Surinamers doneren grif voor noodlijdend Haïti

24

PARAMARIBO, 21 jan – Suriname heeft en masse gegeven voor het noodlijdende Haïti. De inzamelingsactie van het Surinaams Rode Kruis mag dan ook een slaand succes heten. Er zijn tienduizenden dollars bijeengebracht. De offervaardigheid ging behoorlijk ver.

Zo heeft de Culturele Unie Suriname, Cus, de publieke viering van het Phagawafeest opgegeven. Het gereserveerde geld gaat naar Haïti. “We kunnen niet anders dan onze Caricom-broeder helpen”, zegt Cus-voorzitter Aziz Gajadien. De solidariteit droop tijdens de Telethon die via radio en TV werd uitgezonden. Schoolkinderen, militairen, zakenlui en bejaarden kwamen allemaal even langs.

Muzikanten, waaronder Damaru en alternative rockband Apoplectic traden gratis op. “Het doet je goed te weten dat Surinamers zo meeleven”, zegt Marja Naarendorp, voorzitter van het Surinaams Rode Kruis. De inzameling staat los van andere hulpinitiatieven. Bedrijven zamelen vooral drinkwater in om dat te zijner tijd te verzenden. De overheid is bereid militairen en politieagenten te sturen.


24 REACTIES

 1. U2 en Jay-Z nemen duet op voor Haïti

  LONDEN – Rapper Jay-Z en rocklegendes U2 hebben de handen in elkaar geslagen ten voordele van de slachtoffers van de aardbevingen op Haïti.

  Het initiatief kwam van Jay-Z en producer Swizz Beatz. The Edge op het Ierse radiostation 2FM: “Bono kreeg een telefoontje van een producer, Swizz. Hij en Jay-Z wilden iets doen voor Haïti. Gisteravond waren we hier samen, schreven we een nummer, namen het op en stuurden het hen op”.

  Morgenavond wordt ook internationaal een benefiet voor Haïti gehouden, Coldplay en Jay-Z zullen in Londen optreden, in Los Angeles zijn er optredens van Kid Rock, Sheryl Crow en Keith Urban. In New York spelen Wyclef Jean, Mary J Blige, Shakira, Sting en Bruce Springsteen.

  20/01/10 18u45
  Ray


  Maak melding

 2. Baby van 23 dagen levend onder puin gehaald

  PORT-AU-PRINCE – Tussen alle ellende door gebeuren er ook enkele opbeurende zaken in Haïti. Een week na de aardbeving worden nog steeds mensen levend van onder het puin gehaald. Het grootste wonder is zonder twijfel de redding van Elisabeth, een 23 dagen oude baby die bijna de helft van aar leven onder het puin heeft doorgebracht.

  Franse reddingswerkers troffen Elisabeth aan in Jacmel, een stad in het zuiden van Haïti, vandaag nog het epicentrum van een hevige naschok. Het meisje lag in een holte, onder de ruïnes van een huis. Reddingsteams hebben vijf uur lang gegraven om de baby levend terug te vinden. De oom van het meisje vertelde dat ze amper 23 dagen oud is. Het kindje was niet gewond en stelt het zelfs goed. Elisabeth werd overgebracht naar een veldhospitaal in Jacmel.

  Ook vandaag werden een oudere en een jonge vrouw levend van onder het puin gehaald. Maar Elisabeth is een klein wonder, want de baby overleefde een week zonder voedsel of water. Ze lag nog in hetzelfde bedje waarin ze lag te slapen toen de aardbeving het huis door elkaar schudde. Het bed viel naar de benedenverdieping, maar het kindje bleef ongedeerd. “Dit is een geschenk van God”, zei haar moeder toen ze haar dochtertje voor het eerst in een week borstvoeding kon geven.

  20/01/10 15u59

  Ray


  Maak melding

 3. Duits elftal schenkt 150.000 euro aan Haïti

  Michael Ballack. FOTO ANP
  HAMBURG – Het Duitse nationale voetbalelftal heeft 150.000 euro geschonken aan Haïti. Aanvoerder Michael Ballack maakte dat dinsdag op de Duitse tv-zender ZDF bekend.

  ,,Wie deze grenzeloze ellende in Haïti op de tv of in de kranten heeft gevolgd, kan niet werkeloos toezien”, zei de speler van het Engelse Chelsea. Ballack maakte een belrondje langs zijn collega-internationals en ook de trainers en manager hebben bijgedragen.

  De FIFA beloofde ook een bijdrage te storten voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving op het eiland. Vice-president Jack Warner liet dinsdag weten dat de wereldvoetbalbond 250.000 dollar (175.000 euro) schenkt. Onder de slachtoffers van de natuurramp zouden ook minstens dertig leden van de nationale voetbalbond van Haïti zijn, onder wie een aantal spelers. (ANP/DHE)
  19/01/10 21u44
  Ray


  Maak melding

 4. Grappig en opmerkzaam. Een artikel waarin wordt duidelijk gemaakt over hoe welgezind men in Suriname is. Hoe men daar begaan is met het lot van de Haïtianen en de eerste paar reacties die ik daaronder lees is over hoeveel wat Jay-z en U2 hebben gedaan en dat een duitse voetbalclub….etc.
  WILLEN we niet zien dat surinamers ook goede mensen zijn en goede dingen doen?
  Alleen als er negatief nieuws is zie je omin bevestigingen, maar nu wordt het overtroefd met wat anderen doen. Zij krijgen sowieso exposure, maar wij???


  Maak melding

 5. Geadopteerde jongen haalt geld op voor Haïti

  KRIMPEN AAN DEN IJSSEL – De 13-jarige Jonas uit Krimpen aan den IJssel verkoopt tosti's op zijn school. De opbrengst schenkt hij aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti, het land waar hij tot zijn derde heeft gewoond. ANP Video © RTV Rijnmond

  21/01/10 09u50
  Ray


  Maak melding

 6. Bayern in benefietduel voor Haïti
  MÜNCHEN – Bayern München gaat een benefietwedstrijd spelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Tegenstander is de regerend Duits kampioen VfL Wolfsburg. International Miroslav Klose deed dat aanbod dinsdagavond tijdens een inzamelingsgala van de televisiezender ZDF.

  Het duel zal binnen een half jaar in de Volkswagen-Arena in Wolfsburg plaats vinden. ”We willen allemaal helpen. Daarom stellen we onze ploeg gratis ter beschikking”, lichtte bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern toe. ”We hopen met de opbrengst van deze wedstrijd veel mensen, en vooral kinderen, in Haïti te kunnen helpen.”

  De sponsors van beide clubs, Audi en Volkswagen, wierpen zich dinsdag op als organisator van het evenement en stelden zich meteen garant voor een miljoen euro. (ANP)

  19/01/10 22u58
  Ray


  Maak melding

 7. Meisje van 11 gered uit puin Haïti

  FOTO ANP
  PORT-AU-PRINCE – Acht dagen na de verwoestende aardbeving in Haïti is nog een elf jaar oud meisje gered. Buren haalden haar woensdag onder het puin vandaan in de hoofdstad Port-au-Prince.

  Het vermagerde en uitgedroogde meisje is naar een ziekenhuis gebracht waar de artsen haar laten aansterken. ”Wij moeten op Jezus vertrouwen”, zei haar moeder, gezeten aan het voeteinde van haar bed. Het meisje, van wie de naam niet is bekendgemaakt, heeft veel last van nachtmerries. (ANP)

  21/01/10 05u45
  Ray


  Maak melding

 8. De goedgeefsheid van de Surinaamse bevolking heeft zelfs de buitenlandse kranten gehaald. We mogen met z’n allen best trots op opzelf zijn. Inderdaad @ 6: Er zijn héél véél Surinamers met het hart op de juiste plaats. Soso lobi, kondremangs!


