Suriname kiest gouden eieren voor zijn geld

16

PARAMARIBO, 14 jan – Suriname verdient niets aan kleine goudzoekers in het binnenland, wel aan bijvoorbeeld multinational IamGold. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Het is dan ook begrijpelijk dat de regering niet voorbij kan gaan aan de belangen van IamGold. Weliswaar is er ook aandacht voor de goudzoekers uit omliggende gemeenschappen.

Die strijken met honderden neer op het concessieland van IamGold in Brokopondo. Hier en daar is er al kritiek op eventueel politieoptreden. “We steken de kop niet in het zand. We blijven erbij dat er ordening moet komen, IamGold levert concrete inkomsten”, zegt Rusland. Dit jaar wordt ruim honderd miljoen dollar in staatskas verwacht. Het betreft voornamelijk omzetbelasting en heffingen.

Dus speelt voor de regering een direct belang bij ordening. “Als we het bedrijf niet hadden, maar alleen de kleine mijnbouwers, zouden we niets verdienen. We proberen zo goed mogelijke afspraken te regelen, waardoor en het bedrijf en de bewoners aan hun trekken komen. We mogen het probleem niet groter maken dan het is”, aldus Rusland.

16 REACTIES

 1. De goudkoorts heeft het land nog meer vervloekt als dat het al was.

  Duizenden privezoekers hadden nooit toestemming moeten krijgen om zelfstandig goud te gaan zoeken. Kijk wat er nu gebeurd. Een totale chaos, wildwesten, illegaliteit, prostitutie, oncontroleerbaar, criminaliteit, plunderingen en vervloeking.

  Uiteindelijk zal het hele binnenland, wat ooit zo mooi schoon en vredig was, vergiftigd en vervloekt, onbewoonbaar worden.


  Maak melding

 2. Hij steekt zijn kop in het zand…zijn schuld(front)
  Verder heeft deze man geen geloof inzich zelve…nog in zijn landgenoten….hij gelooft in de buitenlander….Daarom een dom verdedig verhaal.

  Suri’s waren al jaren in dat gebeid bezig de heren komen geven het weg voor een stuiver en hij komt nu eigen landgenoten de schuld geven en ook nog bedonderen….Hij/Zij hebben schuld..FRONT.


  Maak melding

 3. Dit soort domme reacties, en vooral onderdanige manier van denken, zorgen ervoor dat de Surinamer niet meer naar Suriname terugkeert of ergens anders naartoe verhuisd om zich nooit meer te vestigen in Suriname.

  Het is gewoonweg belachelijk voor woorden. Een minister die uitbuiting min of meer goedkeurt, alsof er geen enkele optie meer is om welvarend te worden dan je te laten uitbuiten.

  Beseft men wel dat Surinaams goud een gemeenschappelijke bezit is en geen persoonlijke?


  Maak melding

 4. Ruim honderd miljoen dollar is slechts 70 miljoen euro. En als de dollar nog verder wegzakt richting de helft van de euro dan is het ook gedaan met die grootspraak. Iam Gold verdient tegen de huidige goudprijs op de goederenmarkt ca. 1 MILJARD EURO aan goud in Suriname. Suriname krijgt slechts een schijntje van de totale waarde. Ik snap niet dat de overeenkomst niet wordt opgezegd. Het betreft een overeenkomst waarbij de ene partij onevenredig veel voordeel haalt dan de andere partij. Bovendien kan Suriname het wapen van het milieu bijhalen, een geduchtig wapen waarbij de internationale organisaties, inclusief rechters van het International Hof, best wel gevoelig voor zijn. Niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook schadelijk voor de leefomgeving van mens en dier, de voedselvoorziening en waterhuishouding. De giftige metalen die gebruikt worden bij de winning van goud (o.a. kwik) blijft nog honderden jaren in de bodem en vormt een direct gevaar voor de Surinaamse bevolking. Daar moet ook voor betaald worden in de vorm van een verzekering voor toekomstige generaties. Ik kan u verzekeren dat de gezondheidsproblemen bij de gehele Surinaamse bevolking pas zal opsteken nadat Iam Gold zijn werkzaamheden in Suriname heeft beeindigd. Dan hebben ze het hele land, de leefomgeving van de gehele bevolking vernield met hun giftige spul en blijft Suriname met een enorme kater zitten. Geen geld meer om de troep op te ruimen en een bevolking die door alle giftige troep in hun lichaam een zware wissel zal trekken op de volksgezondheid. Nog niet wakker geworden, wacht de ontwikkelingen in de komende 10 jaar maar af. Een kinderhand is gauw gevuld, dat weten de uitbuiters maar al te goed. En nu ene meneer Rusland nog. Die kiest geld voor zijn gouden bedorven eieren!!


