Suriname heeft hulp nodig bij hulp aan Haïti

18

PARAMARIBO, 16 jan – Suriname zal het van het buitenland moeten hebben om Haïti te helpen. Dit meldt de Ware Tijd. Het is uitkijken naar initiatieven van de Caribische Gemeenschap, Caricom of de Verenigde Naties. Suriname’s geografische ligging is pijnlijk merkbaar.

Een rechtstreekse scheepvaartlijn naar Port-au-Prince ontbreekt, net zo goed als naar bijna elke andere bestemming in het Caribisch gebied. Het frustreert mateloos. Terwijl lokaal steeds meer initiatieven worden genomen voor Haïti, ontbreekt elke zekerheid. Niemand kan levering garanderen, noch aangeven wanneer de hulpgoederen aankomen. Toch zijn de hulpinitiatieven ongekend spontaan.

Het bedrijfsleven neemt het voortouw, zelfs nog voor onder meer het Surinaams Rode Kruis in actie komt. Zo heeft ondernemer Dilip Sardjoe driehonderdduizend dollar uitgetrokken. Het geld gaat naar water, melk en vruchtensap. “Mensen in nood hebben dit het hardst nodig”, meent Sardjoe. Tegelijk leidt de spontaniteit ook tot barrières. Door de vele initiatieven heerst meteen ook een tekort aan vrachtruimte.

18 REACTIES

 1. neem wat mensen op in sur ,dhilip sardjoe aub help de mensen daar.dit gaat mij erg ter hart om het aantezien.ik kan het niet bevatten zoiets.heel erg heel erg ,ik word hier gek van gods zegen.laat dit een les zijn voor de hele wereld.heb nachten niet geslapen,o wat erg wat erg


  Maak melding

 2. Suriname is zo dichtbij Haïti. Stom dat er zulke slechte verbindingen zijn. Vroeger had je meer rechtstreeks vluchten naar andere plaatsen in het Caraïbisch gebied. Nu moet het via andere landen gebeuren. Spijtig want er zijn zoveel Surinamers die iets willen doen.Niet vergeten dat er ook veel Haitianen in Suriname wonen.


  Maak melding

 3. Senegal offers land to Haitians

  Abdoulaye Wade said Haitians could “return to their origin”
  Senegal’s president says he will offer free land and “repatriation” to people affected by the earthquake in Haiti.

  President Abdoulaye Wade said Haitians were sons and daughters of Africa since Haiti was founded by slaves, including some thought to be from Senegal.

  “The president is offering voluntary repatriation to any Haitian that wants to return to their origin,” said Mr Wade’s spokesman, Mamadou Bemba Ndiaye.

  Tuesday’s earthquake killed tens of thousands and left many more homeless.

  Buildings have been reduced to rubble, the distribution of aid is slow, and people have been flooding out of the devastated capital, Port-au-Prince.

  “Senegal is ready to offer them parcels of land – even an entire region. It all depends on how many Haitians come,” Mr Bemba Ndiaye said.

  “If it’s just a few individuals, then we will likely offer them housing or small pieces of land. If they come en masse we are ready to give them a region.”

  The spokesman emphasised that if a region was given, it would be in a fertile part of the country rather than in its parched deserts, the Associated Press news agency reported.

  Ray


  Maak melding

 4. Kan me voorstellen Anne, maar ach ik geeef cent!
  Laat de regering van haiti het zelf maar oplossen.
  Het geld komt er toch niet.
  Het gaat mij ook aan het hart hoor, maar ik vraag me af of suriname op dit soort rampen is voor bereid.
  Zoniet om wie zal ik om hulp roepen.
  Juist de regering doe hier wataan!
  A tang so


  Maak melding

 5. De hele wereld leeft deze dagen intens mee met de ramp in Haïti. Of het nu een oproep was aan de meest arme deel van de Boliviaanse bevolking of een samenkomst van de drie laatste presidenten van de Verenigde Staten – Bill Clinton, George Bush en Barack Obama – iedereen laat deze dagen zijn hart spreken of roept op te geven: geld, bloed of water, zoals in Mexico-Stad. Ook bij de Afrika Cup in Angola, een kerk in Boston of tijdens speciale bijeenkomsten in Parijs, Bogota of Amsterdam ging het medeleven uit naar de slachtoffers van de alles verwoestende aardbeving in Haïti die tienduizenden het leven kostte en een veelvoud dakloos maakte. FOTO’S ANP, EPA, AFP & REUTERS

  Ray


  Maak melding

 6. Gelukkig zijn wij niet zo arm als haiti maar dat heeft niet veel gescheeld. verkomen is beter dan genezen,in mei moet suriname naar de stembus ik hou mijn hart vast .


  Maak melding

 7. Kan me voorstellen Anne, maar ach ik geeef cent!
  Laat de regering van haiti het zelf maar oplossen.
  Het geld komt er toch niet.
  Het gaat mij ook aan het hart hoor, maar ik vraag me af of suriname op dit soort rampen is voor bereid.
  Zoniet om wie zal ik om hulp roepen.
  Juist de regering doe hier wataan!
  A tang so

  Kolibrie
  Wat een domme reactie, werkelijk van ezel niveau!!!! Geen 1 land kan voorbereid zijn op zo´n natuurramp!!!!


  Maak melding

 8. Mooie reacties weer, hierboven dan, maar goed
  we zijn een paar dagen verder, maar volgens mij is geen mens die daar verward rondloopt
  nog geholpen, vliegtuigen komen aanvliegen
  en zo meer, met ik denk toch behoorlijk spul aan boord, een dropping heeft geen zin, want dan maken ze mekaar daar af beneden, er is geen goede volgorde daar op het eiland, van waar beginnen we, lijken overal, de rottigheid gaat beginnen, in Europa met name in Ned hoor ik grote bedragen die wellicht al klaar liggen, laten we mekaar niet voor de gek houden, a potie volk dape, zij gaan in die stront blijven, het is zo corrupt daar, de regering etc is op dit moment toch ook zoek, of kapot, leuk van Sardjoe,die gift goed zo jongen, en naar de regering van Suriname zeg ik kijk eerst in je eigen keuken, of je genoeg voorraad hebt voor je eigen onderdanen en ga dan als het kan uitdelen!!!!!


  Maak melding

 9. Een Amerikaanse militair beschermt voedsel voor plunderingen op een golfbaan in Port-au-Prince. (Foto AP)
  Haïti is D-Day voor Amerikaans leger
  Gepubliceerd: 17 januari 2010 18:30 | Gewijzigd: 17 januari 2010 18:35
  Door Menno Steketee
  Rotterdam, 17 jan. Een verrassingsaanval van Moeder Natuur. Zo kijken militaire plannenmakers tegen natuurrampen aan, zoals de hevige aardbeving die Haïti afgelopen dinsdag trof. De militaire reactie van de Verenigde Staten is dan ook te vergelijken met de herovering van het Caraïbische eiland: een soort D-Day – al wordt er iets minder geschoten. Achtergrond – Grootschalige inzet hulpverlening VS in Haïti
  Net als bij het draaiboek van een échte tegenaanval, vlogen als eerste speciale eenheden naar het “oorlogsgebied” om te bepalen waar de hoofdmacht het best een bruggenhoofd kon vestigen. Verkenningseenheden van de Amerikaanse luchtmacht landden nog woensdag om de taken van de verwoeste verkeerstoren over te nemen.

  ,,Mijn mannen gingen aan boord met radio’s op hun rug en ze kwamen er [op Haïti, red.] uit, gereed om vliegtuigen binnen te praten”, zei de special forces overste Brett Nelson, nadat zijn manschappen de eerste hulpvluchten bij de landing hadden geholpen.

  Verkenningsvliegtuig

  Verkenners waren er ook in de lucht. Het Pentagon dirigeerde binnen 24 uur na de aardbeving een Global Hawk, een onbemand verkenningsvliegtuig met de spanwijdte van een verkeersvliegtuig, vanaf de luchtmachtbasis Beale naar het Caraïbisch gebied.

  Het toestel, dat gereed stond om naar Afghanistan te vertrekken, seinde foto’s van de vliegvelden, havens en het wegennet door naar het hoofdkwartier van SOUTHCOM, het Amerikaanse commando dat alle militaire operaties in Zuid- en Midden-Amerika coördineert.

  Het eerste beeldmateriaal bleef – net als een groot deel van de sensoren van de Global Hawk – geheim, maar de opnames die de verkenningsrobot de dagen daarna maakte, deelt SOUTHCOM intussen met hulpverlenende instanties.

  Tegenaanval

  De samenstelling van de hoofdmacht die humanitair de tegenaanval inzet, wordt bepaald door functie en beschikbaarheid. Een luchtbrug met parate transportvliegtuigen kwam snel op gang en schepen van de Coast Guard die in de regio patrouilleerden – veelal ingezet in de ‘Oorlog tegen Drugs’ – konden hun koers naar Haïti verleggen.

  Net als bij een echte invasie is het snelle transport van materieel en manschappen van zee naar de wal belangrijk. De beschikbaarheid van helikopters is daarbij essentieel, reden waarom het vliegdekschip USS Carl Vinson er een extra aantal aan boord nam en vorige week van Norfolk koers zette naar het Caraïbische gebied.

  Ook de USS Bataan, een helikoptervliegdekschip van het Amerikaanse Korps Mariniers, is daarom, voorzien van een aanvullende lading bulldozers, aan de taakgroep toegevoegd. De inzet van de USNS Comfort, een varend ziekenhuis met duizend bedden, is eveneens logisch.

  Humanitaire chaos

  Met de aankomst van steeds meer hulpgoederen en civiele en militaire hulpverleners uit binnen- en buitenland én de toename van de humanitaire chaos, groeit ook het belang van beveiliging. Dat was voor het Pentagon de belangrijkste reden om meer dan twaalfduizend manschappen naar het rampgebied te dirigeren.

  De eerste ingevlogen speciale eenheden zijn uitgerust en getraind om in vijandelijk gebied missies uit te voeren, maar bijvoorbeeld chauffeurs van waterwagens, speurhondengeleiders en verplegers zijn dat niet.

