maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieGezochte Nederlander als Surinamer beschermd

Gezochte Nederlander als Surinamer beschermd

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 jan – Een door de Nederlandse justitie gezochte man mag van de rechter niet worden uitgeleverd. Volgens een rechterlijk vonnis moet de Nederlander van Surinaamse afkomst als Surinamer worden behandeld. Hij maakt dan ook aanspraak op bescherming door de wet. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie houdt zijn hart vast.

Een sneeuwbaleffect is niet uitgesloten als straks meer Surinaamse Nederlanders een beroep doen op de zogenaamde Toeschedingsovereenkomst. “Er is afgesproken dat het probleem zo snel mogelijk opgelost wordt”, zegt Santokhi tegenover de Times of Suriname. Het probleem zit vooral in de aanspraken. Nederlanders van Surinaamse komaf menen recht te hebben op behandeling als Surinamer.

Paramaribo is het daar niet mee eens. De met Nederland gesloten overeenkomst is dan ook al jaren controversieel. De beide regeringen slagen er maar niet een oplossing te vinden. Het vonnis wrijft alleen maar nog meer zout in de wond. Santokhi vreest ook dat Suriname een toevluchtsoord wordt voor criminelen. Justitie moest de man laten gaan na het vonnis. Hij was aangehouden op verzoek van Justitie Nederland.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. Volgens een rechterlijk vonnis moet de Nederlander van Surinaamse afkomst als Surinamer worden behandeld.

  Volgens een rechtelijke vonnis moet de Surinamer van Nederlandse afkomst als Nederlander worden behandeld.

  zien wij dit nog niet gebeuren.zo eenvoudig is dit alweer niet.


  Maak melding
 2. Is de rechter soms ook omgekocht!

  Kenny

  Nee hoor dit heeft niets met omkoping te maken!!! In het toescheidings overeenkomst dat in verleden is getekend zowel door Su als Nederland staan al deze punten uitgelegd, alleen weet 99,9 % van de Suris niet eens wat die Toescheidings overeenkomst is, laatstaan wat het inhoudt!!! Dat is het probleem!!


  Maak melding
 3. Suriname is toch al een toevluchtsoord voor criminelen?

  Hoeveel staan er niet op internationale en/of Nederlandse opsporingslijsten?
  Misschien een suggestie: stuur allen (oud-) DNA leden met een diplomatiek paspoort naar NL en trek dan na 2 dagen de diplomatieke stutus in. 😆


  Maak melding
 4. Die rechter heeft volkomen gelijk want wet is wet en hij zit juist daar om recht uit te spreken en niet te luisteren wat anderen denken.Santhoki houdt zijn hart vast omdat hij altijd zijn eigen weg wil gaan wat de wet betreft.Wanneer Turken of Marrokkanen met een Nederlandspaspoort naar hun land vertrekken na een misdaad te hebben begaan worden ze ook niet zomaar uitgeleverd aan een vreemd land.Ze zijn hoe dan ook als marrokaan of turk geboren.Afspraak is afspraak dus gewoon die toescheidingsovereenkomst naleven en respecteren door zowel Suriname als Nederland…..daar zijn soms rechterlijke uitspraken voor nodig bij schending daarvan.


  Maak melding
 5. Een democratische regering respecteert haar eigen gesloten verdragen en houdt zich aan wet en recht. De surinamers in nederland hebben door de toescheidings overeenkomst het recht om als surinamer behandeld te worden en genieten alle rechten die een surinamer toe-komt. Deze rechter die het vonnis heeft gewezen, is een goede rechter omdat die de wet heeft toegepast zoals dat is vervat in de toescheidings-overeenkomst.
  De Mega-combinatie heeft beloofd dat men de land-genoten die buiten suriname wonen beter willen betrekken bij de opbouw van het land.
  Dat noem ik bewustwordings politiek, omdat het afrekend met de oude niet productieve zienswijze. Wij wachten af wat de beleids notities zijn op dit vlak van de MC. Minister santokhi ziet alleen maar criminelen naar surimame komen wanneer de regering uitvoering zou geven aan deze wet.
  Zo ziet u dat de oude politiek het land achter houdt in ontwikkeling, door zijn eigen mensen te discrimineren en moeilijk te maken om in suriname te investeren. Omdat zij weten dat die mensen niet te manipuleren zijn zoals de stemvee die zij gewend zijn stikken.


  Maak melding
 6. Ik vraag mij af of de Min. weet waarover hij praat.
  Niemand zit te wachten op criminelen….maar er zijn afspraken op de wereld gemaakt en hij moet weten waarom…of weet hij het niet.
  Weet hij het niet dan is hij geen Min. waard dan een nodeloze schreeuw lelijkerd.

  Straks zal men denken de politie is een bewaar plaats voor criminelen of is hij Boyke vergeten.
  Als ik hem was zou ik daarvoor mijn hoofd vast houden.


  Maak melding
 7. Het is niet de rechter die hieraan schuldig is. Het zijn de wetgevers. Zolang de rechter de wet, die aan de Toescheidingsovereenkomst is gekoppeld, op de juiste wijze hanteert heeft hij formeel gelijk, ook al is het onverteerbaar. Maar Suriname moet niet zeuren. ZIJ zijn het die de implementatie van de Toescheidingsovereenkomst hebben tegengehouden. Dus krijgt men nu een koekje van eigen deeg. Mark my words: Er komen nog meer van deze gevallen in de toekomst. En minister Santokhi: Ik zou in uw geval nog maar eens met uw collega uit Nederland om de tafel gaan zitten.


