maandag, mei 20, 2024
HomeNieuws uit SurinameVerkiezingsfeest Suriname begint in het parlement

Verkiezingsfeest Suriname begint in het parlement

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 jan – Wat ook gezegd mag worden van de stand van de democratie in Suriname, het parlement houdt zich trouw aan zeker één principe. De laatste fase van elke zittingstermijn wordt steevast gewijd aan fiks gekruide propaganda. Ook dit keer geen uitzondering.

Het feest is al goed op gang. Parlementariërs hebben zichtbaar moeite te ontkomen aan de verleiding niet bij de les te blijven. De al verlate behandeling van de overheidsbegroting wordt nog meer verschoven. Om maar vooral genoeg tijd over te hebben voor het vingertje wijzen en het over en weer verwijten. Mogelijk heeft deze vertoning van een meesttijds ineffectief parlement enige amusementswaarde.

Daar de afgelopen vijf jaren bitter weinig is gepresteerd – er is soms maanden aaneen niet vergaderd – sluimert ergens het gevaar van verzadiging. Het baalvirus dat zich razendsnel kan ontwikkelen bij het kiezerskorps. Want hoe een verantwoorde keus te maken te midden van zoveel schijnbare tegenstrijdigheid. Eerst harmonieus nihil presteren om dan met veel misbaar te trachten elkaar de markt uit te prijzen. De Surinaamse kiezer is voorwaar een niet te benijden soort.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
 1. corruptie suriname, traditionele steun
  23rd januari 2010 · Geen reacties
  Paramaribo – Zakenlui in Suriname die een politieke partij financieren, doen dit vaak omdat zij van huis uit die organisatie steunen. Directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven Renee van Essen stelt dat de meeste ondernemers wel een bepaalde politieke voorkeur hebben en zeker een bijdrage leveren.

  Deze steun is meestal materieel: bakken softdrinks of water bestemd voor een massameeting. Toch gelooft hij niet dat dit volledig filantropisch is. “Laten we eerlijk zijn: voor wat, hoort wat, luidt een bekend spreekwoord. Dit zal wel meespelen in het achterhoofd van de ondernemers”…..

  Van Essen reageert op de waarschuwing van Transparency International, het gerenommeerde onderzoeksbureau, dat wereldwijd de strijd aanbindt tegen corruptie. De VSB-voorman meent dat steun een normale gift moet zijn die niet op omkoping lijkt. “Je moet voor jezelf de grens trekken.” Over incidenten in het verleden zoals de kwestie Ringweg waarin ondernemer en politicus Oemar Chiragally betrokken is, zegt Van Essen niets van af te weten.

  Voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, Wonny Boedhoe, is niet op de hoogte van bedrijven die openlijk propaganda maken, maar ze weet wel dat ondernemers een invloedrijke stem hebben in de partij. De VES-voorzitter zegt ook niet te weten of de ondernemers een tegendienst verwachten. Boedhoe legt uit dat haar eerdere oproep tot voorzetting van het huidige monetair beleid geen ondersteunende kreet is naar de huidige regering. “Het geldt voor alle partijen die aan de macht komen.” Ongeacht hoe de regering eruit ziet na de stembusgang in mei, zij zal moeten voortborduren op het beleid van de regering-Venetiaan. Het economische klimaat dat is gecreëerd, heeft voor een enorme opleving in de dienstensector gezorgd. Boedhoe noemt de inrichting van een zorgkliniek voor buitenlanders ook een groeiende ICT-sector.

  Voor wetenschapper August Boldewijn is de weigering van politieke partijen om inzage te geven in hun financieringsbronnen een goede reden om achterdochtig te zijn. De wet op de politieke partijen van 1987 verplicht financiële verantwoording. “Dit betekent dat er wel grijze financiële bronnen zijn.” Dit gedrag werkt niet in het voordeel van de Surinaamse politiek. De Democracy Unit is voorstander van staatsfinanciering van partijen, maar blijkt uit een gehouden enquête onder de bevolking dat zij hun belastinggelden niet zodanig besteed willen zien. Burgers vrezen dat hun zuur verdiende geld met een of ander trucje in de zakken van politici terechtkomt. Dit indiceert volgens Boldewijn hoe negatief de Surinamer staat tegenover de politiek. Politici zouden er dus goed aan doen hun imago op te vijzelen.-.Bron DWT

  Ray


  Maak melding
 2. als de NDP haar belofte nakomt voor wat betreft het open breken van het goud contract, zal er voor Suriname bij een gunstigere deal met deze Multi-national voor Suriname veel meer inkomsten voor het Surinaamse volk vrijkomen.ook hebben wij nog staatsolie die aan het uitbreiden is wat dus ook meer inkomsten betekent.dus kan men de volgende regering niet meer chanteren met het dichtdraaien van ontwikkelings gelden.denk maar aan Indonesie een trotse staat,die toen aan Nederland zei:”hou maar jou ontwikkelingsgeld”.aan het Surinaamse volk zou ik willen meegeven:”GELOOF IN EIGEN KUNNEN” en wacht niet op het buitenland.Als wij de kennis niet in huis hebben voor goudontginning, HUUR HET DAN IN.
  SURINAME VOORWAARTS.


  Maak melding
 3. ik zie het al gebeuren, dat suriname na de winst van de NDP weer veranderd in een chaos. Ik denk dat jullie hier nog niet door hebben hoe de wereld werk. Haitie heeft ook Olie en grondstoffen. Waarom zijn ze zo arm. Als de grote ondernemingen je de rug toekeren kun je gaan zitten op je grondstoffen maar je komt geen stap vooruit. En als ik die reactie hier zie van contracten openbreken enz. dan hou ik me hart vast. Ik hoop dat de mensen stemmen met hun hoofd en niet met hun hart.


  Maak melding
 4. Geloof in eigen kunnen , dit heb ik wel eens eerder gehoord oude retoriek mi boi.het is niet de goud deal dat suriname economisch en sociaal achteruit heeft gezet, maar de voorzitter van de ndp met zijn wanbeleid en zijn nep economen en zijn pseudo politicus.


  Maak melding
 5. Geloof in eigen kunnen ???

  En dat uit de mond van figuren die hun eigen incompetentie ruimschoots bewezen hebben. Laat me niet lachen. Dit is niet “Geloof in eigen kunnen” maar absurd zelfoverschatting van DDB, Bosje, Simons, etc.


  Maak melding
 6. Het Motto vroeger was geloof in eigen kunnen dat kon je op de borden langs de weg zien richting zanderij.

  Maar deze motto is een misleiding het motto
  tegenwoordig is Eigen Zakken Eerst.


  Maak melding
 7. De ndp en beloften laat mij niet lachen hahahahaha, nooit heeft bouterse zich aan een belofte gehouden ga zijn geschiedenis maar na dan zal je zien. kijk wat er met chaves aan de hand is de macht is naar zijn hoofd gestegen hij koopt miljoenen aan wapens de economie gaat achteruit hij sluit kritische radio en tv stations de devaluatie van de bolivar, dit staat suriname te wachten als die hond bouterse en zijn boeven klik weer aan de macht komen ze hebben in de jaren tachtig laten zien hoe ze binnen korte tijd alles ten gronde kunnen richten maar die koeien en de ezels onder mijn landgenoten willen dat niet inzien .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES