Aantal verslaafden groeit Suriname boven het hoofd

24

PARAMARIBO, 16 jan – Suriname kan de snelgroeiende groep drugsverslaafden niet aan. “Uit het aantal hulpaanvragen kan worden geconcludeerd dat het probleem is verergerd”, zegt Carlo Landsdorf van particulier hulpcentrum De Stem. Aan de andere kant neemt de opvang eerder af dan toe voor de naar schatting ruim duizend verslaafden. Centra sluiten en de overheid komt nauwelijks in.

Subsidies zijn ontoereikend, zo die al voor elkaar te krijgen zijn. Twee particuliere centra hebben het al opgegeven. De Stem is er nog wel maar neemt voorlopig geen cliënten aan wegens verbouwing. “Een oplossing is nog niet voorhanden, maar er wordt wel gesproken met ministeries”, zegt Steven Alfaisie van de Nationale Antidrugs Raad tegenover de Ware Tijd. Intussen is het koersen richting crisis.

De druk op wat nog beschikbaar is neemt in hoog tempo toe. “Hoogwaardige zorg is hard nodig, want het probleem op straat is erg groot”, zegt Glenn Uiterloo van de enige detoxkliniek die de overheid rijk is. Een schepje bovenop is dat steeds meer pubers aan de drugs raken. Daar moeten uiteraard nog hulpprotocollen voor worden ontwikkeld. “Het is dweilen met de kraan open”, verzucht Landsdorf.

24 REACTIES

 1. Het is niet nodig deze verslaafden te pamperen.Zij moeten keihard worden aangepakt en allemaal gedwongen afkicken.Dit is in belang van de gemeenschap en van betrokkenen. Verder moeten we de handelaren die drugs leveren en daarmee velen de verdoemenis in helpen veel zwaarder straffen.Allemaal levenslang.


  Maak melding

 2. ik denkt dat de overheid graag wilt helpen.maar er zitten dealers in de regering en de d.n.a.

  suriname is helemaal bedekt met harddrugs dealers.en moeilijk te bestrijden.de enige oplossing dat overblijft is de militairen inschakelen en alles van de heren laten confisqueren en voor lange duur laten opsluiten.de statigere moet men ook in de gaten houden en niet onderschatten.

  dus van overheidswege kunnen wij niks verwachten.alleen maar prikactie dan houdt het op.


  Maak melding

 3. helemaal mee eens we moeten niet doen alsof deze groep zielig is

  Gewoon een paar kampen opzetten in het amazonegebied en deze gasten primitief af laten kicken zodat ze nooit meer de vergissing maken dit verderfelijk spul te gebruiken


  Maak melding

 4. Dit gegeven was reeds voorspeld en blijkt niets anders te zijn dan de keerzijde van het strakke drugsbeleid waarmee Suriname’s minister van Justitie Santhokie zich de laatste tijd heeft bediend. In zoverre Bravo!! dat de(smokkel)handel een gevoelige klap is toegbracht en onze minister beloond is geworden met een voortrekkersrol en belangrijke positie in de regio.

  De behaalde successen mbt tot het stringent optreden om de handel naar het buitenland in te dammen, hebben gemaakt dat de issue van vraag en aanbod / de marktwerking thans aan de orde is, waardoor de drugs in ons land thans meer dan ooit voor weing geld vooradig is.

  Het waterbed effect of het pricipe van een tube tandpast is klaar blijkelijk hier ook het gevolg. Je drukt of knijpt in op een willekeurige plek en het komt hoe dan ook ergens anders weer uit. Bovendien blijkt ook steeds meer dat buitenlandse verslaafden hun weg naar Suriname weten te vinden. Een zorgelijke ontwikkeling, aldus.

  Dat de politiek niet met een tweesporen beleid hier genoegzaam bij stil heeft gestaan is m.i debet aan het feit dat een integrale aanpak ontbreekt. Een vangnet met betrekking tot(extra) hulp en zorg ontbreekt louter omdat de overheid geen middelen hier voor heeft. Maar die zelfde overheid zou in deze beter kunnen weten door het drugs- en het hulpverleningsvraagstuk naar een veel hoger buitenlandsniveau te tillen.

  Om hierop in te spelen zou er van het buitenland metname de EU en de VS, verwacht of geeist moeten worden om met de nodige financiele middelen over de brug te komen.
  Het kan dus niet zo zijn dat de lasten of de excessen Suriname alleen regardeert terwijl het buitenland / de EU en de VS bij het gezamenlijk drugsbeleid de vruchten plukt en er wel bijvaart.

  Wat mij betreft zal er overigens samen met de NAR (Nationale Antidrugs Raad)tot een breed politiek draagvlak en consensus moeten worden gekomen, om het drugsvraagstuk wat niet alleen justitie betreft in perspectief te brengen. Onderwijs / volksgezondheid doen er dan ook goed aan hierin te participeren.
  De ogen moeten geopend want de verloedering van de samenleving slaat slaat toe. Belangen voor land en volk staan thans in het geding.

  Met een kleine bevolking en een risicogroep als de verslaafden populatie is het te verwachten en is het huiveringwekkend dat het HIV / Aid’s vraagstuk dan ook groteske vormen zullen aannemen, daar hoerenloperij en daarmee besmetting niet over het hoofd mag worden gezien. Problematiek die defacto de volksgezondheid aangaat. De economische effecten zullen op termijn niet te zijn overzien als het arbeidspotentieel zal dalen als aangenomen mag worden dat er jeugdige verslaafden tussen de 10 en 13 jaar thans in Paramaribo rondzwerven. Wellicht het teken als voorbode van een verloren generatie.

  Dit betoog en deze geschetste analyse of scenario, vormt voor diegene die het nog niet weten of waarvoor het een ver van mijn bed show is, de uitkomst van een optelsom bij een causaalverband wat maakt dat deze crisis gezien moet worden als een ellende die slechts schier één halte verwijderd is.

  De verkiezingen staan thans voor de deur en het zou een welkome en lovende issue of gedachte zijn voor partijen die Suriname met daadkracht en tot het nut van het algemeen een goed en warm hart toedragen.


  Maak melding

 5. Het zijn de mensen zelfs die in de fout gaan om drugs te gebruiken!!! Met hun volle verstand kiezen ze ervoor om coca te gaan gebruiken, die schuld moet niet niet gaan verleggen naar anderen!!! De regering moet in deze zelf afkickklienieken openen en deze mensen s.p.m. begeleiden om af te kicken!!!


  Maak melding

 6. Wat verwacht je, als onze leiders zelf ook zo verslaafd zijn aan alles..

  Ze zijn zelf zo machts-dronken dat ze geen afstand willen-/-kunnen doen en zitten tot de dood hen letterlijk schijdt..


  Maak melding

 7. De zogenaamde (leiders) die samen werken met grote drugsbaronnen zijn hier debet aan er is zoveel drugs in suriname die moeilijk naar het buitenland kan gaan dan krijg je dit men gaat het aan hun eigen mensen verkopen. in mij eerdere reaktie heb ik het over een rode draad ook deze rode draad loopt naar bepaalde periode en persoon we moeten de macht van de drugsmaffia in suriname niet onderschatten het is ook een gevaarlijke ontwikkeling.mijn hart bloed waneer ik deze berichten leest dan vraag ik mij af waarheen met mijn land als mensen die veroordeeld zijn voor drugssmokkel in het buitenland zich voordoen als rolmodel en ook zitten in het parlement van suriname schandalig vind ik . daarom zeg ik op 25 feb 1980 is het moreel verval begonnen in mijn land en die eist nu zijn tol zie ook hoe drugs veroordeelden mee mogen doen aan de president verkiezing de hoogste baan in het land. ik kan een heel lang verhaal hier vertellen over oorzaak en gevolg mijn landgenoten leren het nooit het is 5 voor 12 veroordeel de mensen die ons land dit hebben aangedaan en beloon ze niet voor hun wangedrag.


  Maak melding

 8. Harddrugs is bijna overal verkrijgbaar.
  Om dit soort mensen dwangmatig op te sluiten stuit je tegen wettelijke regels.
  Mentaliteit is nu, Who cares?
  Zowel voor de regering als de familie van de gebruikers is dit geen makkelijke opgave om dit probleem op te gaan lossen.


  Maak melding

 9. Er moet in het West-Suriname gebied een afkickcentrum worden opgezet. Het is afwerken van het program of die zwarte tijgers met grote ballen trotseren bij minste vluchtpoging.

  Afkicken is dieharde business! En natuurlijk gaan al die drugsbaronnen in Paramaribo vrij-uit.


  Maak melding

 10. DU,do you mind???Weer wijs je je beschuldigende vinger naar Bouterse,terwijl je bliksems goed weet dat Brunswijk ook nu heden ten dage 1 van de machtigste drugsbaronnen van Suriname is.
  Je bent echt een rioolrat DU en een gore liegbeest.


  Maak melding

 11. du/Donkey Uncle
  je familie zal zeker te verduren hebben met zo een leeg hoofd als jij.
  je klets alweer in de ruimte.wil je geen predikant worden.

  alweer het zelfde liedje.baka agen mi gado nanga aboi disi.yu ede tranga leki wan stonburiki
  je hebt echt een wasi nodig,want yu yeye na baka kumakoisi aitan.

  je moeder kan nooit goed rusten.
  asaw buba deki ma fu yu pasa marki
  Bouta law yu kaba.wat een ziekelijk mens ben je toch.


  Maak melding

 12. Hallo we moeten militairen inschakelen om dit probleem op te lossen waren het niet zeer hoge militairen die in miami is opgepakt, was niet de grote (leider) die voor drugsmokkel in nederland veroordeeld is.
  Bouterse jr. uit Brazilié teruggeroepen.dino bouterse zoon van desi en diens eerste vrouw ingrid, raakte op 16 april-niet voor het eerst-in opspraak.de braziliaanse zender tv-globo beschuldigde de surinaamse ambassade in brasilia er toen van een spilfunctie te hebben in de drugshandel, er zouden vijf colombiaanse drughandelaren zijn aangehouden de het telefoonnummer van dino bouterse op zak hadden.de vijf zouden ook hebben gezegd in suriname in de hoogste kringen bescherming genieten . volgens tv-globo hebben columbiaanse kartel, in reactie op actie van de braziliaanse politie bij de colombiaan- peruaanse grens,een groot deel van van hun cocaine- laboratoria verplaats.de surinaamse ambassadeur R.Christopher en dino zouden voor de kartels hun nieuwe onderkomen regelen. de berichtgeving van tv- globo heeft in suriname een grote schok teweeggebracht. president j. wijdenboch heeft ambassadeur christopher naar paramaribo ontboden voor overleg,Christopher word door het nederlandse Copa-team beschouwd als een lid van Desi bouterse’s Suri-kartel.naar aanleiding van een beschuldiging in NRC handelsblad over de betrokkenheid bij cocainehandel,trad hij in 1991 af als minister van Defensie.Dino bouterse stond al op school bekend als een snelle jongen die in sportwagens reed en in debieuze zaakjes zat.in 1994 was hij met de onlangs in nederland voor drugshandel aangehouden marcel zeeuw betrokken bij een afrekening in paramaribo,waar twee bendes het met elkaar aan de stok kregen .de politie hield hem niet aan , maar dino melde zich later bij de politie op bevel van zijn vader, die ook een topadvocaat voor hem regelde.na maanden voorarrest kreeg hij een lichtere straf.Eerder kwam Dino bouterse in opspraak toen bij het conflict tussen de regering en zijn vader over de vervanging van de legertop het tv-station stvs in vlammen opging de terreinwagen van dino werd voor de aanslag bij het gebouw gezien, naar zijn betrokkenheid kon niet worden bewezen . hij werd door wijdenbosch benoemd op de ambassade in brazilie.Een greep uit de oude maar maar niet vergeten DOOS, dit bericht zeg alles over de mensen die moord en brand schreeuwen langs de lijn,deze mensen houden niet van suriname sterker nog ze zetten ons land voor schut in het buitenland het gaat hier om mensen die hoge functie hebben gehad de zogenaamde voorbeeld functie rolmodels.


  Maak melding

 13. Zo een klein volk. Als ook pubers masaal aan de (hard)drugs geraken dan wordt het wel heel dramatisch. De tijd van de wiet joint is blijkbaar voorbij. Ten eerste moet de overheid met harde hand optreden om drugs uit te bannen. Suriname is veels te klein voor deze ongein.

  De overheid zal de kinderen moeten beschermen. Volgens de nieuwsberichten zou Suriname economisch in rustig vaarwater moeten zijn. Nou, ik dacht dat er ook geld nodig is om ook dit probleem op te lossen. En er staan nog een aantal acute maatschappelijke problemen te wachten om een oplossing.


  Maak melding

 14. wie heeft de leiding bij de militairen,wie is de minister van defensie.wij leven echt niet meer in de tijd van die leegkop du.

  ik begin nu echt te twijfelen aan de echtheid van du,van waterkant net en als wereldburger bij nospang.
  volgens mij is deze jongeman een zeer ondermijnende figuur,dat in dienst is van een of ander spionagedienst.

  want een normaal mens kan nooit zo eenzijdig reageren.dit doet hij in opdracht van duistere machten,mensen met heel slechte bedoelingen over suriname.du is met niks anders mee bezig,dan alleen maar negatieve verhaaltjes over anderen te verspreiden.

  heel slecht mens,voor een portie lindesoep mag deze welgeacht worden om een hele gemeenschap naar de bliksem te sturen met zijn ondoordachte haat verspreidende reacties.

  du is precies zo achterlijk als zijn leider van de n p s.
  albina kan men zelfs niet onder controle krijgen,en wat dan als dit overslaat over het gehele land.jonge je zit gewoon op je droge kont in nederland met vuur(flambo)te spelen.

  ga een keertje je swa bal nat maken.

