Suriname al in de ban van algemene verkiezingen

15

PARAMARIBO, 11 jan – Suriname is al in de ban van de verkiezingen. President Ronald Venetiaan beet de spits af in de rij van politici die het accent plaatsen. “Als volk staan wij voor belangrijke beslissingen met de verkiezingen op 25 mei”, zei Venetiaan bij de jaarwisseling. Het hoefde net zo goed niet gezegd te worden.

Surinamers hebben er zo zoetjesaan mee leren leven. In elk verkiezingsjaar lijden politici in verhoogde mate aan narcisme. De dames en heren hebben het zo druk met zichzelf en het overleven dat er nog nauwelijks oog is voor iets anders. Of voor anderen. Van regeren is nog nauwelijks sprake en exact hetzelfde mag gezegd worden van het oppositie voeren. Zo van beide in andere jaren al sprake is.

Paradoxaal genoeg gaan verkiezingsjaren in Suriname door als de tijd om “gedaan te krijgen wat normaal niet kan.” Politici zijn meer dan ooit te buigen naar de volkswil. De wil dan van de oppervlakkigheid. Het populisme komt nooit zo nadrukkelijk boven drijven. Van het een moment op het andere kunnen buurten en zelfs hele gemeenschappen met hun vracht aan problemen wel op de politieke kaart.

En goede navigators als het kunnen zijn, weten de leiders die buurten en gemeenschappen ineens wel te vinden. Met hun vracht aan problemen. Een willekeurig voorbeeld: de rondvliegende daken tijdens het recente wervelstormpje in Paramaribo. Uit beide kampen streken ze neer met alle aandacht voor de ellende en supersnelle hulp. Ongekend, hoewel zich vaker soortgelijke rampjes voordoen. Dus net zoveel gelegenheden om het populisme te ontdoen van zijn dikke lagen stof of beter zelfs: gewoon menselijk te doen.

15 REACTIES

 1. Gebeurt ook in andere landen; zelfs in Amerika en Nederland. Is het goed te praten, neen, maar niet doen alsof dit fenomeen alleen in Suriname voorkomt.


  Maak melding

 2. Citaat van boven: In elk verkiezingsjaar lijden politici in verhoogde mate aan narcisme.
  Paradoxaal genoeg gaan verkiezingsjaren in Suriname door als de tijd om “gedaan te krijgen wat normaal niet kan.” Politici zijn meer dan ooit te buigen naar de volkswil. De wil dan van de oppervlakkigheid. Het populisme komt nooit zo nadrukkelijk boven drijven. Van het een moment op het andere kunnen buurten en zelfs hele gemeenschappen met hun vracht aan problemen wel op de politieke kaart.

  Mooi geschreven..


  Maak melding

 3. Alsof de nps van jou hieraan niet debet is?
  Waarom krijgen ze gratis brandstof, electra en medische hulp ?
  Wat is hiervan de achterliggende gedachte?


  Maak melding

 4. Uit beide kampen streken ze neer met alle aandacht voor de ellende en supersnelle hulp.

  Vene en Somo bedoel je, want NDP (MegaC.) is overal en altijd, geef ze mandaat op 25-5-2010, en,.. AT Your Service.


  Maak melding

 5. De ontwikkelings-hulp van ongeveer anderhalf-miljard euro is op, die de ex-koloniesator ter-beschikking hand gesteld aan suriname. De komende regering moet dan volledig op eigen kracht de financiele middelen genereren om suriname op de been te houden en verder te laten groeien. Deze regering van Front heeft laten zien dat zij dat niet kunnen, Omdat de Rosebeld goud mijn nu reeds 4 miljard dollar heeft opgebracht en dat is aan de aandeel houders buiten suriname uitgekeerd. Dit bedrag van 4 miljard is bijna 3 maal de ontwikkelings hulp van toen.
  Suriname heeft nog niets wezenlijks ontvangen van deze goud-deal en dan wil minister Rusland nog een deal sluiten met Alcowa voor goudwinnig met maar 20% voor suriname. Gelet op de hier boven gestelde feiten, Gezien de verhouding tussen de bevolkings groepen in ons land. is het van eminent belang dat deze regering weg gestemd wordt. Geen mandaat meer voor ondeskundigen.
  Weet men nog dat president wijdenbosh was weg-gestuurd door de bevolking omdat hij de kapitale-fout had begaan om staatsolie te willen verkopen aan de koreanen. In die orde moeten wij deze regering zien, ze hebben geen geloof in eigen kunnen en niets laat blijken dat zij van hun fouten hebben geleerd. Nietmand kan ontkennen dat door Bouterse een olie industrie in suriname is ontstaan. En nu met de heer Permisser erbij met de jonge leiders als Bouva krijgt suriname de leiders-schap die het verdiendt.
  Onze goud zal dan miljarden opbrengen voor ons suriname. De heer Permisser is een kundige-bestuurder zo iemand moet 100% de kans krijgen om suriname naar grote hoogten te brengen. Lees aub alles over deze man


  Maak melding

 6. Het geheim van de TAMARINDE (juni 2007)

  “Wat mag het zijn, meneer de minister?” Vraagt de serveerster van ’t Vat beleefd. “Doe mij maar een blikje Heineken en voor mijn vrouw?” Kijkend naar Hilde, zijn echtgenote. “Een glaasje Tamalinde siroop graag”, zegt Hilde. “Alweer?” Mauwt minister Rudi zacht, zonder dat de jonge serveerster het hoort. “Vanavond geen ruzie! Zegt Hilde met de zijkant van haar mond. “Je wil me weer voor schut zetten zoals altijd, maar vanavond gaat dat niet gebeuren” kan Hilde nog net binnensmonds tegen haar man zeggen. Er valt een stilte van ruim een minuut, terwijl Rudie een sigaretje opsteekt. “We drinken ons drankje op, daarna rijden we naar Fio Fio te Blauwgrond voor een lekkere Sauto soep en dan zet ik je thuis!”. Zegt minister Rudi na een stevige trek aan zijn Tacoma. Hilde fronst haar wenkbrauwen en zwijgt. Om de goede vrede te bewaren, denkt ze. Ze neemt een slok van haar ijskoude Tamarinde siroop en maakt daarna een kliktong zoals sommige Afrikaanse stammen dat doen, alleen maar om het zuur van de Tamarinde te bevestigen. Aaaaaah!!

  De drukte bij ’t Vat is iedere dag terugkerend. Veel toeristen uit de VS en NL, lokale zakenlui, stagiaires uit Europa, KLM personeel en wat andere locals die van zichzelf vinden dat ze het gemaakt hebben. ’t Vat is hotspot nummer 1 in Paramaribo. Vooral het restaurantgedeelte loopt als een trein. Dagelijks tussen 17.00 en 19.00 uur zijn de parkeerplaatsen schaars en de tafels niet genoeg. Ik kan u de dikke vismoot in tomatensaus aanraden, dan weet ik dat u zeker nog een keer terugkomt. Enfin!

  In de verte ziet Rudie zijn jeugdvriend Lal komen aanlopen. Met een handgebaar wenkt hij Lal naar zijn tafel. Lal geeft Hilde een kus op de wang als groet en Rudie een stevige brassa, zoals oude vrienden dat doen. “Zullen we nog eentje nemen?” Vraagt Rudie aan Lal. “OK! Een Djogo dan, maar daarna moet ik echt weg” is het antwoord van Lal. De serveerster brengt de Djogo aan tafel en vraagt “en voor mevrouw?” Hilde schudt een beetje geirriteerd van neen met haar hoofd. Ze hadden nu al bij Fio Fio kunnen zitten, denkt ze. Maar ja, twee goede jeugdvrienden haal je niet zomaar uit elkaar, toch? Enfin! Twee glaasjes later lopen Lal en Rudie samen naar de auto’s die geparkeerd staan aan de overkant van de weg voor Torarica, terwijl Hilde de drank afrekent. Ze geeft de serveerster een vette fooi en zegt “tot de volgende keer!” Nog geen minuut later volgt er een angstige gil van de serveerster “Pas opp!!” En een doffe klap! Hilde wordt bij het oversteken van de weg gegrepen door een -naar later zal blijken- wilde taxi. Paniek allom voor ’t VAT. Rennende mensen! Gillende vrouwen! Pat’ta Jimmy is er als eerste bij en grijpt snel naar iets uit haar tas. Verbijsterde gezichten en twee knielende vrienden naast het bewegingloze lichaam van Hilde. “Mi Gaddo! Na minister vrouw!” Hoor je iemand luid roepen. Een horde mensen stroomt ’t VAT en naastliggende tenten uit. Allen willen ze een snel kijkje nemen en terug gaan naar hun tafel. Dan kun je zeggen dat je getuige was bij het ongeval van de vrouw van de minister, toch? Dat scoort zeker in een heel sociaal en aardig land als Suriname.
  Wilde verhalen doen de ronde dat de chauffeur van de wilde taxi ook wild is doorgereden. Spoorloos! Politie arriveert, zet af, regelt verkeer, vraagt om getuigen en plaatst enkele krijtstrepen op de weg.
  “Alweer een zwaar verkeersongeval in Suriname!” Hoort men een toerist zeggen. “De zoveelste dit jaar al!”
  De ambulance……wordt misschien vervolgt.


  Maak melding

 7. Een tip aan de suri’s en de probleemwijken.
  “men moet het ijzer smeden als het heet is”
  Dus als ze komen gooi alle problemen op tafel.
  Voorwaarde is dat als problemen opgelost zijn, jij stemt op wie de problemen HEEFT opgelost.
  De nadruk op “HEEFT opgelost” en niet op loze beloftes.


  Maak melding

 8. Ik hoop dat een nieuwe combinatie ontstaat zonder Brunswijk en Somohardjo. Eigenlijk is een brede coalitie van NDP, VHP en NPK het beste voor Suriname. Dan leren ze een keer wat teambuilding inhoudt, hoeven ze elkaar niet de schuld te geven van allerlei mislukkingen en wordt het een keer rustig in het parlement. Toch een beetje vreemd dat niemand over deze combinatie heeft, doch slechts wijst op de vele tegenstrijdigheden tussen de partijen. Maar zo ver liggen de standpunten van de partijen in Suriname niet in hun partij programma. In Nederland ligt het juist tegenovergesteld: de linkse vleugel moet niets hebben van de rechtervleugel en daartussen laveert een vleugellamme christendemocraat. Surinamers zijn vredelievender dan Nederlanders, hebben een gezamenlijk doel, een welvarend Suriname waarin onze vrijheden gewaarborgd blijven. De zwarte periode tussen 1980 en 1990 wil men niet meer terug. Dus heren wees een kerel, beloer elkaar niet op het jongenstoilet wie de grootste heeft, maar zorg nu een keer dat de neuzen dezelfde kant opwijzen. In het belang van ONS SURINAME !


  Maak melding

 9. Su moet gaan uitkijken wij hebben daar een zogenaamde vredestichter waarnu uitblijkt dat hij de andere partij na de vrede herbewapend heeft……Dat zijn zeer smerige daden van Ronald Vernietiger….een zeer wreed mens.(belazer land en volk)
  Hoe kan en heeft hij de durf anderen na te wijzen waarnu uitblijkt dat hij de lust van oorlog(doden) inzich heeft.
  Ik vertrouw deze man nooit meer hij moet verdwijnen uit de politiek hij is levensgevaarlijk.


  Maak melding

 10. Het is de grootste KOLDER om hier te beweren dat door bouterse de olie industrie is onstaan, wie dat hier beweerd doet meneer eddy jharap te kort en maakt zich bewust schuldig aan leugen versrpeiden dit noem ik pronken met andermans veren. over parmasser wil ik dit kwijt hij kundig ja zeer kundig om zijn zakken te vullen weet jij nog academisch ziekenhuis in paramaribo hoeveel miljoen hij in zijn eigen zak heeft gestopt dat bestemd was voor de zieken in suriname over melvin bouva wil ik dit kwijt deze jongen is een politieke oppartunist hij heeft zijn loopbaan zwaar op het spel gezet om met de ndp van bouterse samen te gaan werken dit zal hem in zijn verdere toekomst altijd achtervolgen kijk wat er met philomena bijlhout is gebeurd.beste theo mag ik jou refereren naar de aantallen regeringen die bouterse heeft versleten vanaf feb 1980, laten wij elkaar niet voor de gek houden want luchtballonnen die gevuld zijn met gebakken lucht die spatten gegarandeerd een keer uit elkaar dus kijk uit THEO


  Maak melding

 11. DIT IS HET LEUKE AAN SURINAME EN SURINAMERS:

  Een Surinaamse vrouw koopt een luxe auto, natuurlijk boordevol electronica.

