Suriname gebeten hond Franse natuurbescherming

8

PARAMARIBO, 12 jan – Suriname wordt steeds meer de dupe van het natuurbeschermingsbeleid in buurland Frans Guyana. Dit zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer. Het enthousiasme waarmee de Franse buren te werk gaan treft ook gebied dat Suriname claimt. De Surinamers die er wonen klagen steen en been.

Deze voornamelijk Marrongemeenschappen worden gelijk geconfronteerd met de gevolgen van de Franse aanpak. “Surinamers hebben daar last van, omdat zij niet meer mogen jagen en vissen”, zegt Jong Tjien Fa tegenover de Times of Suriname. Dus trekken zij naar onbetwist Surinaams gebied. Dit legt een zware wissel op de traditionele jacht- en visgebieden van de plaatselijke bewoners.

Maar ook het blote feit steekt dat de Fransen zonder meer gezag uitoefenen in het gebied. “Dat is iets waar wij over moeten praten”, aldus Jong Tjien Fa. Waarschijnlijk is dat niet meer voor de huidige regering. Van praten over de grensconflicten met Frankrijk en Guyana is de laatste decennia niet veel terechtgekomen. Zo de grenzen bilateraal aan de orde komen, betreft het veelal samenwerking op justitieel gebied.

8 REACTIES

 1. Het is tijd dat Suriname wakker wordt eerst was het Guyana die een gebied in beslag nam nu wordt het de Fransen die ook een gebied van Suriname nemen.De Brazilianen komen waarschijnlijk morgen en nemen een gebied in het zuiden wat blijf er dan over van Suriname?Suriname is veel te slap en dat weten zijn buren want als je je geen zorgen maakt over je rijkdommen dan wordt alles van je weggenomen.De Guyana`s hebben de beste gebieden wat fauna en dier leven aangaan deze gebieden wil men beschermen en vrij hebben van exploitatie.Suriname moet beter optreden voor de belangen van de Marrons.


  Maak melding

 2. Meneer jong tjien fa en co..

  Dat komt ervan als jullie zelf stelen en belazeren het land en volk en alleen aan mensen denken die op jullie lijken..

  Jou conclutie in deze is,dat je zelf onkundig bent in deze affaire..Je weet niet van aanpakken van staats-kunde geen verstand hebt….
  We leven in een harde tijdperk,je moet van goede huize komen om lands belang te dienen,anders moet je plaats maken voor iemand die verstand van zaken heeft.

  Je praat over betwist gebied en je zegd ook dat er in deze regerings periode niks aangedaan kan worden, iets voor de volgende regering..

  Welnu zie zelf je onkundigheid je bent totaal ongeletterd in deze materie,loop gauw weg om erger te voorkomen dat siert de mens ook nog..


  Maak melding

 3. Het volgende citaat dat door een hoge regeringsvertegenwoordiger wordt toegegeven is een ware revolutie en doorbraak voor Surinaamse begrippen:

  “Van praten over de grensconflicten met Frankrijk en Guyana is de laatste decennia niet veel terechtgekomen. Zo de grenzen bilateraal aan de orde komen, betreft het veelal samenwerking op justitieel gebied.”

  Surinaamse kiezer trek u conclusie, immers als je geen grondgebied heb wat valt er te ontwikkelen!?!


  Maak melding

 4. Surinamers hebben echt wat van de Nederlandse bakra’s geleerd : problemen die je niet kan/wil oplossen schuif je gewoon voor je uit zodat anderen het moeten oplossen, zo werkt Balkenende en Bos ook in dit Lage Land.


  Maak melding

 5. Heeft Suriname in de afgelopen 60 jaren ooit een regering gehad die t meende met het land en het volk ?? NEEENNN..
  Alleen maar rovers, leugenaars, oplichters , en sinds enkele jaren ook veroordeelden. En ook nog een racist als nietdoorvolkgekozen pres. Tang boeng, zorg voor jezelf…want niemand gaat voor je doen.


  Maak melding

 6. Praten, praten, praten. Dat is na pissen en poepen waar de Surinamers goed in zijn. Alleen: geen resultaten. Jong Tien Fa heeft al een gele kaart. Nu moet de rode volgen. De Surinamer is bezig zijn eigen land te vernietigen. Te beginnen in de DNA. Zolang er nog schildpadeieren worden geroofd, zolang er nog rode ibissen voor de lol worden afgeknalt, zolang de totale natuur wordt vernietigd door onkundige, ongeletterde, op geld beluste en niets ontziende criminelen, zolang zal Suriname behoren tot de “bananenrepubliek” die we niet willen. Eigen schuld, dikke bult. Was er destijds maar een man opgestaan met ballen, dan was deze discussie niet eens ontstaan. Maar vertel me, wie in deze regering heeft wel de intelligentie en het politieke vermogen? Nu zijn we allemaal bang voor de Fransen, maar wiens schuld is dat?


  Maak melding

 7. Suriname moet zijn grenzen definitief internationaal vast laten stellen door de deskundigen. Samen in overleg met zijn aangrenzende landen. Er zijn zoveel onzekerheden die voor eens en altijd opgelost moet worden.

  Aan de linkerkant wordt er gestolen door Guyana, in het zuiden door Brazilie en nu in het oosten door de fransen. Zelfs de oceaan steelt ook langzaam stukjes van de kust.
  Als het zo doorgaat blijft er niet veel over van Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.