  Maak melding

 9. Het zijn de SurNeds,die altijd anderen voorop stellen dan hun eigen volk.Leuk is het dat U2,Bayern,Jay-Z hulp bieden dat weten we allemaal wel.
  Waarom geeft men het Surinaamse volk die grif geven,even hun eigen sores opzij zetten,niet een pluim?
  Dat is pas je naasten lief hebben.
  Ik hoorde vanochtend op rtl-nieuws een Surinaamse vrouw zeggen,ja ik heb wat geld gegeven,al heb ik zelf niet veel,mijn hart brak toen ik dat hoorde en dacht aiiiiiii dat is mijn volk.
  God Bles You Gulle Gevers in Suriname.


  Maak melding

 10. tot nu welke land heeft suriname geholpen aan zijn ondergang suriname heeft nog hevige beving gehad dan haiti zij we duavalier vergeten wie weet welke kannibalen nog rond lopen als papa doc.surimaners zij al arm als nou een een programma zou zijn suriname om surinamers zou zij om ons te helpen maar die is er niet het geld gaat toch naar onbezinnige dingens zolas meer wapens kopen.dank je wel surinamers helft kanniballen


  Maak melding

 11. Vliegtuig adoptiekinderen geland op Curaçao
  WILLEMSTAD – Een toestel met aan boord honderd Haïtiaanse adoptiekinderen is in de nacht van woensdag op donderdag op Curaçao geland.

  Samen met hulpverleners stappen de kinderen op de luchthaven van Curaçao over op het vliegtuig dat hen naar Nederland moet brengen.

  Die vlucht moet nog vertrekken. In totaal zou het gaan om honderd kinderen uit het door een aardbeving getroffen Haiti die in Nederland zullen worden opgevangen door adoptie ouders. (ANP)

  21/01/10 06u53
  Ray


  Maak melding

 12. Cocu, Davids en Kluivert spelen voor Haïti

  Edgar Davids. FOTO AFP
  LISSABON – Patrick Kluivert, Edgar Davids en Phillip Cocu voetballen op maandag 25 januari in Lissabon mee tijdens een benefietwedstrijd voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

  Ze maken deel uit van een gezelschap van ruim veertig spelers en oud-spelers die hun medewerking aan het duel hebben toegezegd. Kaka, Zinedine Zidane, Luis Figo en Pavel Nedved zijn onder meer ook van de partij.

  Voetballers Jean Sony en Joseph Peterson uit Haïti zijn eveneens uitgenodigd. (ANP)

  Shirt van Suarez het populairst in Haïti-veiling

  Op een internetveiling voor Giro 555 ten behoeve van Haïti blijkt het shirt van Ajax-aanvaller Luis Suárez het populairst. Op eBay, waar de shirts van voetballers van alle clubs uit de eredivisie worden aangeboden, was donderdagavond al 1500 euro geboden.

  Suárez wordt op de voet gevolgd door ploeggenoot Miralem Sulejmani (860 euro) en Ibrahim Afellay. Het shirt van de PSV’er levert zeker 710 euro op. Het minst gewild was het shirt van RKC’er Hans Mulder. Niemand had er meer dan 59,50 euro voor over.

  Het is nog tot zondagavond mogelijk om te bieden op eBay.

  Oranje doneert 60.000 euro aan Haïti

  Bert van Marwijk.
  HILVERSUM – De selectie van het Nederlands elftal doneert 60.000 euro voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Dat maakte bondscoach Bert van Marwijk donderdagavond bekend bij de grote tv-actie ‘Nederland helpt Haïti’. Van Marwijk zat tijdens de tv-show in het telefoonpanel.

  (MC)

  Eindstand: 83.448.252 miljoen

  Linda de Mol, minister Koenders, Fatimah Karima en Beau van Erven Dorens (vlnr) tonen het eindbedrag van de actie Help Haiti. FOTO ANP
  UPDATE HILVERSUM – De radio- en tv-actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti heeft donderdag 83.448.252 miljoen euro opgebracht. Bedrijven, particulieren, scholen, gemeenten en provincies sloegen de handen ineen met vele initiatieven.

  21/01/10 15u45
  Ray


  Maak melding

 13. Uit ziekenhuizen in Haïti zijn sinds de verwoestende aardbeving van 12 januari kinderen verdwenen uit ziekenhuizen. De vrees bestaat dat de kinderen voor adoptie in het buitenland worden aangeboden, meldde het VN-kinderfonds Unicef vrijdag.
  Een medewerker van Unicef zei dat ongeveer vijftien kinderen uit ziekenhuizen zijn verdwenen en niet bij hun eigen of directe familie verblijven. ‘Unicef werkt al vele jaren in Haïti en ze kennen de problemen met kinderhandel. De kinderhandel bestaat al lang in Haiti en jammer genoeg hebben veel van deze handelsnetwerken banden met de internationale adoptiemarkt’, aldus UNICEF.

  Verscheidene landen in Europa, waaronder Nederland, en de Verenigde Staten halen weeskinderen versneld uit Haïti. Het gaat om kinderen van wie de procedure al bijna was afgerond.-Varma R-


  Maak melding

 14. 80.000 doden in Haïti in massagraven
  Gepubliceerd: 21 januari 2010 13:10 | Gewijzigd: 21 januari 2010 16:39
  AP, Reuters
  Port-au-Prince, 21 jan. Op een heuvel ten noorden van de Haïtiaanse hoofdstad worden met bulldozers massagraven aangelegd om in één dag 10.000 slachtoffers van de aardbeving te kunnen bergen. De regering heeft de hulp van militairen uit de Dominicaanse Republiek geweigerd.Inmiddels zijn zo’n 80.000 slachtoffers in massagraven buiten Port- au-Prince en andere steden ter aarde besteld, volgens de Haïtiaanse regering. Veel doden worden anoniem en zonder ceremonie in graven gegooid. Volgens grafdelvers is er geen tijd om alle slachtoffers te identificeren en apart te begraven, ondanks herhaaldelijke, internationale verzoeken daartoe.

  Het totaal aantal slachtoffers van de zware aardbeving van vorige week bedraagt 200.000, volgens de regering. Reddingswerkers waarschuwen dat het dodental kan oplopen door de uitbraak van ziekten in overvolle tentenkampen met vluchtelingen. In totaal 250.000 mensen hebben dringend medische hulp nodig.

  Door de zware naschok van gisteren zijn veel stedelingen naar het platteland gevlucht, waar de noodhulp nog beperkt is. Op de stranden van Port-au-Prince zochten meer dan 20.000 Haïtianen naar vervoer per boot, volgens de lokale radiozender Signal FM. De naschok, inmiddels bijgesteld tot 5,9 op de schaal van Richter in plaats van 6,1, heeft in de kuststad Petit-Goâve zeven gebouwen verwoest, volgens de VN. Het tijdelijke hoofdkwartier van de VN in Port-au-Prince is niet geschaad door de schok. In totaal zijn er 45 naschokken geweest.

  De Verenigde Staten zenden nog eens 4.000 matrozen en mariniers naar Haïti. De totale aanwezigheid van de Amerikaanse strijdkrachten moet eind deze week 16.000 man zijn. De Haïtiaanse regering heeft gisteren de hulp van 800 VN-militairen uit de Dominicaanse Republiek geweigerd. De twee landen hebben van oudsher een gespannen relatie. Volgens een VN-woordvoerder mag Haïti als „soeverein land” zelf besluiten welke troepen het toelaat.

  Ray


  Maak melding

 15. Met dat geld hout (planken) kopen in Suriname en geven aan Haïti. Zo kunnen ze dan weer hun eigen huizen bouwen. Alle landen kopen zelf hulpgoederen in hun eigen land. Wat hebben ze aan die tenten? Het is bekent dat hout bestand is tegen elke aardbeving. Hout is beter dan beton (steen) en is weer te hergebruiken. Beton is niet bestand tegen aardbeving.

  http://www.calodema.com/index.php?cPath=31?
  osCsid=1af949e6c836be5cdb8d65250fd66805
  or search. http://www.calodema.com http://www.calodema.com/


  Maak melding

 16. Simon Cowell signs stars for Haiti charity single

  Simon Cowell is in talks with other artists to sing on the track
  Rod Stewart, Leona Lewis, JLS and Michael Buble have all agreed to take part in the Haiti charity single, which has been organised by Simon Cowell.

  The artists will record a cover of REM’s ballad Everybody Hurts.

  The Sun newspaper, which has teamed up with Cowell, said Robbie Williams, Coldplay, Take That and Sir Paul McCartney have also been approached.

  Meanwhile, Madonna and Beyonce will take part in a global telethon to raise cash for the earthquake-hit country.

  Hollywood star

  Performances for the Hope for Haiti event will be screened on every major TV network in the US and streamed on websites around the world.

  In the UK, it will be shown live on MTV from 0100 GMT on Saturday, 23rd January, and repeated at 0900 GMT the same day.

  Other acts taking part in the telethon include U2’s Bono and The Edge, Jay-Z and Rihanna, who will all be performing together in London.

  Wyclef Jean, who is a Haitian-American, Bruce Springsteen, Jennifer Hudson, Mary J Blige, Shakira and Sting will perform in New York.

  Hollywood actor George Clooney has organised the event.

  Speaking to MTV, he said: “It’s a big world out there, and we all have a lot of responsibility to look out for people who can’t look out for themselves.
  Will Young, X Factor winner Joe McElderry and hip-hop trio N-Dubz are also said to have expressed an interest in singing.

  Prime Minister Gordon Brown, who apparently requested Cowell organise the charity track, said he thought the single would make a big difference.

  DEC APPEAL
  The UK’s Disasters Emergency Committee is co-ordinating an appeal to help the people of Haiti
  There are 13 charities involved including the British Red Cross, Islamic Relief and World Vision
  Donate via the DEC website or by telephoning 0370 60 60 900

  DEC radio appeal
  Haiti: How to help
  “The agony and anguish for the people that we are seeing on our television screens is something that British people want to respond to.

  “Simon Cowell can make a huge amount of money to help the people of Haiti.”

  Artists have also agreed to take part in a special eBay auction, which has been set up by Glastonbury organiser Emily Eavis.

  Coldplay, Damon Albarn, the Arctic Monkeys, the Chemical Brothers, The Kooks, The Pet Shop Boys, Klaxons and Pearl Jam have all donated various pieces of rock memorabilia for the sale.

  It kicked off at 0900 GMT on Friday and will run for 10 days.

  Coldplay’s Chris Martin added: “I visited Haiti with Oxfam a few years ago. It’s a country of extreme poverty and brutal living conditions. Most people in Port-au-Prince live in tin shacks.

  “The earthquake that has struck Haiti will have turned the city into an unimaginable hell.”

  An estimated 1.5 million people were left homeless by the 7.0-magnitude quake, which is believed to killed as many as 200,000.

  At least 75,000 bodies have so far been buried in mass graves, the government has said. Many more remain uncollected in the streets.
  Ray


  Maak melding

 17. Key Haiti port opens to earthquake aid ships

  Port-au-Prince’s main sea port has been partially re-opened, as efforts to improve the rate at which aid supplies get into earthquake-hit Haiti continue.

  Many people remain in desperate need of food, water and medical supplies as ongoing logistical problems have hampered relief efforts.

  Orla Guerin reports from Port-au-Prince.

  Ray


  Maak melding

 18. ‘Hope for Haiti now’ live op drie zenders
  HILVERSUM – Het concert Hope for Haiti now wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag live uitgezonden op drie zenders. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) maakte vrijdag bekend dat het concert op Nederland 3 wordt uitgezonden. De muziekzenders TMF en MTV zenden Hope for Haiti now eveneens live uit.

  Het concert heeft plaats in New York en duurt ongeveer twee uur. Op het programma staan optredens van Wyclef Jean, Bruce Springsteen, Jennifer Hudson, Mary J. Blige, Shakira en Sting.

  Het benefietconcert is een initiatief van George Clooney. Alle performances worden na het concert te koop aangeboden via het internet. De opbrengst gaat naar hulporganisaties die werkzaam zijn in Haiti. (ANP)
  Britse sterren maken single voor Haïti
  LONDEN – Ook Britse sterren komen massaal in actie voor de slachtoffers van de zware aardbeving op Haïti. Rod Stewart, Leona Lewis, Michael Bublé en boyband JLS hebben al toegezegd mee te zullen werken aan een benefietopname van Everybody Hurts van REM, meldde The Sun vrijdag.

  De benefietsingle is een idee van de krant en Simon Cowell, bekend van het programma the X factor. De artiesten hopen de cd nog voor het einde van de maand uit te brengen. REM heeft afstand gedaan van de rechten van de bewerkte versie en de overheid heeft besloten geen btw te heffen over de single.

  Andere sterren en bands, zoals George Michael, Coldplay, Paul McCartney en Robbie Williams zijn nog in gesprek met de organisatie. De helft van de opbrengst gaat naar het Britse equivalent van giro 555, de andere helft is voor de stichting die The Sun heeft opgericht voor Haïti. (ANP)

  22/01/10 14u16

  22/01/10 16u20


  Maak melding

 19. Groot benefietconcert VS voor Haïti
  NEW YORK – In de Verenigde Staten is vrijdag een groot benefietconcert voor Haïti gehouden, dat door tal van tv-stations werd uitgezonden en waaraan meer dan honderd sterren deelnamen. Het concert was te zien op onder meer CNN, MTV, CBS, ABC, NBC en Fox.

  Bruce Springsteen tijdens het benefietconcert voor Haïti. ANPGeorge Clooney presenteerde het concert in Los Angeles, de uit Haïti afkomstige rapper Wyclef Jean in New York; ook vanuit Londen was er een bijdrage. Tijdens Hope for Haiti Now waren er optredens van onder meer Madonna, Bruce Springsteen, Beyonce, Bono, Stevie Wonder, Jennifer Hudson, Sting, Justin Timberlake en Sheryl Crow.

  Bekende Amerikanen zoals actrice Julia Roberts namen de telefoontjes aan van burgers die wilden doneren. Ook vanuit Nederland kon worden gedoneerd via de website hopeforhaitinow.org.

  De opbrengst van het benefietconcert zal worden verdeeld onder hulporganisaties als het Rode Kruis, Oxfam, het VN-kinderfonds Unicef en het VN-Wereldvoedselprogramma. (ANP)
  Haïti verklaart reddingswerk als beëindigd

  Franse reddingswerkers praten in Haïti met een vrouw die zij hebben gered. ANP
  PORT-AU-PRINCE – De regering van Haïti heeft de zoektocht naar overlevenden van de aardbeving als beëindigd verklaard. Dat heeft OCHA, de VN-organisatie die de hulpverlening coördineert, zaterdag laten weten.

  De autoriteiten hebben de hoop opgegeven dat er nog overlevenden uit het puin worden gehaald. Sinds de aardbeving van anderhalve week geleden zijn zeker 132 mensen gered, aldus OCHA. Vrijdag wisten reddingswerkers nog een 22-jarige man en een 84-jarige vrouw uit het puin te halen in de hoofdstad Port-au-Prince. (ANP)

  23/01/10 08u38

  Ray


  Maak melding

 20. Vrouwen van 69 en 84 gered in Haïti

  Reddingswerkers halen nog steeds overlevenden onder het puin vandaan. FOTO REUTERS/SASCHA MUELLER
  PORT-AU-PRINCE – In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince zijn twee bejaarde vrouwen levend onder het puin vandaan gehaald. Dat gebeurde donderdag en vrijdag.

  De 84-jarige Marie Carida Roman werd vrijdag door vrienden onder de puinhopen van haar woning vandaan gehaald, tien dagen na de verwoestende aardbeving die het land trof. Dat vertelden haar zoon en artsen van het ziekenhuis waar ze ligt, tegen het Franse persbureau AFP.

  Roman is er slecht aan toe. Dat geldt ook voor een 69-jarige vrouw die donderdag onder het puin vandaan werd gehaald. Ze ligt aan de beademing en wordt kunstmatig gevoed. Het is niet precies bekend waar de vrouw is gevonden, maar artsen zeiden dat het in de buurt van het voetbalstadion van Port-au-Prince is. (ANP)

  22/01/10 21u45
  Ray


  Maak melding

 21. Reddingsteams terug naar Nederland
  DRIEBERGEN – De zestig Nederlandse reddingswerkers en acht speurhonden vertrekken vrijdag vanuit Haïti naar Curaçao. Zij beëindigen hun werk in Haïti. Waarschijnlijk is het zogeheten USAR-team zondag terug in Nederland. Dat meldde donderdag een woordvoerder van het USAR-team. De teams keren terug omdat de kans om overlevenden te vinden, erg klein is geworden.

  Vorige week donderdag vertrok het eerste Nederlandse reddingsteam naar Haïti. Het Urban Search and Rescue team heeft daar geholpen bij het opsporen van de duizenden mensen die onder het puin bedolven raakten na de verwoestende aardbeving. Aan boord was ook een medisch team. Hoeveel mensen het USAR-team heeft kunnen redden, is onbekend. De zoektocht naar overlevenden gebeurde onder bewaking van VN-militairen.

  De Verenigde Naties coördineren de zoekacties en geven steeds minder opdrachten voor zoekacties. Daarom heeft Nederland besloten de teams terug te trekken, zei de USAR-zegsman.

  Er zijn ook Nederlandse mariniers in Haïti. Ze helpen onder meer bij de evacuatie van weeskinderen en bij de distributie van voedselpakketten. Het medisch team van Mondial Assistance is inmiddels teruggekeerd in Nederland. (ANP)

  21/01/10 16u15
  Ray


  Maak melding

 22. Charlie (7) haalt megabedrag op voor Haïti

  FULHAM – Heel veel schoolkinderen hebben de afgelopen dagen de benen uit hun lijf gelopen om de kinderen van Haïti te helpen, maar Britse Charlie Simpson spant toch de kroon. In korte tijd haalde hij het lieve sommetje van 74.500 pond (84.500 euro) op met een simpele fietstocht door zijn stad, Fulham.

  Toen Charlie Simpson op tv de beelden zag van de gevolgen van de aardbeving, zei hij tegen zijn moeder dat hij ook iets wilde doen. Hij wilde geld ophalen door sponsors te zoeken voor een fietsrit rond het park in zijn woonplaats Fulham.

  Zijn doel: 500 pond ophalen om ‘eten, water en tenten te kopen voor iedereen in Haïti’.

  Maar toen kwam het ideetje ter ore van de website JustGiving, een organisatie die online geld ophaalt voor goede doelen. Charlie kreeg er een eigen pagina op en toen ging het snel.

  Zeker toen ook de media het plan oppikten. Binnen een dag had Charlie 53.000 pond ‘binnen’.

  Volgens Unicef is het geld van Charlie meer dan welkom in Haïti. ,,Charlie zorgt ervoor dat honderdduizenden mensen vers drinkwater kunnen krijgen. We zijn overweldigd door de respons op Charlie’s fietstocht. Er is nog nooit iemand geweest die in één dag zoveel geld bij elkaar wist te krijgen.” (PO)
  Ray


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.