  Maak melding
 8. ze dienen wel beschermd te worden maarrrr niet als ze een moord hebben gepleegd en deze crimineel is de zo veelste die vlugt naar sme na een moord er was zo een 3 jr geleden een man vermoord te haag en veld bijlmer die mordenaar zit ook in sme belachlijk toch !dat kan niet toch! zo heb je ook een figuur die een guyanse debora vermoorde in sme die zit ook lekker hier in ned en die gast hft zelfs een gezin en de zoon van goeman die ook zijn vader dood schoot in sme zit ook lekker hier in ned niets meer van gehoort daarom zeg ik ook lang leve peter de vries die ons dit soort zaken doet weten foei sme zowel nederland die deze criminelen beschermd bha !!!


  Maak melding
 9. Maar als je als Surined aansoraak wilt maken om tijdens de verkiezing te mogen stemmen wordt je niet als Surinamer behandeld.
  Vreemd toch dit gedrah lijt mij.
  Ineens moeten wij nu8, volgens de rechter, de Surineds wel als Surnamer behandelen.
  Lachwekkend allemaal.


  Maak melding
 10. Eindelijk een rechterlijke vonnis die betrekking heeft op de Toescheidings-overeenkomst. Krachtens deze overeenkomst mogen Surinaamse Nederlanders ook aanspraak maken op het Surinamerschap als topsporter. Ik sluit niet uit dat deze rechter een groot voorstaander is van de SURNEDS voetballers en dit vonnis aangrijpt om de politiek zowel in Suriname als in Nederland wakker te schudden om de afspraken uit 1975 nu eindelijk openbaar te maken. Tot nu toe wordt vanuit beide zijden een struisvogelpolitiek gevoerd. De nieuwe bondscoach mag deze rechter een flinke bos bloemen sturen, zoveel inventiviteit had je toch niet verwacht van een Surinaamse rechter. SURNEDS maken jullie je nu maar klaar om voor het Surinaams elftal te spelen op het WK 2014 in Brazilie. Want dit is jurisprudentie van de bovenste plank. Miniser Santoki mag dan krokodillen tranen huilen, de Surinaamse regering is feitelijk door deze rechter mooi in zijn hemd gezet. Proficiat.


  Maak melding
 11. Foei toch, wat een schande,een brokkosakka voor het land.
  straks wordt het een rage,men komt,moord en gaat terug.want toch wordt je,door die te gekke wetgeving van het thuisfront niet uitgeleverd.


  Maak melding
 12. Dezelfde advocaat van de Staat Alwin Baarh die voorzitter is van Japin van de NPS die zo tegen de Toescheidingsovereenkomst (TO) is, heeft het Arrest van van het Hof van Justitie van Suriname van 03 augustus 2007 gebruikt om zijn verdachte cliënt niet aan Nederland uitgeleverd te krijgen. Zie Surinaams Juristenblad (SJB) Nr. 2 oktober 2009 bladzijde 81 ev. Waar is de moraal van deze NPS advocaat?


  Maak melding
 13. Ze kunnen een deal maken met de Ned.justitie, jullie sturen die moordenaar van dat guayanees meisje terug en ook de oudermoordenaar guman ofzo,en jullie krijgen je crimineel terug.

  Santoki is echt een schijnheil,over deze crimineel zegt ie,dat hij vreest`dat Suriname een toevluchtsoord wordt van Surineds criminelen,maar vergeet erbij te zeggen dat Nederland ook een toevluchtsoord is voor Surneds die in Suriname moorden hebben gepleegd.

  Nederland toont weer zijn machtpositie,door om uitlevering te vragen over een crimineel.Toen Peter R.de Vries die 2 moordenaars hier in Ned.had opgespoord vroeg hij persoonlijk om ze aan Suriname uit te leveren,maar daar had de Ned. minister van justitie geen boodschap aan,en nu hebben ze het lef Suriname te commandaren een crimineel uit te leveren,gelukkig heeft de rechter daar kortemetten meegemaakt,een rechter die een pluim verdient omdat ie heeft getoond dat niet iedereen in Suriname voor Nederland buigt.


  Maak melding
 14. @KritischeNoot

  Bij een rechtzaak moet een advocaat gebruikmaken van alle middelen ( dus ook wetten) die er zijn om het belang van zijn client te verdedigen.

  Daarnaast mag de advocaat best vinden dat een wet die hij in zo’n rechtzaak aanhaalt niet deugd.

  Dat zijn twee volkomen verschillende zaken, maar voor jouw blijkbaar te moeilijk.


  Maak melding
 15. Een uitspraak van de rechter moeten wij respecteren. Geen discussie daarover. Ik ben het wel eens met de minister dat Suriname geen paradijs moet worden voor criminelen. In geen enkele vorm dan ook. Criminelen mogen hun straf niet ontlopen. Maar neem van mij aan dat deze zaak een een staartje krijgt. Volgens mij had onze Simmie toendertijd ook de Surinaamse nationaliteit. Maar onder druk van Nederland werd die ook uitgeleverd aan Nederland. En terecht ook!!!


  Maak melding
 16. je kan zien aan sommige reaktie dat ze de ballen niet van snappen vooral die op nummer 16 het is niet verplicht om te reageren als je geen kaas hebt gegeten van een onderwerp hou dan jou mond en lees hoe anderen er over denken mss kan je wat van leren.wie de surinaams nationaliteit heeft is voor de surinaamse wet een surinamer en dat geld ook voor de nederlandse nationaliteit die twee landen leveren geen onderdanen aan elkaar uit anders had suriname bouterse en brunswijk ook moeten uitleveren aan nederland, denk aan de zaak parmessar hoe het toen is gegaan met zijn nationaliteit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES