Frankrijk verlangt rust bij grens met Suriname

8

PARAMARIBO, 13 jan – Frankrijk wil meer rust aan de grens tussen Frans Guyana en Suriname. Volgens minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie wil Suriname niets liever. Een intentieverklaring met de Franse ambassadeur in Paramaribo moet het doel snel dichterbij brengen. Er is één voornaam knelpunt.

De verklaring moet de weg plaveien naar twee overeenkomsten over veiligheid. Overeenkomsten met het buitenland behoeven de zegen van het parlement. Dat het lang kan gaan duren is al gebleken. Een verdrag voor veiliger grensverkeer van enkele jaren terug wacht nog steeds op parlementair groenlicht. “Er zijn nu twee overeenkomsten in voorbereiding”, zegt Santokhi.

De gemene deler is het drukke personenverkeer aan de grens bij Albina. Als zich daar calamiteiten voordoen kan wederzijds geen hulp worden geboden. Althans niet formeel. “Het gebeurt wel, maar nu kan het geregeld worden in overeenkomsten”, aldus Santokhi. Bij de recente onrust in Albina had de brandweer van Saint Laurent in Frans Guyana kunnen helpen bij de brandbestrijding. De formaliteit verbood het, dus bleven de pompiers thuis.

8 REACTIES

 1. Ik zou hulp en samenwerking met Frankrijk met twee handen aangrijpen. Ik begrijp wel dat A combinatie hiertegen is. Maar in het belang van de veiligheid van betreffende grensgebied is het zeer noodzakelijk zoals onlangs is gebleken. Zeker wanneer er zich rampen voordoen kunnen ze elkaar helpen. Frankrijk heeft nou eenmaal heel veel macht en kennis.


  Maak melding

 2. Met een meerderheid in het parlement moet het mogelijk zijn de A – Combinatie buiten spel te zetten en het verdrag goed te keuren. Deze partij houdt belangrijke wetsvoorstellen tegen die de veiligheid van de burger waarborgen.


  Maak melding

 3. Opa Ronald stuur die Brazilianen weg.
  Zoek geen problemen voor de Fransen want Su gaat eraan.
  Als Brazilianen weg zijn is heel Albina tot de grens met Brazilië direct rustig…no tan du don.


  Maak melding

 4. Waarom kan men van Surinaamse zijden niet betere controle hebben over het grensverkeer bij Albina,want een grens zonder controle is geen grens dat weten de meeste mensen. Zou niet een deel van het leger in het oosten verzet moeten zijn om de gang van zaken onder controle te hebben.Zolang als de situatie zich niet veranderd komen er meer rellen ontstaan.


  Maak melding

 5. NF-fractie van streek na politieke ‘messteek’ Brunswijk
  13th januari 2010 · Geen reacties
  Paramaribo – De Nieuw Front-fractie van de regeercoalitie heeft gisteren tijdens de openbare vergadering van het parlement een verrassende politieke ‘messteek’ gekregen van coalitiegenoot Ronnie Brunswijk van A Combinatie. Na een openlijke ondersteuning van Brunswijk aan oppositielid Jules Wijdenbosch, dat het huidige beleid van de regering op het gebied van de veiligheid in het district Marowijne totaal niet deugt in vergelijking met het beleid ten tijde van de regering-Wijdenbosch, was de schok van verschillende van Brunswijks coalitiepartners groot.

  Ze raakten door deze uitspraak helemaal van streek. De consternatie die hierna volgde binnen de coalitie werd heviger, toen assembléevoorzitter Paul Somohardjo (PL) Brunswijk in bescherming nam en hem zelfs verdedigde. Deze handeling van Somohardjo werd hem zeer kwalijk genomen door de coalitiegenoten Otmar Rodgers (NPS) en Guno Castelen (SPA)…..

  “Ik ben confused en weet nu niet of dit contouren zijn van wat we moeten verwachten”, merkte Castelen op. Ook president Ronald Venetiaan verscheen kort na het incident in het parlement om zijn bijdrage te leveren aan het politieke debat dat in het parlement was ontstaan. De oppositie die zichtbaar ‘opleefde’ met deze ontwikkeling in het hoogste college van staat, greep deze situatie dankbaar aan om haar kritiek te uiten. “Nu wordt duidelijk hoe zaken zijn verlopen. De coalitie ligt duidelijk met elkaar overhoop. Het verwondert mij niet, want al bij het begin van deze combinatie was duidelijk dat het slechts om de macht ging en niet om het regeerbeleid”, zei NDP-fractievoorzitter Ricardo Panka. “De coalitie heeft een beleid waar A Combinatie niet bij is betrokken, er is duidelijk geen regeerakkoord, vandaar dat ze nu confused zijn. In de komende maanden op weg naar de verkiezingen zal nog meer naar buiten komen.

  Wij gaan niet mee in hun confused zijn, maar we zijn voorbereid”, vervolgde de NDP-topman. Buiten de microfoon kreeg Brunswijk tal van loftuitingen vanuit de zijde van de oppositie, terwijl de coalitie hem van alles en nog wat verweet. Castelen vroeg in de microfoon hoe het komt, dat ondanks de goede samenwerking die Brunswijk heeft gehad met de regering-Wijdenbosch, hij toch heeft gekozen voor het samenwerken met het NF.

  De aanleiding van de consternatie was toen Jules Wijdenbosch het gebeurde nabij Albina van 24 december van het vorige jaar toeschreef aan het niet- voortgezette beleid dat hij tijdens zijn bewind heeft gevoerd op het gebied van veiligheid in het Marowijnegebied. Tegen de verwachtingen in van de rest van de coalitie, gaf Brunswijk een uitgebreide ondersteuning aan Wijdenbosch door aan te geven dat de huidige regering geen goed beleid heeft gevoerd: zij werkt niet samen met de veiligheidsdiensten, zij ondermijnt de politie en ze heeft geen open oor voor deze veiligheidsdiensten. Uit het betoog van Brunswijk kan worden opgemaakt, dat hij tijdens het bewind van Wijdenbosch betrokken werd als lid van de veiligheidsdienst en dat hij een goede informatiebron was, opdat perikelen in dat gebied op tijd aangepakt konden worden.

  Momenteel zou dit niet het geval zijn. Brunswijk werd onderwerp van het debat toen geopperd werd dat hij als CIVD-commandant een belangrijke bijdrage zou hebben geleverd, indien het beleid van de huidige regering beter werd gevoerd. NF-fractievoorzitter Otmar Rodgers die in deze kwestie weinig aan het woord kwam, verzocht de vergadering om het debat niet te focussen op de CIVD-er Brunswijk, maar op de parlementariër Brunswijk van A Combinatie.
  President Venetiaan gaf later aan dat Brunswijk helemaal niet betrokken is bij CIVD-werkzaamheden. In het verleden was dat wel het geval, maar door zijn aanstelling als parlementslid is hiermee een einde aan gekomen.-. Bron DWT

  Ray


  Maak melding

 6. lijkt wel een poppekast voorstelling,met Brunswijk als jan Klaasen en Somo als Katrijn.

  Volk/stemmers van Suriname ,let op je belangen in mei 2010.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.