Veiligheidsbeleid in Oost-Suriname wordt scherper

8

PARAMARIBO, 12 jan – Het veiligheidsbeleid in het oostelijk gelegen Marowijne wordt drastisch aangepast. Dit meldt het Korps Politie Suriname, KPS. Er komen vooral meer politieagenten. De inzichten zijn bijgesteld na de rellen van kerstnacht in Albina.

Het is de hoogste tijd het roer om te gooien. “Marowijne heeft na de oorlog niet die aandacht gekregen die het nodig had, zeker niet wat het veiligheidsbeleid betreft”, zegt KPS-topfunctionaris Humphrey Tjin Liep Shie tegenover de Ware Tijd. Het aantal politieagenten was er tot voor kort tot een minimum beperkt. Bij eerdere incidenten kwam de zwakte van het gezag al bovendrijven.

Onder meer is één keer het politiestation bestormd door een menigte. Die eiste het hoofd van een arrestant omdat hij een moord zou hebben gepleegd. Ook in het parlement is het veiligheidsbeleid onder vuur genomen. De algemene indruk is dat het niet zover hoefde te komen. Het KPS heeft er oor naar. “De agenten die nu naar Albina gestuurd worden krijgen een betere voorbereiding. We moeten fysiek sterker aanwezig zijn”, aldus Tjin Liep Shie.

8 REACTIES

 1. De politie stuurt een versterking naar Albina met de bedoeling het probleem zal daarmede opgelost worden,als het maar waar mag zijn en verder wat zal er nu gebeuren met deze hoop van Braziliaanse illegalen goud dieven zouden deze dan niet opgepakt worden of mogen ze maar door gaan met het stelen van het goud?Albina heeft niet alleen de politie nodig het leger moet er ook zijn want er zijn gevallen dat het leger niet aankan.


  Maak melding

 2. Humphrey Tjin Liep Shie niet vergeten eerst te overleggen met de roversbaas van Marowijne anders krijg je te maken met jungle commando II.KPS je benne gewaarschuwd.
  jullie moeten fysiek sterker aanwezig zijn”, wat ik betwijfel zonder inspraak van de “BOSS” van Marowijne.


  Maak melding

 3. Ik denk dat het leger ook een permanente stationering moet hebben daar. En in zeer nauwe samenwerking moet zijn met de politie. De politie kan het niet alleen, ik zou daar nooit van me leven als politie agent willen werken.. Ze kunnen toch niets doen daar, als ze weer met 500 man gaan beesten.


  Maak melding

 4. Een ontmoeting met Nelis in Albina.

  Het is vrijdagavond en ik ben in Albina. In Albina had ik afgesproken om met Nelis een biertje te gaan drinken. Nelis heb ik onderweg naar Albina ontmoet. Nelis kent een Café-restaurant waar er lekker swingend muziek wordt verzorgd. Albina is en grensstad van Suriname. Er wonen voornamelijk boslandcreolen in de dorpen in de omgeving van Albina. Overdag is Albina een levendige stad. De weg naar Albina is voor Surinaamse begrippen nu redelijk te noemen. Nelis heeft geen vast werk. Toch heeft hij de zelfde wensen als mensen die in een grote stad wonen. Hij wilt dat zijn drie kinderen goed onderwijs genieten en op een goede manier hun brood kunnen verdienen. Nelis zou het liefst zijn geld in Albina en omgeving willen verdienen. Geld is soms een wensobject, vaker een noodzakelijk middel om te verkrijgen wat men persoonlijk verlangde of meent te verlangen voor zijn kinderen. Af en toe dromen we van geld, véél geld zelfs, omdat het in onze maatschappij de sleutel lijkt die op alle denkbare deuren past. Maar reikt de spreekwoordelijke ‘macht van het geld’ wel zo ver? Nemen we in het denken over geld niet al te snel onze dromen voor werkelijkheid? Overschatten we niet gedurig de maatschappelijke impact van contanten en van bankof kredietkaarten? Binnen de persoonlijke verlangenseconomie is geld een schijnbaar almachtig vermogen om wensen te verwerkelijken. Maar tegelijkertijd verschilt in onze maatschappij economisch succes (‘winst’) van het slagen elk ander opzicht. Nelis wilt dat het bos waar hij mee wordt geassocieerd als boslandcreool niet verder beschadigd wordt door kolonisten en multinationals. Alcoa en andere multinationals denken anders. Binnen de economische sfeer van multinationals werkt geld als een harde maatstaf, een code die over succes wikt en beschikt. Zelfs als mogelijkheidsvoorwaarde speelt geld voor multinationals soms slechts een beperkte rol in belangrijke domeinen als gezin en natuur. Maar met geld kan bijvoorbeeld Nelis zich een beter leven permitteren. Kortom, juist als ‘facilitator’ sluit geld de mogelijkheid van mislukkingen niet uit maar ook niet in. Binnen het leven van Nelis garandeert geld een beter bestaan voor zijn kinderen. Voor een beursbelegger is geld niet niets en is het vaak een risicovolle investering in de mogelijkheid van een geluk of een vernieuwende waarheid. Nelis weet dat er veel meer geld het land verlaat dan er inkomt. Na drie glazen bier ben ik naar het hotel gelopen om vandaar met een familielid in Nederland te bellen. Ik gaf blijk van het feit dat ik Nederland niet mis. Met Nelis heb ik afgesproken de volgende dag naar een boslandcreools dorp te gaan kijken. Nelis weet veel van bomen en planten. Van diverse bomen en planten kent hij de medicinale eigenschappen. Na ‘alles’ te hebben bekeken, hebben Nelis en ik ons weer teruggetrokken in het Café waar wij de avond daarvoor nog bier hadden gedronken. We hebben na een paar slokjes bier wat over het strand gelopen en het alledaagse leven van een paar Albinabewoners gadegeslagen. We keerden in de avonduren terug naar het Café te Albina. Het is ons bekende biercafe. Het was verheugend om iets anders te drinken dan alleen maar Coca Cola dacht ik. Tijdens het hele gesprek van de dag ervoor bleef Nelis naar de grond kijken. De naam Albina ken ik al uit mijn jeugd. Het was heel lang geleden dat ik hier voor het laatst op bezoek was. Pas toen ik mijn derde bier ophad kon ik beter invoelen wat er met Nelis de boslandcreool mis was. In eigen land voelt hij zich genegeerd. Hij ging heel vaak naar de grensstand in Frans Guyana maar voelt zich toch het gelukkigst in Suriname. In zijn eigen Albina. Er zijn weinig projecten in de omgeving die voor voldoende werk hebben gezorgd zegt Nelis. Een schoolgebouw is in aanbouw zie ik. Er lopen heel veel Brazilianen rond in Albina. Het is voor mij een wonder hoe de Brazilianen in zulke grote aantallen Suriname zijn binnen gekomen. Achterin het restaurant bevond zich een zaal met een klein podium, waarop gedanst kon worden en waar een ‘disk jokey’ muziek verzorgd in het weekend. Dat dansvloer straalde een grote gemoedelijkheid uit. Het was vandaag zaterdag en dansen was er altijd bij. Aan Nelis vraag ik of boslandcreolen ook goed kunnen dansen. Nelis barst in lachen uit. Brazilianen zijn bekend om hun danskunst en het liefs staan ze met z’n allen tegelijk op de dansvloer zegt Nelis. -Varma R-


  Maak melding

 5. Marrons zijn Surinamer.
  Een Goede samenwerking met Braziliaanse regering, Surinaamse regering en het traditionele gezag is een oplossing voor het ontstane problemen. Belasting innen op de hard werkende Brazilianen moet plaats vinden door belasting ambtenaar en dat komt het land goed uit.
  Dat de marrons en Brazilianen zicht ontleend aan criminele activiteiten is niet goed te praten.
  Voor de Revolutie van 1980 waren de marrons niet negatief in de publiciteit.
  Door de Revolutie moet alle dorpen een volk militie hebben.
  Het traditioneel gezag in het binnenland werd toen al ondermijn door het militaire gezag.
  Het volk militie met zijn revolutionaire structuur tast het traditionele gezag van het binnenland.
  De strijd tussen JC en NL laten sporen zien in 2010 en verdiend een oplossing.
  Oorlog syndroom onder JC en NL is een Feit.
  Militairen in Stad die op begraaf plaats de nacht moeten door brengen.
  Marrons die in het binnenland moet gaan aanpassen om dat ze niet kunnen leven volgens de traditie. Dat zijn marrons die in Paramaribo zijn opgegroeid.
  Brazilianen, Guyanezen, Haïtianen moet zicht gaan aanpassen.


  Maak melding

 6. Als er niet voldoende infrastructuur aanwezig is in dat gebied valt er ook weinig te controleren en te beveiligen.
  Dit vergt een totaal andere aanpak en tactiek wat de samenleving veel geld gaat kosten. Deels regeerbeleid en deels mentaliteit bevolking.
  Er zal van beide partijen zo snel mogelijk wat gedaan moeten worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.