  De “vijand” bestaat hierbij vooral uit plunderaars en schietgrage burgers. De vergelijking met een militair scenario is hier volledig: de voortvarend begonnen invasie van Irak in maart 2003 begon voor de door Amerikanen geleide coalitie problematisch te worden toen het land in anarchie wegzakte.

  Ray


  Maak melding

 10. Ik vind de (mensen) die hier afgeven op hulp die suriname heeft aangeboden aan haiti laffe…..
  de tijd toen jullie pinaarde en die zogenaamde grote (leider) miljoenen aan wapens uitgaf waren jullie smoel dicht wapens om mijn landgenoten te onderukken toen waren die dozen uit nederland welkom. hoogmoed komt na de val,GRONTAPU NA ASI TERE onthoudt dit goed stelletje riool ratten.


  Maak melding

 11. De distrubitie van water en voedsel via het vliegveld van Port-au-Prince verloopt moeizaam. Foto Reuters
  VS: toch dropping boven Haïti
  Gepubliceerd: 19 januari 2010 08:25 | Gewijzigd: 19 januari 2010 09:47
  BBC, AP
  Port-au-Prince, 19 jan. Het Amerikaanse leger is begonnen met het droppen van voedsel en water boven het door een aardbeving getroffen Haïti. Boven een gebied nabij de hoofdstad Port-au-Prince zijn ongeveer 14.000 hapklare maaltijden en is 15.000 liter water gedropt, aldus de Verenigde Staten.Nieuws – Nederlands echtpaar en adoptiekinderen mogelijk gevonden
  Reportage – Ieder voor zich in Port-au-Prince
  Nieuwsthema – Nieuws, reportages, fotoseries en infographics over aardbeving Haïti
  Een Amerikaans legervliegtuig dropte de levensmiddelen gisteren boven een gecontroleerd gebied, acht kilometer ten noordoosten van Port-au-Prince, zei een legerwoordvoerder tegen persbureau AP.

  Eerder had minister van Defensie Robert Gates bepaald dat dropping van levensmiddelen te riskant zou zijn met het oog op rellen, maar de opstopping op het vliegveld van Port-au-Prince blijkt een dusdanig flessenhals voor voedelvoorziening dat de VS hebben besloten om het middel van dropping toch in te zetten. Overwogen wordt om dit boven heel Haïti te doen.

  Meer dan 2.000 Amerikaanse militairen hebben zich inmiddels gevoegd bij de 1.000 die al in het verwoeste gebied gestationeerd zijn. Ze zijn uitgerust met zware pneumatische machines, twaalf helikopters en medische voorzieningen.

  ‘Rustig’

  Ondersecretaris-generaal van de VN John Holmes zei dat, ondanks de geweldsincidenten, over het geheel genomen de situatie rustig is. De Amerikaanse generaal voor Haïti Ken Keen zei dat er momenteel minder geweld in de hoofdstad Port-au-Prince is dan dat er voor de aardbeving was. Hij schat het dodental als gevolg van de verwoestende aardbeving van vorige week dinsdag op 200.000.

  Volgens de Haïtiaanse regering zijn 70.000 doden geborgen. Europese landen hebben 500 miljoen dollar aan noodhulp en lange termijnhulp toegezegd, de VS 100 miljoen.

  Ray


  Maak melding

 12. Cruiseschepen meren nog altijd aan in Haïti

  PORT-AU-PRINCE – Ondanks het feit dat het epicentrum van de vernietigende aardbeving in Haïti slechts een honderdtal kilometer verderop ligt, zijn er nog steeds cruiseschepen die blijven aanmeren in Labadee, een privaat strand van Royal Caribbean International.

  Dat levert tegenstrijdige reacties op bij de passagiers, kon The Guardian afleiden uit de reacties op het internetforum van de cruisemaatschappij.

  “Ik zie mezelf echt niet liggen zonnen op een exotisch strand, barbecuen en cocktails drinken terwijl er tienduizenden doden in de straten liggen opeengestapeld”, zegt één passagier. “Het was voor de aardbeving al moeilijk genoeg om een hamburger naar binnen te schrokken, wetende dat er zoveel Haïtianen zijn die honger lijden. Ik kan me echt niet voorstellen hoe dat nu moet voelen”, zegt een ander.

  De cruisemaatschappij verdedigt zijn beslissing door te stellen dat honderden mensen afhankelijk zijn van het toerisme in Labadee. Bovendien heeft het schip Independence of the Seas hulpgoederen bij zich en doneert Royal Caribbean International een deel van de opbrengsten op het schip aan de hulpacties in Haïti. “We kunnen Haïti niet zomaar opgeven nu het ons het meest nodig heeft”, klinkt het.

  Sommige passagiers delen de mening van de maatschappij. “Ik arriveer dinsdag met de Navigator of the Seas en ik ben vast van plan van mijn tijd op het strand te genieten”, zegt iemand op het forum.

  18/01/10 22u04

  Ray
  RY


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.