ABOP zet in op Banenplan voor Suriname

12

PARAMARIBO, 25 jan – Volgens de secretaris van de ABOP Sympathisanten Nederland, Jan Gajentaan, heeft Suriname dankzij de Nieuw Front-Plus regering de afgelopen vijf jaar een goede prestatie geleverd wat betreft monetaire stabiliteit. Ook de economische groei van 5% tot 6% per jaar, steekt volgens hem gunstig af tegenover het regionale gemiddelde. Toch is Gajentaan van mening, dat nog steeds te veel groepen in Suriname buiten de boot vallen wat betreft de werkgelegenheid en daardoor niet kunnen meedelen in de welvaart. Daarom zal de ABOP in het verkiezingsprogramma een banenplan opnemen voor de regeerperiode 2010 – 2015 . Doel is toename van de werkgelegenheid en daarnaast een hogere participatiegraad van verschillende groepen die nu buiten de boot vallen of dreigen te vallen.

Op verzoek van ABOP-voorzitter Ronny Brunswijk, hebben het Wetenschappelijk Buro van de partij en de Afdeling Sympathisanten Nederland een gezamenlijke studie gedaan naar dit onderwerp met als resultaat een Banenplan, dat in hoofdzaak beoogt om banengroei in de private sector te bewerkstelligen. Daarnaast zou de overheid ter ondersteuning een flink aantal tijdelijke banen in het leven moeten roepen, met name in de verder gelegen districten. De partij is van mening dat, gezien de recente problematiek te Albina/Papatam (rellen op kerstavond 2009) en de overduidelijke noodzaak voor een integraal herstelplan aldaar, een banenplan goed bruikbaar zou zijn in dit kader, als onderdeel van een dergelijk herstelplan.

Doel van het Banenplan van de ABOP is om minstens 7.500 extra banen te scheppen voor geheel Suriname in de periode 2010 – 2015 (dus dit aantal moet nog bovenop de al bestaande banengroei komen). Van deze in totaal 7.500 banen zijn 5.000 banen te scheppen in de particuliere sector door het bieden van fiscale voordelen door de overheid aan bedrijven die de nieuwe banen scheppen. De overige 2.500 banen van de in totaal 7.500, zijn tijdelijke banen van één tot twee jaar te scheppen door de Surinaamse overheid, vooral bedoeld om de jeugdwerkloosheid te bestrijden en om groepen die nu buiten het arbeidsproces staan, beter voor te bereiden op een aansluitende baan in het bedrijfsleven. Gajentaan is van mening dat het Banenplan daarmee goed aansluit op de doelstellingen in het MOP (Meerjarig Ontwikkelings Plan) 2006-2011, dat eveneens een verschuiving beoogt van werkgelegenheid richting de private sector.


12 REACTIES

 1. ABOP is mede verantwoordelijk voor het sluiten van slechte deals binnen deze regering waar onze natuurlijke hulpbronnen die de garantie is voor ontwikkeling van ons volk, worden weg-gegeven aan buitenmaatschappijen zo-als IMGOLD. Waarvan moet nu de banenplan betaald worden, toch niet van bananen. Als u als politieke-partij serieus genomen wilt worden dan moet u eerst erkennen dat u mede-verantwoordelijk bent geweest voor het verlies van miljarden dollars aan surinaamse goud. Waarom moet de Megacombinatie de ABOP en het FRONT waarschuwen tegen de nassau goud-deal met Alcoa. Als de Abop verstand van zaken had, dan zou zij de deals met IMGOLD stoppen.
  Jullie als partij hebben suriname zwaar benadeeld, met 5% voor suriname en 95% voor de buitenlanders. Begin nu met een plan te komen hoe de mijn-bouw in suriname ge-organiseerd dient te worden, zodat er goede werk-gelegenheid gecreerd kan worden. Wij hebben voor Miljarden in en op het land, maar de bestuurders moeten dat niet weg-geven aan buitenlanders, omdat zij niet kunnen organiseren. Wanneer de MC wint worden zij deze keer niet geboycot omdat het algemene en vrije-verkiezingen zijn en er is geen geweld in het geding. Bovendien is de wereld veranderd, china en india,brasil en cuba kan goede zaken mee gedaan worden.Verder staat de hele wereld voor suriname open, van afrika tot azie, midden oosten, z-amerika, rusland. Europa en de VS zullen naar het beleid kijken of zij ook een graantje kunnen mee pikken want dat is altijd hun doel om zoveel als mogelijk voor hun eigen land binnen te halen. En dat moeten wij voor ons land ook doen, zoveel mogelijk binnen halen voor ons volk met elke deals die wij sluiten met het buitenland. Wij hoeven niet te bedelen, wij beschikken over de rijk-dommen en wij gaan ons verstand gebruiken en wij gaan daar van profiteren en niet de multinational.


  Maak melding

 2. Goede zaak van de ABOP om ook Surinamers buiten de landsgrenzen te betrekken bij de ontwikkeling van Suriname. Hier kunnen de andere partijen een voorbeeld aan nemen.


  Maak melding

 3. Wakti even,

  U bedoeld, 2500 tijdelijke banen bij de overheid…..net zoals die districts secretaris, die tijdens de rellen bij Papatam ook zelf bezig was met vernielingen?

  Ok, flauw he, maar dat geeft natuurlijk ook wel “iets” aan….de vraag is, wat doet ABOB met zo’n signaal?

  Maar eeh, op welke wijze moet de overheid dit bekostigen?

  Zelfs een beter ziekenfondssysteem wilde de staat niet bekostigen.

  Maar ach, dit is ook weer “preken voor eigen Parochie” waar ABOB natuurlijk om bekend staat.


  Maak melding

 4. Banenplan mooi juich het toe.
  Maar wie wil werken, waar haal je de mensen

  Djoeka’s en werken dat bijt elkaar, maar ja is een voorstem van ABOP (Bosneger Partij)


  Maak melding

 5. Het banenplan is gedoemd niet te bestaan als het zal gaan om zogenaamde overheidsbanen. spookambtenaren en vriendjes. Stel een eerlijk banenplan samen en laat mensen ook gewoon bij parastatale en particulieren instromen. Dan zullen we eindelijk zien wie echt wil werken.
  zoniet dan ben ik het eens met veel van bovenstaande kritiek.
  Alleen vind ik “niet willen werken” niet alleen iets dat aan binnenlandbewoners maf worden toegeschreven. Er zijn ook harde werkers. \er zijn meerdere volkstammen die nooit echt gewerkt hebben en die zijn geen binnenlandbewoners. Geloof mij maar, en voor de goede orde ik ben geen marron.


  Maak melding

 6. een banenplan opnemen in jouw verkiezingsprogramma wilt nog niet betekenen dat je het ook gaat uitvoeren als je eenmaal op het pluche zit. Het ambtenarenapparaat kraakt al 50 jaar aan alle kanten door haar eigen waterhoofd. Dus leg me uit waar die banen vandaan moeten komen?
  Dus Brunswijk-banen als equivalent van de Melkert-banen?


  Maak melding

 7. Mujer: als je het artikel goed leest, zul je ontdekken dat het er juist om gaat om banen bij particuliere bedrijven te scheppen. De overheidsbanen in het plan zijn alleen maar tijdelijk en bedoeld om jongeren of werklozen een steuntje in de rug te geven op zoek naar een ‘echte’ baan. Dus zeker geen spookambtenaren, daarvan zijn er al genoeg in switi sranang.
  Zie ook http://www.abop-suriname.net en dan onder banenplan (actueel)


  Maak melding

 8. Surinamers waarom zijn jullie altijd zo pessimistisch.

  Denker misschien is deze discussie ver boven jouw niveau.Mijn advies aan jou is lees de reacties en reageer zelf niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.