  Maak melding

 5. Ze pakken het land, via een slimme en laffe constructie miljarden af, en jij als minister zegt, dankjewel witte meneer, bedankt dat ik een paar miljoentjes mag overhouden van MIJN miljarden.

  “Een paar miljoen, is ruim genoeg” voor mijn volk, die mij aan de macht gezet heeft, en mijn salaris betaalt.


  Maak melding

 6. Met dank aan Brunswijk,hij heeft het heft in handen daar en verdiend goudgeld met illiegalen toestemming te geven op op zijn “grond gebied”goud te winnen,tegen betaling natuurlijk,Rusland weet het ,maar past er voor om het beestje bij de naam te noemen.


  Maak melding

 7. Vraag je zelf af waarom staatsolie 300 miljoen in de staatskas stort? Hoe kan het zijn dat zij kunnen organiseren in het belang van suriname terwijl onze regeing leiders niets voor elkaar krijgen die een significant verschil kan maken in het leven van het volk. Deze minister Rusland vindt 100 miljoen dollar veel geld, maar voor verstandige mensen en organisaties is een paar miljard dollar veel geld. Want daarmee kan een land een verschil maken tussen arm of rijk. Al zou suriname elk jaar 100 miljoen dollar krijgen van IamGold, het zou geen verschil maken voor het volk. Men zal toch in armoede blijven leven omdat wij als volk veel te weinig Geld over houden aan onze grondstoffen. Wij als volk van suriname verwachten van onze bestuurders dat zij bewust zijn van de mogelijkheden die het land biedt en dat zij die zodanig aanwenden dat het maximale werkgelegenheid schept voor de bevolking. Stel u zelf de vraag waar zit de potentie van suriname? 400 km kust en open zee, Duurzame inkomsten bron, maar hoeveel verdienen wij er aan, kan het niet efficienter met veel meer inkomsten voor de staat. Twee, eigen goudbedrijf kan Miljarden opleveren voor de staat voor de dekking van onze munt. Drie, landbouw voor de productie van biodiesel en een voedsel industie opzetten met botteling van eigen surinamese groenten en vruchten. Tevens kan kan men een geduchte vee-stapel op na houden vanwege de ruimte die wij bezitten. Eenmaal dat wij genoodzaak zijn mee te doen met de wereld economie, dienen wij een goede internationale verkoop organisatie op te zetten die onze producten in het buitenland afzet en promoot. Er Zijn miljarden mensen in de Wereld die iets anders willen eten, wij kunnen ze dat bieden met gebotteld groete uit suriname, lekker en makkelijk. Let op het EPA verdrag met de EU, een markt van 500 miljoen mensen komt open voor suriname. Wij hebben genoeg geld op te concurreren, als onze goudvoorraden in onze
  handen bljft, kunnen wij dat gebruiken om onze fabrieken op te bouwen zonder te veel geld te hoeven lenen op de internationale kapitaal markt. Maar voor alles geldt, dat wij geen vrees moeten hebben on te handelen.


  Maak melding

 8. IamGold verdient schatten in Suriname kunnen ze niet voor hun eigen bewaking zorgen en de politie zich bekommeren over de zogenaamde kleine mijnbouwers en zien dat ze ook belasting betalen zoals alle anderen in het land met goede inkomen dat doen.


