloning en dat vooral de eindejaarsbonussen op een laag pitje moesten komen te staan.

  Zo ontvingen JP Morgan, Goldman Sachs en American Express resp. 25, 10 en 3,4 miljard dollar. En de CEO van Goldmans Sachs, de 55-jarige Lloyd C. Blankfein, ontving eind 2007 een recordbonus van 68 miljoen dollar (47 miljoen euro). Op het einde van 2008 kreeg hij evenwel geen bonus.

  Al heel vroeg in 2009 waren grootbanken er als de kippen bij om het geleende geld terug te beginnen storten. De achterliggende reden was, dat ze weer vrij wilden zijn met hun loon- en zeker bonussenpolitiek. Zo had Goldman Sachs in juli 2009 de lening al helemaal terugbetaald en er zijn nog voorbeelden.

  Daaruit zou men kunnen afleiden, dat de banken terug over voldoende cash beschikten om over te gaan tot de orde van de dag en bij voorbeeld aan de industrie de broodnodige leningen zouden toestaan. Zo ging het helaas niet. De banken bleven wantrouwend op hun dollars zitten en fungeerden zo als rem op de toch al zo gehavende economie.

  Op het einde van 2009 voelden de banken die hun schuld aan de overheid hadden ingelost zich terug oppermachtig en ze draaiden de bonussenkraan gul open. Zo lezen we The New York Times van 9 januari 2010 dat JP Morgan zijn medewerkers gemiddeld 463.000 dollar (322.000 euro) heeft toegestopt. Goldman Sachs wilde hierover gaan en schoof gemiddeld 595.000 dollar (414.000 euro) over tafel.

  In datzelfde artikel lezen we, dat vijf van de grootste banken die geholpen werden door de overheid (Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase en Morgan Stanley) in de 9 eerste maanden van 2009 een totaal spaarpotje hebben kunnen aanleggen van ca 90 miljard dollar (63 miljard euro) als appeltje voor de dorst. Dat appeltje moet dan dienen voor salarissen en bonussen. Om toch de schijn wat te redden, betaalden sommige banken, zoals Goldman Sachs, de bonus aan hun toplui uit in aandelen.

  Tot daar The New York Times. De manier waarop de Amerikaanse banken volgens hem omgaan met hun verantwoordelijkheid werkt president Obama danig op de zenuwen. Daarom wil hij de grootbanken die meer dan 50 miljard dollar aan activa beheren (en zo zijn er 50) een extra belasting opleggen. Op die manier zou al het aan de banken geleende geld terug moeten vloeien naar de overheid met als ‘bonus’ dat het begrotingstekort van de VS wat vermindert.
  Binnen dit en 10 jaar zou de nieuwe belasting 90 miljard dollar naar de schatkist brengen en twee jaar later zou het volledige geleende bedrag van 117 miljard dollar zijn teruggekeerd naar de overheid.

  Als het Congres Obama’s gedachtegang volgt, wordt de ‘bankenbelasting’ ingeschreven in het budget, dat in februari 2010 rond moet zijn.

  De banksector heeft al laten weten vierkant tegen deze belasting te zijn. Ze beschouwen het als een voortijdige poging om het aan hen geleende geld terug in de staatskas te krijgen.

  De voorzitter van het IMF, de Franse econoom Dominique Strauss-Kahn, is alvast gewonnen voor Obama’s idee. Ook Jean-Claude Juncker, de eerste minister van Luxemburg en voorzitter van de Eurogroep (de 16 landen met de euro als munt) steunt Obama, maar voegt er snel aan toe, dat zoiets in Europa ‘moeilijk’ te realiseren is, omdat Europa niet als één homogeen blok, maar als een conglomeraat van landen te beschouwen is.

  Dat president Obama zo reageert is naar onze mening te catalogeren als een uiting van gezond verstand. Bovendien is het voor hem een politieke noodzaak in het kader van de toenemende kritiek vanuit de bevolking op de miljardensteun aan banken en (auto)industrie, betaald met belastinggeld.

  Obama en de banksector hebben nu de zwaarden gekruist. En nu maar afwachten wie als overwinnaar het strijdperk zal verlaten.

  Jan Van Besauw
  Publicist voor US Markets


  Maak melding
 22. 1975-2000: Economische chaos door slecht regeer beleid. Ontwikkelingshulp uit Nederland was nodig om hoge inflatie en overheidtekorten terug te dringen dank aan CBvS.

  2000-2009: Betere financieele positie door groeiende export van bauxiet, goud en aardolie en toerisme. Economische rust en stabiliteit dank aan de schuld aflossingen.

  1997-2000: dieptepunt Suriname door wegswappen van goudreserve van 75 Miljoen USD, geen dekking aan Surinaamse munt, torenhoge inflatie, onverantwoord hoge leningen, bijna weggeven van onze trots Staatsolie, ongekend nationale crisis, verarming bevolking, moreel en etnisch verval,toename criminaliteit, ondermijning rechtzekerheid.

  MENSEN OENG OPO JOE AI NOH !! Wie dan ook aan de macht komt BLIJF VAN JE POTEN AF VAN STAATSOLIE EN DE CBvS RESERVES !!

  Ptaka


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES