Robert Vuijsje gaat naar Suriname

5

Robert Vuijsje, auteur van ‘Alleen maar nette mensen’, maakt in februari een reisje naar Suriname om zijn boek te promoten. Dit boek is een geestig relaas van een keurige joodse jongen uit Amsterdam Oud-Zuid die gefascineerd raakt voor de zwarte vrouw. Hij beschrijft hun cupmaat, ronde billen en strakke leggings.

Vuijsje ontving uit onder meer Surinaamse hoek veel kritiek op de bestseller waarin de hoofdpersoon een uitgesproken voorliefde koestert voor vrouwen met een donkere huidskleur.

Het bezoek van Vuijstje aan Suriname vindt plaats van 16 tot 23 februari. Hij neemt daar deel aan een serie lezingen.

5 REACTIES

 1. ben benieuwd hoe Suriname deze racistische schrijven gaat ontvangen. De brutaliteit. Een man die een Surinaamse vrouw vergelijkt met een vuilnisvat, die probeert zijn boeken in Suriname te gaan slijten. Dat is toch toppunt van brutaliteit. Of moet ik dit zien als toppunt van dapperheid. Maar ik ben benieuwd wat er in Suriname gaat gebeuren. Ben bang dat hij met open armen wordt ontvangen. Door het respect die er in dat land heerst voor witte mensen.


  Maak melding

 2. Ontmoeting met Gerard.

  Het wordt plotseling stil in het vliegtuig. De SLM vlucht uit Paramaribo maakt zich op voor een landing op Schiphol, Amsterdam. Dat is een mededeling aan boord. Er wordt in het vliegtuig niet meer gesproken, alleen nog gefluisterd. Gerard was op educatiereis naar Suriname geweest. Hij wou meer over Suriname weten. En route door Suriname heeft hij heel veel fotomateriaal verzameld. Gerard oefent Sranang Tongo met mij. Gerard beweert dat de helft van zijn wortels in Suriname ligt. Hij heeft op zijn talen gezwoegd voor hij naar Suriname ging. Ter afsluiting van zijn activiteiten aan boord sluit hij zijn laptop af. Het laatste gerinkel van het Windows besturingssysteem klinkt overal hetzelfde. Zelfs in een vliegtuig. ‘De hoogtepunten van zijn reis door Suriname kende bezienswaardigheden die hij nooit eerder had gezien’, Zei Gerard. Nu bewaart Gerard, als elk toerist zijn tochtje in zijn hoofd. Tot het eind van zijn reis was hij voorzichtig geweest, zei hij. Hij las elke dag in de Ware Tijd over de vele verkeersongelukken in Suriname.’ Kans op teleurstelling voor een niet geslaagde vakantie is groot als je betrokken raakt bij een verkeersongeluk’, Zei Gerard. Misschien is een dergelijk uitgangspunt van Gerard geen deceptie dacht ik. Er zijn genoeg gevallen bekend van mensen die op vakantie betrokken raken bij een verkeersongeluk. Nu is het vliegtuig uit Suriname met zijn reisgezelschap bijna gearriveerd op haar bestemming. Gerard vertelt dat het relaas van zijn vijfweekse verblijf in Suriname in zijn laptop zit opgeslagen. Persoonlijke indrukken van het land waar hij veel van gehoord had, maar nog nooit gezien had. Gerard zei dat hij zich in Suriname wel welkom gevoeld had. Zijn formulering geeft mij een gevoel dat hij geen vertekend beeld van Suriname zal hebben. Maar wat is een vertekend beeld nou eigenlijk. Vertekend beeld is een onhoudbaar begrip. Het zuiverste beeld dat je van iets hebt gaat na een tijd een verkleurd leven leiden. Voor mij is Gerard die aangaf Surinaamse wortels te hebben al geen stereotype ‘toerist’meer. Zijn verhalen zijn opgetekend met een bepaalde kleur en geur die misschien wel genetisch bepaald zijn. Ongetwijfeld zal Gerard die ik een vijfendertigplusser schat in zijn de jonge jaren meer over Suriname geïnteresseerd zijn geweest dan het gemiddelde milieu waarin hij is opgegroeid. Gerard houdt zijn laptop stevig vast. Zo stevig houdt iemand zijn belevenissen vast die ook zijn hooggestemde verwachtingen zelfs overtroffen hebben dacht ik. Behalve de gebruikelijke toeristische bezienswaardigheden in Suriname, zag Gerard voor het eerst in zijn leven een tropisch oerwoud. Zijn levenswens ging in vervulling. De kennismaking met Suriname is hem goed bevallen. ‘Het was niet een groot feest wat je daar aantreft, maar een gevecht voor het bestaan’, Zei Gerard. Wat hem het meest was bijgebleven, ‘Zeker weten’, Zei Gerard,’ overal word je gastvrij ontvangen’. Op Schiphol aangekomen blijkt dat het vliegtuig, door verscherpte controles in Amerika, maar liefst twee uur vertraging had opgelopen. Na een aantal bagagecontroles neem ik uiteindelijk afscheid van Gerard. We hadden een leuk gesprek onderweg zodat ook de tijd vloog. -Varma R-


  Maak melding

 3. @Varma kun je me vertellen wat je prachtige impressie van een vlucht van Suriname naar Nederland met elkaar te maken heeft met Robert Vuisje die naar Nederland gaat.Iemand die een Surinaamse vrouw met een vuilnisvat vergelijkt, hoort niet op de scholen in Suriname thuis


  Maak melding

 4. Wally
  Robert Vuijsje heeft nu de kans om van zijn reis naar Suriname een educatiereis te maken.
  Bij het gesprek bij Paul en Witteman van een poos terug had ik de indruk dat hij ons niet goed kent.

  Varma R-


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.