Meest militante vakcentrale Suriname evolueert

9

PARAMARIBO, 13 jan – Suriname’s meest strijdbare vakcentrale evolueert. C-47 is niet meer wat ze was vier decennia terug. Toen telde de vakbeweging nog nauwelijks mee. “We zijn geen cao-machine, maar een brede organisatie”, zegt voorzitter Robby Berenstein. De tijd van enge belangenstrijd is zo goed als voorbij.

Niet dat het zoveel beter gaat, integendeel. “We zien een verandering in de samenstelling van de werkende klasse. Er is nu veel contractarbeid. Zulke mensen zouden vroeger gewoon in en bedrijf werken”, aldus Berenstein. Dat heeft gevolgen voor de individuele rechtspositie. Werken op contractbasis levert een karig loon op. Voorzieningen als een ziekteverzekering ontbreken veelal.

Sec met de botte vakbondsbijl erop inhakken is niet meer genoeg. “De groep die niet georganiseerd is heeft het bar slecht, voor hen is een grondige aanpak nodig.” Vandaar ook de brede aanpak. Dat betekent zoeken naar politieke invloed en die vasthouden ook. De link met de Surinaamse Partij van de Arbeid, SPA, is dan ook niet meer dan logisch. “Wij geloven dat vakbeweging en politiek samengaan.”

9 REACTIES

 1. Mobilisatie tegen de regering wijdenbosh i.v.m. de verkoop van staatsolie was terecht.
  De vraag is, waar blijf de vakcentrale? nu deze regering miljarden van ons goud-voorraad heeft weg-gegeven aan een buitenlandse maatschappij. De vakcentrale zwijg nu als een graf, bij deze goud-deal en ook over de voorgenomen goud-deal met Alcoa zwijgt de vakcentrale. Conclusie de vakcentrale beschemt de belangen van de buitenlandse maatschappijen. Tegen de hier boven aangehaalde is gestreden door de heer bouterse in de jaren 80. Voor mij mag nog een ronde komen om ons land te zuiveren van de land-verraders of van pure domheid


  Maak melding

 2. De vakcentale`s zijn sinds jaar en dag NPS geschoed,ze wisten wel mensen op de been te krijgen met Wijdenbosch.
  Idd Theo waarom niet ten strijde tegen de goud-deals?Zo kan je zien dat ze NPSsers zijn,ik blijf het zeggen zolang NPS en VHP aan de macht zijn zal het volk niets van enige groei van de economie merken alles is voor NPS en VHP,zie maar hoeveel land en huizen deze graaiers bezitten,hun salaris is heel heel hoog,maar een beetje van de taart krijgt het arme deel van het volk niet,die zijn echt afhankelijk van de hulp van organisaties in Nederland.En weer kijken de Vakacentrales de andere kant op.
  Inderdaad de meest Surinamer in hart en nieren nl Bouterse moet terugkomen om de bodemschatten van Suriname te kunnen beschermen.


  Maak melding

 3. Gek heel gek…evaluatie….smeerlap …zeg gewoon wij hebben voor de NPS gewerkt…Om de boel te belazeren.
  Waarom worden jullie niet gewoon een politieke partij….Jullie zijn goed bezig geweest om anderen dom en achterlijk te houden.
  Voelen jullie zich nu gelukkig…door steeds smerig bezig te zijn.


  Maak melding

 4. Een vakbeweging die zelfstandig is en geen relaties heeft met een of twee politieke partijen die in de regering zitten doen naar mijn ervaring meer voor hun leden en zijn niet geneigd in het passiviteit te keren.De grootste fouten die vaak gemaakt worden in vele vakbewegingen zijn, de oude bestuursleden willen niet zo gauw opstappen om plaats te maken voor jongeren en daar krijg je dat vele jonge mensen een andere visie hebben over de vakbonden want er wordt vaak gezegd je kan de bond niet bei”nvloedden.


  Maak melding

 5. @ autar
  kan jij mij en de lezers vetellen waar je aan moet voeldoen om de onderscheiding te krijgen van een surinamer in hart en nieren?
  ik hoop dat ik een antwoord van jou krijg.


  Maak melding

 6. Jij in elk geval niet DU.Je bent nog steeds een slaaf dus,ga terug in je hokje tot je slavenmeesters je te eten geven.

  Ja Bouterse is een Surinamer in hart en nieren,klaar uit.
  Men heeft gelijk je hebt een Bouterse trauma,zo gauw je die naam leest slaan de stoppen door bij je door als je die zowiezo hebt,ga snel hulp zoeken bij je basja`s jereh.Reageer op het artikel jongoe.Je kan huilen tot je een ons weegt maar Bouterse is en blijft het lievelingetje van het Surinaamse volk no matter what.


  Maak melding

 7. @ nummer 8,
  een aanvulling op jou tirade op nummer 8 is dat bouterse een lievelingetje is van de domste deel van het surinaams volk.als je iemand die jou heeft onderdrukt vernederd jou land aan de afgrond heeft doen belanden jou economie en alles kapot heeft gemaakt om zo iemand een surinamer in hart en nieren te noemen zegt meet wat over jullie kortzichtigheid. iedereen moet van jullie conclussie trekken uit zijn daden maar bouterse niet stelletje bekrompen klootzakken zijn jullie stuk voor stuk .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.