  Maak melding

 9. niet te geloven, plunder maar ter waarde van tientallen miljaard euros en laat alle het rotzooi en vervuilling achter, en dhr. Rusland is blij met 70 miljoen euros, want de luuilaak hoeft niks te doen.

  surinamers wakker worden


  Maak melding

 10. Als de dag begint vraag jij jezelve één ding af….
  Waarom is deze man minister geworden…omdat hij dom is zou ik zeggen.
  Maar voor wie is deze man minister geworden…..zo te zien niet voor Suriname en Surinamers maar gewoon zich als ezel te laten gebruiken om andermans karavaan voort trekken.
  Hoe dom kan een mens nog zijn en vooral die rotzooi die zij lopen te vertellen als gek.

  Front doe de Surinamers een lol ga WEG !!!!


  Maak melding

 11. Surinaamse regeerders zijn altijd al blij geweest met een fooitje, dan hoeven ze niet zelf verder te denken. Gemakzucht. Ze hebben altijd getoond geen goede onderhandelaars te zijn. De verkeerde mensen hebben de sleutel posities en functies.

  Het land heeft behoefte aan economen en ander soort financieel geschoolde mensen, en goed geschoolde technici van allerlei kaliber. Dus van lager tot academisch niveau. Deze mensen zouden beter gehonoreerd moeten worden omdat deze competenties onontbeerlijk zijn. Ze zouden zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven nadrukkelijk vertegenwoordigd moeten zijn. Dit moet de opstelling zijn van een land in ontwikkeling.

  Men moet af van de denkwijze dat je geweldig bent als je als amtenaar met een glimmende pen achter een bureau zit. Volgens mij ben je dan ook geweldig als je als volwaardig landbouw ingenieur met kaplaarzen in de modder staat te ploeteren om de planning af te krijgen. Je bent dan ook geweldig als je als econoom in je spijkerbroek met je helm op het hoofd in een bouwput de calculatie voor het nieuwe project op tijd probeert af te ronden. Je bent ook geweldig als je als econoom, met kennis van complexe financiële zaken en omringd door een goed team in staat bent om voor jouw land de best mogelijke deals uit onderhandelingen te halen.

  Er verdwijnt veel geld door corruptie en fraude. Als dit geld bijvoorbeeld was gebruikt voor het opwaarderen van deze functies had dat minimaal 1 volledig afgerond project opgeleverd. Mensen die iets weten of gespecialeerd zijn willen dat graag ten uitvoer brengen. Dat geld ook voor Surinamers.

  Corruptie en fraude kunnen worden ontmoedigd door de plegers zwaarder te straffen. Met daarnaast een goede honorering, geloof in eigen kunnen en de drang te willen bewijzen wat je hebt geleerd, wordt de basis gelegd voor topprestaties. Volgens mij schuilt dat ook in elke Surinamer waar hij/zij zich ook bevind.

  Zo denk ik erover.


  Maak melding

 12. Wat tot nog toe is gebleken, is dat Surinaamse regeerders met alle rancune van dien regeren/tekeer gaan met landsmiddelen, primair ten faveure van familie, vrienden en partijgenoten.

  Maar van het feitelijk besturen van het land is het nog nooit echt gekomen.

  Wie bindt de kat de bel aan?

  Telkenmale blijkt weer dat, “na a srefi kek@ nanga tra freefree”.


  Maak melding

 13. Zeg gewoon eieren van mevrouw kip, die man is gewoon blind.
  Ik denk dat hij straks loopt met een vergroot glas als Opa Ronald….maar met glazen gesneden uit zinkplaten.


  Maak melding

 14. Het is toch ook duidelijk dat de new world order overal zijn mannetjes heeft zitten zelf in Suriname. Als Suriname het nu niet leert ,leren ze het nooit meer. Een leider is de vader van zijn volk,maar in Suriname is een leider een pion van Europa en Amerika. Amerika is blut en ze zoeken nu naar andere landen om hun consumptie maatschappij in leven te houden, en met idioten net als deze minister zijn ze heel erg blij!

  Deze mensen zijn mijn leiders niet!!!
  ZE KUNNEN ME NIETEENS LEIDEN OM DE STRAAT OVERSTEKEN!!

  End the new world order!!
  wereld word wakker!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.