Roy Ristie pleit voor Johan Ferrier onderwijs instituut

10

De Surinaamse Amsterdammer Roy Ristie heeft tijdens zijn speech ter gelegenheid van het afscheid van Dr. Johan Ferrier, een pleidooi gehouden voor het ontwikkelen van ‘Johan Ferrier Onderwijs’. Tijdens zijn speech citeerde hij één van Ferriers belangrijke uitspraken t.w. “onderwijs is vorming”. Dat moet volgens Ristie gestalte krijgen middels een functioneel monument ter nagedachtenis van de overleden ‘rasonderwijzer’. Ristie benadrukte tijdens zijn betoog hij dat de ‘padvinder’ Ferrier tot zijn laatste snik onderrichtte en graag zijn kennis met anderen deelde. “Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd om mij het leven te laten begrijpen”, aldus Ristie.

Ferrier was een onderwijzer van het unieke soort, dat onderwijs beschouwde als een belangrijk instrument om op te voeden, te vormen en je te ontwikkelen. Veel kinderen missen nog steeds de aandacht die het onderwijs hen zou moeten geven. Volgens Ristie moet Ferrier’s missie voortgezet en veredeld worden middels een speciaal curriculum. “De school moet weer een plek worden waar er meer gebeurt dan alleen het overbrengen van didactische vaardigheden. Een gecombineerde pedagogische aanpak van opvoeding en onderwijs zal tegenstellingen ook doen afnemen”.

Ristie duidde zijn voorbeeld aan als een mooi mens, dat een blijvende herinnering verdient. Daarmee doelde hij op een functioneel monument in de vorm van een didactisch, opvoedkundig & vormings instituut waar het Johan Ferrier onderwijs op duurzame wijze kan plaatsvinden. Ristie: “Dit kan op meerdere plekken worden gerealiseerd, om te beginnen in Amsterdam Zuidoost, waar nu veel jongeren dringende behoefte aan hebben. In dit deel van Nederland zijn immers zo velen die hij dierbaar had, voor een belangrijk deel neergestreken”.

Zie ook het bericht op AT5.

10 REACTIES

 1. Misschien kunnen we op dit forum ideeen uitwisselen hoe zo een stichting tot stand zou moeten komen. Het zou goed zijn als meneer Ristie een voorzetje daarvoor zou doen. Het is immers zijn voorstel geweest om Johan Ferrier op deze manier te eren.


  Maak melding

 2. Roy geef me een brik, sakka mie dja, onderwijs is vorming ja, we zitten in Ned
  misschien komt zoiets beter tot zijn recht in Suriname, ik denk hier van niet

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 3. @ Ferdinand Hossenbux

  Mogen (Surinaamse) kinderen in Nederland van jou dan geen goed onderwijs. Jij hebt het toch ook zeker gehad in Suriname. Wil je dat hier niet ook voor je kinderen. We leerden daar toch meer dan 1+1 en dat is goed voor de opvoeding en vorming. Ik heb niet gehoord dat Ristie het heeft gehad over uitsluitend Nederland. Ik moet me vergissen, maar begreep dat het overal moet kunnen. Het is een onderwijs type dat op Suriname is geinspireerd en waarop we als Srananmans trots mogen zijn.


  Maak melding

 4. dit soort reaktie krijg je als sommigen mensen een bericht lezen met een bepaald soort BRIL.er staat nergens in dat bericht dat het uitsluitend om nederland gaat wat ik wel leest is dat het op meerdere plekken kan om te beginnen in zuidoost omdat velen die ferrier dierbaar had daar zijn neergesteken.


  Maak melding

 5. Volg ook de discussie verder op linkedin in de groep Surinamese Professional Network of neem contact op met het SIO (Surinaams Inspraak Orgaan)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.