  Asaw,go so doro,yu sa si mira bere.

  We zijn niet geïnteresseerd in pantoffel held,maar echte srananman nanga bal.
  Sranan sa wini.


  Maak melding

 15. hey idioot op nummer 15 ik wil jou één ding verzoeken hou ouders moeder of vader buiten deze discussie a.u.b. iedere echte surinamer weet dat je niet aan ouders moet komen eingelijk laat jij zien hoe LAF jij ben brantimaka kortzichtige idioot dat je bent waneer leer jij inhoudelijk te reageren of kan jij dat niet ??


  Maak melding

 16. Waarom moet elke discussie over willekeurig nieuws altijd weer ontaarden in zo een stomme vervelende “Bouterse discussie”?? Is het zo moeilijk om to the point te blijven? Ik ben geen Bouterse fan, en ben ook niet bang om dat te verkondigen. Maar het is alsof alles wat er in Suriname gebeurt aan deze meneer te wijten is. Volgens mij kan dat nooit het geval zijn.


  Maak melding

 17. lespeki trawan fu trawan kan lespeki yu

  als anderen als jou moeten gaan reageren,dan kan men de tent bij waterkant net sluiten. onthoudt een ding goed en mag je dit nooit meer vergeten,op het moment dat jij een ander voor wat dan ook uitmaakt,is leeg kop du altijd een nog grotere.

  je moet het een keertje afleren met jou asociaal vertoon,jij voert geen discussies uit maar KOSKOSI.Ik heb jou op allerlei manieren uitgeprobeerd maar je bent en blijft een asociaal mens.

  asaw yu buba nanga yu slurf na yu strafu.
  je bent aan vakantie toe,voor zulke mensen als jou hebben wij in suriname altijd een plekje in de paramaribo ZOO.


  Maak melding

 18. @ nummer 21,
  het moment dat jij over gaat tot dit soort laag bij grond methode om mij de mond te snoeren laat zien dat jij zwak en onwetend ben.weet jij wat asociaal is ? dat zijn (mensen) die een figuur als bouterse op handen dragen terwijl hij jullie heeft vernederd onderukt mijn land kapot heeft gemaakt die didibrie dat is asociaal.ik ben voor alles en nog wat uitgemaakt hier op dit net intereseert mij geen moer, nu ben ik wereldburger, soms ben ik hoost nu zetten ze een schepje boven op ik werk voor een spionagedient luister dit soort strategie ken ik al dus probeer een andere. alles wat ik zeg en schrijft berust op de waarheid wie het zeker wil weten zoek het maar op het internet dan kan je zien wie liegt, figuren zoals brantimaka willen ons land wederom in ellende storten ze kunnen het niet hebben waneer je ze met keiharde feiten om hun oren slaat proberen ze mij belachelijk te maken maar de waarheid zal ALTIJD winnen van leugens en bedrog mi boi.ik volgd de discussie rond de rechtszaak tegen geert wilders op de voet mooi voorbeeld om te zien hoe hij reageert en zijn aanhangers precies op de zelfde manier reageerd bouterse en ook zijn aanhangers zie reaktie van brantimaka alsof bouterse een soort god voor ze is.ik heb een vraag aan jou vertel de lezers wat niet klopt in mijn reaktie op nummer 16 wat is gelogen naar jou mening dan kunnen we zien wie de waarheid spreekt ik daag jou uit om mijn reaktie op nummer 16 en 9 inhoudelijk onderuit te halen als jij een vent ben dan doe je dat. ik wacht af .


  Maak melding

 19. Drugs en alcoholverslaafden zijn geen dieren!
  Het zijn mensen die hulp nodig hebben, begeleiding en pshychologische hulp om af te kicken en weer normaal te kunnen werken en functioneren in de maatschappij.
  De Surinaamse regering moet zeker hieraan meewerken. Let op niemand is beter dan een ander he! Het zou je eigen broer of zus kunnen wezen die kapot gaat hieraan!

  God Bless!


  Maak melding

 20. Als alle surinamers hier in NL en Nl bijvoorbeeld geld zouden ophalen voor deze doelgroep drugs en alcoholverslaafden om een
  afkickkliniek voor hun opte zetten in suriname met medische en psychologische begeleiding, ook vanuit NL dan is het al wat.
  Er wordt genoeg gedaan voor andere landen en rampgebieden. Waarom doen we het ook niet voor ons eigen land suriname en de surinamers!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.