  Als zij de radio (volgens de verkoper hèt neusje van de zalm) wil aanzetten komt er geen kik uit de super-de-luxe luidsprekers,
  en verontwaardigd keert zij meteen terug naar de garage.

  “Yere no,” zegt ze tegen de verkoper, “die radio doet het niet hoor, er komt niks uit!”

  “Toch wel, dame,” is het antwoord, “maar dat ding is voice-controlled, dat betekent dat u het met uw stem moet bedienen.”

  “Met mijn stém? Hoezo met m’n stem?”

  “Ik zal het even demonsteren,” zegt de verkoper.

  De man gaat in de wagen zitten en zegt met een heldere en duidelijke stem: “IGLESIAS.”

  Uit de luidsprekers komt een robotachtige stem met de vraag: “Enrique of Julio?”

  Waarop de verkoper zegt: “Julio.

  En meteen weerklinkt “Quiereme Mucho” uit de 16 luidsprekers.

  Verrukt over haar nieuwe speeltje, rijdt de dame de garage weer uit en wil zelf natuurlijk meteen ook iets uitproberen.

  Dus zegt ze tegen haar radio: “Elvis!”

  Waarop het stuk vernuft vraagt: “Costello of Presley?”

  En de dame: “Presley!”

  Een fractie van een seconde later schalt “Jailhouse Rock” door de speakers.

  Nog steeds in verrukking door de wonderen der technologie geniet de vrouw volop van haar ritje en gaat ongemerkt langzamer rijden om zo veel
  mogelijk te kunnen genieten.

  Maar op het ogenblik dat zo’n wegpiraat, die zich met z’n asobak almachtig waant, haar bijna ramt, brult ze automatisch: “Idioot!!”

  Vraagt de radio: “Brunswijk of Somohardjo??”


  Maak melding

 12. No 9, zo’n combinatie is wel leuk maar op z’n minst 60% van suriname zit er niet op te wachten.
  Er moet eerst berechting plaats vinden van de misdaden uit dec 1982. Die berechting is een must anders kunnen wij de trauma van destijd niet te boven komen.
  In Argentinie is men gaan beseffen dat zonder berechting van de hoofd verdachten van de militaire dictatuur de staat niet normaal kan functioneren.

  Berechting van Bouta zal heel goed uitpakken voor Suriname.
  Deze man ging zo tekeer in Suriname, hij besliste over leven en dood,alsof het land zijn persoonlijk bezit is.
  Hij mag zijn straf onder geen beding niet ontlopen.

  Nog steeds polariseert hij de samenleving om maar niet te spreken over bedreigingen aan anderen.
  NDP is een criminele vereniging, de aanhangers van die partij durven geen zelf onderzoek te doen. Men stelt geen kritische vragen aan hun criminele baas.

  Neem nou het lied ‘I shot the sherif’dat NDP vaak op bijeenkomsten laten horen, bedoeld om de minister van justitie te bedreigen.
  Je zou denken dat iemand die president wil worden dat lied zou verbieden in zijn organisatie.
  Met NDP in het centrum van de macht zal niets positiefs plaats vinden in Suriname.


  Maak melding

 13. Natuurlijk kijk ik ook uit naar 25 mei 2010
  vanuit Nederland dan, altijd weer een bepaalde sfeer in het land, de campagne,
  de massameeting her en der, ik herinner mij dat van vroeger zestiger jaren, hier in Ned zal ook druk gepraat worden van hoe zal het ernaar uitzien na 25 mei, wie met wie, en zo meer, een ieder zijn mening, uiteraard.
  Het is weleens gissen en gokken, maar het moment in dat hokje op 25 mei is bepalend van wat iemand doet, daarvoor kan het een hoop gebral zijn, but that moment is very
  important, ik ben benieuwd
  en dit geef ik voor me zelf mee
  WO LIT A FAJA BAKA, SOEMA????????????

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 14. nummer dertien alsje dat liet van i shot de sherif van Bobmarley niet begrijp dan moet je niet er over praten,Bob was een heel goede man,dit bedoelt marley in datlied,op een dag wilde ik vrij zijn ik ging de stad uit plotseling stond ik oog in oog met sherif john brown hij wilde me neer schieten,maar ik schoot eerst, als ik schuldig ben moet ik boeten, je moet je toch kunnen verdedigen, als iemand jou wil neerschieten.Bob was gewoon een profeet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.