Sportgoeroe Ro Phoelsingh overleden

5

PARAMARIBO, 14 jan – Ronald Chanderbhaan Phoelsingh, beter bekend als ‘Ro’ is op maandag 11 januari op 61 jarige leeftijd in Suriname overleden. Het ging reeds 2 jaar geleden bergafwaarts met zijn gezondheid. Enkele maanden voor zijn pensionering moest hij zijn activiteiten in 2007 stopzetten. Tot die tijd was hij 15 jaar verbonden aan de directie Sportzaken van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, waarvan de laatste 10 jaar als directeur.

Zijn ambtelijke carrière begon op 1 november 1968 bij de afdeling Luchtvaartdienst op het ministerie van Openbare Werken. Als sportmens was hij speler van onder meer Jai Hind en Transvaal en trainer van Kamal Dewaker en Takdier Boys. Bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB) werkte hij als arbiter, inspecteur, docent, gecommitteerde, jeugdtrainer en bondscoach van het Nationaal voetbalteam.

Ro Phoelsingh heeft de sport in Suriname goed op de politieke agenda weten te zetten. Hij heeft het sportbeleid en de aanpak daarvan in al haar geledingen geprofessionaliseerd, waarbij de waardering van de vrijwilligers een duidelijke verbetering heeft ondergaan. De resultaten van zijn jarenlange inspanningen zijn nu reeds zichtbaar. In dit verband kan onder andere verwezen worden naar de massale deelname aan sportactiviteiten door alle Surinamers in alle regio’s.
Phoelsingh heeft zorg gedragen voor een bijzondere samenwerking tussen de georganiseerde sport, het Surinaams Olympisch Comité en de overige sportkoepels. Ook wist hij de regionale en internationale relaties behoorlijk aan te trekken. Daarvan worden nu ook de vruchten geplukt.

Recentelijk is aan de hand van een sport ‘Memory of Understanding’ (MOU) een project van start gegaan. Het project omvat een uniek samenwerkingsverband tussen Nederland en Suriname onder supervisie van Commissie Toezicht Sportprojecten (CTS) bestaande uit 7 deelprojecten om de sportinfrastructuur in Suriname te versterken. Met het SOC, Surinaams Olypmisch Comite, als grote partner, wordt er in dit kader nu gewerkt aan een Huis voor de Sport, een instituut voor het opleiden van Sportkader (SISO), het SUS-project (Sporten met een beperking), Schoolsport, Anti-doping, Talentontwikkeling, Community Sport (distrikten en wijken en binnenland). Andere projecten zijn het NKS (Suriname Sport!) en met Cuba en Guyana de Inter Guyanese Spelen (IGS).

Dr. Ronald Phoelsingh werd enkele jaren geleden door de FIFA (Federation International de Football Association) onderscheiden met de hoogste sportonderscheiding te weten Order of Merit (de Gouden bal). Een onderscheiding die reeds eerder ten deel viel aan o.a. Pele, Koffi Annan en Franz Beckenbauer.

Phoelsingh droomde er van in de mediawereld te stappen na zijn pensionering bij de overheid. In 2005 verwierf hij een radio- en televisievergunning. Hij was van plan zijn mediabedrijf samen met een partner te runnen en met zijn nichten Ashna (Radio 10/STVS) en Roshnie Phoelsingh (AT5 Nederland) zitten in de mediawereld, evenzo zijn oom Soeki Akal. Hij was ook bezig om de laatste hand te leggen aan een boek over het aandeel van Sarnami’s aan de sport in Suriname.
De lijfspreuk van goeroe Phoelsingh was: ”wie voor de sport kiest, als bindmiddel voor de natie, laat zich nooit afleiden door de negatieve zaken; reken op je kennis en niet op je kennissen en blijf studeren met of zonder steun van wie dan ook en discipline is ten gunste en niet ten koste van het resultaat”.

Phoelsingh, die op 28 april zijn 62ste jaardag zou vieren, laat zijn vrouw, twee dochters en een zoon achter.

5 REACTIES

 1. Ro, is ons voorgegaan, jammer, en dan nog op zo’n leeftijd. Hij had nog zoveel kunnen betekenen voor de sport in Suriname
  Het heeft niet zo meer moge zijn,
  Aan zijn familie sterkte heel veel sterkte toegewenst, in deze droeve dagen
  Rust zacht Ro.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 2. Ro,

  De vele dagen die we samen hebben doorgebracht met sport en organisatie zijn me allemaal bijgebleven. Allen even byzonder!
  Sportminnend SME bedankt je en rust zacht!


  Maak melding

 3. Beste Ro,
  Rust zacht mijn vriend.
  We hebben helaas ons Sarnámiproject niet af kunnen ronden. Ik hoop dat dit tzt wel gebeurt.
  Je bent veels te vroeg ons voorgegaan.
  Heel veel sterkte aan de familie.

  Anand Rewat


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.